Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Skribanek Zsolt

0 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A most következő részben a halak szaporodásáról, növekedéséről fogok általános és megdöbbentő ismereteket megosztani néhány saját tapasztalattal és gondolattal vegyítve. Nem akartam túlbonyolítani a bejegyzést, ezért kerültem az idegen szakszavakat, hátha így mindenki számára könnyebben emészthető…..
Pelsológia A második 2016.03.26 11:45:54
A Balaton íze beharangozója    Az első valamiért a legkedvesebb. Hosszú története van annak, miképpen lett néhány kósza cirkalmazásból novelláskötet, amire felesleges lenne most kitérni, de hét évvel ezelőtt könyv született az addigi írásaim legnagyobb részéből. Most, hét év után pedig itt a…..
Vízszennyeződést általában valamilyen külső behatás okozza. Ezeket két nagy csoportra lehet osztani: vannak a szabad szemmel jól látható károsító anyagok, amelyek a víz felszínén úsznak (olajok, festék, állattetem, mosószer, szilárd szemét, hulladék) és ezek mellett vannak a vízben gyorsan oldódó…..
Skribanek Zsolt 2016.05.18 10:16:35
Kedves László!
Nagyon megörültem ennek a posztnak. A horgász blogokon, újságokban sokat lehet olvasni - nagyon helyesen - a halakkal való kíméletes bánásmódról, a halak védelméről, de sokkal-sokkal kevesebbet a vizes élőhelyek védelmének szükségességéről. Hiába védjük a halakat, ha az élőhelyüket pusztítja az emberi tevékenység. Sajnos ehhez sok esetben a horgászok is hozzájárulnak. Én is láttam már példát arra, hogy csomagolóanyagot, damil gubancot, rozsdás horgot, pet palackot hagytak maguk után horgászok. Ez persze egyértelműen rossz, hiszen nem csak csúnya lesz mindettől a vízpart, hanem ahogyan írásodban erre rámutattál, mindez szennyezi, mérgezi az élőhelyet, súlyos problémát okozhat madaraknak. Számomra például a madarakat megfigyelni horgászat közben legalább akkora öröm, mint maga a horgászat, és nagyon elszomorít, ha damilgubancot cipelő madarat látok. Természetesen nem csak gondatlanság okozhat szennyezést. Érdekes kérdés például az "elhagyós" végszerelékek problémája. Legalábbis részben a halak védelme miatt használják ezt sokan, de bennem azért felmerül a kérdés, hogy az élőhelynek mennyire tesz jót a sok vízben maradt ólom? Beszélgettem erről egy horgásszal, aki azt az érvet hozta fel a módszer védelme érdekében, hogy sok esetben az ólom már műanyaggal burkolt. Háát, azért az ólom műanyag kombináció sem tűnik valami környezetbarát megoldásnak. Tudom lassan oldódik, és egy pici ólom a nagy vízben nem sok kárt tesz, de sok kicsi sokra megy alapon, hosszútávon ez azért mégiscsak problémás lehet. Természetesen a horgászok szemetelésén kívül sok más veszély is leselkedik a vizes élőhelyekre. A Balatonon például aggódva figyelem az új, nagy vitorláskikötők épülését. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy ez jót tesz a tónak, sőt! Megnövekedett forgalom a parton, a nádasok (amikre persze vigyáznak a kikötőépítés során, de azért mégis utána picit kevesebb lesz a nád), a sok új vitrláson azért javarészt lesz majd egy dízelmotor stb. Azt gondolom, hogy nekünk horgászoknak élen kell járnunk a vizes élőhelyek védelmében, megőrzésében, ezért is nagyra értékelem az ilyen jellegű írásokat, mint ez a fenti poszt. Tavaly, vagy talán két éve az egyik horgászújságban cikk sorozat jelent meg a horgászat etikai kérdéseiről. Azt feszegette a szerző, hogy milyen alapos okot lehet felmutatni, ami alapján a halak horoggal történő kifogása, végső soron a horgászat indokolható. Arra jutott, és ezzel nincsen egyedül, mert bizony Európában máshol is jutottak már erre, hogy ez az indok nem lehet más, mint az, hogy ha meg akarjuk enni a halat. Nos, ezen ledöbbentem. Azt gondolom, hogy a horgászat alapos indoka az a kapocs szerep lehet, ami összeköti a horgászt, mint embert a természettel, a vizes élőhelyekkel, hogy azt megismerje, szeresse, védje, és megőrizze az utókornak.
Elnézést, picit hosszúra sikeredett ez a hozzászólás!
Rohanó világunkban rendkívül gyorsan nő a horgászattal kapcsolatos különböző csoportok, csapatok, írók, videókat megosztók száma. Gyakorta szembesülök azzal, hogy ezek mögött olyan személyek állnak, akik – feltételezésem szerint nincsenek tisztában a nyilvánosság felelősségével. Ki is fejtem, hogy…..
Visszakanyarodva az előző rész nyers szövegéből természetesen szakítottam némi időt a pihentető horgászatokra is. Szemet gyönyörködtető tájakon hódolhattam kedvenc hobbimnak. A folyóvízi torpedók rendre átmozgatták elgémberedett testrészeimet, ennek köszönhetően a hosszú unalmas percek elmaradoztak.…..
