Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csiger Ádám

13 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A holland rendező a nemzetközi porondon hasonlóan debütált, mint hazai pályán: az Európában (amerikai pénzből) forgatott Hús + vér (Flesh & Blood, 1985) a Floris tévésorozat (1969) mintájára lépés a fősodor felé a korai holland művészfilmes éra után – fiatalon ugyancsak avantgárd rövidfilmek…..
Bava filmjei nem csak barokkos képi világukkal tűnnek ki a Cinecittá zsánerfilmjei közül, hanem posztmodern humorukkal és személyességükkel is.  Leone és Argento mellett ő az olasz tömegfilm legnagyobb hatású alkotója. Ha Argento az „olasz Hitchcock”, akkor Bava a zsánerek sokasága iránti…..
Kultúrpart Bezombultak a fiatalok 2016.09.29 11:47:01
Azt hinnénk a Kiéhezettek csak annyit újít zombihorror műfaján, hogy ifjúsági történet is egyben, de meg fognak lepődni azok, akik csak egy csupa klisé poszt-apokaliptikus young adult mozit várnak...
Beregi Tamás több fantasy regény és a budapesti bulikultúráról szóló, önéletrajzi ihletésű Egyetleneim szerzőjeként ismert, de írt könyvet konzoljátékokról, több filmet is jegyez forgatókönyvíróként és a Filmalapnak is dolgozik. Ennek megfelelően új regénye, a Noctambulo – Egy alvajáró története sem…..
A sorozat a legendás Terry Gilliam sci-fi szabad adaptációja. A 12 majom széria követi a feldolgozott kult klasszikus cselekményét, de csak nagy vonalakban. A főhőst, Cole-t itt is a poszt-apokaliptikus jövőből küldik vissza a jelenbe egy időgéppel, hogy segítsen megállítani az emberi civilizációt…..
Kultúrpart Zseniális piszkozat 2016.05.18 10:39:34
Mi okozza a rasszizmust? Gyakoribb vidéken, mint nagyvárosban? Miért gyűlölték a felszabadított feketéket az amerikai Délen?..
Egy toronyugró mutatványos, aki az adrenalinlöketért él, egyszer csak két tűz közé kerül. A fülledt délen járunk, ahol még mindig minden elképzelhető.....
A tavalyi év egyik legjobb filmjeként emlegetett Brooklyn szerzője, Colm Tóibín kisregényt írt Jézus Krisztusról, méghozzá Mária szemszögéből. A könyv olyan jól sikerült, hogy színdarab is készült belőle...
Az egyetem egy szanatórium alkalmatlan emberek számára, akiket a valódi életben elsőként taposnának el...
A Hármakat megelőzi a híre. Nagy hype-pal érkezik, viszont nem okoz csalódást, főleg, mert valójában magáról a hype-ról szól...
Az új Star Wars mozi rendezője regényt írt, nem is akármilyet. Lerí, hogy ez a könyv egy briliáns filmes fejéből pattant ki: textúrája és látványvilága van, ezt nem helyettesítheti se hangoskönyv, se e-book, se moziváltozat. J. J. Abrams nevéhez fűződik a Lost című…..
A borítón Stephen King és Tarantino ajánlása díszeleg, nem véletlenül: Clive Barker korunk talán legjobb fantasy- és horrorírója. Új regényével ráadásul a kultikus, mozikat is megjárt Hellraiser univerzumba tér vissza. Barker multitalentum: csinált képregényt, színházat,…..
Lenyűgöző, hogy Ridley Scott és Matt Damon mi mindent valóra váltottak Andy Weir Mentőakció című regényéből, de az író által kitalált és kidolgozott scifi-robinzonád koncepció mégiscsak a próza médiumában működik igazán olajozottan. Hogy miért jobb a Mentőakció…..
Éjjeli féreg Az üzenete a média - filmes diskurzusban is releváns - elbulvárosodásáról nem valami formabontó, hisz ott a Született gyilkosok, a 15 perc hírnév, Cronenberg, de a Ron Burgundy: A legenda folytatódik is (lásd a jelenetet, melyben a címszereplő kitalálja, mi érdekli…..
Csiger Ádám 2014.12.30 16:11:12
@Orosdy Dániel: A "rejtett remake" fogalmát a Széles-cikkből vettem, szóval ezt a koncepciót nem, inkább csak a saját gondolatomat érvelném meg most. A Széles-cikket én pusztán azzal próbáltam kvázi továbbgondolni, hogy a "rejtett remake" koncepciót alkalmazom a Flash Gordon és a Star Wars kapcsolatára. Ezt pedig az ihlette, hogy láttam egy interjút Robert Rodriguezzel, amiben arról beszélt, hogy Lucas eredetileg egy Flash Gordon-mozifilmet akart rendezni, de nem tudta megszerezni a jogokat, így megcsinálta a sajátját.

Itt az interjú:
moviesblog.mtv.com/2013/01/28/robert-rodriguez-star-wars-movie/

A Star Wars valóban sok filmből lett összepattintva (pl. én is emlegettem nindzsafilmeket anno), de végül is talán ez a "rejtett remake" vagy koppintás előnye, hogy azt tesz (lop) bele a rendező, amit nem szégyell. Persze lehet, hogy amit pl. RR mond, az nettó hülyeség, ha tanulmányt írnék erről, akkor utánajárnék, de a fenti azért egy szerényebb ambíciójú szöveg.