Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szten00

0 bejegyzést írt és 188 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A gyöngyöstarjáni Benedek Péter túlzás nélkül az egyik legtehetségesebb fiatal magyar borász. Szüleivel és testvérével művelik a 15 hektáros birtokot, amiből 10 ha a borszőlő, a többi csemegeszőlő. Legfontosabb területük az Epres kert dűlő, amely andezit talapzaton létrejött barna erdőtalaj. Péter a…..
BOROK???  Röhögnék, ha nem lenne annyira szánalmas, mint amennyire az. Értem én, hogy ma Magyarországon már mindenki borszakértő és sommelier, aki már legalább kétszer berúgott egy borizű almától, még akkor is, ha kimondani sem tudja, hogy "szomellié", de úgy látom, az Auchan "borválasztékát"…..
Szten00 2016.04.20 17:05:20
Csak pár gondolatot fűznék hozzá.
Azt írod, hogy ennyi pénzért lehetetlen szőlőbort csinálni. Mi a véleményed, akkor miből vannak ezek a borok? Szerinted hogyan készülnek a nagyon olcsó borok?

Másik, ehhez szorosan hozzákapcsolódó gondolat:
a friss föl azért nem tejföl, mert növényi zsiradékból készül, nem tejből. A reggeli ital is ezért nem tej. Húsjellegű készítményt még nem láttam, de felteszem, szója, nem hús. Tehát itt mindenhol arról van szó, hogy más alapanyagokból készül az adott élelmiszer. Namost a borra ugyanez vonatkozik. Nem tudom az idevágó szabályozást idézni, de mint ahogy a tejfölnek tejből kell készülnie alvasztással/fölözéssel, ugyanúgy a bornak szőlőből, erjesztéssel. A törvényi szabályozás tehát a bor fogalmára megvan, nem kell sem Tiffán úrnak, sem senki másnak felállnia. Ha nem szőlőből készül a bor, akkor nem lehet ráírni, hogy bor. Mint ahogy a növényi akármire sem, hogy tejföl. És itt érdemes tudni, hogy ezek a nagyon alsókategóriás borok hogyan is készülnek.

Többnyire amúgy rommáterhelt, két számjegyű kilogrammnyi szőlőtől roskadozó szőlőtőkékről éretlenül szüretelt szőlőből, mustsűrítményezéssel feldobva. A törvényi aktegóriába belefér. Szőlőből készülnek. Csak úgy-ahogy. Olyasmit pedig, hogy teszem azt, a mustsűrítményezést tiltsuk be, és ami úgy készült, ne lehessen bornak hívni, nem nagyon lehet elérni - márcsak azért sem, mert a mustsűrítmény alapanyaga is szőlő.

Ilyenkor mi van? Ilyenkor az van, hogy bevezetünk eredetvédelmi kategóriákat, amibe már kevesebb dolog fér bele. A régi asztali bor/tájbor/minőségi bor kategóriákat felváltotta a három alapvető eredetvédelmi kategória: A földrajzi jelzés nélküli (FN), az oltalom alatt álló földrajzi jelzésű (OFJ) és az oltalom alatt álló eredetmegjelölésű (OEM) bor. Mindegyiknek megvan a maga általános követelménye, illetve OEM alatt hegyközségenként szabályozva. Megvan a maximum hektáronkénti hozam, néhány OEM-nél az, hogy csak üvegpalackba lehet tölteni, megvannak az engedélyezett borfajták, sok minden. Így is elképesztően megengedő a szabályozás, de van.
Aztán erre épülve lehet szigorúbb szabályozást felállítani, egyes termékekre, ha a hegyközség úgy akarja. Egri OEM-en belül ugye a Klasszikus, Superior és Grand superior kategóriák. Grand superiornál 35hl/ha maximális terméshozam, seprős újborban kifejezve, valamint minimum 20 magyar mustfok a szüretkor. Ez már nem rossz, akárhogy is. Vagy Csopakon a csopaki kódex is ilyen szabályozás. Villányban a Villányi Franc. Balaton felvidéken a káli királyi bor és káli királyi főbor. És még lehetne sorolni.

