Regisztráció Blogot indítok
Adatok
magyar_lovaskultura

0 bejegyzést írt és 42 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Zabla & Kengyel Helyesbítés 2019.01.25 07:20:18
Ezúton szeretném helyesbíteni a Bértartás: Gondolkozz! című írásomat. Az eredeti blogbejegyzést ide kattintva lehet olvasni. A jó minőségű széna ára: 11.400 forint bálánként. (9.000 Ft+ÁFA) A cikkben leírt egyéb költségeket továbbra is fenntartom. Becsapni persze becsaphatják magukat a bértartás…..
A lókiképzésben a konszenzusra kell törekedni, de nem kell elugrani a konfliktusok elől...
magyar_lovaskultura 2018.09.13 23:22:08
aLovakNyelvén Mi a testbeszéd? 2018.03.03 09:49:33
Van egy beszédes képem megint...:)   Amikor testbeszédről beszélünk, egy elég terjedelmes témakört kezdünk kibontani. Ez egy jelrendszer. Egy olyan nyelv, ami a lovaknál elsődleges szerepet játszik, az egyedek közti kommunikációban. Mi emberek is használunk testbeszédet, de nálunk ez…..
Bármennyi lóval, lovaglással foglalkozó könyvön, íráson, jegyzeten is átrágtam magam, legyen az bár hazai, vagy külföldi, kortárs, vagy évszázados, mégis mindig oda jutok, hogy a lókiképzés lényegének legtömörebb, legvilágosabb írása Kókay Pál Hátulról - előre című összefoglalása. Az írás A…..
        Épp most látom, a tudomány már megint beelőzött minket. Még jó hogy vannak a világon "hülyék", mert nélkülük semmire sem mennénk....!  Nem lenne például ez a legújabb találmány, ami jelzőfénnyel adja tudtára a fakezű hülyének, hogy a lova éppen száron van e (Majdnem szaron-t írtam, de mire…..
A történet a Rákóczi-szabadságharc idejére nyúlik vissza, mikor is XIV. Lajos francia király, a szabadságharc megsegítésére, egy kb. ötszáz fős katonai kontingenst küldött Magyarországra. E különítmény tagjai leginkább tüzér tisztekből, illetve olyan szakértőkből állott, akik a modern hadtudományok…..
Zabla & Kengyel Artista a labdán 2017.10.24 17:16:22
Keméry egyensúlyról írt gondolatai megerősítik Kókay által megfogalmazott nemzeti álláspontunkat, miszerint mozgás közben a ló a négy lábát egyformán terheli, azokra egyenlő súly esik: "Lovas szempontból a azonban a ló csak akkor van egyensúlyban, ha a lovas és a ló együttes súlya a ló lábain, mind…..
A napokban a Kaisergalopp című blogon posztolt, Lotz Károly alkotásával illusztrált, Jókainak tán csak hisztek cikkemre (a bejegyzés ide kattintva található), illetve a Zabla és Kengyel blogon posztolt Menten kifekszem című írásomra (a bejegyzés ide kattintva található) ismét a hitetlenség áradatát…..
A lókiképzés, vagy annak bírálata nem esztétikai kérdés. A lókiképzés menetének megítélése nem szorítkozhat a formákra, mert alapvetően a tarlalom az, ami jóvá, vagy kevésbé jóvá, helyessé, vagy helytelenné teszi. Tartalmi kérdéseket pedig csak az tud megítélni, aki maga is szembesült a gyakorlat…..
