Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dionysos

2090 bejegyzést írt és 829 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kiadó:Massacre Honlapok:www.ivanhoe.defacebook.com/ANGELSHOLOGRAM A német progresszív metál második (harmadik?) vonalában már évtizedek óta makacsul és kitartóan vitézkedő Ivanhoe négy év után (Blood And Gold) új lemezzel lepett meg bennünket. Nem tudom, miből gondolták, hogy lesz majd rá…..
Nézem ezt a DVD-t, élő felvétel (Visions from the Cathouse), és én érzem kellemetlenül magamat. Élő felvétel, mert koncertnek nemigen lehet nevezni, ahhoz ugyanis közönség is kellene. Itt olyan nincsen. A vágónak nem volt egyszerű dolga, hogy a nézők hiányát leplezze, nem is sikerült megugornia…..
Dionysos 2024.05.08 14:24:31
@Kotta: Csak a Wingerre és majd Bryan Adamsre. Esetleg DT.
Dionysos 2024.05.08 14:53:01
Kiadó:Giant Electric Pea Honlapok:www.southernempireband.comfacebook.com/southernempireband Tegnap volt a költészet napja, így stílusosan egy Ady vers jutott eszembe: "Mi mindig mindenről elkésünk, / Késő az álmunk, a sikerünk, / Révünk, nyugalmunk, ölelésünk, / Mi mindig mindenről elkésünk."…..
Dionysos 2024.04.15 01:28:04
@garael: Én ezen már túl vagyok. Nyilván egyfajta megelégedettséggel tölt el, hogy mi írunk róla először, ugyanakkor átkozottul frusztráló, hogy ennyire érdektelen még a szakma is a minőségi megjelenések iránt. Nézd meg a "mainstream" rock/metal médiát! Tolják és kiszolgálják azt, ami mainstream, még akkor is, ha nem minőségi, miközben az, ami tényleg értékes és érdekes, jobbára elsikkad. Részben pont ezért hoztuk létre anno ezt a blogot. Ezt senki nem veheti el tőlünk,t.i. hogy (1) olyanokról írunk, akiről senki más; vagy (2) hogy olyanokról írunk, akiket a "mainstream" média adott esetben csak 4-5 éves késéssel fedez föl magának (lásd pl. Myrath) - miközben ünnepli magát, hogy föltalálta a spanyol viaszt. Mindegy is. Van max. 3-400 rendszeres magyar olvasónk. Ez statisztikailag elképesztően sovány, de én azon a véleményen vagyok, hogy ez a mi "tikkun olam"-unk (értsd: világjobbító tevékenységünk), azaz, ha megmentünk egy lelket, megmentettük az egész világot (lásd Talmud).
Dionysos 2024.04.28 10:14:50
@Kotta: Hú, Kotta! Ez a nagyon jó. Egy 2016-os, kétórás Southern Empire koncertfölvétel a körülményekhez képest bazi jó képpel, hanggal. Kihagyhatatlan!

www.youtube.com/watch?v=_SLavlJSjw0
Kiadó:Elektra/InsideOut Honlapok:www.trevorrabin.netfacebook.com/TrevorRabinMusic Ez zsinórban már a sokadik 2023-as elmaradást pótló bejegyzés, de ami jár, az jár. Ám hogy némileg érdekesebbé tegyük a dolgot, Trevor Rabin tavalyi szólólemezét a legutóbbi énekes rock albumával, az 1989-ben (!)…..
Kiadó:Blomljud Records Honlapok:www.moonsafari.semoonsafari.bandcamp.comfacebook.com/moonsafariofficial Nálunk érdemes olvasni a sorok között... Ez alatt - többek között - azt értem, hogy hasznos dolog olykor a kommentekre is vetni egy pillantást. Bár a blogunkon jellemzően nem indulnak…..
Kiadó:Galactic Receiver Honlapok:www.benjamincroftmusic.comfacebook.com/BenjaminCroftMusic Nem fogok hantázni, pár nappal ezelőttig fogalmam sem volt arról, hogy ki az a Benjamin Croft, vagy hogy létezik-e ilyen személy egyáltalán. Szerencsére a világhálónak köszönhetően az ilyen információ már…..
Dionysos 2024.04.25 19:39:10
@beardfish: Hja, kérem, a borítót az a zseniális Hugh Syme készítette, aki a Rush klasszikus lemezeihez (Permanent Waves, Moving Pictures, stb.), a Fates Warning "Parallels" albumához, az Arena "Immortal?"-jához és Dream Theater lemezekhez (Octavarium, Systematic Chaos, stb) megálmodta a méltán legendás borítóterveket. :)
Kiadó:InsideOut Honlapok:www.bigbigtrain.comfacebook.com/groups/bigbigtrain Ajjaj, ez bizony iszonyatosan kínos restancia… legalábbis egy olyan blognak, ahol büszkék vagyunk arra, hogy a progresszív műfajt megkülönböztetett figyelemben részesítjük. Nekem személyesen talán a leginkább zsenánt a…..
Dionysos 2024.04.20 08:13:16
@beardfish: Köszönjük az ajánlásokat! Különösen a Moon Safarinak örülök, mert tényleg nagyon, de nagyon zenei az egész! Engem sokban emlékeztet a Styx progosabb pillanataira, különösen a míves kórusok okán. Varázslatos anyag!
Dionysos 2024.04.20 08:43:27
@beardfish: Nem tudom, ismered-e, de a youtube-on fent van a Moon Safari egy 2018-as koncertje, amit valami bevásárló központban adtak. Jellemző...

