Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jeanluc

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kiss István kolléga újabb cikkel lepte meg a Zugügyvédet, amit ezennel közzé is tesz. Egy kis ízelítő: Amikor például Lomnici Zoltán a bírói hatalomról, mint harmadik hatalmi ágról beszél, tévesen sugallja, hogy Magyarországon vannak hatalmi ágak, holott nincsenek, hiszen a…..
jeanluc 2008.01.27 18:38:25
Kovi1970!

Mit kéne tenni?

Ad 1: A listás választás megszüntetésével jelentősen nőnének a kampánykiadások, hiszen nem egy pártot kell reklámozni az országban egységesen, hanem minden választókörzetben egyenként kell népszerűsíteni a jelölt személyét. Gyanítom, ennek a 386-szorosa több mint egy párt kampányköltsége.

Ad 2: Visszahívhatóság. A múlt század elején vezették be Oregonban (ha nem tévedek), és nem véletlenül nem terjedt el a többi tagállamban. A visszahívhatóság Damoklész-kardja alatt senki sem merne népszerűtlen döntést meghozni, pedig a politikában néha sajnos olyat is kell.

Ad 3: Adóterhek.
Bármilyen meglepő, a magyar állami redisztribució MÉRTÉKE nem sokkal magasabb, mint Európában máshol (tessék megnézni: ECOSTAT). Az viszont kétségtelen, hogy a rendszer rossz és költséges, emiatt pedig alacsony hatásfokú. Az adóztatás egyszerűsítése pedig differenciálatlanságot eredményez, ami igazságtalan (tartalmilag). Abban egyetértünk, hogy az ellenőrzést és a behajtást javítani kell.

Ad 4: Közigazgatás reformja.
Egyet értünk, ez nagyon kellene. Teljesítménymérés és elszámoltathatóság!

Mindezzel nem a jobbító szándék ellen beszéltem, hanem csak arra akartam rávilágítani, hogy az éremnek két oldala van. (Minden éremnek!) És a változtatással nem oldható meg minden diszfunkció. Szerény véleményem szerint nem a (politikai) rendszer reformjával kellene kezdeni a jobbítást, hanem a választópolgárok (az "istenadta nép" mint a legfőbb hatalom forrása... Itt kanyarodom vissza Kiss István írásához) politikai tudatosságának növelésével (vagy méginkább megteremtésével). Hogy ne demagóg lózungok szerint szavazzanak az emberek, hanem bölcs megfontolás alapján. Itt még azt az eretnek gondolatot is megengedem magamnak, hogy a választás általánossága helyett a választójogot bizonyos értelmi/IQ/végzettség/bármimás szinthez kössék, mert az mégsem járja, hogy olyan emberek döntsenek, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy miről döntenek, csak két löncshúskonzervért meg egy fröccsért szavaznak bárkire.