Szóval szabályozás van bőven. Megengedő és szigorú is. A problémát én nem abban látom, hogy ne lenne eléggé szabályozva a magyar bor, ellenkezőleg: abban, hogy túl sok a kategória. Egy egyszerű ember nem fogja tudni, hogy most miben más egy klasszikus, meg superier egri bor és a káli medencében sem a királyi jelzőket fogja keresni, a csopaki kódexről meg azt fogja hinni, hogy valami lovagkorból maradt relikvia. Egyszerű, átlátható és egységes eredetvédelmi kategóriákkal lehetne szerintem továbbhaladni.

Ettől függetlenül a postban felvetett kérdést én nem érzem validnak. Mert tényleg nem a törvényi szabályozás hiánya a gond.
Ma már természetesnek tűnik Etyek és a pinot noir házassága, de közel sem volt ez mindig így. Sőt, sokan talán nem is gondolják, hogy a jelenleg előttünk folytatódó történet mindössze 15 évvel ezelőtt kezdődött. Az Etyeki Kúria 2001-ben - a borvidéken elsőként - telepített pinot noirt a…..
Szten00 2016.04.14 00:50:15
@valópapa: Magyar pinot vonalon ez is több, mint amire számítottam. Tisztességes helytállás.
Kovács Tamás neve fémjelzi a 10 hektáron gazdálkodó Szent Donát Pincét, amelyet 2001-ban hoztak létre. Évente 30000 palackot készítenek a csopaki borvidéken, a termőhelyek adottságainak minél precízebb kifejezésére koncentrálva. A pincészet termékpiramisának alapját adó borokat kóstoltam...
Nos, ez az olcsó chilei cabernet sauvignon, ez a kis spórias klasszikus annyira felizgatott, hogy olyan cikket írtam, ami esetleg egyeseket sértett volna. Össze is hívtam a Borrajongó szerkesztői bizottságát, hogy véleményezze az irományt. Amúgy ilyen bizottságunk nincs, nem is volt és soha nem is…..
Szten00 2016.03.30 10:43:42
@akov: Értem, köszönöm! AZt gondoltam, hogy logikailag ez jön ki, de kíváncsi voltam, hogy érzékszervileg vajon van-e esély különbséget érezni. Ezek szerint van. Köszi!
Szten00 2016.03.30 16:28:37
@akov: A gépesítés nem vonja magával a szükségszerűen alacsony tőkesűrűséget Egy 1x1-es, vagy 1x1,5-ös térállást gépesítve nehezen lehet elképzelni - szigorúan szerintem, a tévedés jogát fenntartva. Mondjuk valószínűleg még úgy is jobban megéri pusztán anyagi szempontok alapján.
Szten00 2016.03.30 16:29:12
@Szten00: Egy kérdőjel persze lemaradt...
A hagyományokhoz híven idén is március 14-én "lőtték fel" az új Egri Csillag borokat Egerben (a szabályozás szerint az Egri Csillag a szüretet követő év március 15-én kerülhet először a polcokra), ennek apropóján megnéztem, mit tud az eddigi talán két legmagasabb árú Egri Csillag (közben találtam…..
Szten00 2016.03.21 00:03:51
