Regisztráció Blogot indítok
Adatok
neiro

0 bejegyzést írt és 70 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szerző: Harmat Árpád A HBO csatornán 2019 tavaszán futó öt részes minisorozat, melynek címe "Chernobyl" óriási népszerűségnek örvend és újra fókusz alá helyezi a csernobili atomkatasztrófa részleteit. Úgy tűnik az emberek érdeklődése ma sem csökkent az 1986-ban történt tragédiát illetően. A…..
neiro 2019.06.07 08:24:33
@Paracord: Nem lehet tudni, Serbina nincs rajta a hivatalos áldozatok 54-es listáján. Azok, akik nem lehettek rajta az 1987-ben kiadott halálos áldozatok listáján (a 31 főn) például Sevcsenkó vagy Teljatnyikov őrnagy bizonyítottan komoly adag sugárzást kaptak és hónapokkal/évekkel később rákban haltak meg. Őket a WHO az adatok 2006-os felülvizsgálatakor tette fel a katasztófa KÖZVETLEN áldozatainak listájára. Serbina vagy nem rákban halt meg, vagy nem lehet sugárzáshoz kötni.

(és, ezek az emberek "mellesleg" láncdohányosok voltak, a filmben legalábbis ... )

@CriticalMaster: alaprajz, a vezérlőtermet megtalálod rajta rögtön:

carlwillis.files.wordpress.com/2011/08/chnpp_phase_ii_map_raw2.jpg

Akimov és Toptunov jobbra indulnak el a felmennek a a 7. emeletre, hogy kézzel kinyissák a vészhűtés szelepeit. Ezzel hűtővizet áramoltatnak a reaktorba. A vezérlőteremből jobbra indultak el, majd még a 4. reaktorblokk épületén belül balra fordultak, ott van egy lépcsőház, ezek a dolgok az ott, nagyjából az épület középvonalánál vannak. A robbanásban a betonfalak megsérültek, a csövek eltörtek, működő sugárzásmérőjük nem volt, bokáig vízben és reaktor-fűtőanyag törmelékeiben mászkáltak, eközben kb. 1500 röntgen sugárzást kaptak, és a moszkvai 6. kórházban haltak meg májusban.

Abban a tudatban tették, hogy a reaktor érintetlen, ilyenkor a reaktor hűtése szó szerint létfontosságú. Mivel a reaktor felrobbant, amit addigra már Perevozcsenko - a művezető aki a reaktortereben látta a reaktorfedél részeit a gőztől elmozdulni - elmondott nekik (csak teljesen hihetetlennek, elképzelhetetlennek gondolták) semmi értelme nem volt.
neiro 2019.06.07 17:49:42
@Pervenimus: Persze hogy stimmel.

Van több jó ábra is a neten, itt egy másik.

www.offgridweb.com/survival/nuclear-near-miss-draining-the-chernobyl-reactor/#chernobyl-nuclear-reactor-disaster-radiation-ukraine-5

Balra van a turbinaterem, jobbra a reaktor (olyan metszet mintha az előző rajzon függőlegesen húznék egy vonalat a négyes reaktor közepénél). A kettő között az a folyosó, ahol a vezérlőszoba is van (19-es számmal jelölve). Ahol a reaktor körül az a sok vékony kék vonal van, azok jelzik a hidegvíz vezetékeket, nagyjából ott kellett Akimovnak és Toptnovnak a sok csapot egyesével kinyitogatni (az előző kérdéshez).
neiro 2019.06.11 12:44:25
@Rozsdalovag:
(illetve mindenki)

Nincs a film végén megjelent szövegekkel gond, mint a 100 bányász vagy a halál hídja, de vegyétek figyelembe, hogy "úgy becsülik" felvezetéssel kerültek oda; ráadásul forrás nélkül. Ki becsüli ennyire az ENSZ/WHO ? a Greenpeace ? stb.). Továbbá azt is vegyétek figyelembe, hogy a film jól vegyít a 100%-osan valós részektől a drámai, interneten elterjed "köztudomású" sztorikon át a teljes fikcióig (mint a tárgyalás). Nem dokumentumfilm.

Ami az áldozatokat illeti. A katasztrófának közvetlenül, bizonyítottan 31 áldozatát tartották nyilván 1987 óta. Ezt a számot 2006-ban felülvizsgáltak, azóta összesen 54-et. Mennyi áldozata lehet ezen felül a katasztrófának ? Feljebb írtunk már a különböző becslésekről, ezek terjedelméről, megbízhatóságáról, matematikai megalapozhatóságról, illetve hiányáról. Aki a becsülhető áldozatok számában fix pontokra próbál hagyatkozni (itt ezt olvastam, ott az volt a film végén stb.) és ebből összerakni valamit, ingoványos talajra kerül.
Úgy látszik, még akad olyan bíróság, amelyik a szemének és a dokumentumoknak hisz, és nem a Fidesznek. Elsőfokon legalább is. Egyelőre ott tartunk, hogy Orbán kilenc éves hazugsága megdőlt: nem volt rendőrterror 2006 őszén. Kilenc éve tart ez a koncepciós per, mert a Vezér…..
Úgy tűnik, csak idő kérdése volt egy utasszállító gép lelövése. A térképen a dotoho megmutatja a július 14., 16., és 17-én leszedett gépek helyszínét és a BUK rakétaelhárító rendszer feltételezett útvonalát az Orosz Föderáció felé, illetve egy animált videó…..
neiro 2014.07.21 13:16:50
@Megfigyelo: ugye tudod, hogy a szakadárok korábban valóban lelőttek nem is egy, hanem két ukrán szállítógépet ?
Vállról indíthatós rakétával.

