Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ahava

0 bejegyzést írt és 287 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Viccországban (még) mindig bejelentenek.....
Ahava 2019.09.11 20:57:15
@Counter: Akkor szabad megérinteni fogadalomtételkor a rektori pédumot (egyetemi méltóságjelvény, jogar), ha kesztyű van a tisztelt hallgató kezén. Tradíció és modernség, műtárgyat nem érintünk.
A tanévnyitót megelőző sajtótájékoztatón Gulyás Gergely arról is beszélt: szeretnék, ha a közigazgatási elit, azaz a vezetők is az egyetem falai közül kerülnének ki.
Az a jövő egyébiránt már rég megkezdődött, elég csak egy pillantást kell vetnünk kis országunk elitjére.
www.uni-nke.hu/hirek/2019/09/10/tradicio-es-modernseg-tanevnyito-az-nke-n
Ahava 2020.08.16 23:25:50
@wulfer: "szigorú rendszereket építettek ki Orbánék, még a sikertelenebb években"
Előttem van egy plakát/szórólap, fekete gyászkeretben a parlament és a lobogó nemzeti zászló, a következő felhívással:
"2002-ben későn, a választási vereség után hoztuk létre a polgári köröket.
A baloldal összefog. Fogjunk össze mi is! Legyenek újra polgári körök! Dolgozzunk előre, közösen! A haza nem lehet ellenzékben!"
A 2002 óta eltelt hat és félezer nap alatt sem tanultunk semmit. A 2022-es választási évre készülődő ellenzék balladája a rendszerváltás utáni időszak valószínűleg utolsó, kétségbeesett, tragikus epopeiája.
Ahava 2020.10.19 11:37:23
@velőtanya: Állítólag van egy mondás a Fidesz berkeiben, ezt maga Lázár János - aki nem hagyja magát kiszorítani - nyilatkozta. "A Fidesznél csak a Fidesz a jobb." Stumpf András interjúja.
www.valaszonline.hu/2020/10/19/lazar-janos-nagyinterju/?fbclid=IwAR0nuWdNbcOzyp2813w5pEOqAhZ8IFCT0qvOFRdmYzMMTRjAwuegl6N0CcE
        Mielőtt leukránoznák és hazaküldenék (annyira magyar, mint bármelyikünk, amúgy Demeter és Vidnyánszky is az, csak kettejük lelkében van valami az óromán, ószovjet  bolsiortodox világból) Trill Zsoltot, aki tényleg nagyon jó színész...       Ő úgy érzi, hogy Vidnyánszky nyitott ember, hát…..
Ahava 2020.10.17 15:49:39
@esernyősEvezős: Szűcs Nelli, Trill Zsolt és társaik Beregszászon a semmiből építettek magyar színházat 1993-ban, elképzelhetetlen pénztelenség közepette. Kárpátalján vándorszínészként próbáltak boldogulni, később a beregszászi Oroszlán Szállóban egy kis stúdiószínházat alakítottak ki. Saját maguk finanszíroztak mindent, a felújítást, a színpadi kellékek beszerzését, tehetségüket egyértelműen a színház életben tartására tették fel. 2006-ban a beregszászi csapat Debrecenbe, a Csokonai Színházba szerződött, innen vezetett az útjuk 2013-ban a budapesti Nemzeti Színházba. Trill Zsolt már a kijevi főiskolán megismerkedett Vidnyánszky Attilával, aki a beregszászi színház vezetője lett. Gyakorlatilag az 1990-es évek óta véd- és dacszövetségben dolgoznak együtt az egykori beregszászi trupp kitartó tagjai. Trill Zsolt azt nyilatkozta egyszer, hogy az ő nagyapjának is van egy téglája a Parlament épületében. Ki tehet arról, hogy elcsatolt országrészben született?
Én nem hiszem, hogy Trill Zsolt és Szűcs Nelli értik, mi történik most Magyarországon. Nem miattuk történik, de bizony Vidnyánszky Attila miatt. Nem Demeter Szilárd döntött úgy, hogy ő lesz a PIM igazgatója. Az a felelős, aki hagyta ezt a kultúrharcot elszabadulni.
Ahava 2020.10.17 17:30:00
@esernyősEvezős: Székely János Caligula helytartója című drámájában Trill Zsolt játszotta Petroniust. Mint Caligula szíriai helytartója mondta ki, hogy "Végbevinni a lehetetlent, / Ez épp a hatalom becsvágya". Igazad van, látniuk kellene, hogy a helyzet Magyarországon végtelenül elkeserítő, feloldhatatlan ellentétek mindenütt, a színház- és filmművészetben magasra csaptak az indulatok, az SZFE hallgatói, tanárai helyzete drámai. Székely alkotása a korlátok nélküli hatalomnak alávetett ember tragédiája. Hogy tud Trill Zsolt ilyen érzéketlenül viszonyulni a jelen időben zajló folyamatokhoz? Valószínűleg nem érti azokat, nem olvas napi történésekről, nem követi a közösségi média híreit. Bezárkózott a saját világába. Ott ő megél mennyet és poklot, kiteszi a szívét, döbbenetes alakításai legendásak. De ez a mestersége, a drámairodalom általa játszott szerepei nem az ő gondolatait mondják ki. Lehet, hogy többet képzelünk a művészek kinyilatkoztatásairól, mint amennyit érnek. A szabadjára engedett események mélyén egyszerű történések húzódnak. A hatalom megszabta a kultúrharc irányát, ezt kell végigvinni. Ha törik, ha szakad. Attól még lehet bárkinek igazsága abban, amit mond, de úgyis mindegy.
Ahava 2020.10.17 17:47:37
@jan: Írók, akik határozott érzékenységgel mondanak ellent a túlhatalomnak, az nem egészen ugyanaz a kategória, mint az egykori beregszászi teátrum társulatából színművészként indulni, majd karriert építeni Magyarországon. Tompa Andrea 1990 óta Magyarországon él, a pesti bölcsészkaron végzett, végtelenül finom, határozott, okos személyisége tette íróvá, tudóssá. Aki olvasta az Omertát, súlyokat vesz a szívére. Nem remélem, hogy Trill Zsolt valaha is megérti, szólhatott volna a direktor úrnak, aki, mint tudjuk, szándékaiban nemes, és útjait a végtelen bölcsesség jelöli ki. Ez nem érzéketlenség. Ez természetesen akaratlan cinkosság.
             "Pulmonológus, tüdőgyógyász vagyok, ami azt jelenti, hogy most a koronaosztályon dolgozom. Azokkal a covidos betegekkel foglalkozom, akik nem kerültek az intenzív osztályra. Frontvonalban vagyok. "     " A bérszámfejtés két hónapot csúszik. Nekem az alapfizetésem 203 000…..
Ahava 2020.04.27 18:15:06
@jotunder: Ez a közalkalmazotti bértábla alapján teljesen elképzelhető. Ennyit keresnek a kórházban dolgozó orvosok; a nővérek, tanárok, a közgyűjteményekben dolgozók valószínűleg kevesebbet.
          Kedves Arany Elvtárs,       A kulturális kormányzat némi aggodalommal olvasta A Walesi Bárdok című versét, melyet Franz Josef Habsburg pártelnök elvtárs látogatása alkalmából írt. Mint szocialista író a szocialista írónak mondom Arany elvtárs, áthallásokat érzünk a költeményben. A…..
      Ide tessék beírni az okosságot, ki nyer ma, ki nem nyer, miért nem nyer, miért kellett volna inkább, de nem úgy. ..
       A nemsokára a rezsim nyomtatott ideológiai folyóiratává való Mandiner vezércikkben támadt meg valakiket, valamiért. A szerző Orbán egyik önjelölt ökle és fogalmam sincs, hogy miről beszél. Azzal vádol meg bizonyos jobboldaliakat, hogy tudományos intézetekben engednek dolgozni, illetve…..
Ahava 2019.08.29 11:06:22
@komment1: www.c3.hu/scripta/buksz/98/4/07lipt.htm

