Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TrauUSA

23 bejegyzést írt és 80 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Azért is jó Washingtonban élni és külpollal, biztonságpolitikával foglalkozni, mert az előadásokat látogatva akár egyetlen héten belül is két, egymással teljesen ellentétes konfliktusmagyarázatba lehet belefutni. Most is ez történt, méghozzá Ukrajna, Oroszország és az…..
TrauUSA 2015.04.10 13:50:45
@Gerilgfx: "kb 5 év, és oroszország megint szuperhatalom, vagy már az is." Oroszország nem lesz szuperhatalom, jelenleg kis jóindulattal középhatalom.

Gyenge, egy termékre (szénhidrogénekre) épülő gazdaság, tragikus demográfiai adatok, elnéptelenedő területek (Kelet-Oroszország), erőprojektálási képesség hiánya (csak a környező országokban képes erre). Ebből nem lesz szuperhatalom, ahhoz kevés azért az atomtöltetű ICBM.
TrauUSA 2015.04.15 03:32:22
@Gerilgfx: Szó sincs arrül, hogy az oroszok jó demográfiai helyzetben lennének. Sőt, egyenesen tragikus a kép.

yaleglobal.yale.edu/content/russian-demographics-perfect-storm

Számos előadáson került már elő például a szép lassan elnéptelenedő, de ásványkincsekben, nyersanyagokban gazdag orosz Távol-Kelet, s ennek veszélye, ha Kínára gondolunk. Voltak valahol konkrét adataim is a munkaképes korú lakosság számának csökkenéséről, annak előrejelzéséről, külnös tekintettel az egészségüyi állapotra.

Üdv!

Trau
Még március 31-én tette közzé az European Defence Agency (EDA) az ügynökséghez tartozó 27 európai állam (köztük Magyarország) 2013-as védelmi kiadásait összefoglaló és elemző dokumentumát. A vájtszeműeknek érdemes végigböngészni az adatokat, grafikonokat. Bár…..
Washington zakóban Orosz? Média? 2015.04.08 22:18:15
Az elmúlt hónapok (szerintem) egyik legjobb előadását látogathattam meg a "Center of Global Interests" kutatóintézetben. A "Russia Today: Evaluating the Russian Media Environment in 2015" nevet kapott rendezvényen David Satter, a Szovjetunióból (talán) utolsónak, majd Oroszországból…..
Nem szűkölködtünk a kemény megjegyzésekben, az erős jóslatokban: érdemes volt a hétfő délutánt Wesley Clark nyugállományú vezérezredesessel, a NATO európai erőinek volt parancsnokával tölteni. A helyszínt az Atlantic Council biztosította, ahol az Ukrajna iránt érdeklődők a…..
Az Egyesült Államok vezetésének el kell döntenie: stratégiai fontosságú területnek tartja az Északi-sarkvidéket és az ezzel határos Alaszkát vagy nem? Gyakorlatilag ez volt az alapkérdés abban az eladásban, melyet Robert J. Papp, Jr. admirális, az amerikai parti őrség volt…..
Óriási érdeklődés övezte a CSIS hétfői rendezvényét ("America's strategic dilemma: A revisionist Russia in a complex world"): csak kamerából 14-et sikerült megszámolnom a zsúfolásig telt teremben. A tömeg a két előadónak szólt: Robert Menendez (D-NJ) szenátor, a Szenátus…..
TrauUSA 2015.03.10 20:26:09
@NAR: Hát ő sehogy, lévén nem tagja az amerikai kormánynak. Őszintén mondom, hogy elképzelésem sincs, miként lehetne megteremteni azt a bizalmi szintet a két ország között, hogy ez a forgatókönyv végrehajtható legyen. Meg persze kérdés, Ukrajna ehhez mit szólna...
Meglehetősen érdekes elképzelést szellőztetett meg Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A luxemburgi politikus szerint az Európai Uniónak saját, közös hadsereget kellene felállítania, mely Oroszországgal és más veszélyekkel szemben jelentene védelmet, s egyben a…..
TrauUSA 2015.03.10 01:09:11
@Gerilgfx: Pontosan milyen gyarmata is van az Európai Uniónak?
TrauUSA 2015.03.10 01:11:13
@Krisz11: Felhívnám a figyelmet, hogy az Európai Unió számos országa, így Magyarország is az Egyesüt Államok szövetségese, mint NATO-tag. Másrészt nehéz lenne háborút indítani az ellen a katonai hatalom ellen, aki csukot szemmel bármikor felszántja Portugáliától Kárpátaljáig az egész kontinenst. A bejegyzés is erről szól: az EU haderői maximális mértékben legatyásodtak.
TrauUSA 2015.03.10 01:12:55
@jogalany: Felhívnám a figyelmet, hogy az ötlet atyja speciel egy luxemburgi, Jean-Claude Juncker, aki az _Európai_ Bizottság elnöke. Az ötletet támogatják az USA-barátsággal nehezen vádolható németek, míg a maimálisan Amerika-barát britek pedig fúrják.