Egyik hír, hogy a szakadárok lelőttek egy ukrán szállítógépet.
Következő hír, hogy a maláj gép lezuhant.

Mi kapcsolja össze a két hírt; miből következik, hogy a két gép ugyanaz ?
Miközben a magyar politikusok többsége végleg belebolondult a 30 milliós Magyar Birodalomról szóló álomba, a magyar közvélemény Bosznia után már Szerbia és Bulgária elfoglalásáról álmodozott, addig Hungária szláv népei reménykedve várták a trónörökös hatalomra…..
Európa háború előtt áll? Amikor a 20. század 30-as éveiben Adolf Hitler új területeket szeretett volna meghódítani Németország számára, mindig azzal érvelt, hogy a helyi német lakosság érdekeit szeretné megvédeni. Ezt az érvet használta az Anschluss idején, Csehszlovákia…..
neiro 2014.03.03 11:51:49
@bonbonpuli: Szlovákia ? Magyar megyét ? Ugyan már nekik ilyesmi eszükbe sem jut. Mondhatnám nem nem soha. :-)

Persze leeshetne az tízfilléres, hogy Putyinnak nem lehet célja Ukraja részekre szakítása (ugyanis ha sikerül a maradék Ukrajna belép nemcsak az EU-ba hanem a Nato-ba is).
neiro 2014.03.03 13:51:57
@dr kotász: ne viccelj, milyen döglött macska. egyébként ne feledd a cipszerek (szepesi szászok) kiváltságait vagy azt a tényt, hogy nagyjából 1400-1770 között a megye lengyel zálogban volt...

Ugyanez a helyzet a Krímmel is. azt kell látni, megérteni, hogy egy 1994-es egyezmény nem tesz évszázadokat semmissé visszamenőleg; és az a tény, hogy Franciaország és Németország megbékélt Strassbourg helyzetével nem jelenti azt, hogy egész Európában (főleg annak peremén) a hasonló nehézségek automatikusan köddé válnak.
Legkedvesebb Orosz Medvénk éppen bemutatót tart a világnak és nekünk, mennyire veszi komolyan: 1: a nemzetközi szerződéseit, 2: olyan faszságokat, mint államok szuverenitása meg hasonlók. Kárpátalján már mozgósítanak, keleti végeken lakó barátok szerint elindult a menekültek…..
neiro 2014.03.03 10:19:42
@zsg?: sajnos ez elképzelhetetlen.

Amúgy az megvan, hogy 1939 március 15-én pont ugyanezt csináltuk Kárpátalján - sikeresen - mint amit Putyin próbál most a Krímben ?

És még egy kérdés, bónusznak: hol & mikor történt a "könnyűlovasság támadása" és kik voltak a szembenálló felek ?
neiro 2014.03.03 10:47:58
@zsg?: én viszont arra is próbáltam felhívni a figyelmet, hogy a (1) nemzetközi szerződések és az (2) államok szuverenitása mellett van egy (3) történelem és tradíció szekció is:
"Plunged in the battery-smoke
Right thro' the line they broke;
Cossack and Russian
Reel'd from the sabre-stroke
Shatter'd and sunder'd.
Then they rode back, but not
Not the six hundred."

Kozákok és oroszok... nem ukránok...

A Krímmel kapcsolatban(ahogy egyébként Kárpátaljával) nem egyértelmű, hogy egy Ukrajna nevű szuverén állam része "akar" lenni.

Persze lehet Putyin-Orbán-Krím-EU szintig leegyszerűsíteni. Mint Bajnai. De minek így leegyszerűsíteni.
Amíg az Esti Újság cikke alapján a magyar közvélemény Czernin Ottokar cseh gróf, a Monarchia új bukaresti nagykövetén puffog, addig a cseh közvélemény egy magyaron röhög: a január 3-i Lidové noviny címlapját egy bizonyos Torma Károly története uralja. Egy magyar, aki…..
Szeretné a magyarországi szélsőjobb erősíteni a narratívát, miszerint állandó, világméretű zsidó-magyar „világháború” zajlik, Magyarország gyarmatosítás előtt áll és természetesen a „nácivadászok” is csak magyar „idős bácsikat”…..
neiro 2013.01.08 12:31:46
@Csehszlovák Kém:

Csak ne örülj annyira. Nyilván lehetne (igaz, vagy részben igaz tények alapján) egymást tisztába hozni az úgymond kendőzetlen tényekkel; persze kölcsönös alapon. Egyoldalúan nem lehet, még akkor sem ha egyébként a tény igaz (vagy viseld el méltón ha szlovákgeciznek).

