Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kolo45

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Házi feladat a 7b osztályban: Folytasd a megadott történetet! A megadott történet így szól: Orbán Viktor kormánya meg akarta adóztatni az internetforgalmat. Két hatalmas tüntetés azonban meghátrálásra kényszerítette. A másodikon a Reuters szerint már 100 ezer ember vett részt,…..
Kolo45 2014.11.03 00:00:48
@Mr. Közbiztonság Szilárd: ha már nyelvészkedsz, akkor otthonaikban, mert a sok idősnek nem egy otthona van. Többes szám a több birtokos miatt, és birtoktöbbesítő jel a több birtok miatt.
Kolo45 2014.11.03 00:20:36
@Könnyen elkaptuk, uram!: lehet, hogy te nem vagy finnyás, de aki másokat kéretlenül kijavítgat, az helyes alakot írjon oda. Vagy ha más hibázik nagyobbat, az ejnye, de neked szabad? :) Ugyan.

A nevezett példamondat nem optimális, ugyanis ez a mondat azt fejezi ki általánosságban, hogy autót használnak, nem pedig biciklit, buszt, villamost. Nem a birtokviszony az érdekes, ezért a leírt mondat helyes.

Ha az az érdekes, hogy mindenki a sajátjával megy, akkor az emberek java része saját autóját használja. Autóját, egyes számban, mert a "saját" és a "java része" egyes számú birtokost jelent. A birtokos olyan, mint a "mindenki". Ez is több birtokost jelent, mégis egyes számot használsz utána. Ha ezek nincsenek ott, akkor mondjuk, hogy az emberek saját autóikat hátrahagyva menekültek. Több autó, több birtokos.

Mindez persze annak érdekes, aki igényes arra, hogy helyesen írjon. Nem baj, ha valaki nem ilyen, csak akkor nem illendő dolog nyilvánosan javítgatni másokat.