Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ladybyron

0 bejegyzést írt és 125 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ugyan minden népben lehet találni nemszeretem dolgokat, melyek megosztják a külföldieket, de mintha a franciák az átlagosnál is szélsőségesebb véleményeket generálnának. Akadnak, akik rajonganak értük, mások ki nem állhatják őket. Az alábbiakban következzen hét pont, amit utóbbi csoport tagjai…..
ladybyron 2020.08.24 06:29:28
@Szaktanár:

Nos, engem éppen annyira győzött meg, amit írtál, amennyire téged az én többéves tapasztalataim. Remélem, nem gond, ha folytatom a játékot, amit elkezdtél. :-))
ladybyron 2020.08.24 13:14:44
@Szaktanár:

Semmi gond. Nem te vagy az első, és nem is az utolsó, aki nem tud szembenézni azzal, ha a valóság vagy mások tapasztalatai felülírják a kényelmes előfeltevéseiket. :-))
ladybyron 2020.08.24 16:27:27
@Szaktanár:

Bátorkodnám felhívni a figyelmedet, hogy először te vontad kétségbe az én tapasztalataimat, és te nem vagy hajlandó elfogadni, hogy másoknak teljesen más tapasztalatai vannak.

Érdekes kiindulópont egy vitához, ha rögtön elvágsz minden vitaehetőséget, azzal, hogy az általam írt konkrétumokra annyit tudsz érvként felhozni, hogy fölényesen odaveted: az angoltudás "nem létezik", majd hogy mindenki velem megy szembe az autópályán. Ezek után furcsa lenne, hogy te nem tartasz engem vitapartnernek, Azonban miután előkelően közölted, hogy nincs rám időd, mégis leereszkedtél hozzám vitakultúrád retorikai magaslatairól, így aligha kell komolyan venni a dohogásaidat. :-))
hát legyen!!! Rand 2010.08.24 21:24:57
Mostanában azon gondolkozom, vajon miben hitt Ayn Rand?Olvasva a könyveit, néha ökölbe szorul a kezem a leírtakon. Felismerve az emberi viselkedés különböző fajtáit, szembesülve a legaljával, nem tudom eldönteni, hogy mit várt. Várt-e egyáltalán valamit, vagy „csak”…..
hát legyen!!! House M.D. 2010.05.19 17:08:00
Évadzáró...mindig nagy durranást várok...House általában meghökkenteni és felkavarni szokott...de most nem...Most megnyugtatott...furcsa érzés vele kapcsolatban, de jó...azonban arra kíváncsi leszek, ezt hogyan lehet abban a stílusban folytatni, ami rá jellemző...majd…..
ladybyron 2010.05.20 00:31:12
Kedves Andean!

Nagyon szeretem az Ayn Rand-bejegyzéseidet, nagy örömmel fedeztem fel valakit, aki Az ősforrást és az Atlaszt ennyire érti és szereti. rám néhány éve, még angolul ugyanezt az elementáris hatást tette mindkét regény, és sokban megváltoztatta a gondolkodásomat.

Röviden: nagyon hálás vagyok az AR-blogbejegyzéseidért. :-))

Viszont ennek fényében kicsit meglep, amit a House-ról írsz. Jómagam a negyedik évad vége óta egyre döbbentebben figyelem a sorozat és a karakter lezüllesztését, ami a diliházas részel mindent alulmúlt. A hatodik évadot nem is néztem, nem volt hozzá gyomrom, de infóim vannak, és a zárójelenetet megnéztem. Az az ember névre aligha méltó roncs, amit a hatodik évadra csináltak ebből a figurából, és amivé ebben az ominózus jelenetben továbbalázták, az a tökéletes megcsúfolása Ayn Rand minden gondolatának, és magának House figurájának, aki az első három évadban egy randi figura volt. Azt pedig arcpirítónak találom, hogy az alkotók nyíltan a Cuddy képviselte Elsworth Toohey-tól vagy James Taggarttől ismerős középszerűséget dicsőítik.