Bolond világ, nem igaz?
Washington zakóban "Do More!" 2015.03.05 22:42:18
Vége a nyaralásnak (azaz telelésnek), irány a mindennapok szorgalmas munkája. Arccal a front felé! A Cato Institute március 4-n rendezte meg a "The Future of NATO and the Transatlantic Security Framework" nevet kapott eseményét, amely szerintem az utóbbi hónapok talán…..
Mivel tegnap egy másik előadásra utaztam a Merkel-Obama sajtótájékoztató közvetítésének idején, így kénytelen vagyok a hivatalos leiratra támaszkodni. Érdemes ilyenkor az újságcikkek, kommentárok mellett az eredetileg tényleg elhangzottakat is elolvasni - nem mindig fedik…..
TrauUSA 2015.02.13 21:21:45
@Erő e-meló:
Napsugarast!

Aki esetleg nem ismeri a hívást fejből, itt a leirat: www.bbc.com/news/world-europe-26079957

Ugyanazt tudom mondani, mint fentebb: mind az Egyesült Államoknak, mind Oroszországnak érdekei vannak Ukrajnában. Érdekes, hogy mindenki elfelejti a Majdan előtti időszakot, amikor Oroszország gyakorlatilag szinte korlátlan hatással volt Ukrajnára, a fél ukrán elhárítás, hadsereg nekik dolgozott (mellék)állásban. És azt se feledjük el, hogy az Egyesült Államok nem támogatott fegyveres szeparatista szervezeteket Ukrajnában, s nem küldött az előző oroszbarát kormányok ellen "kis zöld embereket" és nehézfegyverzetet.

A nagy különbség, ami miatt Oroszország ellen (egyébként meglepőn hatékony) gazdasági büntetőintézkedéseket léptettek életbe és azokat egéószen komoly szinten be is tartják, az a fegyveres konfliktus kirobbantása. Ennek fordulópontja volt az MH17-es járat lelövése, mely után a dolgot egyszerűen nem volt lehetséges már az EU-ban sem a szőnyeg alá söpörni.
Az, hogy ami még erősebb ütés az orosz gazdaságra: nevezetesen az olajárak bezuhanásának milyen okai, mozgatórugói vannak, már egy sokszínű kérdés.

Üdv!

Trau
TrauUSA 2015.02.13 21:52:21
@Erő e-meló:
Napsugarast!

Ez az a kérdés, amire olyan választ, amire bármiféle jogi eljárást lehetne alapozni, (felelősök felkutatása, bíróság elé állítása, a megfelelő büntetőjogi eljárás lefolytatása, kártérítések megítélése stb.,) nem hiszem , hogy valaha is lesz. Ami bizonyosnak látszitk számomra: a gépet légvédelmi rakétatalálat érte, ami után a gép lezuhant. Anno erről a témáról én is elég sokat írtam, beszéltem, de már akkor is azt igyekeztem hangsúlyozni: ez egy nagyon speciális helyzet volt, ahol nagyon keveset lehet tudni, már ami a nyilvánosságra került információkat illeti. Biztos vagyok benne, hogy mind az amerikai/NATO, mind az orosz hírszerzés sokkal többe tud, mint amit eddig bárhol is közöltek.

