Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Polló László

15 bejegyzést írt és 90 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bő tíz éve írom ezt a blogot, és kicsit régebb óta figyelem a hazai online piacot. Legyen szó médiáról vagy reklámról, igyekszem követni a hazai (és persze a külföldi) trendeket, és főleg a változásokat. Persze ha lehet nemcsak leírom, hogy mi történt (x megvette y-t), hanem ha tudok, hozok…..
Mark SkousenKözgazdaságtan egy oldalban 1. Önérdek: Az ember azon törekvése, hogy javítson a körülményein már a születéssel elkezdődik, és nem is ér véget mielőtt még sírba nem teszik (Adam Smith). Senki nem költheti olyan körültekintően a pénzt, ahogyan azt az ember a saját pénzével teszi.2.…..
Polló László 2012.09.10 23:02:32
@ricardo: megható, hogy komolyan vesz, pedig micsoda ismeretanyaggal rendekezik! Én bizony ennek a közelében sem vagyok. Sőt, még azt az udvariatlanságot és képes voltam elkövetni, hogy nincs semmiféle közgazdász képzettségem - mégis itten belefopázok a nagyok dolgába. Ha-Joon Chang elég sok könyvet és cikket írt, én csak két könyvét olvastam. Ennek alapján az idézet csak egyike a sok-sok megállapításának, s valószínűleg nem is a legfontosabb.
.
Elméletileg a 14-es pont "az árkontroll, a bérleti díjak és a bérek nagyságának szabályozása bizonyos egyének és csoportok számára ugyan kedvező lehet, de soha a társadalom egészének; ezek az intézkedések ui. végül hiányhoz, feketepiacokhoz, valamint romló minőséghez és szolgáltatásokhoz vezetnek; nincs ingyen ebéd" igaznak tűnhet és nem kétlem, hogy össze lehet szedni olyan adatsorokat, amelyek ezt bizonyítják. Ám éppen Ha-Joon Chang szedett össze a történelemből olyan állami beavatkozásokat, amelyek akár hosszabb ideig is kedvezőtlenek voltak az adófizetőknek, de egy idő után a kedvezményezett csoport olyan fejlesztéseket ért el, amely világelsőséghez vezetett és rövid időn belül busásan megtérült a társadalomnak is ez a befektetés. Magam gyűjtöttem azt a példát, hogy Tajvanon úgy alakult ki a versenyképes elektronikai ipar, hogy az exportképes nagyvállalatok mindenféle kedvezményeket kaptak, amelyeket K+F-be fektettek és végül a nyomtatott áramkörök gyártásában világelsők lettek. Ha ezt nem tesszük lehetővé, akkor egy elavult iparág soha nem tudna megújulni és más, korszerűbb iparágakra váltani. Tajvan még ma is fröccsöntött műanyagokat dolgozna fel (ezek voltak az exportképes nagyvállalati a 60-as években) és nem számítógépeket gyártana.
.
Tehát a 14-es pont általában jó, de ha nem teszünk kivételeket, akkor ez csak egy ország meglévő nemzetközi versenyyképességi helyzetének a bebetonozására alkalmas. S tudom, azzal fog védekezni, hogy nem közgazdasági tankönyvet írt, hanem egy rövid kis blog bejegyzést. Ám van, amikor az egyszerűsítéssel éppen a lényeg veszik el. Erre bátorkodtam rámutatni.
Polló László 2012.09.12 22:18:38
@ricardo: sajnos nem tudom elolvasni; gondolom mindenkinek más és más oldalakat jelenít meg. Jártam mindkét idézett városban, nézegettem is a történetüket. Az angol gyarmatbirodalom tagjaiként közgazdasági kísérleti nyulak voltak a második világháború után. Nem tudom, hogy járt-e Landau szigetén és látta-e azokat a vízben úszó döglött patkányokat és a melléjük épült cölöpházakat, amelyek még a 90-es években is díszítették ezeket a kísérleteket. Nem tudom, mi van az idézett "két város mesében", de én már elég nehezen hiszek a mesékben. :(
Természetesen kommunikációról lesz szó, ez nem egy film címe. Kéretik kellő komolysággal és a hozzá tartozó kellő humorérzékkel olvasni, vagy a blogot időben elhagyni! Vágjunk a közepébe!  Mi a különbség a két (példa)mondat között? Én úgy gondolom, hogy ez a…..
A következő bejegyzés a szcientológusok nagy értékesítési gurujára, Kasza Tamás "jedi mesterre" lesz kihegyezve, de a többinek is szól, akik szintén hasonlóan sumákolnak. Tamás már a "jedi képzés" reklámozása során is demonstrálta sajátos hozzáállását mások szellemi…..