Ez a House nem a boldogságot keresi, hanem a lehetőséget arra, hogy ő is középszerű lehessen, ami tökéletes ellentéte az első három évados House figurájának, és persze Roark vagy Rearden jellemének. Cuddy pedig Dominique vagy Dagny tökéletes antitézise. Ezért csodálkozom, hogy Te szereted az ötödik-hatodik évadot. Ha nem haragszol, hogy ezt írom, úgy fogalmaznék, hogy nagyon nem vall Rád, annak alapján, ami a többi bejegyzésedből kitűnik. :-))

Elnézést az őszinteségemért, de komoly ellentmondást érzek az AR iránti tiszteleted, és a House MD utolsó szezonjairól alkotott véleményed között. És mivel úgy érzem, hogy egy komoly emberrel állok szemben, aki mer gondolkozni (szemben az ötödik-hatodik évad rajogóinak zömével), ezért írtam Neked, és ezért fogalmaztam meg, hogy mennyire szembemegy már ez a sorozat mindennel, amit AR képviselt, és amit én - és valószínűleg Te is - gondolsz a világról és az emberről.

Még egyszer köszönöm az AR-bejegyzéseket, és köszönöm, hogy elolvastad, amit írtam. :-))

Üdv,
Ladybyron
Ott hagytuk abba legutóbb, hogy Cuddy mégsem lett örökbefogadó szülő, de helyette jött hozzá House, istenesen lesmárolta, majd gyáván elhúzta a csíkot. Ez egész pontosan a mostani (The Itch az eredeti címe, sajnos magyarul a többletjelentés visszaadhatatlan) epizód előtti iccaka…..
Ahogy arra számítani lehetett, House-nak egy hét közel sem volt rá elég, hogy feldolgozza a megrázkódtatást, miszerint Cuddy örökbe fogad egy kisbabát. Azzal, hogy egynél több gyerekről fog mostantól gondolkodni, Cuddy szépen begyalogolt House lelkivilágába az életveszélyes…..
13 élvezi az életet, legalábbis igyekszik élvezni, ami még hátra van belőle, most van éppen abban a fázisban, amikor magára ránt minden második nőt a leszbibárban. Néhány fülledt, férfinézőket erősen kiszolgáló nyitókép után az aktuális trófeával a szex utáni…..
ladybyron 2009.04.24 16:03:20
Holden:

House nem jutott el a zennek erre a fokára, és szerintem nem is kell eljutnia. Tudom, szeressük egymást gyerekek, világbéke stb., de valaminek vagy tudsz örülni, vagy nem, ha görcsösen próbálkozol, akkor az sokkal rosszabb. Kényszeríteni pedig senkit nem lehet arra, hogy örüljön valaki valaminek, vagy hogy egyáltalán érdekelje. Pláne nem szívlapáttal vagy lebunkózással.

House-ban van empátia, csak másként éli meg. De lényegtelen is, mert ha páciensek esetében felmerülne a gyanú, hogy az ok pszichoszomatikus (márpedig semmilyen lehetőséget nem szokott kizárni), viharos gyorsasággal elküldené az illetőt pszichiáterhez. A pszichiátria pedig nem véletlenül külön terület. Ahogyan a pszichiáternek nem feladata agyműtétet végrehajtani, úgy House-nak sem feladata a pszichoszomatikus okokkal foglalkoznia. Ahogyan ezt más orvos, szakorvos sem teszi, ha pszichés okokra gyanakszik, legfeljebb kezeli a kialakult fizikai tüneteket.

Nem autista, nem gonosz és nem színpadi mumus. Nagyon leegyszerűsíted. Egyszerűen úgy véli, hogy az objektivitás inkább segíti a munkáját, mint a kézfogás vagy az "akarsz-e róla" beszélni magatartás. Ezzel lehet egyetérteni, lehet vitatni, de nem kell rögtön autistának vagy gonosznak tartani, főleg akkor nem, ha azt látjuk, hogy valamiért ő az eredményesebb, nem Cameron vagy Wilson. :-)) Pedig ők nagyon empatikusak, és nem is autisták.

