Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nk74

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Idén a hűvösebb nyár miatt a szokásosnál valamivel kevesebb dolguk volt a vízimentőknek, tudtuk meg Tar Mihálytól, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivőjétől, aki azt is elmondta, hogy érdekes módon pont a nyugodt, veszélytelen idő jelent nagyobb kockázatot a…..
nk74 2014.12.11 16:20:07
Gerald Durell, bennszülöttek meg az ártalmatlan kígyó jutott eszembe -> konklúzió a fehér emberre nem hat a mérge(-:
@Szelid sunmalac: Elég rosszul úszok, de elég gyakran "megesik", hogy a partközelben úszkálok igaz kajakkal a közelben ha "vihar" van. Nagyon nagy mázlim lehet, mert az utóbbi 9 évben amikor is kajakozni kezdtem, minden hétvégén kinnt voltam ha nem máshol eveztem (télen - nyáron). Tudom sok a szakértő, de kevés emberrel szoktam találkozni, jobbára szörfösökkel. Az un 100km/h-s időben is voltam kinnt ami elég nagy csúsztatás is, mert a lökések voltak 100km/h felettiek, nem pedig az átlagos szél. Külföldön kicsit másképp számolják, így ott kevesebb a "vihar" és sokkal több a 6-7-es szél amiben nem sokan mennek ki(-:

> más dolog a gázt kiszorító, vízpermettel dúsult levegő:
Ezt mondtam én is(-: ha a víz kiszrítja az összes levegőt, vagyis tiszta víz(-:. Már ajánlottam fennt egy könyvet, vagy konzultálhatsz esetleg egy hozzáértő orvossal.

Lehet, hogy meglepő, de máshol is van sekély víz pl Watt-tenger az északi tengeren, nagyobb felületen és még szél is van. A fizika pedig az édesvízre is vonatkozik.
Akit ez érdekel:
Blair Kinsman: Wind Waves, their generation and propagation on the ocean surface Prentice-Hall 1965 / Library number 64-10136

Itthon sokan úgy gondolják, hogy a Balaton a világ közepe, de ez azért kicsit megmosolyogtató. A tenger sokkal-sokkal durvább tud lenni (és itt nem elsősorban az Adriára gondolok). Aki esetleg nem tapasztalt még ilyet akkor pl megnézheti a Red Bull oldalon:
www.redbullstormchase.com

Részemről befejeztem, úgy gondolom érveket modtam, nem csak puffogtatás a levegőbe, aki akar elgondolkodhat róla, aki nem az meg higgyen amit akar.
nk74 2014.12.11 18:53:47
@sas70: Igen a tenger már más dimenzió, mert ott vannak hullámok is nem csak ezek a rövid "chop-ok"(-: (Még mielőtt valaki rákezdene, rövid meredek hullámok is vannak a tengeren is, főleg akkor "mókás" amikor a hullámmal szemben folyik az ár (tiderace).
Ott is nagy különbség van a pl 8 másodperces rövidebb és a hosszabb 12 vagy több hullám között. Engem már vágott mellbe egy 1m magas 12s hullám úgy hogy utána 20 másodpercig levegőt sem bírtam venni. A gyengébb hullámok megpörgetése is mókás: az első, még a rossz ütembe kapott 2. is a 3. már kevésbé(-:.
A parton megtörő "dumping" nem túl magas 1m-es szörf pedig akár gerinc törést is okozhat. Én amíg nem láttam, nem gondoltam hogy van olyan profilu kis kavicsos vagy akár homokos beach ahonnan külső segítség nélkül nem tudsz partra vergődni.
De nekem a Balatonon mentőmellényben erős széllel, hullámokkal szemben, az is gond hogy mivel nagyon szúrja a szememet a víz permet és eső, nem bírom nyitva tartani és elég hamar bekapok ott is rossz ütemben lévő hullámokat. Egy nagy úszó szemüveg ezen nekem sokat segít.
A szörfben a vízhabban ez nem sokat segít, de kajakban kb 1m-re a vízfelszíntől, némi ha nem is sok levegőt lehet szipogni a kéz-hónalj alatti légzsebből. De ez csak egy rövid időnyerés, ha az egész part közeli rész habzik akkor ezzel nem sokra lehet menni.