Polló László 2013.04.15 13:42:20
Ez a blog híres arról, hogy a legkevésbé sem objektív, sokkal inkább szubjektív. Mindent elkövet, hogy egy-egy visszásságnak látszó kis dolgot szép méretes nagyra felfújjon. A mai napig nem tudom megemészteni, hogy rólam azt állította, hogy szcientológus vagyok, pedig sose voltam. Ezt ugye hazugságnak nevezik, amit a média törvény nem tilt, pedig már Deák Ferenc is ezt javasolta a média törvény egyetlen pontjaként. Azóta sem valósult meg...
.
A szakkönyvek, tudományos publikációk úgy készülnek, hogy a terjedelem 95%-ában leírják, hogy mi a tudomány mai állása és jó esetben 5%-ban hozzáteszi azt a szerző, amit maga talált ki. Könyv és szakcikk esetén feltünteti a forrásmunkákat, ha nagyon precíz akar lenni, akkor mondatról mondatra lábjegyzetben az idézett gondolatok pontos, lapszám szerinti forrását is megadja. Elektronikus ingyenes reklám brosúra esetén azonban ez nemcsak röhejes lenne, hanem csökkentené az elolvasási hajlandóságot, amely miden egyes oldal terjedelemmel csökken.
.
Én is írok könyveket, s bizony nem állítom hogy benne akárcsak az 5%-ot is eléri a saját magam által kitalált tartalom. Örülök, ha néhány távoli terület gondolatait hasznos és újszerű módon tudom összekapcsolni, s azokból néhány célszerűnek látszó módszert tudok kialakítani. Ennek ellenére akiknek írom, a könyv nagy része újdonság, hiszen nekik nem volt idejük az életükből 10 évet a szükséges forrásmunkák felkutatására és elolvasására fordítani. S bizony ettől még az a könyv jó szakkönyv, hasznos tankönyv pedig akár száz más könyvet is felhasználtam a benne lévő gondolatok kifejtésekor.
.
Kasza Tamás brosúráját én is letöltöttem és végigfutottam. Igen, Tamás tényleg használja a szcientológia egyházban tanított eladási eljárásokat (közöttük az idézett könyvben találhatókat). Nagy érdeme, hogy ehhez nem kell megtanulni a szcientológia bikkfanyelvét, mert lefordította magyarra, azaz bárki, aki tud magyarul megértheti azt. A piacon több száz magyar és magyarra fordított eladástechnikai könyv van; lehet közöttük válogatni és kipróbálni az egymásnak időnként homlokegyenest ellentmondó módszereket. Tamás brosúrájának érdeme, hogy konzisztens, belső ellentmondásokat nem tartalmazó rendszer. Aki akarja, használja, aki akarja, nem használja.
.
Sokan használják. Az egyik legismertebb és legsikeresebb hazai eladástechnikai tréner. Szcientológus. Én meg katolikus vagyok (tudom, hogy lassan ez is már szitokszóvá válik az ilyen és ehhez hasonló blogokon). Ám én nem vagyok hajlandó ebbe a "trendi" vonalba belesüllyedni. Adjuk meg egymás nézeteinek a tiszteletet - ha amúgy az adott ember tiszteletreméltó. Kasza Tamást személyesen ismerem. Okos és rendes ember. Másban hisz, mint én. Ám ez nem ok arra, hogy ilyen hajánál fogva előrángatott, mondvacsinált problémán rágódó gyalázó cikket írjon róla bárki is.
Megrovást kaptam néhány olvasómtól, hogy túl tömören fogalmazok, valamint túl sokat akarok átadni egy-egy blog cikkben. Elfogadva a kritikát, ezentúl megpróbálok lazább, alaposabban kifejtett és sok rövid részre felszabdalt módon átadni azt a tudást, amit hasznosnak gondolok a…..
Több részes blog bejegyzés sorozatom első cikke a versenyképesség legmeghatározóbb eleméről, a termelékenységről szól. Miközben ez az egyik legfontosabb kiemelt mutató Amerikában és Ázsiában, itt Európában és különösen Magyarországon ez alig vizsgált, szinte elfeledett…..
A rendszerváltás előtti korszakban voltam középiskolás diák és utána 20 évig közösségfejlesztőként dolgoztam, főként diákmozgalmak és pedagógus fejlesztő műhelyek körül. Mostanában a blogomban gyűjtöm azokat a konfliktusokat, ahol a közösségi érdekeink ütköznek…..
Szinte látom a mosolyt az arcokon, amint a válasz megjelenik a gondolatokban:"Hát a részletekben!" Nem, nem, nem! Nem jó a kérdés! Így a válasz sem lehet jó!Az ördög nem "miben" lakozik!Nem lesz népszerű, amit most a következő két mondatban leírok. Pedig igaz. (Persze, persze, a…..
