Regisztráció Blogot indítok
Adatok
meshuggah

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rabyn a gyerekkori nyelvoktatás problémáját illetve értelmét, hasznosságát boncolgatja nekünk küldött levelében. Üdv! Mivel régen volt már post, gondoltam feldobok egy témát, ez pedig a nyelvtanítás lenne.  A lakótársam azt tanulja, hogyan kell 3-7 éveseket angol…..
meshuggah 2010.06.08 12:15:38
Azok közé a szerencsések közé tartozom, akik kétnyelvű családban nőttek fel, és csak alátámasztani tudom, mekkora előny, hogy korán megtanultam az angolt. Soha nem volt gondom belőle az iskolában, jó tanuló voltam (amíg el nem lustultam gimiben :)), de a lényeg az, hogy nekem sokat segített a további nyelvek - német és olasz - elsajátításában is. Például azért, mert sokkal hamarabb ráéreztem az adott nyelv "működésére", így pedig könnyebb volt megérteni és hasznáni a nyelvtani szabályokat.

Ezen kívül a tanult idegennyelvek közül csak angolul tudok fesztelenül megszólalni. Részben pont amiatt, hogy nincs akcentusom (illetve van, kanadai :)). Szvsz elég sok gyereknek elveszi a kedvét, hogy bajlódni kell a kiejtéssel, és hogy mindig kotorászni kell az emlékek között, hogy most akkor milyen szórendet, igeidőt kell használni, stb. Nekem ezen soha nem kellett gondolkodnom angolból. Arról nem beszélve, hogy 12 évnyi iskolai nyelvtanulásom során mennyi pocsék tanárral találkoztam.

Nem azt mondom, hogy aki nem két vagy több anyanyelvet sajátít el, az soha nem lehet sikeres a nyelvtanulásban, de szerintem (ahogy a társaimat elnéztem), nehezebb dolguk lesz. Azt sem mondom, hogy a többnyelvű gyerekek mint nyelvzsenik lesznek, pl. öcsém a magyaron kívül máig csak angolul beszél, viszont azt legalább abszolút természetesen és gátlások nélkül. Ha nem akkor tanulta volna meg, amikor még nem volt beleszólása, akkor valószínűleg ma is bajlódna vele.

Azt nem tudom, mennyire hasznos vagy nyűgös egy óvodás korú kisgyereknek, ha direkte taníttatják. Ebbe nincs belelátásom, tapasztalatom meg végképp semmi. Gátlásosabb gyerekeknél lehet, hogy ez is több, mint a semmi, és lehet, hogy megkönnyítené a későbbi boldogulásukat ahhoz képest, mintha semmi tapasztalatuk nem lenne, de le merném fogadni, hogy nem olyan hatékony, mintha családi környezetben hallanák, tanulnák a nyelvet 24/7.
Két Rihanna-klip is jutott ezen a héten a válogatásunkba, az egyikben nőt szeret, a másikban Slash-t játszik. Lesz még verekedős Black Key, bedrogozott Squarepusher, űrhajózós Pozvakowski, black metálos Goldfrapp, gyilkosságos How To Destroy Angels. The Black Keys - Tighten Up A…..
meshuggah 2010.06.05 15:57:17
Mindig is kosaras akartam lenni...
meshuggah 2010.05.26 19:37:02
Én a lelkemmel csókolom meg az embereket, nem a számmal...
meshuggah 2010.05.14 15:07:00
Annyi füvet szívtam, hogy kész csoda, hogy nem változtam bokorrá...
meshuggah 2010.05.12 15:54:49
Sosem köpködtem, káromkodtam, vagy maradtam kint éjszakára. Mindig úgy gondoltam, hogy én vagyok Nagy Britannia történetének legradikálisabb rock&roll-énekese. ..
meshuggah 2010.05.10 13:55:41
Néha úgy érzem, sosem fáradok bele abba, hogy leigyam magam. Próbáltam már józanul menni a színpadra, de úgy egyáltalán nem buli...