Regisztráció Blogot indítok
Adatok
osoma

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már nincs két teljes hónap a Nagy-Britannia uniós tagságáról szóló népszavazásig, ami rengeteg magyar sorsát is érintheti, ugyanis a brit-uniós viszony jövője nyilvánvalóan senkinek sem mindegy (akár a szigetországon kívül sem). De hogyan élik meg ezt a helyzetet,…..
Régóta tervezgetem már ezt a témát, de valamiért soha nem vágtam bele. Az alapkérdés (azaz inkább vegyünk saját ingatlant, vagy inkább béreljünk) persze nem csak a határátkelők esetében érvényes, de esetünkben talán még komplikáltabb a helyzet és a válasz is...
osoma 2016.04.22 12:38:50
@Virago_1000: Miert, te hogy szeretnel hitelt felvenni, 5%-al akarsz tobbet visszafizetni 15-20 vagy akar 30 ev alatt, mint amit felvettel eredetileg? Vagy nem is, inkabb fizesse ki a bank a lakast es kesz, sot meg fizessen o kamatot neked. Igaz?

Anyamat nem kellene belekeverni a mondandodba. Az, hogy egyszeru vagy, mint a faek, nem az o hibaja.
osoma 2016.04.22 13:32:20
@Virago_1000: " tehat csokkent az eletszinvonalatok. Lehet ezt magyarazni barhogy akkor is ugyanoda jutunk: valami volt a sajat ami tobbet nem lesz. Es ez a helyzet nyugatra vandorlo magyarok 90%-anal. Valamirol orokre le kellett mondani amit otthon otthoni fizetesbol megengedhettek maguknak. Nem kepesek egyszeruen felfogni h az elet itt ugyanolyan nehez. Akarhanyszor elmondom mindig le vagyok hulyezve pedig probaljon meg barki fogast talalni rajta."

"5 %-ert SEHOL, ismetlem a vilagon sehol nem adnak lakashitelt. Onmagadat persze ugy csapod be ahogy akarod.
A hozzad hasonlo hiszekenyek miatt irjak a gazdasagi temakkal foglalkozo lapok folyton h sok a penzugyi analfabeta."

Es te koveteled rajtam, hogy adjam meg a tiszteletet, kovessem az alapveto emberi normakat?!

Elmondanam neked, hogy az ertelmisegiek jo resze miattad, a fajtad miatt menekul el abbol az orszagbol. Ilyen "emberek" vezetik is Magyarorszagot. Gogosek vagytok, korlatoltak. Nem vagytok kepesek belatni, ha nincsen igazatok. A problema nem az, hogy vagytok, ameddig a megfelelo szerszam van a kezetekben - balta, aso, kapa. A baj akkor jon, amikor idetolakodsz megmondani, hogy nekunk mi a jo, es mi mind hulyek vagyunk. A baj az, hogy ez a fajta Magyarorszagon siman vezeto pozicioba is kerulhet, ameddig egy rendes tarsadalomban semmire nem viszi.

Tudod vicces ha egy okos hulyeskedik, de amikor egy hulye okoskodik, az felnyomja az emberben a pumpat.

Nagyon ritkan kommentelek, de teged nem tudtalak szo nelkul hagyni, mert annyira a szellel szemben hugyozol, hogy az mar nagyon irrital.

Csak azert irtam meg ezt a kommentet elkotyavetyelve par percet az eletembol a fajtadra, hogy megertsd te is honnan is jon a vegtelen utalat es lenezes belolem iranyodban.
osoma 2016.04.22 19:58:34
@Virago_1000: Oh, nem nezem en le oket, sot, tisztelem. Van nem egy foldmuves baratom, akik soha nem vitatkoznak olyasmirol, amihez nem ertenek. En sem vitatkozok veluk az allattartasrol vagy a novenyek termeszteserol, mert ahhoz meg en nem ertek. Neked igy igy kellene tenned. Ha valamihez nem ertesz, arrol ne vitatkozz kettucat emberrel.

Tudjuk mi azt, hogy nem kellunk ott a kanaanban, ezert is nem vagyunk ott. Ugyanugy, ahogy sok orvos, apolo, IT szakember es sok egyeb ertelmisegi. Megertettuk, hogy mivel nekunk nagy a pofank, ezert veszelyesek lehetunk a most epulo rendszerre, ahol a tudas nem szamit, csak a csok, seggnyalas es haveri viszony.

Egyebkent anyamat masodszor vetted a szadra. A szemelyeskedest te kezdted, mar beideztem a kommentjeidet. Koveteled a tiszteletet, amit kierdemelni nem vagy kepes.
Legyel kedves anyamat mellozni. A tied is lenyelhetett volna teged, mindenkinek jobb lenne, de nem tette es most itt olvassuk a hulyesegeidet.
Közel két év telt el azóta, hogy O’Soma megírta Írországba költözésük történetét. Azóta sok érdekes és fontos dolog történt velük, bővült a család (amihez ezúton is gratulálok!), és eladták a magyarországi házukat, azaz a jelek szerint véglegesen berendezkedtek a…..
osoma 2016.03.22 14:27:22
Sziasztok.