Nehéz 2012-es éven vagyunk. Mit várhatunk 2013-tól? Merre menjünk, mit csináljunk, hogy 2014 elején ne kelljen leírni, hogy nehéz 2013-as éven vagyunk túl... Kiket és milyen mértékben érintett a válság? A 2008-as világgazdasági válság majdnem 5 éve indult. Már látszik, mely…..
Juthatunk-e előrébb ostoba kormányzás alatt? Van-e egyéni cselekvési lehetőségünk akkor, ha az ország vezetői nem ügyesek? A hazai KKV-k sorsa eleve meghatározott, vagy van kitörési lehetőség? Ördögök és angyalok a sajtóban Ha belenézünk a sajtótermékekbe, belehallgatunk…..
Polló László 2013.01.30 17:34:46
@go2go: Papp Józsival már egy ideje levelezésben állok és sok mindenben egy rugóra jár az agyunk. Noha a cikk úgy írja, mintha ez újdonság lenne, de Józsi már a 2-3 éve megjelent "Magyar gazdasági csoda" című könyvében is leírta ezeket a gondolatokat. Sajnos az EU-ban nem így gondolkodnak, mert a jelenlegi fejlesztési pénzek kiosztási módja biztosítja, hogy a fejlettebbekhez megrendelések formájában jelentős részben visszacsurogjanak az így kiosztott pénzek, ezért nem fogják engedni az adósságcsökkentésre fordítani... Pedig jó lenne!
.
A belföldi piac iszapbirkózás (vagy Madách hasonlatával: sok az eszkimó és kevés a fóka) - ebben nincs vita közöttünk. A belföldi piaci szereplők nagy része ostoba és még azt sem tudja, hol a hiba. Akkor sem, ha megmondom neki. Ebben is egyetértünk, azonosak a tapasztalataink. Azokon tudok csak segíteni, akik képesek felülemelkedni a nagy magyar macsó természetükön, lemondanak a helyi menő csávó címükről - amit a cégükben viselnek - és hajlandók elfogadni segítséget. A cikkel éppen egy ilyen szokásos vakságra szerettem volna ráirányítania figyelmet, hogy a kormánytól válnak megváltást, de az nem fog onnan jönni. Semmilyen pártzászló alatt.
.
A bárhol találok hibát nem azért van, mert olyan hű de okos vagyok, hanem mert annyira alacsonyra tették a lécet a magyar vállalkozások. Mivel az iszapbirkózásban csupa ilyen ellenféllel találkoznak, el sem tudják képzelni, mennyivel magasabban van a mérce a nemzetközi porondon. :)
Polló László 2013.02.06 14:42:57
Kedves kgab57!
Sajnos nem lehet erre fogni az alacsony termelékenységet. Eleve, a külföldi tulajdonban lévő cégek a munkaerőnek kb. a 20%-át foglalkoztatják (10%-ot s multik, s újabb 10%-ot a külföldi kézben lévő középvállalatok). 17-18%-ot foglalkoztat az állam, a többit a magyar tulajdonú cégek vagy önfoglalkoztatók. A külföldi tulajdonosoknak nem érdekük, hogy a nyereség külföldön képződjön, mert nálunk ennek az adója sokkal alacsonyabb, mint Nyugat-Európában. (Nálunk 500mFt nyereségig 10%, felette 19%; Ny-EU-ban meg jellemzően 32-39% között és nem sávos; a kettős adózás meg ki van csukva nemzetközi szerződésekkel, azaz az itt leadózott nyereséget adómentesen hazavihetik.) Ennek ellenére lehet egy ilyen hatás, mint amit leír, mert a gazdasági gyarmatok - amilyen hazánk is - nem sokat tudnak tenni ez ellen, ha éppen erre szottyan kedvük az erősebbeknek. De racionálisan gondolkodva nem tesznek ilyet.
.
Amúgy meg személyes tapasztalatból tudom, hogy sokkal jobban szervezettek, sokkal hatékonyabbak a nyugat-európai gyártó üzemek, mint a hazai tulajdonban lévő kócerájok - tisztelet a kevés kivételnek. Jártam francia, olasz meg magyar gyárakban, s ez sajnos így igaz, ahogy írom. Egyszerűen el sem tudják a magyar tulajdonosok és munkatársaik, vezetőik képzelni, hogy mennyire magasra kell tenni a lécet ahhoz, hogy a nyugat-európai cégekkel versenyezni tudjunk. :(
Üdv: Polló László
OECD munkaerőpiaci tanulmány A magyar az egyik legtöbbet dolgozó nemzet, derül ki az OECD egy napokban közzétett tanulmányából. A 34 OECD tagállamból csak háromban dolgoznak többet, mint nálunk. A közzétett statisztika szerint azok a magyarok, akiknek van munkájuk,…..