@struggle: Nem hiszed, hogy versenyeznie kell más országok boraival? Ne hülyéskedj... A magyarok lehet bizonyos szintig hűségesek a hazai termékekhez, ugyanakkor ha szignifikánsan jobb terméket kapnak más országból ugyanannyi pénzért, ez a hűség erősen gyengülni fog. A termékek a piacon versenyeznek, ha eddig nem tűnt volna fel, és ha valami kifejezetten rossz ár/érték aránnyal bír, amögött vagy pokolian jó marketingnek kell lennie, vagy el fog bukni. Az egri csillag mögött nincs pokolian jó marketing. Nem mellesleg az mennyire jó üzenet, hogy kéremszépen, lehet, hogy jóval gyengébb borokat tudunk csak letenni az asztalra ugyanannyi pénzért, de ez legalább hagyományos egri? Tényleg ennyit kell, hogy tudjunk? Tényleg ennyinek kell lennie a magyar bornak? Ne hülyéskedj már...
A Gál Tibor Pincészet felől újra jó hírek érkeznek, néhány hányattatott év után. Néhai Gál Tibornak köszönhetjük, hogy Magyarországra került a viognier szőlőfajta. Mindent elsöprő hódításról nem beszélhetünk, talán 4-5 termelő foglalkozik ezzel a Rhône-völgyi szőlőfajtával. Őshazájának Dalmáciát…..
Egyre inkább elfog az, hogy a magyar bor ténfergése nem más, mint összecsapás kelet és nyugat között. Pont, mint annyi más dolog Magyarországon. Ezért topogunk egy helyben, ezért nem tudunk valós mennyiségben és értékben bort külföldre exportálni. Nem értjük a nemzetközi piac mozgatórugóit,…..
Szten00 2016.03.13 16:18:19
@BZoltan: Én lemaradtam arról is, hogy a Hollóvár beadta a kulcsot. Addig jutottam, hogy a Lajos visszaköltözött Hegyaljára, és majd jönnek tőle tokaji borok is valamikor. Ezek szerint akkor erre ne várjak, nem lesznek tokaji Hollóvár borok?
Szten00 2016.03.13 18:26:25
@BZoltan: Értem, köszönöm az infókat. Ez esetben akkor én is maximum szurkolni tudok, hogy egyszer legyenek tokaji Hollóvár borok. A magam részéről én is örömmel venném őket. (Valamint a magam részéről én is értetlenül szemléltem a 2011 körül bekövetkezett 180 fokos stílusváltást. Illetve sajnálattal - de ez már csak az én szubjektív ízlésem miatti sajnálat.)
Szten00 2016.03.13 23:31:32
@furmintfan: semmiképp :)
Annak ellenére, hogy Légli Géza eleinte nem kívánta a folytatni a családi hagyományként élő borászkodást, mára kétségtelenül az egyik legismertebb dél-balatoni pincészet lett a Kislaki Bormanufaktúra (ma már egyszerűen csak Kislaki). A Balatonboglártól 3 kilométerre délre található Szőlőskislakon,…..
Vendégcikk következik rendszeres olvasónk, hozzászólónk, illetve posztolónk silvousplait tollából. Fogadjátok szeretettel: Nem ostobaság az, ha zöldfülűként (leendő orvostudorként, céhes legényként ésatöbbi) nyakunkba kapjuk széles e világot, és megtapasztaljuk, egészen más egek alatt, a…..
A tavalyihoz hasonlóan idén is megrendezésre került a lassan-lassan hagyományossá váló Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj. Az eseménynek a Corinthia Hotel grandiőz bálterme adott otthont, ahol a legjelentősebb bikavér termelők sorakoztak fel, hogy szalonkörülmények között adjanak számot a bikavér…..
Szten00 2016.03.02 10:25:09
"A két bordeauxi (cabernet sauvignon és franc) és pinot noir adja a zömét, innen ez a bugyuta szójáték. Némi syrah és kékfrankos egészíti ki."
Némi kékfrankos? Ez bikavér néven fut? Márhogy a kékfrankosnak kell(ene) a legnagyobb arányban szerepelnie, szóval fura ez az összetétel.