Amiben biztos vagyok: az orosz állítás a Szu-25-üs "vadászgépről" és annak szerepéről marhaság. Biztos a légvédelmi rakéta repeszfelhője: a pilóafülke oldallemeze (ha jól emlékezem bal oldalt) pontosan ez tmutatja - ezt olyan szakértőtől tudom, aki hivatásos katonatisztként maga is légvédelmi rakétás.

Ez például egy korrekt írás a kérdésről::
www.raketaezred.hu/index.php/hirek/szakmai-hirek/746-legvedelmi-raketa-mint-terrorfegyver

Azt, hogy miért nem adnak ki minden adatot, információt, annak oka egyszerű: miért hoznának nyilvánosságra olyan információt, mely egyben elárulja, hogy honnan, hogyan, mikor és milyen eszközökkel jutott a birtokodba? Annyit nem ér az egész... Itt elsősorban a saját felderítési, hírszerzési képességek védelméről van szó, nem bármiféle konteóról.

Üdv!

Trau
TrauUSA 2015.02.14 01:30:52
@Erő e-meló:

Napsugarast!

Sajnos egyszerűsítesz: ahhoz, hogy egy optikai felderítő műhold képet készítsen, ahhoz egyrészt az kell, hogy éppen a megfelelő területet figyeéje meg, másrészt az is, hogy az időjárás megfelelő legyen - értem ezalatt a felhőzet hiányát a felderítendő terület felett.

Ha figyelembe vesszük a fehér nyergesvotatóval hurcolt, leponyvázott BUK indítójármű dokumentált felbukkanását a környéken, plusz az ukrán részről nyilvánosságra hozott hangfelvételeket és máris ott tartunk, hogy 1-1. Innentől leginkább spekuláció és hit kérdése lesz az elkövetők megnevezése. Én azt gondolom, hogy nem valószínű, valaha is kiderül, honnan, ki és kinek a megbízásából indította a rakétát. Saját magam leginkáb egy orosz személyzet/téves célazonosítás kombót tartok a legvalószínűbbnek, figyelembe véve az ukrán An-26-os nem sokkal korábbi, repülési magasság alapján biztosan nem kézi légvédelmi rakétás lelövést.

Én sokkal inkbb kíváncsi lennék arra, hogy észlelték-e az amerikai műholdaka rakétaindítás hőjelét, vagy éppen a környéken kóborló felderítőgépek észleltek és rögzítetek-e felderítő, majd a cét befogó és követő radarjeleket. Persze az is izgalmas kérdés, hogy merre járt a legközelebbi AWACS és az látott-e valamit.

Politikailag egyértelmúen Ukrajna járt jobban, az eset a kommunikációs hadviselés szép elemeként is bemutathatóan "ráégett" az orosz félre. Persze ennek is számos oka van, de az már egy másik történet.

Üdv!

Trau
A tűzszünet jobb, mint ha nincs tűzszünet - összesen ennyi az, amit  a legoptimistább amerikai nyilatkozók ki tudnak préselni magukból. Senki, még egyszer mondom, senki nem merte névvel-arccal felvállalni azt a véleményt, hogy a most megkötött Minszk 2.0 életbe fog lépni s…..
TrauUSA 2015.02.13 21:54:24
@Erő e-meló:
Napsugarast!

Mivel nekem semmi befolyásom nincs az index.hu-ra, így csak egy levelet tudok nekik dobni és kész. :)

Üdv!

Trau
TrauUSA 2015.02.13 23:26:41
@Z69:
Napsugarast!

Ohbzmg, most esett le. :) Ennek megfelelően viszont most szeretném megköszönni a figyelmeztetést!
Teljesen igazad van, máris javítom.

Üdv!

Trau
TrauUSA 2015.02.13 23:52:46
@fidesz maszop dk az őskomcsi koalíció:
Napsugarast!

Részben pont erről szólt a mai event, holnap meg is írom.