Polló László 2013.01.04 21:50:47
@Broad Bandi: a privatizáció az egyik legsötétebb fejezete a magyarság történetének. Mivel a jelenlegi vagyon birtokosok nagy része akkor szedte meg magát, majd csak a haláluk után jön el az ideje a korrekt számadásnak. Így utólag visszatekintve nekem a 94-98 közötti kereskedelmi bank eladások tűnnek a magyar közösség legnagyobb átverésének. A belinkelt számadásokat ismerem, s már a keletkezésük időpontjában is felháborítónak találtam azokat. Nemcsak a tartalmuk, hanem a pontatlanságuk és hézagosságuk miatt.
Polló László 2013.01.05 13:17:40
@Broad Bandi:
Kedves Broad Bandi!
.
Kezdünk átcsúszni szóhasználati vitákba, s valószínűleg ez nem a véletlen műve. Az általam használt termelékenység képlet megtalálható itt:
.
www.lilium.hu/livamo
.
Miért kellene ezt fajlagos árhatékonyságnak elnevezni - amikor egy főre van vetítve? Sokkal több köze van a cégben dolgozó emberek valós, realizálható munkateljesítményéhez, mint bármi máshoz!
.
Azt meg soha, sehol nem állítottam, hogy képletszerűen meg lehetne határozni az árbevétel és a munkabér kapcsolatát. Annyi közük van egymáshoz, hogy az árréstömegnél/fedezetnél több bért nem lehet kifizetni.
.
Azt viszont igenis állítom, hogy az árréstömeg/fedezet nagysága erősen függ attól, hogy a cégben dolgozók összessége mennyire jó és mekkora mennyiségű munkát végez.
.
Persze, függ külső körülményektől, a tulajdonos által felállított stratégiától, a verseny nagyságától, az üzletágtól és még ezer egyéb hatástól, de amin a belső munkatársak változtatni tudnak, az a saját munkateljesítményük, munkaminőségük. Én erre koncentrálok, mert ez hoz a leggyorsabban jó eredményt. Elismerem, vannak reménytelen iparágak, menthetetlen tulajdonosok stb., de nagyon sok cég sokkal jobbá tehető, ha ezen mutató javítására koncentrálunk.
Polló László 2013.01.05 14:41:40
@Broad Bandi: a "fajlagos árhatékonyság" kifejezésnek is megmutat valamit abból, amit ez a LiVáMó termelékenységi adat megad. De - Önnel ellentétben - az én tapasztalataim arra utalnak, hogy nagyrészt ez bizony cégen belüli tényezőkkel változtatható. Én főleg közepes méretű cégekkel dolgozom, ahol az ügyvezető és tulajdonos ugyanaz a személy, így az ő munkájának a hatékonysága is része a mutatónak. Én úgy érzem, hogy a jól működő KKV-kben a tulajdonos-ügyvezető és az alkalmazott munkatársak szorosan egymásra vannak utalva; bármelyikük gyenge teljesítménye képes a céget megbuktatni, tönkretenni.
.
A makrogazdasági hatások (szubvenciók, különadók, pályázható támogatások stb.) bevételként viselkednek, nem szoktam külön kezelni azokat, mert én csak az adott cégért vállalok felelősséget.
.
Ha elolvassa a belinkelt oldalt, akkor látja, hogy nem akarjuk megúszni a széles körű elemzést a mutató javításához, s gyakran fordul elő a praxisomban, hogy új, ígéretes üzletágak felé tendálást is beteszünk a teendők közé. De ezen átmenet alatt is meg kell élni, fizetéseket kell osztani, adókat fizetni, az új üzletág is fejlesztést, beruházást igényel, ezért a régiben még meglévő hatékonysági tartalékokat is ki kell használni.
.
S hogy erre a tevékenységre a "termelékenység" vagy "a fajlagos árhatékonyság" javítása szó-e a megfelelőbb? Mivel emberek viselkedését, rögződött rossz rutinokat kell megváltoztatnom, ezért én inkább a munkavégzésre utaló termelékenység szót használom. Személyes üggyé igyekszem tenni a szükséges változásokat, mert - tapasztalatom szerint - ha nem így teszek, akkor nem változik semmi.
.
