Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mkozmix

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Legutóbbi napelemes posztunk kapcsán a komment-arénában a napelemes rendszerek megtérülési ideje körül alakultak ki a legizgalmasabb csörték - így ezúttal ezt a témát járjuk körül egy kicsit alaposabban - szigorúan valóságalapon, gyakorlati megközelítésben. Nem számolunk…..
mkozmix 2014.10.30 15:39:14
@belekotty: A fenti cikk írója a legfontosabb tényezőt nem veszi figyelembe.
Az általa közölt teljesítmény számítás hibás adatokra támaszkodik.
1, Magyarországon 1 KWp napelem rendszer évi 1200 Kw energiát csakis optimális esetben tud előállítani. Optimális alatt azt értem, hogy a napelemnek mindig a síkban35 fokon és merőlegesen 90 fokon kell a nap felé fordulnia. Ez az optimális eset. Ez déli tájolású tetőnél naponta 3-4 óra hosszan érhető el. A fokokban amennyiben eltérés van( beesési szög változik ), a teljesítmény nem az eltérés százalékában csökken, hanem hatványosan. Vagyis de 10-11 és du 15-19 óra között csak a valós teljesítmény 11-35%-át adja le. Tehát az 1KWp teljesítményű napelem rendszer a valós teljesítmény hozzávetőlegesen 60% -ban tervezhető.
Erre a problémára van megoldás, úgynevezett napkövető rendszerek, amit kis felhasználóknak is érdemes beépíteniük. Ebben az esetben az 1KWp rendszer képes évi 1400-1600 KW energiát termelni. A napkövető rendszerrel a megtérülés 6-9 év. Amennyiben a fűtést is napenergiával oldják meg gáz helyett, a megtérülés 1 évvel rövidül.