@takács bálint - zsebtévé: Nekem tetszik. Bár az Octopus linkjén szereplő palack tényleg megtévesztésig hasonlít a szekszárdira, ami némileg zavarbaejtő. A tokaji palack egyedibb, az biztos. (Meg nekem még jobban tetszik, bár tudom, az sem nyerte el mindenki tetszését - de hát ez egy ilyen buli.)
Szten00 2016.03.02 10:38:57
@akov: Ez biztos? Itt: egriborvidek.eu/egriborok/bikaver-szabalyzat-2/ erről nincs szó, és máshol is csak ezt látom. Bár gondolom, így van, ahogy mondod, ez viszont azt jelenti, hogy még most sem tudhatjuk a polcról random leemelve, hogy a kezünkbe fogott egri bikavérben mi is van - még annyit sem, hogy melyik fajta van benne a legnagyobb arányban. Ez a totál diverzitás, nulla egység nem tudom, mennyiben jó - nekünk, fogyasztóknak nagyjából semennyiben. A borvidéknek szintén aligha jó, mert így lehetetlen brandet kovácsolni a bikavérből. Gondolom, felesleges megkérdeznem, hogy akkor ezt a szabályzatot most mégis miért kellett így megalkotni...
Szten00 2016.03.02 11:10:40
@akov: Kellemetlen :/
Kis pozitívum, hogy csak az használhatja ezt a kiskaput, aki dűlős bikavért hozott forgalomba.
A Furmint Február az évek során egy fajtára koncentráló budapesti kóstolóból országos programsorozattá nőtte ki magát, érdekes módon azonban éppen Tokaj-Hegyalján nem volt olyan nagyobb szabású esemény - kisebb kóstolók persze akadtak -, ami ebben a hónapban a borvidék legfontosabb fajtáját…..
Szten00 2016.02.23 09:25:19
@akov: "Amúgy kellett ez a bor már, mint falat kenyér. Nem tudom, ki hogy van vele."
Elromlott az iróniamérőm, de ugye jól sejtem, hogy erősen ki kellett volna lengenie?
Szten00 2016.02.23 14:48:25
@oddbinsa: A fogyasztók már most is figyelnek. Már csak onnan is tudom, hogy én is fogyasztó vagyok.
Egyébként nem kell úgy félni a véleménynyilvánítástól, mint a tűztől, mert ezt is látják a fogyasztók és hülyén veszi ki magát.
A Borrajongó Nagy gáz van Egerben 2015.10.09 10:15:16
Már rég akartam erről írni, már régen kellett volna. A GM pedzegette a témát korábban, de amúgy óriási kuss van a dolog körül. Ez azért is furcsa, mert elég nagy gáz van ugyanis Egerben. Valami nem stimmel az egri borokkal. A szakmában is susmorognak, de a vita valahogy csak nem jutott el a…..
Szten00 2016.02.22 15:45:01
@BZoltan: Belinkelem a releváns hozzászólásom. Itt van:
@Szten00:
Szten00 2016.02.22 17:04:53
@BZoltan: "A borkóstolás és a borkritika nem egzakt tudományok."
Én is pont ezt mondom.

"Ne is kérj ilyent számon szerintem senkin."
Pont fordítva: ne is akarjunk úgy tenni, mintha az lenne.

"Ha egy csavarzáras borok valaki a dugósságra hajazó jegyet vél feldezni akkor ott borászati problémáról beszélünk."
Soha nem tagadtam, de nem is érintettem ezt a kérdést.

"Mivel nem egy kellemes és kívánatos jegyről van szó, ami ráadásul a palackozás előtt már benne volt a borban így egyértelműen egy vállalhatatlan minőségi problémáról van szó."
Soha nem tagadtam de nem is érintettem ezt a kérdést.

Az előző hozzászólásod:
"Dugósságot ír, ami egy csavarzáras bor esetében egyértelműen dohosságot jelent."
A linkelt hozzászólásomban pont arra utalok, hogy nem, ez nem igaz. És pont azért, mert a "borkóstolás és borkritika nem egzakt tudományok", borkóstolás és borkritika révén nem fogjuk tudni visszafejteni, hogy dohosság volt-e, vagy sem. Érted már? Pontosan azokat gondolom, mint te és azért írom azokat, amiket.