És kölcsönösen is miért - a felületes szemlélőnek úgyis egyszerű rokásásnak tűnik. És akkor:

A „népek közötti megbékélés jegyében“ közös megmozdulásra készül október 9-én 14 órától Komáromban, a Štefánik szobornál a magát hungaristának nevező Magyar Nemzeti Arcvonal és a magyarellenes megnyilvánulásairól elhíresült Szlovák Testvériség (Slovenská pospolitosť). A jovonk.info hungarista hírportál szerint: „A rendezvény célja, kifejezni a népek közötti barátság igényét, demonstrálni egymás kölcsönös tiszteletét, félretéve a történelmi ellentéteket. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet életünk és sorsunk közös vonásaira, és arra, hogy a jelen történelmi helyzetben minden feszültségszítás és ellenségeskedés népünk érdekei ellen van, és akadályozza azok védelmét mindazon behatásokkal szemben, melyek mindannyinkat sújtanak.“

tehát összefogunk és JAJ NEKED :DDD
Jók vagyunk egy döntetlenre, de egy bravúr sem elképzelhetetlen, höhö - jelent meg az unortodox politikai kommunikáció a futballban az elmúlt napokban. Vannak sportemberek, akiket tényleg sajnálunk, hogy a bullshit része, de nem tudom elképzelni, mi kell még a magyaroknak, lehet ettől…..
neiro 2012.09.13 12:17:40
@balage_81 reloaded: mondjuk csak feltűnt, hogy

dotoho.blog.hu/2012/07/19/szetszedjuk_a_mongolokat óta nagy nagy csend volt egészen idáig... vajon miért :) ?

én egy jó ideje már azon gondolkozom ez a blog egy jól álcázott vicc, mondjuk tóta w viccblogja (érted.. TÓTa)
Szégyenfalak nagyobb térképen való megjelenítése „Követendő példának”, „jó hírnek”, a „cigánybűnözés” beismerésének tartja a jobbik és tagsága, hogy Szlovákiában több településen fallal kerítették el a romák lakhelyeit. Azon most ne…..
Gyakran megszólják a liberális bloggereket a szélsőjobbon: miért csak az Eu zászló égetése kapcsán jajgattok, írjátok a károgó posztok tucatjait? Ahogy akkor, most is felemeljük szavunk: az örmény és a magyar demokraták majd rendbe teszik a zászlóégető hülyegyerekeket, addig…..
neiro 2012.09.03 23:29:30
@von Putri: Ezt máshol is írtad, lehet, hogy a diplomácia tényleg "sejthette" volna, feltételes mód, hogy mi lesz.

Lehet. Csakhogy a hasonló eseteket az Igazságyminisztérium intézi, nem feltételezések hanem kialakult joggyakorlat alapján.

Egyenlőségjelet tenni a kiadás és a kegyelem között túlzás. Azért adtuk ki hogy otthon üljön.
Több bejegyzés is foglalkozik ezen a blogon Örményországgal. Az első ismerkedő látogatást is beleszámítva hetedik éve dolgozom ott, 2010 óta pedig már háromhavonta megfordulok Jerevánban. Ennek most nagy valószínűséggel vége van. Hihetetlen mennyire frusztráló érzés, amikor…..
Slovensko, do toho! Rezešová 2012.08.27 03:02:00
Több e-mailt, jelzést kaptam az elmúlt napokban, miért nem írok az M3-as autópályán történt tragikus balesetről, mert, ahogy az utolsó poszt alatt egy komment mondja, „azért most történt valami így szlovák-magyar viszonylatban, erről nem akarsz beszélni? (rezesova)”.…..
Slovensko, do toho! Magyar Pussy 2012.08.22 11:02:00
Hideg szelek fújnak Kelet-Európában: két évtizeddel a demokratikus fordulat után visszarendeződni látszik minden: erős állam, etnikai nacionalizmus, nyomuló egyházak, erős kezű cár atyuskák fiatal lányokkal packáznak. Nem vitás: Malina Hedvig és a Pussy Riot zenekar tagjai korunk…..
neiro 2012.08.22 14:25:45
@Senkifia:

ugyan már. a címlap kattintásra megy. recept. írsz valami jó ütőset provokatívat ami minél több embernél kiüti a biztosítékot. csak holocaustot ne tagadd mert az hivatalosan tilos. egyébként garantált siker.
neiro 2012.08.22 17:48:07
@komplikato:

Biztos elkerülte a figyelmed az augusztus 20-i történelmi eszmefuttatás illetve az uhorszkó (magyarul Hungária) levezetés; amely így ebben a formában leginkább a Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitost)blogjára lenne való.
neiro 2012.08.25 14:01:51
@komplikato:

hmm hmmmm ott te hol olvasol "magyar" államalapításról ?

"A szlovákok Uhorszkóban, vagy ha jobban tetszik Hungáriában..."