Sajnos a hangzás (főleg a dob) nem tökéletes, de elképesztő, hogy élőben is milyen pontosan hozzák a hármas vokálokat.

www.youtube.com/watch?v=jBEyy9Pzac0
Kiadó:Frontiers Records Honlapok:www.vandenplas.defacebook.com/VandenPlasOfficial Önmagában a tény, hogy a német ősproggerek, a Vanden Plas hétpróbás muzsikusai új lemezt jelentettek meg, nem nagy meglepetés, nem bír túl nagy hírértékkel. Az viszont már igen, legalábbis szerintem, hogy a csapat…..
Kiadó:Giant Electric Pea Honlapok:www.guymanning.comdamanek-gep.bandcamp.com Ha lúd, legyen kövér... Ha neo-prog rock, akkor Giant Electric Pea... Ha Southern Empire, akkor Damanek (is). Itt, kérem, kikezdhetetelen a logika! Az elmúlt napokban durván beleástam magam az ilyen-olyan okokból elmaradt…..
Mick Mars: The Other Side Of Mars (2024) Namármost tőle frankó oldschool riffeket vártunk, és hogy oda…vágjon rendesen, megmutatva hogyan is válhatott a Crüe a kemény rock egyik legjelentősebb, legsikeresebb bandájává. Hát biztosan nem Vince Neil Mickey egér cincogásától, Tommy Lee kényszeres…..
Dionysos 2024.03.30 20:08:54
@garael: Garikám! Látom öreg vagy, felejtesz! :))

A Myrathot még tavaly megírtam, hiszen még ősszel elkészültek vele, és annak rendje-módja szerint ki is szivárgott, csak valami megmagyarázhatatlan és teljesen elhibázott marketing fogásként visszatartották a hivatalos megjelenést idén március 8-ig.

Lásd:

dionysosrising.blog.hu/2023/09/09/myrath_karma
Dionysos 2024.04.01 20:56:22
@garael: Csak jelzem, hogy a Magoria gyakorlatilag az általam recenzált Knight Area törzsgárdájának metal projektje. Kirándultak egyet a neo-prog rockból a neo-klasszikus prog metal irányába. Egyébiránt kíváncsi vagyok, hogy rajtunk kívül akad-e még magyar zenei oldal, ahol szó esett a Knight Arearól (megjegyzem Kotta akkor kommentben dicsérte az anyagot). Lásd:

dionysosrising.blog.hu/2022/03/12/knight_area_d-day_2019_d-day_ii_the_final_chapter
Dionysos 2024.04.04 15:15:35
@tipeti: Akkor bedobok én is egyet:

Hallott valaki erről a magyar vonatkozású prog-metal albumról? Szabó Dániel gitározik, Purnhauser Pál bőgőzik.

