Regisztráció Blogot indítok
Adatok
film

75 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez a film egy nagy nevű színházi rendező első filmje. Ezt azért fontos kiemelni, mert a film nagyon sok színházi elemet tartalmaz, erősen magán hordja az abszurd színház jegyeit. Purcarete zseniálisan készít színház-filmet, kifejezetten jól választja ki a szereplők komikumát,…..
filmekről Almodovar újranézve 2015.05.27 19:25:03
„Rossz nevelés”: kiváló képi világ, jó karakterek, a gerinctelenség mély bugyrai, itt senki nem jó és nem rossz, hanem valahol a kettő között található.Az „Eleven hús” a beteljesedés filmje, amelyhez hosszú út vezet. Ez az egyik legjobb Almodovar film, mert itt egy egyén…..
Ez a film pontosan az a film, amely az amerikai (globális) médiaépítéssel és a tudatos manipulálással foglalkozik, és ne feledjük el, hogy mikor készült (1957). Döbbenetes tükröt állít a média, és ebben főleg a TV elé, pontosan felvázolja azt, ami elkezdődött és napjainkra…..
filmekről Cristi Puiu - Aurora 2013.06.24 14:26:32
Ez a film abban (is) kiemelkedő, hogy nem megszokott narratívát alkalmaz. A rendezőt jogosan nevezik a román újhullám képviselőjének, hiszen új filmélménnyel kísérletezik. A történet nem filmszerű, hanem létezésbe helyezett, a forgatókönyv nem a néző dolgát könnyíti…..
filmekről Joel Coen - Fargo 2013.05.05 00:08:35
Amikor a film valós történetre utaló felirattal kezdődik, az ember hajlamos rá, hogy komolyabban vegye a történetet, és a „valóságot” keresse benne, és ne csak a fikciót. [A film nem alapszik valós történeten, hanem csak felhasznál valós történeti elemeket]. Viszont az,…..
A Tatárpuszta elsődlegesen a magára hagyottság műve. Úgy is mondhatnánk, hogy az értelmetlenbe kényszerített, majd az értelmetlent elfogadó, azzal azonosuló magára hagyott emberről szóló, felénk fordított tükör. A mű másodlagosan magán hordozza mindazt, ami az…..
A magyar cím nem biztos, hogy pontosan ragadja meg azt a "távolság" vagy "távolságtartás" fogalmat, amely a filmre való megfelelő ráérzéshez szükséges lenne. Ceylan párhuzamos világokat mutat be, amit egyrészt osztott térként, osztott világképként és…..
Ezt a filmet Bergman egyéb filmjeihez képest vitatja a filmes szakma és a publikum, viszont nagyonis fontos lépés a bergmani életmű teljességéhez. Bergman itt nem a tőle megszokott módon rendez, hanem egy teljesen más struktúrába helyezi be a mondanivalót.   A film fő motivuma a…..
Jó kérdés, hogy a könyv vagy a belőle készült film a mérvadó egy szerző értelmezéséhez. A filmben elveszhet a könyv gondolatszabadsága, a film készen nyújtja a néző számára a vizuálisan értelmezett regényt.   A tartalom szempontjából viszont mindkettő megadja az…..
p { margin-bottom: 0.21cm; }A filmben azonnal szembetűnő az általa képviselt hamis, bezárkózott és keretek közé szorított világ. A gyermek ezt értelmezi a maga módján, amely a számára elsődlegesen a nagynéni nevelését és a vele járó képmutatást és konformizmust, egyféle…..
A kapitalista álom megtörésével a látszólagos társadalmi szabályozás is megszűnik, és az emberek gyilkolni képesek a munkahelyért, annak érdekében, hogy fenntarthassák korábbi életvitelüket. Az az abszurd helyzet alakulhat ki, hogy az álláskereső meggyilkolja az összes többi…..
Hihetetlenül mellbevágó világot mutat be, amelyben érezhető az abszurd dráma (Ionesco) hatása. Sötét világkép, amely azonban nem kitalált, hanem világunk menetére épít. Ez egy olyan világ, amely kihűlt, egoista, steril, zárt, értékek nélküli és számba sem vett emberekkel…..
Ez egy kifejezetten gondolati film,  és az emberi egzisztencia problémájához kapcsolódik. Valószínű, hogy sokan más szimbolikát is magukénak érezhetnek ebben a filmben, azonban ami számomra fontos az az életnek mint egzisztenciális kérdésnek a körbejárása.  Az…..
A film megértésének kulcsa a kezdő, bábjáték jelenet. A japán bábjáték az európaiak számára először érthetetlen, de egy kis idő után nyilvánvalóan látható a – legalábbis a saját fogalmainkkal meghatározott – lényege. A bábjáték kettős valóságot jelent,…..
Eastwoodot nem tartom hatalmas rendezőnek, kliséket alkalmaz és próbálkozik azzal, amit én az egy filmen belüli vontatott, több csúcsponttal megtűzdelt eseményvezetésnek neveznék. Eastwood hatásvadász, és nagyon gyakran erőltetett, azonban ez a filmje kivétel, bár nem mentes…..
A művészet vége és a film vége tematika kissé elcsépelt szerintem, mert a művészet és/vagy a film a megszűnés helyett folyamatosan átalakul, ahogyan szerepe is.   Ami viszont fontos, az a taiwani rendező filmről és moziról alkotott képe, és mindaz, ahogyan ez egy filmen…..
Nuri Bilge Ceylan ezzel a filmjével maradandó filmet alkotott, amely nagyon erős hatást hagy a nézőben. Mint az Iklimler című filmjében is, ebben is az emberi kapcsolatok problematikája áll a középpontban. Míg az Iklimler inkább egy kapcsolat válságának a bemutatására törekszik,…..
Ez a film egyrészt a költészet és az emberek kapcsolata közötti hidat próbálja meg erősíteni, másrészt pedig a vers, a versben fellelhető eszme és a vers szerzője közötti kapcsolatot keresi.   A vers:   Az egyszerű ember is képes lehet megérteni a magas…..
Dersu Uzala személye egy letűnt korszakot és ezzel együtt egy életformát képvisel, amelyre közülünk sokan vágynak még ma is, de általában kevés sikerrel képesek megvalósítani azt. Dersu a természeti embert jelenti, akinek nincs szüksége a civilizációra, és szinte egybeolvad…..
A film az ember és embertársai közötti viszony kapcsolatát tárgyalja vészhelyzetben. A vészhelyzetnek vagy a halálos határidőnek köszönhetően visszaáll egyféle bizarr hobbesi állapot, amikor az ember embernek farkasává válik, de nem a miatt, mert nincs még társadalmi…..
Bahman Ghobadi „harcos” rendező abban az értelemben, hogy filmjeiben a kurdok helyzetét, világát és kultúráját mutatja be. Ne feledjük, hogy egy olyan népről beszélünk, amelynek nincs országa, hanem országok által szétválasztott. Az elválasztott kurdok találkozása…..
Kiarostamit posztmodern rendezőnek is szeretik nevezni. Mindettől függetlenül a rendező mindenképpen rendhagyó filmeket készít. Filmtechnikai és filmelméleti szempontból ez a legegyedibb filmje, a filmről szóló film.   Az értelmezés szempontjából kulcsfontosságú a kezdő…..
Új reklámspot-sorozat indult útnak a német nyelvű tévécsatornákon néhány hónapja, és vált hihetetlenül rövid idő alatt kultikus darabbá. A filmen nem túl szimpatikus, ám rendkívül laza fiatalember arról győz meg minket másodpercek alatt, hogy villanyautóval járni, pláne…..
film 2009.09.23 20:29:55
Namármost pár dolog mindenhonnan kimaradt:

Éjszaka az erőművek üresen járnak, mert nem lehet őket csak úgy leállítani. ebből kifolyólag az általuk megtermelt áramot nem használjuk fel. Egy átlagos villanyautós pedig éjszaka töltené a verdát, mert a melóból este ér haza, és gondolom az éjszakai stb. áramot számolva érdemes kivárnia az estét, vagyis pontosan azt az időpontot, amikor az erőművek energiáját kevésbé használják. Ezért nem kellene akkorát beruházni új fosszilis erőművekbe, mint ahogyan azt sokan gondolnák.

A villanyautó szükségmegoldás, mert a kőolaj még akkor is el fog fogyni, ha esetleg valaki tagadná a globális felmelegedés emberre visszavezethetőségét. Nincs más kiút. Érdekes módon a totalcar elzárkózik ettől a lehetőségtől, ahelyett, hogy meglátná benne az üzletet (lehet jóban van valamiféle benzintermelő óriásokkal, de az is lehet, hogy én nem értek valamit.

A legnagyobb szenyezések egyikét a kocsik városi használata adja. A villanyautós megoldással tiszta és csendes városokat tudnánk teremteni, ami nem elhanyagolható.

És végül, a villanyautó igenis, még a mai formájában is megoldás, mert nyugodtan ki lehet számolni, hogy egy átlagos ingázó napi hány kilométert autózik. Még a vidéki bejárók sem mennek többet kb. 150 km-nél oda-vissza, amire pont elég az egyszeri töltés.

Kicsit próbáljunk ebből a szempontból is gondolkodni.
Elhallgatott korszak történetéből mutat be egy szeletet. És ha azt gondolnánk, hogy ez a történet valahol a harmadik világban zajlik, akkor nagyot tévedünk. Sztálin és Hitler bűneit ma már intézményszerűen felemlegetik, azonban arról nem beszélnek, vagy legalábbis kevesebbet,…..