Az atombombával és az eugenikával rávútra vitted a kérdést, jó, hogy nem Mengelét írtad. Van ugyanis egy aprócska különbség: House nem azért rúgja fel a szabályokat, vagy nem azért bunkó, hogy megölje vagy megnyomorítsa az adott pácienst, és nem is azért, hogy "értéktelen" életeken kísérletezzen, hanem hogy diagnosztizáljon, és ezzel gyógyítson. Azt sem hiszem, hogy az empátia hiánya tényleg biztosan szörnyeket szül, vagy hogy empatikus "jóemberek" nem lehetnek-e gonoszak, gyávák. Dehogynem, zongorázzuk csak végig a világtörténelmet. Főleg, ha mindez képmutatásal is párosul.

OFF

Ha saját magadra haragszol, akkor nem lehet, hogy kicsit (nagyon) túlkompenzálsz? Hogy túlzottan ostorozod House-ban egykori Magadat? És biztos, hogy erre szükség van? Biztos, hogy az önteltség volt a legnagyobb gond? Nem esetleg az, hogy olyanra voltál öntelt, amire nem volt okod? :-)) (Természetesen erre nem várok választ, ez teljesen a magánügyed, nem tartozik rám. De talán több dolgot másként látnál, ha nem uttasítanád el ennyire egykori Önmagad.)

ON
ladybyron 2009.04.24 16:05:14
hogyvolt House 5x04 - Apajegyek 2009.04.15 12:10:00
Íme az epizód, ami beindítja az 5. évadot, és sebességbe is kapcsolja ugyanazzal a lendülettel, tessék hátradőlni és élvezni, mert ez a 42 perc korrekt szakkifejezéssel élve PURE FUN. De először ismerkedjünk meg a hetibeteggel. Fiatal kínai hölgy, aki éppen szülőhazájában…..
ladybyron 2009.04.16 11:09:07
H"ouse és Wilson szerintem ebben a részben semmi olyat nem tettek, ami lényegesen különbözött volna az előző részekben megismert szokásaiktól."

Wilson nem is, mindig hajlamos volt álszentségre. De House nem volt önmaga.

"Szerintem ő maga sem volt biztos, hogy ott legyen e a temetésen"

Nos, ez megint nem House, az meg pláne nem, aki hagyja, hogy befolyásolják. Az megint nem jellemző rá, hogy különösebben érdekli, mit mond Wilson vagy egy vadidegen seriff (akinek amúgy nem volt igaza). Ami az apaságot illeti, ami úgy hülye húzás, ahogy van, azt már ezerszer kinyomozhatta volna, elég egy hajszál is, amit mondjuk akkor is megszerezhetette volna, amikor az apjáék meglátogatták. Az írók nagy hirtelen kitalálták, hogy milyen jó ötlet, hogynem is azapja, nem hiszem, hogy ebben az utazás dologban bármi jelentőséget kellene neki tulajdonítani.

"mert nem is haragudott, az előző részekben ezt mondta is"

Nem is a harag volt a kérdés. :-)) De elhangzot néhány súlyos mondat, például, hogy Wilson szerint nem barátok.

"Azért ment el, mert gyászolt, és azt hitte, hogy ha minden megváltozik körülötte, jobban lesz"