mindsmirrors.bandcamp.com/album/forever-is-not-nearly-long-enough
Kiadó:RFL Records Honlap:facebook.com/winterbornofficial Micsoda hír! Új Télenszületett album! Erre nem voltam fölkészülve! Nem hiszem, hogy ez a hír megugorja majd a hazai rockújságírás más felületeinek ingerküszöbét. Nekünk - legalábbis Túrisas cimborának és nekem - mindenesetre örvendetes ez a…..
Dionysos 2024.03.29 15:26:50
@Promises69: Sajnálatos módon alighanem csak digitálisan jelent meg a különböző streaming szolgáltatókon keresztül. A "low budget"-jelleg újabb hátulütője... :(
Kiadó:InsideOut Honlapok:www.wgdestroy.comfacebook.com/wgdestroy Mike Portnoy sok projektje közül talán a Sons Of Apollo állt legközelebb a zűrös körülmények között otthagyott anyabandához, a Dream Theaterhöz. Teljességgel érthető, hogy amint az előre sejthető és sokak által türelmetlenül várt…..
Kiadó:Silver Arrow Honlapok:www. theblackcrowes.comfacebook.com/TheBlackCrowes Nem hiszem, hogy ettől kollégáim vagy rendszeres olvasóink lázba jönnek, de szerintem hatalmas és örvendetes hír, hogy a Fekete Varjak (értsd a The Black Crowes kemény magját alkotó Robinson fivérek) 15 év…..
Kiadó:Frontiers Honlapok:www.turbulenceprog.comfacebook.com/turbulenceofficial Nemrég részt vettem egy biztonságpolitikai előadáson - azt nemzetbiztonsági okokból nem árulhatom el, milyen minőségben :) -, amelyben szó esett az ún. "arab tavaszról", s erről az előadó megjegyezte, hogy valójában nem…..
Kiadó:Crom Productions Honlapok:www.kiuasband.comfacebook.com/kiuasofficial Talán akad még olyan olvasónk, aki emlékszik a finn euro-thrash/power formációra, amit anno valamiért (mindenesetre nem minden irónia nélkül) Kiuasnak, azaz szaunakályhának neveztek el. Túrisas kollégával nagy kedvencünk…..
Kiadó:AFM Records Honlapok:www.firewind.grfacebook.com/firewindofficial Az ön-újradefiniálónak, magyarosabban: új kezdetnek szánt, egyszerűen csak "Firewind"-re keresztelt 2020-as album után itt a Firewind-saga folytatása. Ez a második lemez, amelyiken Bob Katsionis gitáros/billentyűs már nem…..
Kiadó:Frontiers Honlap:facebook.com/RevolutionSaints Dean Castronovo egyértelműen függőségre hajlamos személyiség. Régen ez leginkább az alkoholra és a kokainra irányult, de a 2015-ös családon belüli botránya és fölfüggesztett börtönbüntetése után addikciója tárgya elsősorban a cigaretta és a Red…..
Kiadó:Mascor Label Honlap:facebook.com/rockcandyfunk Annak ellenére, hogy ebben a nemzetközi kollektívában komoly, elismert muzsikusok szerepelnek, a Rock Candy Funk Party nem számít nagy névnek a szakmában, itthon meg aztán végképp alig hallott róluk valaki. Ennek többek között az lehet az oka,…..
  Kiadó:Frontiers Honlapok:www.nealmorse.comfacebook.com/nealmorse Nem szeretném, ha innentől kezdve el lennék könyvelve a dionysosrising ügyeletes rock színházi kritikusának. Ennyire azért nem szeretem a musicaleket, sőt... A legutóbbi bejegyzésem is egy Broadwayen bemutatott darabról, Bryan…..
A sommás zenetörténeti alapvetés kb. úgy szól, hogy a hair-metal aranykora a '80-as években volt, annak is leginkább a második felében, ami a '90-es évek legelejéig tartott. 1991 szeptemberében a Nirvana "Nevermind" lemezének megjelenésével azonban gyorsan a trutyi (grunge) lett az új trend, ami…..
Dionysos 2024.01.04 10:44:59
@Dionysos: bárcsak Yngwie is hirtelen irányadónak érezné a Fire & Ice időszakot és visszakanyarodna, marjd lehorgonyozna ott.
Dionysos 2024.01.04 10:57:07
@Kotta: Igen, magam is azért írtam, hogy a ex-kazettafiúként tudok lelkesedni szarul megszólaló lemezekért is, sőt Tartuffel sokat is vitatkozok azon, hogy képes felhúzni magát egy koncert vagy lemez dobhangzásán. Ha a zene jó, ki nem szarja le! Azon lamentáltam, hogy mindezzel együtt nehéz szembesülni azzal, hogy 30 év alatt nem lett jobb, sőt sok tekintetben hanyatlik a színvonal.