Tegnap nem vettem észre, hogy kiment az irományom, ma pedig utazok a családdal (Párizs majd utána Faro), úgyhogy nem tudok túl sokat kommentelni, most itt a dublini buszon ülve megpróbálok aktív lenni. Elnézést az elírásokért előre is, ráz és dőlöngél a jármű.

A 110e euróval valszeg kicsit alulbecsültem az árakat, a mienk most két évvel vásárlás után úgy 150 körül ér, de az árak rohamosan mennek felfelé, újra nől a lufi. Azért ott felénk lehet találni 3 szobás sorházi házakat, kis udvarral, viszonylag újakat, de gyenge a kínálat. Nem Glenmire,még északabbra vagyunk. Glenmire-ben 250 alatt csak kutyaól van.

Valaki írta, hogy özönlenek ide az olcsó munkaerőt adó keletiek, de én ITn vagyok és elég sok magasan képzett magyar szakember dolgozik még itt Corkban, kiemelt fizetésért. Én a helyi kollegáim bérének kb. a másfélszeresét keresem (azonos pozícióban), ennyit ér a tudásom nekik. A feleségem nővér, őket is jól megfizetik.

A szar idő elől elmenekülünk a szünetekben, de egyébként ezt a klímát én jobban bírom, mint a nagy melegeket. Az élet nagy része nem nyaralás (sajnos), a nyugalomért és biztonságért (anyagi és fizikai) az ember köt kompromisszumokat. Azért itt sem esik állandóan...

A közlekedést, mint hiányzó motívumot reklamálta valaki; hétköznap OK. Tényleg minden szabályt betartanak, nyugodtak és előzékenyek. Viszont a hétvégék durvák előjönnek a csak félévente vezetők és nagyon kell figyelni.
Nem ritka autópályán a bicikli és a traktor, ez a kontinensről érkezőnek első körben fura. :)

A GYES kb. 9 hónapnyi munka után jár, ebbe éppen, hogy belecsúsztunk.

Nem volt gátmetszés. Csak akkor csinálnak, ha feltétlenül muszáj. Gyorsabb is volt a "felépülés" így, mint a korábbi két gyerek után, akik Magyarországon születtek.

Havan kérdés, nagyon szívesen válaszolok, ahogy tudok. Mivel úgy láttam tetszett az írásom, majd küldök még és megpróbálok képéket is csatolni.

Üdv mindenkinek!
osoma 2016.03.22 15:25:24
@A nagy kékség: Hát a párom amúgy is be volt parázva a párizsi út miatt, a ma reggeli események nem dobták fel. Brüsszelben is éltünk úgy másfél évet, minden nap a Maelbeek megállóból indultam dolgozni, aholma robbantottak. Az egyik barátom még mindig ott van, a robbantás előtt 10 perccel szállt a metróra.

Tényleg egy nagy falu az egész. A 90-es évek elejétől indult meg a fejlődés, de a városból kiérve igen gyorsan időutazik az ember majd 100 évet. Van minden, még a legkisebb faluban ks van bolt, hentes, take away, de attól még a falvak jellege nem változott sokat, eltekintve az álatlában külterületekre épült új lakóparkoktól.

Az M8 autópálya mellett van a falu ahol lakunk (az M8 a corki, ami északabbra belecsatlakozik az M7 Limerick-Dublin autópályába). Kb. 2-2,5 óra az út Dublinig, buszon 3. Az autópálya előtt csak a főút volt (alig tíz évvel ezelőttig), akkor 6 óra volt az út. :)
osoma 2016.03.22 16:36:21
@A nagy kékség: Ne is mondd. Első évben minden barát és rokon Cliffs of Moher-hez vitette magát velünk. Személyesen ismerem már az összes ott élő tengeri madarat. :)

Én szeretek itt lenni, szép, nyugis és kedvesek az emberek. Legalábbis velünk. Vannak rossz tapasztalataik barátainknak, de inkább a képzetlen, aluliskolázott körökben van "rasszizmus" a kelet európaikkal szemben. Ott is ritkán.

Tavasszal bejárunk pár új helyet, ha jó idő lesz. Van mit nézni.
Alighanem sokan vannak úgy, mint mai szerzőnk, aki komolyan fontolgatja a határátkelést, pedig Magyarországon is elég jól megél. József kételyei elsősorban nem a politikának szólnak, hanem a saját és a gyerekei jövőjével kapcsolatosak. Nem nagyon szoktam ilyet írni, de most…..
osoma 2014.10.07 17:15:12
Egy kulfoldre koltozesnek nem csak anyagi okai lehetnek. Vannak akik siman csak nem kepesek a mocsarban evickelve elni, fuggetlenul a havi beveteleiktol. Ha azzal kapcsolatban ketelyek merultek fel a posztoloban, hogy kepes-e hosszutavon Magyarorszagon elni ugy, hogy meg nem is elt mashol, akkor azt javaslom, hogy menjen mielobb.