Lehet, hogy egyes elméleti közgazdászok szépen felépített szóhasználati rendjébe ezzel nem illeszkedem, de ez kevésbé zavar, mint az, ha a "fajlagos árhatékonyság" javítása jegyében kellene a változásmenedzsmentet kezelni. :)
Politikai öngyilkosság beszólni a választóknak. Cséfalvy Zoltán sem teszi, csak jelzi, hogy alacsony a foglalkoztatási szint az országban. Van-e erre megoldás? Cséfalvy Zoltán a Financial Times "felzárkózó" gazdaságokkal foglalkozó blogjában vendégként azon kesereg, hogy…..
Polló László 2012.10.03 14:22:35
@Topwise: Igaza van, de attól, hogy mi itt ebben megegyezünk, az ég világon semmi nem fog az államapparátusban és a politikában megváltozni.
.
Igyekszem az energiáimat oda koncentrálni, ahol most tudok hatást elérni: ez a középvállalati ügyfeleim köre. Ezek versenyképességének javulása azt jelenti, hogy el tudnak kezdeni exportra termelni. Azok a munkák, amelyet eddig belföldi piacra végeztek el, mások (kevésbé versenyképesek, hatékonyak) által elvégezhetővé válik.
.
Így a munkaerőpiacon mindenki egyet előre tud lépni és a sor végén állók is kaphatnak egy helyet, azaz csökken az eltartottak száma is. Én ma csak ilyen "körmönfont", ám tartós megoldást nyújtó módon tudok hozzájárulni a probléma megoldásához. Ezután a politikusoknak is könnyebb lesz és learathatják az új munkahelyek teremtéséért járó babérokat! ;)
Polló László 2013.01.02 23:58:45
Kedves Rossonerooo!
1) Az árfolyam elég sok mindentől függ és csak csapnivaló kormányok szokták tönkretenni. Ha megnézi, akkor a Ft/€ - az € létezése óta - nem nagyon változott; azaz nem volt sok ráhatása az exportunkra (drasztikus leértékelés tudja ideig-óráig segíteni azt, de szerencsére ilyen ötlet eddig nem volt).
2) Képzetlen munkaerővel rendelkezünk, de nem a kormánynak kell tanulnia, hanem a munkaerőnek. Ezt legfeljebb kisebb vagy nagyobb mértékben támogatni tudja a kormány - az adónkból. Kéne jobb tanári gárda is, de ma a tehetségesek nem mennek tanárnak, hanem inkább jogásznak, közgazdásznak, mert az a divat. Azt hiszik, hogy majd ők is parlamenti képviselők lesznek és jól élnek. Én ebben inkább a hamis értékrendet sulykoló kereskedelmi média hatását látom és nem a kormány hibáját.
3) A korrupció - kényszerből - csökken. Ma sokkal kisebb a költségvetési hiány, mint évekkel ezelőtt, s mégis működik az ország. Egyes újságok szerint még korrupcióra is futja. Ám amennyivel kevesebbet költünk, az is korrupció csökkenés volt - elsősorban.
4) Kiszámíthatatlan üzleti környezet? Én ilyet Magyarországon nem látok! Egy világgazdasági kataklizma kellős közepén néhány teher átrendezéssel (pl. szektorokra kivetett külön adókkal) megúsztuk a dolgot. Az egyik lányom Görögországban él. Na ott tényleg kiszámíthatatlan az üzleti környezet! Ahhoz képes a mi kis nyomorunk kívánatos stabilitás!
5) Ellenszél és hátszél. Hátszél volt a magyar gazdasági növekedésnek, hogy a külföldi kézbe kiprivatizált kereskedelmi bankok a 90-es évek végétől elkezdték finanszírozni a fogyasztást és a lakásvásárlást. A GDP 5-7%-a került be évente hitel formájában az országba. 2008-ban megfordult a dolog és a GDP 3-8% kifele megy az országból. Gyurcsány, Bajnai és Orbán regnálása alatt is. A bank (és minden tőzsdés) furcsa állatfajta: egy ideig elképesztően magas kockázatot is bevállal, majd utána évekig a legcsekélyebb kockázattól is riadozik. Most ez utóbbit éljük; amit felerősít, hogy különadókat kaptak a bankok a nyakukba. Majd elmúlik ez is - vagy jönnek a betöltetlen helyre hazai bankok.
6) Ám addig is a belföldi piac ki van vérezve, a kereslet csekély, mert hiába ad a kormány 3-400 MrdFt SZJA kedvezményt vásárlóerő fokozásra, ha közben 3.000 MrdFt hitelt vonnak vissza a bankok. Na ezért mondom azt, hogy a kormány kezében sokkal kevesebb eszköz van, mint gondolnánk. Ezért szorgalmazom inkább a cselekvést a különféle kormányokra várás helyett. A fizetőképes kereslet meg a határainkon kívül van, ezért exportálni kell! Ha van fizetőképes kereslet, rögtön akad bankhitel és beruházási lehetőség, tőkebefektető és minden földi jó. Ám a kormány nem tud teremteni exportképes, versenyképes, hatékony vállalatokat, ez a vállalkozói szektor feladata.
