Regisztráció Blogot indítok
Adatok
petour

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ugye milyen jól néz ki a fenti képen ez a szoba? Az ember szíve szerint azonnal felállna az asztal mellől, hogy csapot-papot hátrahagyva fogja a hátizsákját, a bakancsát meg a legkedvesebb spanját, és egy bolondos ötlettől vezérelve felkiránduljon a Nagy-Hidegre, hogy itt ébredjen holnap egy…..
petour 2018.05.04 11:31:40
Attól tartok, sajnos ÁNTSZ nélkül is csődbe megy és előbb-utóbb bezár a turistaház! A síliftek már évek óta nem működnek, s amikor megszüntették a Királyrétről közlekedő kisbuszt is, borítékolni lehetett, hogy a forgalom a töredékére fog visszaesni, mert a legtöbben nem vállalják a hosszú és unalmas felgyalogolást ahhoz, hogy a Magas-Börzsönyben túrázhassanak. Ha pedig nincs forgalom, beindul az ördögi kör: kisebb létszámú személyzet, kevesebb felújítás, semmi fejlesztés, csökkenő színvonal. Ennek híre megy, még kevesebben fognak jönni, s a vége a csőd, a bezárás. Turistaházat ugyanis nem lehet rentábilisan üzemeltetni, soha nem is lehetett. A régi TEV (Turista Ellátó Vállalat) állami költségvetésből gazdálkodott, aztán az "Új Gazdasági Mechanizmus" keretében a turistaházakat kiadták ÁFÉSZ-eknek, vagy gebineseknek, akik csak profitot akartak, ezért a végsőkig lelakták az épületeket, míg be nem kellett azokat zárni. A turistaházak (már amelyik túlélte a válságos évtizedeket) ma már nem a bakancsosokat szolgálják, hanem a módosabb, autóval érkező vasárnapi kirándulókat. (Dobogókő, Mátraháza, Bükkszentlélek, Síkfőkút, Telkibánya - csak kapásból néhány) Klasszikus turistaház talán már csak Ágasvár-i és a Nagy-Hideg-hegyi. Utóbbi épp most agonizál. Most, amikor a Kormány soha nem látott összegekkel támogatja a természetjárást, a NHH-ihez hasonló kritikus helyzetekben az üzemeltetést is államilag kellene támogatni!
A Kéktúra emblematikus épületének számító ház már nem sokáig lesz zárva, idén felújítják. Tavaszi nyitányként végiggyalogoltunk a Kéktúra 18. szakaszának felén, Becskétől Ősagárdig. A cserháti mélyén álló Kékesi vadászházat szemeltük ki esti szállásunknak, ami körülbelül a szakasz közepe táján…..