Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szép mezők szárnya

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai „Az én városom” egy a legtöbbünk számára kevéssé ismert világba, Szaúd-Arábiába, Al-Khobar városába kalauzol el minket, nem csak képekben. Érdekes bennfentes, az általában létező sztereotípiáinknak éppen ellentmondó, információkat is megtudunk ott élő…..
szép mezők szárnya 2014.12.01 15:44:20
@Mirjam2:
Amikor kint éltem (arab öböl menti ország) akkor igenis volt 50 fok felett. Főleg azért, mert minden be volt építve, és a beton többszörösen visszasugározta a hőt, a páratartalom tovább súlyosbította a helyzetet. Illetve eltűntek azok az újságok, amelyekben volt időjárás jelentés.
A hivatalok nyitvatartás ideje megváltozott, és alig lehetett embert látni az utcán (munkásokat se).
Szerencsére az év nagy részében 50 fok alatt volt a hőmérséklet.

Az abája nem vastag, már szinte áttetsző. Átereszti a levegőt. Csakúgy a hagyományos természetes anyagból készült ruha is lélegezni hagyja a bőrt, így kevésbé kellemtelen az izzadság.
Azon az éghajlaton fontos, hogy felöltözzön az ember, mert kis időn belül érezheti a Nap kártékony hatását. (ez saját tapasztalat).

Több idős őslakos emberrel beszélgettem, az egyik nevetve mesélte, hogy gyerek korában, sosem tudta, hogy az anyja, hogy volt képes megismerni a barátnőit a piacon, meg a többi nőt, hiszen dísztelen fekete burqa volt rajtuk, és a szemük is alig látszott ki. Ez egy élénk tengerparti kereskedő város volt. Az elbeszélések mellett a könyvekben is az olaj felfedezése előtt készült képeken nincs díszes ruhába öltözött nő, gyaníthatóan a mostani konzervatív helyzet miatt ki moderálták. Ennek ellenére továbbra is fenntartom a kételyeimet, hogy az általad leírt jelenség olyan általános lett volna. Egy kis közösségen belül elfogadható (a törzsi hagyományt tekintve, mindenki ismer mindenkit), de egy nagyobban nem.
Mindenesetre ahogy az arab mondás tartja neked megvan a saját véleményed, nekem meg a sajátom.
szép mezők szárnya 2014.12.01 16:32:44
@Mirjam2:
Sajnálom, hogy ilyen indulatokat váltottam ki belőled.
Egyáltalán nem kivagyiságból írtam.
(az arab világ nekem a hobbim, másnak a II. világ háborús repülőgépek rekonstruálása vagy autószerelés)
Az egyik kommentben nem véletlenül érdeklődtem a nyilatkozók származási helyéről (Arábia nagy), mert az sok mindent megmagyaráz.
Ami meg az abáját illeti, az emberek különbözőek. Én szerettem abáját hordani (nem volt kötelező), mert elegáns (és legalább nem kellett az alatta lévő ruhát vasalnom.)
szép mezők szárnya 2014.12.01 16:54:01
@Mirjam2:
Annyit tennék hozzá, hogy nő vagyok.
Engem nem zavart az abája, mert
- alig voltam kint a levegőn (légkondícionált épületből/autóból/ ki majd be), mivel az épületeket túlhűtik kellett a plusz.
- ha kint voltam (pl. pikinikkel egybekötött vízipipázással a tengerparton) nem zavart: mert még mindig jobbnak tartottam, minthogy bőrrákot kapjak, vagy az amúgy is előnytelen bőrszínem tovább sötétedjen, másrészt a piacon, olcsón tudtam venni európai márkás parfümöket, amit ott pacsulinak tekintenek.
De mindenki más. De nem tudom, miért nem lehet felfogni, hogy valaki szereti hordani, mi ezen olyan nagy ügy.
Az abáját azért írtam abájánák, mert a többség így ismeri, Mo.-n. (nem akarok tudálékoskodni a nyelvjárásokról, és a különböző kifejezésekről)
Valóban apajogú társadalom, de a férfiak többsége is elfedi magát (disdása, illetve asztalkendő:)), a legrosszabb a tréning nadrág volt, amibe jöttek.
Én is befejeztem.