Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lufivid

26 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Bár az internet nem mindig a legmegfelelőbb forrás, de számos igen hasznos és korrekt cikk található a járványos agyhártyagyulladásról, ezért merem az alapinformációkat rövidre fogni és inkább a megelőzésre, azaz a védőoltásokra fektetni a hangsúlyt. Bár ez nem a reklám…..
    Az első világháború idejében történt, hogy egy nagymérvű, agyhártyagyulladással és igen magas halálozással járó járvány ütötte fel a fejét egy katonai bázison. Napról napra több és több tiszt betegedett meg. A támaszpont megbízott katonaorvosa szemügyre vette…..
A csecsemők azért vesznek a szájukba mindent, mert rengeteg receptor található a szájban, így sokkal pontosabban tudják érzékelni a tárgyak alakját, konzisztenciáját és persze ízét. Megtanulják mi ehető és mi mire lesz használható később. Ők így tanulnak, miközben a…..
   Mindannyiunkban ott lakozik milliárdnyi baktérium, hiszen az ételekkel, italokkal óriási mennyiségben fogyasztjuk őket. Vannak közöttük jók és rosszak, akik egymással is versengenek és belőlük alakul a ki a bél normál flórája, sőt végül többen lesznek, mint a mi saját…..
Sokan hisznek abban, hogy létezik a helyi zsírégetés fogalma. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos testrészre keményebben edzünk, azért, hogy az ott felhalmozódott zsírból veszítsünk.  Először vegyünk sorra pár hasznos információt. A zsír akkor halmozódik fel rajtad, ha a…..
     Körülbelül 40 éves kortól válik észrevehetővé, hogy bizony egyre nehezebb a közeli betűket elolvasni. Aztán eljön a pillanat, amikor már zavaróan messzire kell tartani az újságot. Ez az időskori látásromlásnak nevezett folyamat. Szerencsére egy régi találmánnyal,…..
    Mindenki tudja, hogy hidegben tartózkodva, de még inkább hideg levegőt kapkodva könnyebben leszünk náthásak. Azt azonban kevesebben tudják, hogy miért is van ez így:  A közönséges nátha kórokozója egy vírus, amit Rhinovírusnak neveznek. Sajátos tulajdonsága, hogy nem a…..
Medikus Széklet-transzplantáció! 2015.07.19 12:58:04
  Mindig előrukkol valami újjal az orvostudomány, de hogy pont valami ilyen bizarr ötlettel? Igen!  Előző cikkemben már szót ejtettem a normál flóra fontosságáról, amit ez az írás csak tovább erősít. Már régóta lehet kapni gyógyszertárban prebiotikumokat (normál flórát…..
 A bőrünkön, szánkban, garatunkban, beleinkben, sőt nemi szerveinken is élő, ám betegséget nem okozó baktériumokat együttesen normál flórának nevezzük. Nem látjuk, nem érezzük őket, pedig tízszer (10x!!) annyi sejtet tesznek ki, mint az emberi test összes sejtje!  Mégis…..
 Az orvostudomány fejlődésével egyre egészségesebben és tovább élhetünk. Az oltásoknak és a higiéniának köszönhetően kevesebb baktérium, gomba és parazita támad meg bennünket életünk során. Néhány újabb tanulmány azonban ezek hátrányára hívja fel a figyelmet.   A…..
 Azt hiszem a cím nem kell, hogy meglepjen senkit, azonban mindig akad pár lelkes versenyző, aki megpróbál boldogulni a nyers tojás fogyasztásával, legyen ennek oka valami „speciális diéta” vagy éppen a főzőlap hiánya a kollégiumban. Miért nem jó nyersen a tojás?  A…..
 Találó hasonlattal élve azt mondhatom: A csapból is az folyik, hogy igyunk kellő mennyiségű vizet minden nap az egészségünk megőrzése érdekében. Aki ezt állítja annak nagyon is igaza van, hiszen a felnőtt szervezet kb. 60%-a víz. Lássuk részletesebben: A kimeneti…..