Zabla & Kengyel Szirtes sejtés 2017.08.29 09:20:34
A matematikában sejtésnek nevezzük az olyan állítást, ami a matematikai logika eszközeivel formálisan nem bizonyított, mégis erősen valószínű. Úgy látszik a lókiképzésben is létezik ilyesmi. Szirtes Bence vetette fel, hogy a lovak természetes ferdesége balra kieső vállal, jobbra kieső csípővel…..
magyar_lovaskultura 2017.08.30 16:02:36
@patkószeg: Először is bocsánat az elírásért: Erdődy (n nélkül) Ágostonról van szó. Az ide vágó idézet így szól: "A természetes ferdeség a mar tájáról indul ki és enyhe kitérést mutat a gerinc vonalában, ezzel a far oldalirányú eltolódását okozza. Ez valójában öröklött felépítésbeli hiba, és csaknem minden négylábúra jellemző, a legnyilvánvalóbb a kutyáknál."
Itt pedig képek is láthatók Mici kutyánkról akinek valóban a fara megy ki, és hogy Bencének is igaza lehet, valóban jobbra, tipikus farat be helyzetben.
A lovaskatona legfontosabb "fegyvere" maga a ló volt. A jobban képzett ló és lovas párossal szemben esélytelen volt a jobb vívó, mert az összeszedhetőséggel együtt ugrásszerűen nő a ló fordulékonysága, így a képzett lovat a kevésbé képzett egyszerűen nem tudja megközelíteni, a jobban képzett lóval…..
A napokban, Monty Roberts magyarországi kurzusa kapcsán megszólalt Tuska Pál is. Sokan félreértették. Pedig mondandója világos és egyszerű volt, amit - végül is - a szakállas viccel lehet összefoglalni: Két krokodil úszik a Nílusban. Feljönnek levegőt venni. Az egyik megszólal: "Jaj, de gyönyörű ez…..
magyar_lovaskultura 2017.05.04 19:20:01
Sziráki Ancsa írása: Bizonyos körökben azt mondják, hogy nem szabad paskolni a lovat, mert az számára ismeretlen, hisz a ménesben nem alkalmazzák egymás közt a lovak – hogyan is tennék – és emiatt ijesztő lehet számára, félre értelmezi az emberi elismerést. Ez mind igaz, egy csikónál, aki még csak…..
Vajon a régi lovasábrázolásokon miért lóg a szár? És egyáltalán helyes dolog-e az ilyen stílusú lovaglás? A válasz tulajdonképpen nagyon gyakorlatias és megértése nem is különösen bonyolult. A ló hátulsó lábának mozgása két teljesen elkülönülő részre osztható. Az előrelendülésre és a…..
     Régebben a csüdsömörnek nem tulajdonítottunk nagy jelentőséget, talán azért nem, mert a lovaink minden nap ápolva voltak (ez nem egyenlő a pucolással), ezért már korán észrevettük amint a pici "pörkök" megjelentek. Lehet látni a neten képeket, ahol már a fél lába le van rohadva a lónak, de hát…..
Zabla & Kengyel Smink a kifutón 2016.11.18 08:34:51
A minőségi ló- és lovasképzés igazi problémája, hogy a végeredmény egyszerű, magátólértetődő, szinte unalmas. És éppen ezért nem látványos, ezért a felületes szaktudással rendelkező, vagy a kívülálló számára érdektelen. Mert hát mi is a "poén" abban, ha egy ló csak úgy felmegy a lószállítóra. (A…..
  Száron akkor van a ló, ha puhán és önként kitölti a lovas által meghatározott keretet. A keretnek, a szabályoknak elfogadása az maga az együttműködés. A helyzet hasonló például a kisdiákéhoz, akinek kerete az elemi iskolában az, hogy a padjában ül. Számára ez a rend. A padban ülés a tanulási…..