Amúgy a 80-as evek penetráns hangzása nem fejlődés kérdése volt csak. Egyszerűen trendi volt szétvisszhangosítani mindent. Voltak azonban zenekarok, akik mégsem álltak be a sorba vagy nem teljesen. pl AC/DC.
Amit írtam, viszont tényleg így gondolom. Nehezen barátkozok meg új zenével, ha nincs valami személyes, szubjektív élmény. Ezért menekülök vissza a 90-es évek rejtekébe. :-)
Dionysos 2024.01.07 01:29:37
@Adamu: ez nagyon erdekes adatbázis. Itt konkretan mit es hogy/mivel mérnek, hogy objektív eredményt kapjanak? Direkt megneztem, az általam favorizalt 91-94 lemezek nagyreszt zöld tartományban mozognak, míg a mostani ertékek pirosodnak rendesen. Yngwie szegény:-)))))
Kiadó:BMG Honlapok:www.bryanadams.comfacebook.com/bryanadamsofficial Nem, nem egy Roy Orbison tribute-ról van szó, hanem annak a bizonyos nagy sikerű romantikus vígjátéknak, a 14 millió dollárból gyártott, de összesen 463 millió dolláros bevételt hozó "Micsoda nő!"-nek zenei földolgozásáról. A…..
Dionysos 2024.01.06 10:13:15
@garael: Szerintem Bryan Adams 1983-tól 1996-ig nem tudott hibázni. A "Cuts Like a Knife", "Reckless", "Into The Fire", "Waking Up The Neighbours" és az "18 Till I Die" gyakorlatilag mind olyan lemezek, amiken nem nagyon lehet fogást találni. Ezt én is csak némi fáziskéséssel láttam be, mert az MTV-ben agyonjátszott balladák (pl. Everything I Do...) miatt volt bennem némi előítélet.
Dionysos 2024.01.06 10:30:38
@garael: Egyébként Mutt Lange csak a "Waking Up The Neighbours"-szel csatlakozott producerként és szerzőtársként Bryan Adamshez, előtte (és mostanság) Jim Vallance-szel dolgozott (dolgozik) együtt.
Honlapok:www.martinmillerstore.commartinmiller.bandcamp.comyoutube.com/@MartinMillerGuitarfacebook.com/MartinMillerArtistPage Akadt olyan, aki már kritizálta azt a hosszú évek óta fönnálló szokásomat, hogy az éves toplistám posztolását karácsony szép ünnepére időzítem. A kritikai hangok általában…..
Megtanultunk együtt élni a háborúval. Megtudtuk azt is, milyen heroikus eredmény, hogy a másfél éve még fele annyiba kerülő dolgok most már – a magasabb szintről – csak 9.9%-kal nőnek évente. Megértük, hogy a rendszerváltáskor - a csehek után - második legmagasabb életszínvonalú közép-kelet-európai…..
Fura ez. De már évek óta fura. Úgy tűnik, hogy tapintható az érdektelenségem szeretett műfajunk irányában, hiszen értékelhető éves listám már régóta nincs. Ilyen értelemben persze jogos a kritika, hiszen azt kétség kívül elismerem, hogy az aktuális megjelenések jórészt nyom nélkül ürülnek ki a…..
Dionysos 2023.12.25 23:53:15
@garael: Köszönöm az elismerő szavakat, jól esnek, talán szerénytelenül hangzik, de tényleg így van. Kegyetlen munka van ebben az oldalban, és ezt kevesen mérik föl - olykor még régi harcostársak sem. A stílus iránti lelkesedésből, minden anyagi vagy természeti (értsd: koncertbelépő, promó CD stb.) ellenszolgáltatás nélkül csináljuk, amit csinálunk. Nálunk, bennünk, velünk nincs érdek, korrupció, marketing, csak szakmai és rajongói meggyőződés... Büszke vagyok arra a munkára, amit együtt: munka, elfoglaltság, család, egyéb elköteleződés mellett elvégeztünk. Gari, Kotta, Túrisas, kib@szott jó srácok vagytok!
Hogy a magyar újságírás nadírjaként leírható origo.hu univerzális és lelkiismeretlenül kattintásvadász jelzőjét használjam: "drámai" fordulat következett be a szerkesztőségünkben (persze annak, aki látásból sem ismeri a szinonima szótárat, még a folyton fluktuáló üzemanyagárak 4 forintos emelkedése…..