7) Magas reálkamat: ez éppen a kormány által delegált MNB tagok miatt végre elkezdett csökkenni, ebben csak dicsérni lehet a kormányt.
8) Mindig gúnyolódunk az oroszokon, hogy Putyin a cár atyuskájuk. Ám ha magunk nézünk a tükörbe, akkor mi sem vagyunk jobbak. 22 éve a kormányoktól várjuk, hogy végre jobbra forduljon a sorsunk, őket szidjuk, ha nem úgy mennek a dolgok, ahogy elvárnánk. Pedig soha, egyetlen korban sem a történelem folyamán nem volt annyi eszköz egy vállalat kezében, hogy saját kezébe vegye a sorsát, mint manapság. Csak felülről történő csodavárás helyett élni kellene ezekkel. :)
Polló László 2013.01.05 08:55:57
@Rossonerooo:
Kedves Rossonerooo!
.
1) Bár ezért a közgazdászok meg szoktak róni, de nem hiszek a közgazdászok által kiagyalt elméletekben; így az egyensúlyi árfolyamban sem. Ennek oka, hogy egyre inkább látszik: a versenyképesség alapja elsősorban a kultúra, és minden más csak utána következik; ezt pedig eddig csak Max Weber és néhány nem közgazdász követője merte a szájára venni; miközben a közgazdászok a "ceteris paribus" karámjaikkal vannak elfoglalva. A forint leértékelés (amit a devizahitelesek miatt nem lehet megtenni, ebben egyetértünk) ideig-óráig segítené az exportot - jelentős gyötrelmektől kísérve (mert a vele járó infláció mindenki életszínvonalát rontaná). Az ország eladósodottsága a másik gátja a forint árfolyam rontásának: ha nincs extraprofit a magyar forint államkötvényeken, a kutya sem vásárolná azokat. Márpedig ezeket a lejárat függvényében kénytelenek vagyunk továbbra is kibocsátani, egyelőre esélyünk sincs a visszafizetésre.
.
2) Egyetértünk. Én inkább másfél millióra teszem azok számát, akiket segíteni kell. A következő intézkedésekkel:
a) A tartósan munkanélkülit lehessen minimálbér alatt is, részmunkaidőben is foglalkoztatni és ne kelljen utána járulékot fizetni.
b) Bármikor ki lehessen rúgni (nincs munkaerkölcsük, fokozatosan kell megtanulniuk).
c) Kapjanak ingyenes munka melletti tanulási lehetőséget és erre az időre is kapjanak fizetést.
d) A nyírteleki "Kedves Ház" pedagógiával fogadják be a gyerekeiket bentlakásos iskolába (hét végén a gyerek hazamegy, egyébként a bentlakásos iskolában tanul).
e) Akik be tudnak illeszkedni a munka világába, azoknak a lakhatását javítani kell, hogy ki tudja magát pihenni.
.
3) Minden ügyfelemet azzal kecsegtetem (és sokuknál már el is értem), hogy olyan mértékben tudom nála növelni a termelékenységet, hogy nem kell adót csalnia. Ám fejétől bűzlik a hal: amíg a párt finanszírozás nincs megoldva, amíg a képviseleti demokráciában az nyer a választáson, akinek több pénze van, addig a korrupció a képviseleti demokráciával rendelkező országokban kiirthatatlanul megmarad - legfeljebb a mértéke csökkenthető. Most nálunk valamennyit csökkent (egy nagyon magas értékről), de ez messze van még a kívánatostól.
.
4) Mivel a bankokkal igazán barátságos Gyurcsány-Bajnai regnálás alatt több hitelt vontak ki az országból, mint Orbánék 2 és fél éve alatt, ezért nem hiszem, hogy most ástuk meg a sírunkat a különadókkal. Hazánkban nagyon alacsony a teherviselése a legtehetősebb multinacionális cégeknek, a GDP 2-3%-ára tehető teher átrendezést hajtott végre a kormány - amit azok gond nélkül lenyeltek: nem költöztek ki az országból és legalább annyi új munkahelyet hoztak létre, mint amennyit megszüntettek. Németh László is már felismerte "a minőség forradalmát", korunkban meg is éljük azt. Nem az számít, hogy mekkora az adó, hanem hogy az itt meglévő humán vagyon képes-e megfelelni a világpiac egyre szigorodó követelményeinek. Minél inkább igen, annál több értéket tud létrehozni, és annál inkább kívánatos termelési és fejlesztési hely Magyarország. Ezért nemcsak a munkából kiszorultak fejlesztésére kell gondolni, hanem a szakmunkásokra, mérnökökre, technikusokra és egyéb érték előállítókra. Nem jó, hogy a beruházási ráta csak 80%-on áll, de ennek legfőbb oka az, hogy Európa egyre rosszabbul áll a világgazdasági versenyben. Ám én azt gondolom, hogy nem Kínával, Indiával kellene versenyezni, sokkal inkább a németekkel. Ezért tartom fontosabbnak a motorgyártás az Opelnél és az Audinál, mint az összeszerelést a Suzukinál. Az előbbivel sokkal több értéket lehet előállítani, az utóbbinál a nagy érték Japánból érkezik és az ott élőket gazdagítja.
