Regisztráció Blogot indítok
Adatok
cylontoaster

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Megosztó. Nagyon szereted, nagyon utálod, vonogatod a vállad. Az már az első vélemények alapján is látszik, hogy a Csillagok között eme három hozzáállás gyakorlóit egyenlő arányban fogja képviseltetni - kb. úgy, mint utoljára a Prometheus. Az is kapott egy kibeszélő posztot,…..
cylontoaster 2014.12.01 13:38:40
Nem tudtam végigolvasni a kommenteket, sok idő és sok fájdalom lett volna. Ha valaki már leírta ezeket akkor bocs.

"- A fekete lyuk körül keringő bolygónak nagyon-nagyon gyorsan kampec lesz. Bőven egy emberöltő alatt."
Miért? Ez egy olyan kijelentés aminek semmi alapja.
Semmivel nem másabb a feketelyuk körül keringeni, mint mondjuk a Nap körül. Ha stabil pályán van, akkor mindegy mi körül kering. Azt meg most is meg tudják mondani, hogy mennyire fix a pályája.

A bolygón lévő gravitációnak semmi köze ahhoz, hogy mi körül kering. Az árhullámoknak van, de ha ez egy csupavíz bolygó, akkor nem annyira meglepő, hogy sokkal nagyobbak a hullámok, mint nálunk. De nem is a hullám mérete a gond, szerintem inkább az volt irreális, hogy ennyire hirtelen nagyok.
Nálunk is van ilyen, métereket képes emelni a vízszinten, te mégsem érzed meg a különbséget. Szóval azért annyira nem nagy, hogy széttépjen. Egyébként is hülyeség, mert nem tépne szét, csak kisebb lenne a vonzás, könnyebben járnál.

"- Az első bolygón a földi gravitáció 130%-át mondják. Ez édeskevés ahhoz, hogy huszonvalahány év időeltolódást okozzon."

Itt sem a bolygó gravitációja okozza a jelenséget, hanem a keringési(esetleg forgási) ideje. Minél gyorsabban mész, annál inkább "torzul az időd". És ha aza bolygó közel van a feketelyukhoz, amit tudunk, és annak a lyuknak elég nagy a tömege, amit sejtünk, és feltételezzük, hogy stabil pályán van, mert mi a manóért mentek volna különben oda, akkor tudhatjuk azt is, hogy piszok gyorsan kering. És talán gyorsan is forog, ezért vannak ekkora hullámok.

"- Ha bezuhansz egy fekete lyukba, az atomjaid is szétszakadnak. Onnan se McConaughey, se a robot által küldött információ nem juthat ki. "

Átmenni az eseményhorizonton és belezuhanni a tényleges feketelyukba azért nagyon nem ugyanaz. Előbbit talán észre se veszed, mert nincs különösebb hatása, azon kívül, hogy kifelé már nem tudsz kommunikálni. Utóbbiról meg fingunk sincs milyen, tehát kijelenteni azt, hogy ott atomjaidra (miért pont arra?) szakadsz, semmivel sem megalapozottabb, mint a filmben látható teória.

Ahhoz hogy az embereket felhozzák, újfajta hajtómű kell, mert a jelenlegi technológiával irgalmatlan sok/nagy űrhajókra lenne szükség, emberi szemmel nézve végtelen sok üzemanyaggal. Nem véletlen, hogy a filmbéli A-terv nem volt megvalósítható. 4 alapvető kölcsönhatás van, ebből 3-t tudnak együtt kezelni, a gravitációst nem. Elég régóta küzdenek az egyesítésen, eddig nem sok sikerrel. Ez azt (is) jelentheti, hogy igazából nem értjük (én tuti nem, de hogy még a nagy koponyák se :D), hogy pontosan mi ez és hogyan is működik. Ha erre bent találtak valami megoldást, akkor az egyrészt lehet meglepően rövid egyenlet, amit nem tart a kislánynak sem évekig leírni az óráról, másrészt segíthet új hajtóművet építeni.

" A végtelen gravitációs erő miatt meghalunk."
Nem egyből éred ezt el, hanem szépen zuhansz befelé, közben egyre nagyobb erő hat rád, de egyre inkább torzul körülötted az idő is, tehát a fene se tudja, hogy mi történik veled. Az erő önmagában nem tép szét, csak ha hirtelen gyorsulnál, de itt erről nem lehet szó, mert aránylag egyenletes gyorsulást okoz. Tehát szépen lassan gyorsulsz, miközben a külvilág ideje egyre lassul számodra, így gyakorlatilag a végtelenségig zuhanhatsz befelé. Megfelel szemszögből nézve.

"
Mi olyan messze vagyunk attól a fekete lyuktól, hogy semmilyen hatással nincs ránk. Ők meg olyan közel, hogy az már görbíti a téridőt. Ilyen körülmények között, ekkora gravitáció mellett emberi lény nem marad életben."

Ez nettó hülyeség, egyrészt az is hat rád, csak kicsit, másrészt a Föld forgása is görbíti a téridőt, nézz utána a GPS-ek működésének. A többit meg leírtam már fentebb, az hogy valami gyorsan mozog/forog és torzítja a téridőt, rád nem biztos hogy észlelhető hatással van.