@akov: Őszintén, nem gondoltam, hogy ennyi energiát fog ez elemészteni, ha tudom, akkor a fene kezdett volna bele. De ha már belekezdtünk, nyilván nem vagyok akkora bunkó, hogy nem válaszolok valamire, a legjobb tudásom és a meglátásaim szerint. Aztán, hogy ezeket a meglátásokat ki mennyire értette meg, más kérdés. Tekitve, hogy háromból egy ember sem, valószínű, az én készülékemben van a hiba. Pedig még irodalmi pályára is akartak küldeni, de úgy tűnik, jól választottam, hogy letettem róla.
Szten00 2016.02.23 07:52:43
@BZoltan: Egy ilyen hasonlatnak nem lehet nemet mondani :)
Országos szinten kiváló volt a 2006-os évjárat, amely ebben a borban is visszaköszön. Malatinszky „cabernetfranc” Csaba ismét nagy bort tett le az asztalra...
A Terroir Club - mit iszol? sem maradhatott ki a Furmint Februárból, és ennek apropóján "Furmint kerekasztal" címmel egy igen érdekes eseményt szerveztek a Pesti Vigadó éttermébe. Élvonalbeli magyar borászatok furmintjai sorakoztak fel több évjáratból, külföldi borokkal karöltve, így időben és…..
Szten00 2016.02.18 10:58:02
@furmintfan: Oké, zempléni tölgy. De ez tényleg csak Tokaj, és nem hiszem, hogy minden borvidéknek lehetősége van arra, hogy helyi fából készítsenek hordókat. Szóval ez egy gyakorlatban megvalósíthatatlan követelmény (vagy szempont, vagy akármi). Egyrészt. De arra tényleg pokoli kíváncsi lennék, hogy egy fa mégis hogyan hordoz terroir jelleget.

Nem nagyon szoktam a mitiszol webshopot nézegetni, sőt... valamiért viszont határozottan úgy emlékeztem, hogy ők elkötelezettek a természetes borkészítés mellett és ennek megfelelő borokat forgalmaznak, de úgy tűnik, akkor ezt benéztem, mea culpa. Így már természetesen érthető, miért volt ott Demeter Zoli.
Bott Frigyesnek olyan évjárata volt a '13-as, amiről sok borász egy életen át csak álmodozik. Szinte minden fajta és házasítás klasszis szintig jutott, nem is emlékszem arra, hogy valakinek egy azon évből fehérből, vörösből egyaránt ilyen lenyűgöző palettája lenne. A tavalyi…..
Szten00 2016.02.09 09:14:36
@silvousplait: Ó, igen, idehaza azok a borászok, akik 800 forintnál többért adnak bort, és horribile dictu minimálisan igényes dugót, kapszulát, címkét, akármit használnak, azok sznoboknak és pénzhajhászoknak vannak bélyegezve. Nem kevésszer hallom azt, hogy márpedig olyan szőlő nem terem, amiből 1000 (vagy "szakértőtől" függően akár 800) forint feletti bort kellene készíteni. Aki dolgozik valamin a boraival, a magyar borral kapcsolatban, nem csak tömegtermeli a szart, az sznob. De a fogyasztókat még erősebben fikázzák: aki valamit érezni mer a borban, az sznob, az nevetéges, az ilyen-olyan. Aki nem egy kétfokozatú skálán értékel egy bort (szar-jó), az sznob. Aki gondolkozik azon, hogy milyen kajához mit igyon, az sznob.
A magyar gasztrokultúra a béka segge alatt van, ami egy dolog. De aki megpróbálna kimászni onnan, azt hihetetlen lelkesedéssel és a magyarokra alig jellemző összefogással visszarántják a többiek. Szóval valami ilyesmit látok...