Medikus Terhességben semmi cicó! 2015.03.25 07:00:00
   A mai cikkben egy igen aprócska élőlényről lesz szó, amely számos érdekességgel, azonban még több veszéllyel bír. Annyira aprócska, hogy nem látható, ugyanis egy mikroszkópikus méretű egysejtű parazita élőlényről van szó, egy úgynevezett protozoon-ról, kinek neve…..
   Az orvosi szaknyelvben strúmának, magyarul golyvának nevezik azt a jelenséget, amikor az ember pajzsmirigyállománya növekedésnek indul és feltűnő „dudort” hoz létre a nyakon. Ez a növekmény az Ádám-csutka környékén látható és általában tapintható is. Hátterében…..
 Bizony észre sem vesszük és mégis az orrunknál fogva vezetnek minket. Hogy kicsoda? Isten? Az evolúció? A baktériumok…? Nem tudom kinek köszönhető, csak azt, hogy hálásak lehetünk! Na szóval miről is beszélek?  Amikor szervezetünket megtámadja egy kórokozó, sejtjeink…..
 A szív által kidobott összes vér 20%-a a vesékbe jut az artériák segítségével, ami percenként kb. 1 liter vért jelent egy 70kg-os felnőtt esetében. Ezt a hatalmas mennyiségű odaérkező vért a vese folyamatosan megszűri és naponta kb. 180 liter (!) szűrletet képez! A szűrlet…..
   Első cikkeink között jelent meg, hogy az levezetés miért olyan fontos az edzést követően. Elég bő lére is sikerült az a cikk, de nem hiába! A magyarázat, hogy miért fokozza az edzés az alkohol káros hatását, szintén itt keresendő: A tejsavban!  Előző cikkhez katt ide:…..
   Egy ferdére sikerült este után könnyen ébredhet az ember fejfájással, de bármilyen más fájdalommal is az előző este történtek függvényében. De hisz a világ tele van gyógyszertárakkal és vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal! Igen ám, de ész nélkül nem…..
   Apró zúzódások mindenkin előfordulnak, mert képtelenség, hogy mindig minden egyes kapillárisunkra vigyázni tudjunk. Nincs is ezzel probléma, hiszen szervezetünk fel van erre készülve. Zúzódásról akkor beszélünk, amikor tompa, de erős behatás éri a szöveteket, amitől…..
 Mostani cikkünkben lerántjuk a leplet az izomláz rejtélyéről! Terjeng egy legenda az izomláz okáról, amely azonban nem állja meg a helyét tudományos közegekben. Ez pedig az, hogy az izomlázat a felszaporodó tejsav okozza. Látni fogjuk, hogy önmagában ez nem elégséges…..
   A kar zsibbadásának számos oka lehet, ám a leggyakoribb ok mégis az, amikor elfeküdjük vagy beütjük valahova. A felső végtag beidegzését számos ideg biztosítja, amelyek mindegyike a gerincvelőből veszi kezdetét. Az idegek kezdetben együtt haladnak, de a kulcscsont külső…..
Medikus Kipirultam, de miért? 2015.02.07 08:00:00
 Az ember ilyen kipirulós fajta. Kipirulunk ha melegünk van, ha izgulunk, ha zavarban vagyunk és akkor is, ha sokáig vagyunk hidegben.  Nagy melegben szervezetünk igyekszik megszabadulni a felesleges hőtől, ezért a bőrben lévő erek kitágulnak, hogy több forró vér tóduljon testünk…..
Medikus Halálos nyakkiszívás 2014.11.23 10:46:08
 Nyakunkon található két igen robosztus artéria: a két fő nyaki ütőér (arteria carotis communis). Ez a két artéria biztosítja az agy vérellátásának 75%-át. A pajzsporcon található „Ádámcsutka” (latinul: pomum Adamiàigen ezt a szót a tudomány is ismeri). Magasságában…..
 Ugye milyen jól hangzik? „Á ez biztos valami nagyot mondás”- gondolja az ember rögtön. A következőkben igyekszem bebizonyítani, hogy ennek igen is van alapja! Múltkori cikkemben kitértem részletesen a levezetés fontosságára, azonban a bemelegítésről csak pár szót szóltam,…..