.
A bizalom fontos dolog, ezért tartom jónak, hogy a különadók rendszere elsősorban az oligopol piacokat élvezőket sújtotta és a magas hozzáadott értéket előállítókat nem. Ezzel az elhibázott privatizáció került egy kicsit korrigálásra.
.
5) Speciális posztszocialista ország jelenség (de nem mindegyik posztszocialista országban), hogy a kereskedelmi bankokat külföldi kézbe hagytuk átmenni; a világ többi országa nem követi el ezt az őrültséget. Nem valamiféle túlhajtott nacionalizmus miatt, hanem mert ez kiszolgáltatottságot jelent, amit egy ország nem engedhet meg magának. 2008-ban minden bank a saját anyacégéhez, anyaországához vonta vissza a tőkét. Hazánkban így tett az OTP, de az összes többi bank csak kivitte a pénzt; ennek a hiány azóta is látszik, ez volt a közvetlen oka a belföldi piac összeomlásának, amely azóta is csak vegetál. Az elmélet szépen leírja, hogy azért jó közvetlen állami finanszírozás helyett kereskedelmi bankokkal finanszírozni a piacot, mert ők a nagy tapasztalatukkal "a nem vállalható kockázatokat kiszűrik és az életképeseket finanszírozzák". Aha... Ez is egyike a neoliberális meséknek, aminek nincs semmi alapja. Ma a bankok elsősorban spekulánsok, s úgy viselkednek, mint a tőzsdések. Fújják, fújják a buborékot, majd nyalogatják a sebeiket, amikor kipukkad.
.
Ki fogja a magyar bankokat feltőkésíteni? Mi magunk - hosszú, keserves éveken át. Ám a banki multiplikátor hatás miatt sokkal érdemesebb ide betenni a pénzt, mint állami/EU-s támogatásokba.
.
A banki sikernek nincs garanciája. El kellene érni, hogy ne csak egy paraméteres (=pillanatnyi profit) legyen egy bank stratégiai optimuma. De ez megint messzire vezető gondolatmenet. :)
Mikor termeljen egy cég új, ígéretes, magas árrést hozó, de rengeteg fejlesztési erőfeszítést, beruházást igénylő piacra? Mikor maradjon meg inkább az alacsonyabb fedezetű, de tömeges igénnyel rendelkező régi piac mellett? Esettanulmányom megtörtént tényeken…..
Mikor nevezhetjük bölcsnek a középvállalat vezetőjét? Tényleg hatékonyabb egy cég vezetése egy bölcs ember keze alatt? Ha igen, mitől? A bölcsesség összetevői Intelligencia, kreativitás, karizma. Ez kell a vezetőnek! Ezt olvashatjuk a legtöbb helyen. Van azonban egy fogalom,…..
A magyar vállalkozási környezetre melyik kártyajáték jellemzőbb? A ma népszerű ulti vagy a száz éve inkább kedvelt tarokk? Remélem megbocsátanak nekem itt az index.hu által fenntartott blog tárhelyen, de olvasgatni szoktam az origo.hu-t is. Ezen tegnapelőtt jelent meg egy interjú…..
Polló László 2012.10.03 11:52:06
@TudodMici: én a saját baráti és rokoni körömben szoktam játszani; a papok és az erdészek még nagy tarokkosok, illetve itt lehet néhány tarokk klubot megtalálni: tarokk.lap.hu/
.
a bridzs jóval elterjedtebb, azt sokan tudnak játszani, a magyar bridzs válogatott sok tornát megnyert, illetve jó helyezéseket szokott elérni
Lektorálok (szakmailag) egy könyvet, amely a közösségi médiáról szól. Ennek kapcsán jutottam el oda, hogy lassan de biztosan át fogom gondolni az általam használt terminológiát, amikor a közösségi média marketinges alapjait tanítom. Az egyik központi figurám ugyanis a…..
