Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hajdu Z

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Újra lehet kertészeti gépekre pályázni, mert megjelent a Miniszterelnökséget vezető miniszter 26/2015. (V. 6.) MvM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kertészeti gépek beszerzéséhez a 2015. évben nyújtandó támogatások részletes…..
Hajdu Z 2015.05.22 18:27:28
@RAMBO: "Ehhez nem kell előre semmilyen EUME érték." Úgy van, sőt, utólag sem.
A mezőgazdaság szóban a gazdaság arra utal, hogy a termelésnek jövedelmezőnek kell lennie. De hogyan számítsuk ki a jövedelmezőséget?    Kezdjük a beruházási költséggel. Írtam már arról, hogy mi minden kell egy kis borászat beindításához (szőlőtermő terület, pince,…..
Hajdu Z 2015.01.07 14:24:27
@BZoltan: "örülnék ha az agrárium támogatása nem a kapacitásnövelő beruházások támogatásában merülne ki, hanem mondjuk lenne minőségjavító beruházásokra"
Elvben a szerkezetátalakítási támogatás ilyen lenne. Azt, hogy ez a gyakorlatban mennyire teljesül, a kivágott ültetvénye, illetve az újonnan telepített ültetvények hozam-különbözete alapján lehetne eldönteni - egyértelmű statisztika (részben: objektív okok miatt) nem készül, de az érintettek (vagy akár az ágazatot jól ismerők) a rendeletben hektáronkénti tőszámok alapján erről véleményt tudnak alkotni
Hajdu Z 2015.01.07 14:26:06
@Hajdu Z: " rendeletben _hivatkozott_ hektáronkénti tőszámok", illetve mondatvégi pont.
Hajdu Z 2015.01.07 15:59:46
@BZoltan: Nem vagyok hozzáértő, így fogalmam sincs, hogy a borvidéki tervekben meghatározott paraméterek milyen mértékben képesek befolyásolni a termelt szőlő minőségét. Nem néztem át mindet, de a tervekben számszerűsített határértékek és feltételek többnyire a rendeletben megszabottakat ismétlik meg, eltérés inkább csak a telepíthető fajtákban, illetve az engedélyezett művelésmódoknál van. Vélhetően lenne mód a borvidéki tervben további feltételek megállapítására is (akár az említett, "gyomirtózás helyett kaszálás" előírására), de ekkor két következmény merül fel: egyrészt a többletfeltételek ellenőrzésének módja, másrészt a borvidék így saját versenyképességét rontaná a támogatások lehívását illetően. (Több szabály = kevesebb potenciális támogatás-igénylő, de jóval több hibázási lehetőség, ezt pedig nagyon nehéz "házon belül" eladni...)
Szőlőművelés 2014 2014.12.29 21:45:23
Ennek az évnek úgy vágtam neki, hogy hihetetlenül sok telepíteni, cserélni valóm lesz. Sőt, év elején még nem is voltam tisztában azzal, hogy mennyi is az a "hihetetlenül sok". A birtokmagon (a beccei vágón) lezárultak az átalakítási munkálatok. Persze, néhány tőkét még kell…..
Az elmúlt néhány évben többször is telepítettünk szőlőt (erről jó sok bejegyzés született ezen a blogon), és ez alatt az idő alatt is zajlott a permanens forradalom az intézmények átszervezésében. Az MgSzH-ból NÉBIH lett, a telepítés engedélyezése átkerült a…..
Hajdu Z 2014.11.25 21:32:02
Jó estét.
Ismétlem ugyan magam, de elismerésem a posztért. A (korábban sem túl jó) memóriám igen gyors ütemben romlik, de emlékeim szerint az _újra_telepítési támogatás (ha már ennyi energiát beletolsz a szabályozási kérdések feszegetésébe, legalább Te legyél szíves a kompromisszumos változatot, és ne a teljesen tévest használni) kiírása az új borpiaci évhez, még pontosabban: az új borpiaci évvel megnyíló új támogatási kerethez igazodik. Korábban mindig jelentős áthozat volt az előző évi - akkor forráshiány miatt nem kifizethető - támogatási igényekből, ezért pénzügyi szempontból "tiszta kép" csak az új borpiaci év elején volt. Emiatt nem hiszem, hogy a támogatás meghirdetését előre lehetne hozni.
A telepítési jogok értékesítése, az értékesítési időszakok ütemezése vélhetően rugalmasabb dolog. Anno az MVH-nál akkor lehetett újabb értékesítést megnyitni, amikor sikerült pontos képet kapni az előző értékesítési időszak eredményéről (ez azért nem olyan egyszerű dolog, mint a sarki ABC-ben lemérni, hány liter tej fogyott egy délelőtt: ahol kérelem van, ott hiánypótlás is van, ahol fizetni kell, ott minden vannak olyanok, akik nem annyit, nem akkor, nem oda utalnak át, mint amennyit kellene), illetve kellett külön miniszteri engedély is az értékesítéshez, de arra egész határozottan emlékszem, hogy egy akkori írásod kapcsán is tudtunk igazítani valamit a rendszeren. (A jogértékesítés mai gyakorlatát nem ismerem, de hátha hozzászól valaki illetékes.)