Decemberben beköszöntött a tél, a természet álomra szenderült és vele együtt én is a képzeletbeli fogasra akasztottam felszerelésemet. Egy-egy magányosan eltöltött téli éjszakán jó újra felidézni az elmúlt év emlékeit és elmerengeni a nem is olyan távoli múlton. Egymás…..
Vasárnap este jelentek meg az első komorabb felhők. A szél is kezdett erőre kapni, így jelezve, hogy megérkezett a változást hozó hidegfront. Egész éjjel nyugtalanul aludtam. Hol a huzat játszott a redőnnyel, hol a kutyák kezdtek vad ugatásba az utcában. Emiatt nem is bírtam…..
Pelsológia A szerencse markában 2015.09.28 20:08:37
Aznap is, mint nyáron általában, hirtelen elhatározással vettem kézbe a pergető botot. Újabban megkedveltem ezt a fajta horgászatot, mert újabban ellustultam: vállamra a táska, kézbe egy pecabot, és már indulhatok is. Semmi egyéb hókuszpókusz, főtt kukorica, etetőanyag, kötegnyi…..
Skribanek Zsolt 2015.09.28 22:43:07
@Willyfog67: Ez így igaz, nekem is azok a kedvenc történeteim, amikor hirtelen, a horgásztársak ámulatára rám mosolyog a szerencse. De ilyen valóban nagyon ritkán van. Ugyanakkor olvastam már remek horgásznovellát, amelyben a horgász nemhogy nem fogott semmit, de még kapása sem volt. Ettől az még egy kiváló írás, ha jól emlékszem "Repül a Balaton" volt a címe. Persze ilyesmire csak kevesen képesek, de az említett novella szerzőjét talán Ön is ismeri. :-)
Hajnali fél 3. Az éjszaka nem telik izgalmasan, már ami a fárasztásokat illeti. Még a sötétség beállta előtt jelentkezett néhány szilvaorrú, majd őket követte egy-két elkóborolt márna. Volt munkahelyi kollégámmal, Attilával vallatjuk a folyót. Ő már többször próbálkozott…..
Csöregi Balázs neve nem ismeretlen a versenyhorgászok körében. Rendszeresen részt vesz a különböző rangosabb megmérettetéseken és a hétköznapokban is javarészt a horgászatnak szenteli szabadidejét. Amikor nem a vízparton kergeti a halakat, esetleg összefuthatunk vele esztergomi…..
A spirálos falinaptár májusi oldalai gyorsan átpörögtek és hamar ránk köszöntöttek az igazi nyarat idéző nappalok. Június első hetére kánikulát ígértek, így nem volt mit tenni, a vízpartra kellett menekülnünk. Nem mintha kihagynék egy kínálkozó lehetőséget a…..
Új sorozat indul a vízparti randevúk oldalon. Olyan horgászatokat szeretnék bemutatni, ahol 2000 Ft-ból kell megoldani a csali és etetőanyag kérdését. Vagyis ettől magasabb összeget „nem szórhatok a vízbe”. Milyen apropó és elgondolás után jutottam oda, hogy belefogja ebbe a…..
Tudom azt ígértem, hogy idén nem fogok sokat versenyezi, erre tessék itt a következő beszámoló. Bevallom őszintén nem tudtam ellenállni a kísértésnek és beneveztem az első alkalommal megrendezett RDHSZ Egyéni Feeder botos Horgászversenyre, amely a csepeli Csőhídi pályán került…..
Az ordasi megmérettetés után nagyobb munka vette kezdetét odahaza, így sajnos csak vizuálisan kerülhettem kapcsolatba szeretett horgászvizemmel, a Dunával. A meszelés nem tartozik a kedvelt munkák közé, de ha meg kell csinálni, akkor nem lehet halogatni. Egyszóval a horgászat egy…..
Amikor jelentkeztem a 16. Duna NHT versenyre egy cél fogalmazódott meg bennem. Pihenni, kikapcsolódni, élvezni a társaságot, hogy olyan emberekkel lehessek együtt, akik az én szememben sokkal nagyobb egyéniségek, mint akiket ma az…..
Szombat, reggel 6 óra. Végre jól aludtam és a közérzetem is pozitívabb, mint hétköznap. Ez a náthakór rendesen le tudja szívni az ember energiáját, pláne ha a munkahelyen hajtás is társul mellé. Előző este hamar, 8 órakor az ágyban voltam, gondoltam másnap felkelek, meglátom,…..
Goromba egy idő volt ma. Nem éppen horgászatra való! Hideg, metsző északi szél... Brrrr! Ennek ellenére bevetettem a rezgőspicceseket, és - pontyot szerettem volna fogni. Abban a tudatban, hogy ma még sok meló vár ránk. Elvégre rendelve volt a szőlőültetvényt karbantartó…..
Pelsológia Balatoni körlevél 2015.03.25 18:56:55
Édes Istenem! Amikor a Balaton halászatának leállítását kritizálják szakemberek, netán indokaikat meg kell vizsgálni és azokra válaszolni szükséges, azt mondom: ez is a feladatunk része. De amikor egy abszolút pályán kívüli „szaktekintély” agymenését kell végig…..