Egyébként kifogtad nagyjából a legérdektelenebb bort a pincétől.
Szten00 2016.02.09 09:52:18
@bazaltrajongó: DIAM dugót mennyire esélyes idehaza egy kisebb borászatnak beszerezni, illetve mennyire látod egy jó és életképes zárási módnak?
A borral akár hobbiból, akár hivatásszerűen foglalkozó emberekben gyakran felmerül: milyen jó lenne saját pincét birtokolni, saját szőlőt művelni, saját bort készíteni. A legtöbben csak eljátszanak a gondolattal, de az álom megvalósítása végül elmarad. Egyeseknél a lelkesedés hagy alább, másoknál az…..
Amikor az előző héten megénekelt „Furmint Február bemelegítő" borsort összepakoltam, még nem sejtettem, hogy a Furmint Február szervezői is készülnek valami hasonlóval. Nos, készültek, így éppen egy héttel a február 4-én megrendezésre kerülő vajdahunyadvári főattrakció előtt néhány borszakírót és…..
Szten00 2016.02.01 15:28:20
@BZoltan: "erre kellene rászokni és nem a népi cserépedény hangulatú beszólásokra"
Cserépedény mód ON: Meg a manuális vájtbalansz beállításokra fényképezésnél :D
Ja igen:
napirajz.hu/?p=1162
Szten00 2016.02.01 16:13:39
@furmintfan: Ugyan, ilyenkor simán azt kell mondani, hogy dikret, a hangulat kedvéért vállaltátok be a merész, szürrealisztikus színvilágot ;) Amúgy is a szépia már lejárt lemez, tovább kell fejleszteni.
Ahogy telnek az évek, egyre gyűlnek a tokaji termelők és egyre több száraz bor tűnik fel a piacon. A növekedési tendencia dicséretes, áramlik a tőke Hegyaljára. Ami 20 éve Villány volt, az most már végérvényesen Tokaj. Ezzel párhuzamban szépen emelkednek az árak és a dűlős boroknál nem épp ritka a…..
Szten00 2016.01.14 08:59:51
@Meszely:
Csalódtam. Nagyot. Úgy gondoltam, hogy valami fontos, érdekes és mégis keveset hangoztatott háttérinformációt kaphatunk arról, hogy miért is ingoványos talaj a hordóval foglalkozni. Hogy valami jó kis szakmai információval, ismeretekkel fogsz előjönni. Ehelyett kiderült, hogy csak arról van szó, hogy nem tudtad kontextusban értelmezni a cikk szavait. Ahogy dagadtos is írta, természetesen, ha valaki minőségi hordós hatásról beszél egy bornál, úgy kell érteni, hogy az adott borhoz passzol a hordózás. Ezt szerintem rajtad kívül mindig, minden olvasó érti. Mindegy, végülis nem olyan fontos, csak ekkora felvezetés után tényleg arra vár az ember, hogy valami szakmai ismeretet kapjon, nem pedig csak annak a kinyilatkoztatását, hogy nem sikerült értően olvasni egy-egy borleírást, ami szokványos kifejezésekkel operál.
Mondjuk az is igaz, hogy egy kevésbé sikerült Varga bor is könnyedén lekörözi eleganciában és kifinomultságban azokat a reakciókat, amiket akov villantott a kritikára, szóval legalább az éjjelnappalgyőzikevalóvilág faktor megvolt, de ezért tényleg kár volt ez az egész.
Szten00 2016.01.14 11:53:39
@Hepci: Valóban, inkább így :)
Szten00 2016.01.14 15:09:19
@Meszely: Nem baj, ha egy komment hosszúra sikerül, sőt, ha érdekes témát feszeget, és lehet belőle tanulni, akkor minél hosszabb, annál jobb :)
Köszönöm a kifejtős választ. Az alapproblémádat én nem érzem akov írásaiból úgy lejönni, ahogy te, de ettől teljesen függetlenül a téma izgalmas, érdekes, kultúrált kifejtése akármilyen terjedelemben csak építheti az itt olvasók képét a borok világáról. Szóval köszi még egyszer, és ha maradt benned bármi gondolat, ne tartsd vissza, attól félve, hogy túl hosszú ide :)