Egyáltalán nem úgy tűnt, hogy gyászolt. Ahhoz valamit éreznie kellett volna az apja iránt. Ez egy lehetséges elemélet, és tiszteletben tartom, hogy ezt gondolod, de engem egyáltalán nem győz meg. House viselkedése kirívóan eltért attól, ahogy az első három évadban viselkedett. Igaz, már a negyedikben is írtak "érdekes" dolgokat, de ez már nagyon feltűnő volt. Persze, nem is az a célunk, hogy meggyőzzük a másikat. :-))
hogyvolt House 5x02 - Nem rák 2009.03.26 08:30:00
Ebben az epizódban már a főcím előtt van 4 hullánk, és hogy ne legyen 5, az aktuális hetibetegért 13 megy személyesen. „Azonnal velem kell jönnie, különben meghal” -mondja, tök izgi, és a helyzet az valóban komoly, a halottak ugyanis mind szervátültetésen átesett…..
Itt az évadzáró második felvonása, nem kevésbé áll-leejtős ez az etap sem, és előre szólok, hogy nem tudok róla vicceskedve írni, mert engem rendesen földhöz csapott. Nem sok epizód van a House-ban, ahol egyáltalán nem játszik a humor, mint tényező, de ez mindenképpen ilyen.…..
ladybyron 2008.12.18 15:24:58
Az Obama-reklám gáz volt, ahogyan önmagában egy MacCain-reklám is az lett volna. A kettő együtt csak-csak (bár az meg felesleges.) nem a poitikai reklám volt a gond, hanem azért adott jókora pofont a sorozatnak, mert eddig éppen az volt a lényege, hogy egyszerre fricskázza a különféle társadalmi-ideológiai közhelyeket, és még azt az illúziót is megadta, hogy a politizáló Hollywood képes magán röhögni. Na ezzel a kis matricával bizony azt sugallják, hogy nem, és állást foglaltak, ahelyett, hogy megmaradtak volna a józan szkeptikus szerepében.

"A fájdalom az, ami érzéketlenné teszi mások fájdalma iránt. Azért okoz másoknak fájdalmat, mert azt akarja, hogy mások is érezzék ugyanazt, amit ő."

Nem hinném, ahogy érzékelennek sem mondanám. Egyszerűen észreveszi az emberi kapcsolatokban az önbecsapást, a fonákságot, és türelmetlen ezekkel szemben. A betegek iránt pedig nem akar érzelmeket, szimpátiát érezni a diagnózisba, mert úgy látja, hogy az megnehezíti a dolgát.

Az emberi kapcsolatok ábrázolása sajnos egyre gyatrább és kiszerűbb, egyre közhelyesebb. Ez a rész tartalmazta mindazt, ami miatt nem kezdtem volna nézni anno a sorozatot, és hiányzott belőle mindaz, ami miatt megszerettem. Volt egy jó alapötlet (leszámítva House balesetét, amnéziáját), hogy a jó barát szerelmét kell diagnosztizálni, megmenteni. No ezt alaposan elcseszték. Az előző rész hatvan, ennek az epizódnak az ötven százaléka felesleges, és rossz volt. Ha nem akartak volna mindenáron dupla epizódot, valami nagy durranást, és ha tudták volna, hogy hol van az a határ, ahol már az egész giccsbe és önmaga paródiájába fordul át, akkor ebből a részből kihagytak volna néhány jelenetet. Mellőzték volna House legújabb haldoklását (képtelenség volt izgulni érte azután, hogy ez az ötszázezredeik hasonló, és hogy az előző rész agyrázkódása, újjáélesztése után úgy rohangál, mint egy halhatatlan olümposzi isten), kihagyták volna a sorozat legszebb hagyományait megcsúfoló, szájbarágós égi buszos kinyilatkoztatást, kihagyták volna a karaktergyiklos pracliszorongatást a végéről. (House aligha az a fajta, aki kamerába meredő tragikus arccal tűri, hogy mindenki szeme láttára szorongassák a mancsát.) És kihagyták volna Kutner sanyarű gyermekkorát, 13-ska pozitív Huntington-tesztjét. Az első három évadban ennyi dráma két szezonra lett volna elég. Semmi jót sem sejtet, hogy egy (két) részbe kellett ennyi bombasztikus izét belezsúfolni. Régen sokkal kevesebbel is fent tudták tartani a nézők érdeklődését. Itt végig az volt az érzésem, hogy a sok tűzijáték azt hivatott kifejezni, hogy már nem tudnak (akarnak) egy ötletet úgy kidolgozni, hogy az olyan elgondolkodtató és hiteles legyen, mint a régi részekben.

