Regisztráció Blogot indítok
Adatok
aquamont

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pangea Mit brennender Sorge 2014.09.28 21:48:41
"It is easy to see how Luther prepared the way for Hitler." Dr. William Temple, Canterbury érseke 1941, London  A második világháborút követően kialakult általános nézet szerint a katolikus egyház és a Vatikán legjobb esetben is Hitler kollaboránsai voltak, akik semmit sem…..
aquamont 2014.09.30 15:26:20
A területek egységes vallására bizonyos mértékig magyarázatot adhat a Német-Római Császárságban a középkorban érvényben lévő "cuius regio eius religio" (vagyis: a lakosoknak kötelező a fejedelem vallását követniük) elv.
A lauterbachi járás (azóta összevonták Alsfelddel és Vogelsbergkreis a neve) viszonylatában Herbsteinben mesélték nekem a következőket. Ez a kb. 2-3000-es város eredetileg színkatolikus (mert a fuldai érsek birtoka volt), az összes szomszéd falu meg evangélikus (mert a báró protestáns volt). (Azóta hozzácsapták Herbsteinhez a szomszéd falvakat, így a mai adatok csalókák...) Szóval az 1933-as választásokon a környező falvakban 95%-ot vagy többet értek el a nácik, míg Herbsteinben kábé 20%-ot!
Még a 90-es években mesélte nekem egy bácsi, hogy gyerekkorában az iskolában a Hitler-Jugend vasárnapra hirdetett meg akadályversenyt. De az anyukája így szólt: kisfiam, vasárnap misére megyünk és kész. Majd mondd azt, hogy nincs cipőd. (Akkoriban ez reális kifogás volt.) Nagyon izgult, hogy mi lesz. És mi lett? Az összes gyerek a misén volt...
Tudom, hogy nem fér bele minden téma egy cikkbe. De talán még lehetett volna röviden beszélni az evangélikusokról: ott 1933-ban létrejött a Deutsche Evangelische Kirche (Német Evangélikus Egyház), ezek pl. olyanokat mondtak, hogy az Ószövetséget nem szabad olvasni, mert az zsidó dolog, meg lengették a horogkeresztet, de velük szemben megjelent a Bekennende Kirche (Hitvalló Egyház). Tehát az evangélikusoknál is volt ellenállás a "Hitlerei"-jel szemben.