A baratok megmaradnak, ha igazi baratok. En is sokszor gondolkoztam rajta, hogy milyen jo is lenne barmikor atugrani a legjobb baratomhoz, de messze van. Viszont amikor otthon voltam sem talalkoztunk tobbet, az elfoglaltsagaink miatt sajnos inkabb telefonos kapcsolatot tartottunk es csak evente par alkalommal toltottunk egyutt hosszabb idot. Telefonon most is beszelunk, amikor otthon vagyunk akkor pedig tartalmas talalkozokat szervezunk.
Csalados emberkent a haveri kor pedig nem fog annyira hianyozni, vagy kialakul ujabb.

A csalad nehezebb ugy, a Skype nem ugyanaz, mint a szemelyes kapcsolat. Foleg akkor van gond, ha a szulok idosebbek vagy nehezen viselik a gyerekek koltozeset. Az ido ezen is segit, de mondjuk az USA-bol hazaugrani ha barmi tortenik, nem olyan egyszeru.

Ha valakinek jo referenciai vannak, a kutya nem fogja a papirjait kerni a vegzettsegerol. Egyre tobb olyan allashirdetes van, ahol X diploma, vagy Y evnyi tapasztalat a kovetelmeny. Tolem meg soha, sehol nem kertek semmit. Angolul beszelek? Igen. Nyelvvizsga csak arra jo, hogy villogjon vele az ember Magyarorszagon, esetleg a kozszferaban plusz penzt kapjon erte, aztan melyen eldugja szegyeneben amikor mar a repteren nem erti meg, hogy mit is akarnak tole a vamosok. Ha az ember szimpatikus es az interjun nem csinal nagy marhasagot, felveszik. Utana ott a probaido, barmikor ki lehet rugni, ha kiderul, hogy programozonak adta ki magat, kozben pedig allatszelidito. Persze vannak szakmak, ahol nem lehet papir nelkul ervenyesulni - orvos, nover, pilota, stb.

En mindenkeppen azt javasolnam, hogy menjen a posztolo, legalabb probalja meg. Ha most nem probalkozik, kesobb egyre nehezebben fog mozdulni es talan 15-20 ev mulva a fejet veri a falba, hogy meg csak meg sem probalta. Ha nem jon be, haza lehet menni.

@házelőtthinta: gyerehaza.org szerkeszto vagy? Hogyan lenne mindegy valakinek akinek erzesei vannak - akarmennyit is keres -, hogy kik veszik korul? Ezt csak pszichopata mondhatja, aki keptelen masok erzeseire rahangolodni es az empatiarol meg nem is hallott. Amikor felesegemmel Magyarorszagon voltunk es valamiert betevedtunk az Oktogonra, hangosan felnevettunk valamelyikunk poenjan. Ugy megbamultak minket, hogy kinomban el akartam bujdosni. Borzalom a kozhangulat es gyanus aki jokedvu.
Határátkelő A legzöldebb sziget 2014.10.02 06:48:00
Mi más lenne, mint Írország, amiről sok mindent lehet olvasni és hallani, olyannyira, hogy az ember néha nem is tudja eldönteni, hogy most akkor elképesztő válság van, vagy mégis jól megy. A mai poszt szerzője, O’Soma nem a semmibe és nem minimális pénzzel döntött a költözés…..
osoma 2014.10.02 20:10:53
@nbernadett: Lehet, hogy biztosítótól függ. Ha a biztosító nem mondta volna, hogy csökken a díj, én sem költenék rá 110 eurót feleslegesen, hogy lecseréljem a jogsikat.
osoma 2014.10.02 21:59:30
@nbernadett: A bónuszt nekünk is elismerték, kettőnkre négyszáz X euró a full comprehensive biztosítás - mert ugye attól is függ az összeg, hogy third party vagy comprehensive, kik vannak a biztosításon, mint named driverek, a lakcímről nem is beszélve, stb. Rákérdeztem, ezt mondták. Ha ír a jogsi, kevesebb a díj. Nem mondhatok mást, ha egy biztosítós ezt mondta nekem. Mint említettem, simán lehet, hogy biztosító függő a dolog. Egyébként a jogsit megéri becserélni akkor is, ha nem változik a díj. Innen ugye nem fogok rohangálni Magyarországra, ha lejár. Úgy tudom, hogy itt nem is kerül annyiba meghosszabbítani és sokkal több ideig érvényes. De ebben nem vagyok biztos, UK információm van csak. Haveromnak 20 évre adták a jogsit.
osoma 2014.10.07 16:42:10
@i got my: Szia. Csak veletelnul tevedtem erre megint, ha nekem cimezted volna a kommentet, kaptam volna rola ertesitest.
Nos a munkaban toltott ido osszeadodik, de gondolom az orszagfuggo, hogy a befizetett jarulekok alapjan folyositanak-e nyugdijat. Itt Irorszagban ha valaki nem toltott el 10 evet, az nem kap. A szabalyokbol:

"You need to:
1.Have paid social insurance contributions before a certain age
2.Have a certain number of social insurance contributions paid and
3.Have a certain average number over the years since you first started to pay"

"If you reach pension age on or after April 6 2012, you need to have 520 full-rate contributions (10 years contributions). "

Reszletesen:

www.citizensinformation.ie/en/social_welfare/social_welfare_payments/older_and_retired_people/state_pension_contributory.html