Nagyon tanulságos történetet hallottam, azt hiszem, érdemes megismerkedni vele mindenkinek. Futottunk már bele nagyon sok közösségi médiás problémába, de ilyet még eddig nem hallottam. Régi szegedi ismerősöm, Horváth Zoltán kérte, segítsek neki, az alábbi miatt: Érdekes,…..
Csak a hülye tart rendet, a zseni átlátja a káoszt! Ezek után csak egy kérdés marad: a hülye vagy a zseni a hatékonyabb, termelékenyebb? Rend kontra rendetlenség Külön kis felakasztható fatáblácskákon árulják a "csak a hülye tart rendet, a zseni átlátja a káoszt"…..
A mai magyar kis- és középvállalatokban dolgozó vezetők egy része, nem tudja igazán pontosan, miből is áll a vezetési munka. Őket nevezem "félvezetőknek". Mi kell ahhoz, hogy vezetővé váljanak? Mi az a "félvezető"? Mindenekelőtt elnézést kérek a rossz szóviccért, hogy egy…..
Hazánkban kevés gyerek születik, fogy a népesség. Sokan ezt azzal magyarázzák, hogy a nőknek dolgozniuk kell, ha a család meg akar élni. Ez a kényszer viszont azt mutatja, hogy a munkahelyek termelékenysége túl alacsony. Ezért van folyamatosan mindkét keresőre teljes munkaidőben…..
Interjúsorozatunk vendége ezúttal Papp Tamás. Az egyik legelismertebb egyetemen, a Princetonon szerzett közgazdasági Ph.D fokozatot, jelenleg a bécsi IHS közgazdasági tanszékén kutató, a munkaerőpiacok makroökonómiájával és bayesi ökonometriával foglalkozik.A riporter: Major…..
Polló László 2012.09.13 12:12:41
@kronstadt: ez a "homo oeconomicus", aki csak a közgazdák képzeletében létezik. A valóságban emberek vannak, akik az eszüket nem döntéshozatalra, hanem arra használják, hogy az érzelmeik segítségével meghozott döntéseikhez utólag racionális magyarázatot találjanak.
Polló László 2012.09.13 19:55:50
Sajnos nincs magyarul:
en.wikipedia.org/wiki/Homo_economicus
A "criticisms" és a "homo sociologicus" fejezeteket ajánlom elolvasásra. A "responses" fejezetből nem kérek, elolvastam, nem győzött meg.
Polló László 2012.09.13 22:12:39
@Neruo: lehet, hogy a tudomány nem itt van. Meg az is lehet, hogy itt. Túl sokat hallottam már magukat kiválónak nevező közgazdász szakértőktől olyan ordas baromságokat, hogy ebben a szakmában meg tudjak bízni. Egyelőre ezért inkább a szememnek hiszek. Az pedig azt mutatja, hogy a nagytudású közgazdászok elég gyengén muzsikálnak. Van egy csomó lemaradt állam és semmi jele annak, hogy bármiféle utolérés a nagytudású közgazdászok programja alapján bekövetkezett volna. Én csak egy földhözragadt mérnök vagyok. Amikor valamit megterveztem, akkor azt egyszerűen megépítettük és kipróbáltuk. Vagy működött vagy nem, s ez eldöntötte a vitát. A közgazdászoknál nem látok ilyen földhözragadt próbákat, csak az örökös vitákat és az évtizedek óta tartó eredménytelenséget. Értem én, hogy a kiválóan felépített gondolati rendszereket csak zavarja, ha a valósággal szembesítik, mégis egyszerű állampolgárként inkább ezt igényelném, mint az elméleti szépségért kiosztott újabb Nobel díjat. A közgazdasággal kapcsolatban egy kicsit azt érzem, amit Tavris és Aronson a Történtek hibák, de nem én tehetek róla című könyvükben néhány szakmáról már leírtak: a mundér becsületének védelme minden, még a valóság és igazság előtt van.
Tárcán kínálom Szélkereső 2012.09.10 18:00:00
Írta: Vaskó Ilona Már hetek óta azon gondolkodom, miért nem hallom a szelet… Vagy hogy hallom valójában, csak nem veszem észre, hogy itt susmorog mellettem? Annyira keveset vagyok mostanában egyedül, hogy a mások beszéde elnyomja a körülöttem lévő csend megannyi neszét.Már…..
Sajnos itthon nagy hiány van szalonképes konzervatívból. Hiába hívja fel a figyelmet erre a rendszerváltás óta a baloldali értelmiség és a közírók hada, a hazai, földhözragadt, mucsai, bőgatyás, nemkonzervatív nacionalista demagóg jobboldal nem hallja meg figyelmeztető szavát,…..