      Pár éve a Tomnál egy problémás lóra készültem felülni, s ilyenkor mindig viszek magammal egy kis szénát hogy lássa, jóindulattal érkeztem, nem szeretnék háborúzni. Igen ám, de amint nyújtottam neki a szénát, ö kikapta a kezemből, majd tátott pofával…..
magyar_lovaskultura 2016.10.07 22:08:00
@Fala Bella: Pat Parelli - az "erőszakmentes lókiképzés" egyik ikonikus alakja - azt mondja a videóján (ha jól emlékszem, Tom Dorrancere hivatkozva), hogy annyira kell erőszakosnak lenni a lóval, mint egyik ló a másikkal. Csakhogy néhány dolgot meg kell különböztetni. Más az, ha a ló félelmében (korábbi rossz élmények hatására) támad, más az, ha "dominincia harc"-ba kezd, és más az, amikor a lovas azt az "engedetlenséget" akarja erőszakkal büntetni, ami csupán abból származik, hogy a lovas tudása elégtelen ahhoz, hogy megtanítson valamit a lovának. Az erőszak nem lehet a kiképzés, a tanítás eszköze, pont úgy, ahogy a gyereket is hiába verik, ha nem érti a Pitagorasz tételt. Inkább el kell neki magyarázni. De azért még kiemelnék egy mondatot Panyi Gyuri írásából: "Sokan fizettek már ezért a tévedésért az életükkel is akár." Szóval többet ésszel, mint erővel. És senkit ne tévesszen meg, hogy bizonyos lovakat erővel is meg lehet törni. Széchényi Dénes gyönyörűen ír erről, azt mondja, az ilyen ló olyan, mint egy leigázott nemzet, amelyik csak várja az alkalmat, hogy lerázza magáról a hatalmat.
Lásd még itt: magyar-lovaskultura.hu/pages/szechenyidenes.htm
        Nem életrajzot akarok írni, hiszen azt megtette már nagyon részletesen Dr. Hecker Walter, kinek könyve a közeljövőben fog megjelenni. Ajánlom mindenki figyelmébe. Amikor elkezdtem kutakodni Széchenyi Dénes után, az első segítséget Susan Van-Weerttől kaptam, aki mindkét könyvet átküldte nekem…..
magyar_lovaskultura 2016.07.17 13:39:54
@Panyi György:
Kedves Druszám! Én se tudom melyikünk az idősebb, de mind a tegeződés, mind a felajánlott együttműködés megtisztelő és köszönettel elfogadom mindkettőt.
Mi egyébként szoktuk labdáztatni a hozzánk tévedő kezdő lovasokat (jobbára rokonok, merthogy nem vagyunk lovasiskola) és valóban nagyon jó eredményre szokott vezetni. Az ugratásban kevéssé vagyok járatos, az én lovam kevéssé is alkalmas rá (kedvenc szórakozása, hogy a rálovaglás sebességétől függetlenül megáll az akadály előtt, megnézi, megszagolja, és aztán helyből átugorja). Ami pedig a menet közben való le és fölugrást illeti, így hatvan évhez közeledve kissé óckodik tőle az ember - de azért lehet, hogy majd kipróbálom.
A kapcsolat@magyar-lovaskultura.hu címen közvetlenül is elérsz, bár előbb-utóbb törölni fogom ezt a címet, mert már rengeteg kéretlen levél jön rá.
Barátsággal:
Surján György
www.magyar-lovaskultura.hu
Nemzeti lovaskultúránk felélesztése során az egyik legnehezebb probléma az lesz, hogy a megmaradt töredékek általában a katonai egyszerűsétéseket hordozzák és félreértésekre adhatnak okot. A katonai lovasképzés ugyanis kétszintű volt. A kampányiskolában (Bécsújhelyen, majd Trianon után…..
Hát úgy látszik a válasz: shagya! A kérdés pont két évvel ezelőt, 2014. szeptemberében vetettem fel az alábbi kezdettel: "A XXI. század lovaglási stílusa az iskolalovaglás lesz. Ez ügyben, mi magyarok, különleges helyzetben vagyunk. A magyar könnyűlovas hagyományok a sportlovagláshoz hasonló…..
magyar_lovaskultura 2016.09.12 12:05:40
@Zoltán Szalontai: Ez igaz, de a Szuadó se hangzik sokkal csinosabban. Miért ne viselhetné valamelyik örkénytábori lovas valamelyik híresebb lovának a nevét?