Vörös Győző évtizedek óta kutat, megállíthatatlanul.
Az MMA koncessziós szerződése egyenesen a Közel-Keletre repítette.

www.biblicalarchaeology.org/daily/biblical-sites-places/biblical-archaeology-sites/machaerus-beyond-the-beheading-of-john-the-baptist/

Vörös Győző témavezetője Mezős Tamás (BME) volt
doktori.hu/index.php?menuid=192&lang=EN&sz_ID=8091
A doktori értekezés címe: Az ókori Egyiptom templomépítészete (2001)
       Ez a poszt lazán kapcsolódik a korábbihoz. Csak sokkal szomorúbb.      Nyilván sokkal több embert érdekel a magyar futball állapota, mint a magyar matematikáé. Ez teljesen természetes. A probléma az, hogy Orbán Viktort nem csak sokkal jobban érdekeli a magyar futball állapota, mint a magyar…..
Ahava 2019.08.29 10:47:31
        Június hetedikén a Frankfurter Allgemeine Zeitung publikált egy videót, amelyen Orbán Viktor felajánlotta Borsod-Abaúj-Zemplén megyét és a teljes magyar vízkészletet Marija Sesztakovának, Grigorij Sesztakov orosz milliárdos lányának, ha az megvásárolja neki az index.hu-t. A mintegy hat órás…..
Ahava 2019.05.22 14:54:03
@nerángass: Miközben osztrák barátaink most nem jönnek, mert ott soron kívüli vadászidényt hirdettek meg, érik itt egy nemzetközi kultúrdiplomáciai botrány.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter új feladatot kapott.
A Kormány 1288/2019. (V.17.) Korm. határozata rendelkezik arról, hogy a Frontiers of the Roman Empire - The Danube Limes (Németország-Ausztria-Szlovákia-Magyarország közös) nevezési anyagának részhelyszínei közül az Óbudai-szigetet vegye ki Magyarország.
hvg.hu/itthon/20190521_Megindokolta_a_kormany_miert_vette_le_a_Hajogyariszigetet_a_vilagoroksegi_listarol?fbclid=IwAR0aiRCYf3o-p-dJ8ylFSlCR4L-yuqCb3lds2vhBNuyRrxroaYOehDJVpcM
Ahava 2019.05.23 16:45:55
@nerángass: A császárkori helytartói palota bármelyik építési periódusának korhű helyreállítása nem lehetséges. Legalábbis, amíg él a régészeti védettség, a lelőhely integritásának védelme és amíg el nem esik az örökségvédelem.
Mindeközben megjelent az UNESCO honlapján a felterjesztés, amely a Dunai Limes felvételi javaslatát tartalmazza.
whc.unesco.org/en/sessions/43COM/documents/?fbclid=IwAR1CjFiTfK6KEbnKFegCi-pxaDoUrSBdl0cPz6dipFvP4IERQOdW2ywkb10