Dr. Dula Bence azon kevés szőlész-borász közé tartozik, aki a szaktudását PhD szintre emelte. 40 hektáron gazdálkodik Egerben, 3,5 hektáron pedig Tokajban. Nagyon tisztelem a tudását, a szakma iránti alázatát és nagyon kedvelem a borait. Számomra a legfontosabb, hogy a komoly…..
Az év vége felé valahogy egyre kevésbé vonzottak a sok boros, estébe nyúló kóstolók, inkább csak otthon nyílt ki néhány magányos palack. Ez indukálta a "Tegnap ittam" posztok számának hirtelen megugrását, amiből itt egy újabb, részemről idén valószínűleg az utolsó ilyen…..
Szten00 2015.12.29 09:52:29
@BZoltan: Az én tippem akovéval ellentétben inkább az lenne, hogy kékszőlőnél a polifenolok polimerizációs szintje egészen más, mint fehérnél, emiatt jóval kevésbé érzékenyek az oxidációra.
A nyár végi házi "chardonnay-szemléről" szóló beszámolóban beharangoztam, hogy lesz folytatás. Tovább kellett várni az alkalomra, mint akkor sejtettem, de november utolsó napjára végül összeállt a borsor. 7 borvidékről 10+1 palack magyar chardonnay-t gyűjtöttünk össze, a belövő tételt leszámítva…..
Szten00 2015.12.09 09:49:50
@silvousplait: Amúgy ez egy igen érdekes kérdést vet fel bennem. Valóban nem tudunk jó bort csinálni Chardonnay-ból. De nem tudunk jó bort csinálni pl Sauvignon blnac-ból sem, semmiféle stílusban. De igazából a Pinot noir sem megy nekünk. Meg a Cabernet sauvignon sem. Meg úgy általában egyetlen világfajta sem. Tényleg csak azért, mert ezek nem magyar fajták, mert itt nincsenek hagyományai, nem ehhez a vidékhez szokottak? Vajon, ha minden jelentős bortermelő ország rogyásig lenne Furminttal, Juhfarkkal, Hárslevelűvel, akármivel, mert kivitték őket innen mondjuk, akkor nem ugyanezt tapasztalnánk? Azt, hogy basszus, nagy általánosságban bizony szebben készítik kint nálunk a Furmintot, és nem nagyon megy ez a Furmint téma nekünk? Meg a Hárslevelű? Nem csak azért hisszük, hogy a világfajták nem állnak jól nekünk, mert csak abból van releváns mennyiségű külföldi összehasonlítási alapunk?
Én igencsak reménykedem benne, hogy ez nincs így, de mindig elgondolkoztat ez, amikor pl. egy jó francia-új zélandi-dél afrikai Sauvignon blanc sorba, amit kóstolok, belekeveredik egy magyar, és fájdalmasan látom a különbséget.
Szten00 2015.12.09 10:41:52
@zoli: Nem akarom támadni a magyar borokat, sőt, baromi boldoggá tenne, ha kiderülne, hogy az eszmefuttatásom hülyeség. Én szurkolok a magyar bornak, és jól esik azt látni, ha néha jól megy a szekér.
Köszi a szőlészeti eszmefuttatást, hasznos volt!
A Borrajongó A 10-es 2015.11.30 06:00:00
Eredetileg SAP tramini vertikális, vagy valami hasonló lett volna a cím, de a többiek már elvégezték a munka nagyját, Tomi csakúgy mint 3 éve, most is gyorsabban és szebben fogalmazott nálam, a vertikális kitekintő tapasztalatait úgy összefoglalta, ahogy én már nem is fogom. Ráadásul Furmintfan…..
Szten00 2015.12.05 13:21:36
@Lion K: Vissza, saját bloggal: marmegintegyborosblog.tumblr.com/
De nem tudom, hogy hogy jön ez pont ehhez az rszabis bejegyzéshez :D