Regisztráció Blogot indítok
Adatok
newsheriff

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tallinnban e-stonia 2013.12.25 11:53:45
Ez az egyik jellegzetes szójáték, ahogy Észtországról manapság beszélnek, nem minden alap nélkül. Személyes élménnyel kezdem megint. Tulajdonképpen az első vagy második nap, miután megérkeztünk Tallinnba, szembesültem azzal, ami azóta az én életem hétköznapjaivá is vált.…..
newsheriff 2014.10.06 09:26:40
@Gregbíró: No, akkor tegyünk tisztába néhány dolgot, mert sok kommentelő az alapokkal sincsen tisztában.

Az önkormányzati igazgatásnak, amit írsz, semmi köze az állami feladatokhoz. Az önkormányzatok nem fognak megszűnni attól, hogy átalakítják a közigazgatást, mert az az Alkotmány (ma Alaptörvény) egyik alapeleme, hogy a települések ÖNigazgatáshoz való joga él. Önkormányzati igazgatás a helyi adók, a helyi segélyek, támogatások, helyi engedélyek stb.

Igen, nálunk az a tipikus, amikor mindenki mindenkit utál...Utáljuk a pedagógust, a vállalkozót, a politikust, az orvost nomeg persze a tisztviselőket. Az önkormányzati igazgatásban, amiről írsz, eléggé nagy az ismeretem, bár én (kapjatok a szívetekhez) az ÁLLAMigazgatásban (no ez a másik ága a közigazgatásnak) dolgozom.
El lehet menni (ahogy írjátok) "Manci néni" helyére dolgozni középfokú bérért, napi 10 órában önkormányzati költségvetést összerakni. Mindenhonnan elvittek 1-2-3 embert a járásba, ahol a közös hivatalban van 8-10 települsé, ott el lehet képzelni, hogy 2-3 ügyintéző mennyit dolgozik. Merthogy kedves Barátaim nemcsak az ügyfelekkel kell ám dolgozniuk, hanem emellett az említett 8-10 település pénzügyi, képviselő-testületi és egyéb ügyeit is intézni kell havi 100 ezer forintért.
Én tudom, látom nap, mint nap a másik oldalról.

És akkor ott az államigazgatás, amit kevertek a másikkal, amelyik a jogosítványt, az útlevelet, az építési engedélyeket stb. kiállítja nektek. Ott is látom, mennyit dolgozik az okmányirodás ügyintéző naponta, sok esetben hülye ügyfelekkel, vidéken a Pestről lecsapódó, nyaraló bunkókkal, akik
3 perc alatt akarnak mindent...és ott a túloldalon a modernizációt, bürokrácia csökkentést hirdető mindenkori központi állam, amely folyamatosan növeli a bürokráciát...Én több, mint 10 éve vagyok állami szervnél, azóta folyamatosan "modernizálunk", és minden kolléga jól tudja, hogy csak növekedett az adminisztráció...

Egyébként nem, az "1952-es" hivatkozott (valójában 1957. évi IV. tv. az államigazgatási eljárás szabályairól) jogszabály van érvényben, lassan tíz esztendeje bizony a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) érvényes. Némi jogszabályi kutakodás nem ártana, mielőtt blogolunk....

A cikk érdemi része amúgy nagyszerű és érdekes, csupán a demagóg (rúgjuk ki az összes köztisztviselőt) részre és kommentekre szerettem volna reagálni.
Bár én azért erős veszélyt érzek ebben a "minden számlám, adatom egy kézben" dologban.
newsheriff 2014.11.04 10:24:25
@törzsmókus: Szép is, meg okos is, amit írsz, csak látszik, távolról sem ismered a közigazgatást.

Ugyanis eleve 8 óra az általános munkaidő, a korábbi hozzászólásomban említett Manci néni túlórában nyomja az említett tevékenységet, amit az életben nem fizet ki neki senki.

De ha mondasz példákat arra, hogy milyen konkrét tevékenységeket lehet olcsón! jobbá tenni, hiszek Neked! :)

Természetesen nem azt mondom, hogy jó a közigazgatás, mert nem az, sőt rossz, ugyanúgy, ahogy az egészségügy, a bankrendszer, a vállalkozások mögül hiányzó háttér stb.
De az általatok hozott példa, azaz az okmányirodák rendszere még pont a jobbak közé tartozik illetve tartozott, amíg a regnáló kormány be nem zsuppolta őket a járásokba, ahol napi küzdelmet folytatnak a minimális technikai háttér (tonerek, papír, eszközök) megszerzése érdekében...