A gyakorlatban (mind az itteni, széles körben elterjedt, talán többségben is lévő véleményt figyelembe véve, mind tavaly év közepén otthon a témával foglalkozó szakértőket is körbekérdezve) az látszódik, hogy ha a Krím után (amiről csendben azért minden komoly résztvevő erő lemondott Oroszorszg javára) Putyin Donyeck és Luhasznk megyéket is behúzza, akkor - gazdasági és részben politikai téren - Ukrajna nyer. Egyrészt leszakad és az orosz állam, az orosz költségvetés nyakába szakad a rettenetes lemaradással, gondokkal küzdő Kelet-Ukrajna egy része, tehermentesítve az amúgy is nagyon nehéz helyzeben lévő ukrán költségvetést. Politikailag pedig egy homogén, Nyugat- és NATO-barát Ukrajna marad, ahol - ha az ukránoknak van egy csöppnyi esze - nekiállnak valóban a reformknak és az eddigi szokásokkal ellentétben nem lopják el beérkező kölcsönöket, segélyeket.

Persze annak is van egy politikai ára, hogy az ukrán kormány kimondva (Porosenko 2014 december végi"a mi generációnk bebukta, de majd az unokáin visszaveszik" mondatára gondolok) vagy kimondatlanul kénytelen lemondani a Krímről.

Üdv!
Az elmúlt hét slágertémájává vált az, hogy vajon a nyugati államok küldenek-e fegyvereket Ukrajnának? Az Atlantic Council január 30-i konferenciáján már több résztvevő szájából elhangzottak olyan utalások, melyek az amerikai irányvonal változásáról szóltak. Azt senki nem…..
TrauUSA 2015.02.09 17:38:46
@Kérdő101: Ha a tényszerű orosz katonai fejlődések fel- és elismerése szerinted oroszbérencség, akkor a probléma nálad van, nem nálam. Egyszerűen ez az orosz haderő már nem a 2008-as grúziai háborút megvívó vagy korábbi orosz haderő.
TrauUSA 2015.02.09 17:42:46
@beszélő majom: A lerohadt nehéziparral küszködő Kelet-Ukrajna mióta is a leggazdagabb, segélyosztó területe Ukrajnának?
Nem zuhanórepülés, hanem hosszan, évekre elnyújtott erőteljes csökkenés vár az orosz gazdaságra a január 28-án megtartott esemény szakértő vendégei szerint. A Center of Global Interest szervezte félnapos konferencián kialakult konszenzus szerint a sokat emlegetett szankciók és az…..
Most nézem, több mint egy év eltelt azóta, hogy Dezsőről írtam e hasábokon. Kérem, ne vessenek meg, ne higgyék, hogy eladtam az autót, begyávultam, kivéreztem, mert még tart az elszántságom, de ez most a két lépés előre, két lépés hátra időszaka, számolatlanul fogynak a…..
TrauUSA 2015.01.26 04:32:50
@Sparhelt: Hasonló hibával hagytam otthon a 10 éves Gastrát. Apám megcsináltatta, ha jól emlékezem, valami spéci generátorprobléma volt (itt DC-ben már éjjel van és az illetékes Skype-kapcsolat vagy három hónapja volt). Játszottak vele a műhelyben három napot, de meglett. Megköszönték, azt mondták, megint tanultak valamit, ilyet még nem láttak. Ha érdekel, utánamegyek.
Minden szempontból aktuális témát választott a Center on Global Interests: december elsején nagy feltűnést keltve jelentette be Ankarában Vlagyimir Putyin orosz elnök a Déli Áramlat végét és az elmúlt hét is gyakorlatilag csak Oroszországról szólt. S persze magyar szemmel is…..
Ha kicsit elcsúszva is, de fenn van Wagner Péter barátom remek blogján egy újabb washingtoni előadás, itten ni.Mivel ez még december legelején volt, azóta persze a Putyin-kép is további színekkel gazdagodott, hogy finoman fogalmazzak...
A miniszterelnöki vizit farvizén mivel is lehetne szolgálni, mint egy képpel a szacsoni Szurion-gyártósorról :-) Zord..
Régen foglalkoztam utoljára komolyabban az Egyesült Államokat védő ballisztikus rakétavédelmi rendszerrel, így azonnal lecsaptam a CSIS hétfői rendezvényére. Az első előadó ráadásul James Syring altengernagy, a Missile Defense Agency igazgatója volt.  A hosszú, három paneles…..
Jens Stoltenberg pályája Amerika-ellenes követségdobáló baloldali tinédzserségtől, szovjet ügynökökkel történt találkozókon és Oroszországgal miniszterelnökként való tárgyalásos határrendezésen át vezetett a NATO-főtitkárságig. Bár elődje alatt kezdődött az a…..
TrauUSA 2014.12.16 19:20:35
@Gaudi: Ha már orosz gazdaság ás USA, friss:

Asked about the collapse of the Russian rouble, Kerry said: "There are a lot of combined factors, but the sanctions were clearly intended to invite President Putin to make a different set of choices."
TrauUSA 2014.12.17 00:18:36
@zord: Ha nagyon kötözködni akarnék, akkor azt mondanám: az európai cégek kockáztattak és eddig bejött. Most nem. Ilyen az üzlet... Azért nem kellene elfelejteni, hogy az EU vállalatai mennyit kerestek eddig az orosz piacon.
TrauUSA 2014.12.17 01:10:12
@Batkaa: Az itteniek optimisták, csak remélni tudom, nem ok nélkül. Igazából egyetlen kérdéses terület van: a palagáz és az olajhomok kitermelésének költségei. Az USA lassan önellátó, egyre nagyobb exportőr lesz, így az orosz gáz- és olajexport leállása pont nem érdekli az ellátás szempontjából.

A TTIP szempontjából Magyarország a futottak még lista legvégén sincs, hidd el. Erről is ültem végig szép hosszú előadást itt, el sem hangzott Magyarország neve.
Nagy várakozás, enyhe csalódás: nagyjából így tusom leírni az érzéseimet a csütörtöki előadás után, melyet a Wilson Center szervezett. Pedig a pódiumon John R. Allen nyá. tengerészgyalogos vezérezredes, az amerikai elnök ISIS-ellenes koalícióval kapcsolatos különmegbízottja…..
Az Atlantic Council meghívására Geoffrey Pyatt, az Egyesült Államok Ukrajnába akkreditált nagykövete tartott előadást ma Washingtonban. A nagykövet természetesen a hivatalos amerikai vonalhoz illő beszédet tartott, de voltak érdekes részei az előadásának és a kérdezz-felelek…..
Ti mind, akik berendezett albérletben laktok: nyomjatok egy puszit holnap a főbérlőtök nózijára, mert nem tudjátok mi minden fáradságtól kímél meg titeket. Mi már tudjuk...Na de kezdjük az elején: M talált egy jobb melót, felmondott, engem ennek örömére kirúgtak. Ilyen az…..
TrauUSA 2014.12.06 02:48:35
"Jerusalem in Crisis?" címmel rendeztek beszélgetést december elsején a washingtoni Wilson Centerben. A meghívott előadó a remek humorú, gyakran önironikus Daniel Seidemann volt, akit Aaron David Miller kérdezett - néha sajnos túlságosan is hosszan.  A beszélgetés alaptémája a…..
Jelzem, a legutolsó anyag Wagner Péter barátom Biztonságpolitika és terrorizmus című blogján elérhető. Az előadást David G. Perkins vezérezredes, az amerikai hadsereg kiképzési és doktrinális parancsnokságának (TRADOC) parancsnoka tartotta és szerintem nagyon használható…..
Bill Hayton, a „The South China Sea: The Struggle for Power in Asia” című kötet szerzője, a BBC munkatársa (tudósítóként dolgozott Vietnamban és Myanmarban is) meglehetősen alaposan járta körül a címben emlegetett kérdést. Az egy órás előadás végére konkrét választ nem…..
Úgy gondolom, nem csak a repülés szempontjából érdekes és fontos az az infó, hogy a Boeing a harmadik negyedévben az iráni Iran Air légitársaságnak értékesített repülőgéppel összefüggő árucikkeket. Erre utoljára 1979-ben, a sah hatalmának megdöntése előtt került sor. A…..