Szerintem a záróepizód az öt legrosszabb rész közé tartozik a sorozat történetében, és tucatsorozat szintjére degradálta az egészet. :-((
ladybyron 2008.12.18 15:25:49
Nagyon gyorsan eljött ez a pillanat, itt a vége a sztrájk által rövidre szabott 4. évadnak, ez az évadzáró első fele, ami a -következő résszel egységet alkotva- a sorozat legerősebb fináléja volt. Tessék nagyon erősen kapaszkodni a karosszékbe, továbbá javasolnék némi…..
Az elmúlt évadban ez volt az első sztrájk után készült epizód, ezért is nyit olyan képekkel, amiktől minden sorozatrajongót kiver a hideg veríték. Jellegzetes, piros ON STRIKE feliratú táblák terítik be a képernyőt, de ezúttal szerencsére nem David Shore vagy Carlton Cuse…..
hogyvolt House 4x11 - Fagyos 2008.11.06 11:00:00
Ez volt az a bizonyos Super Bowl utáni epizód tavaly, az ilyenekkel mindig igyekeznek valami nagyot húzni a stúdiók. A Grace Klinika anno három meztelen csaj egy zuhanykabinba való elhelyezésével próbálkozott, a House pedig egy izgalmas esetet kínált izgalmas körítésben. A hetibeteg…..
Kutner és Big Love randiznak, vagyis egy bűvész show-t tekintenek meg, ami legalább olyan abszurd, mintha randin lennének, és Kutner lelkes, mint egy öt éves gyerek. Amikor a bűvész segítőt kér a következő trükkhöz, Hermione-üzemmódba kapcsol (én, én én!!!), a bűvésznek meg…..
hogyvolt House 4x07 - Ronda 2008.10.10 15:15:00
Egy epizódra a House dokumentumfilmmé alakul, mert az aktuális hetibeteg hoz magával egy forgatóstábot. Arról van szó, hogy betegünk egy súlyos testi deformitásban szenvedő 16 éves srác, -grafikusan fogalmazva úgy fest, mintha egy hatalmas krumpli nőtt volna rá a homlokára-, ezt…..
Ez a nap is a szokásos módon indul: House cseszegeti a jelöltjeit, és éppen azon szenvednek, hogy melyik esetet vállalják el, amikor House-ért jön a CIA, érdekes fordulat. Éppen csak arra van idő, hogy House bemondja a nyertes hetibeteg nevét, Foreman-re bízza az eset kivizsgálását…..
hogyvolt House 4x04 - Őrangyalok 2008.09.24 18:00:00
Új nap a Princeton Plainsboro Oktatókórházban, az Angyalok (akik már csak heten vannak) Charlie utasítására és a legfrissebb küldetés ismertetésére várnak. Érkezik Bosley (alias Vén Tata) az aktuális hetibeteg aktáival. Izgis eset, a páciens hullakozmetikus, és azt hallucinálta,…..
hogyvolt House 4x03 - 97 másodperc 2008.09.11 13:00:00
House továbbra is játssza a kis játékait, a csapat létszáma valamennyire fogyatkozott, de még mindig jóval többen vannak annál, amennyit Cuddy el tudna viselni, szelektálni kéne de nagyon. Egyelőre House szívatja őket egy kicsit, laza egy órás késéssel érkezik, éppen akkor,…..
hogyvolt House 1x08 - Méreg 2008.08.15 18:04:00
Elég szokványos hetibeteg-felvezető jelenettel nyit ez az epizód, egy gimiben matekdoga van, egy diák pedig kidől a sorból. Ami érdekes, az, hogy nem szimulál, és nem egy új puskázási módszert akar ezzel kikísérletezni, tényleg baj van, méghozzá nagy, mert görcsöl, remeg,…..