Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bjn

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gondolataim a Canon és Nikon közötti különbségekről, a rajongók közötti vitáról, a vita fölöslegességéről. Nem akarok újabb vitát nyitni, nem flamebait a cikk, csak le akarom írni mit gondolok én, egy fogyasztó szemszögéből, aki képeket akar készíteni, a marketingcirkusz…..
bjn 2008.01.29 15:24:25
Igen kell a flame. Ha nem lenne,? mirol vitaznank? Mivel a Canon vs. Nikon a tema - legyen egyik es masik is. Irjak le nyugodtan miert jo, vagy miret nem jo egyik-masik. Sose lesz "megertes". Vagyis orok dilema - minden teruleten. Fogajuk el igy szep az elet.

De elokerult itt egy ket "fozassal" kapcsolatos eszrevetel - es ha ezt veszem alpul, tok felelsleges hogy Canon v. Nikon. Egy igaz fotos nem foglakozik vele. Szvsz vesz egy gepet tudas es parameter alapjan - nem pedig pittogramm alapjan.
En evente egyszer-ketszer "tanulok" egy orszagosan es nemzetkozileg elismert termeszetfotostol - aki alkalmanként a városomba jön 2-3 napra fotozni - es "sajnos" az elso kerdesemre hogy milyen geppel lehet fotozni, azt a valaszt adta hogy leszarja. Mit erdekli ot hogy praktika, profi canon, excluziv nikon stb... A fotozas nem ot kezdodik. Az elso 6 nap oktatsanal meg csak szoba sem kerult a gep!. ...es miyen igaza van.

..de azert nem ennyire egyszeru - mert ugye vannak helyzetek amikor egy "natur gep" nem kepes produkalni az altalunk elvart minoseget, es az en velemenyem szerint itt jon a geptipus vs. geptipus. Mivel napjainkban igen sokfele elagazodott a fotozas "tipusa" sport, esemeny, eskuvo, sajto, studio, haború, táj, stb... mindegyiknek meg van a "sajat profilja" mindegyik mas-mas kepessegeket igenyel. Sebesseg, kepmeret, minoseg, megbizhatosag, strapabiras, es a tobbi. Olyan gep ami mindegyik teren tokeletesen hozna a kivanalmakat nem biztos hogy lesz. Egy fotos szvsz az adott temhoz valo parameterekkel rendelkezo gepet veszi meg. Ha tortenetesen ezt a Canon tudja akkor azt. Nem hiszem hogy elobb a vinnyettat nezne. azert megjegyeznem hogy itt fotos alatt nem "John Doe a Nikon kreativ fenyrendszeret hasznalja" fotost ertem :) Aki megkapta a vilag legdragabb nikon kellekeit reklambol.

Hogy folytassam az elmeletem, manapsag nekem es sok mas hasonlo meretu penztarcaval rendelkezo embernek elsosorban az ar hatarozza meg hogy mit vesz. (Maradjunk a dslr gepeknel). Szvsz 200-250 e alatt es korul meg nyugodtan mondhatjuk hogy amator kellek. Mi vel en es paran az elkeszitett kepekben "gyonyorkodunk" es maszirozzuk a gepet hogy minnel kivalobb kepet keszitsunk, es fotos oldalakat nezegetunk, eszre kell vennunk, hogy az elkeszitett kep diadalat a gep csak 50%-ban hatarozza meg. A masik 50-% a feldolgozo szoftvere ami a pc-nken fut. Mivel egy ccd vagy cmos sose lesz - legalabbis belathato idon belul- olyan erzekeny mint a szem, igy a legtobb kepet "manipulalni kell" utalag, igy az hogy milyen geppel fotoztuk teljesen elveszti ertelmet.