WHC/19/43.COM/8B Frontiers of the Roman Empire – The Danube Limes 2. pont
Ahava 2019.07.06 18:50:54
@nerángass: Most már bármilyen palotát lehet építeni. Éppen ma döntött az UNESCO éves közgyűlése arról, hogy a FRE-DL nevezés nem ért világörökségi címet, a Hajógyári sziget nominálásának visszavonása miatt.
orf.at/stories/3129337/?fbclid=IwAR0SFy5GNSPUJL-0N26040WJzw_cJGSt0KGrhSgIl_2OzsvEgM9AYQEwA0o
      „A tiszta tudomány alkalmazásával olyan eredményeket közzétenni, amelyek alkalmasak arra, hogy a fiatal generációk esetében – a 3–30 éves korosztályban – egy egészséges gondolkodás alakuljon ki”. Ezzel lehet ugyanis tudományosan megalapozni „a nemzeti identitás és emlékezet formálását”.…..
Ahava 2019.06.25 12:09:55
@netukki: Jó, akkor itt fogunk élni, mondogatom magamban, de inkább mégsem.
Ahava 2019.06.25 12:50:55
@Grrr: "Kelet hatalma a mi domború mellkasunkon tört meg, Nyugat civilizációja széles hátunk mögött indult virágzásnak" (Prohászka Ottokár)
hvg.hu/itthon/20190625_kasler_magyarsagkutato_intezet_emmi_attila_emlekmu?fbclid=IwAR0WVYVCx0x_zhKoOTa2W2h186_yosdV0ceKAxapnto7BceBDRoLB7mU9zU
     Szarka László Csaba akadémikus a következőt engedte meg magának Körösényi Andrással szemben.  "Lehetséges-e például az objektív tudomány képé­ben tetszelgő, kőkemény globalista értékrendszer hirdetése az akadémia mint nemzeti közintézmény keretein belül? Normális körülmények között,…..
Ahava 2019.02.24 15:41:32
@Dárnok: Kövér László házelnök a a Bács-Kiskun megyei Szankon, ahol az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emlékezetét hirdető büszkeségpontot felavatta 2016-ban, a következőt mondta: "a rendszerváltoztatásban elnyert szabadság (...) úgy is értelmezhető, mint a nemzeti önmegváltás negyedszázados története."
A megismerésre méltó dolgok látvánnyá való változtatása és így felfoghatóvá tétele, a kiállítás, íme, Magyarországon jó ideje pótlékká vált, presztízs-szerző felmentés a komoly tudományos munka, a valódi kiállítás rendezése alól. A szanki büszkeségpont kiállításának forgatókönyve, formanyelve olyannyira csapja vissza a múzeumügyet vagy hetven évtizeddel, hogy csak gratulálni lehet a szervezőknek. Sikerült egy olyan kulissza-kiállítást rendezni, amelynek kritikáját is nehéz szavakba önteni, ahol a fő cél nem más, mint a regnáló hatalom propaganda szólamainak leképezése, ami amúgy vizuálisan bemutathatatlan.
Most, hogy a PIM vezetőjének szándéka szerint egy remek művelődési ház lesz, kitűnő programokkal, a kiállítás-őrület csak fokozódik.
         Tegyuk fel, hogy mondjuk nem a kozeposztaly facebookozasat adoztatnak meg, hanem mitomen, elvennek a szegenyektol a segelyuk utolso morzsajat is. Ugye, akkor nem tuntetnenk? (egyebkent tenyleg elveszik)        Azok csak szegenyek, nekik meg nalunk kozeposztalybelieknel is nagyobb…..
Ahava 2014.10.22 15:45:48
@Lasombra: Kicsit tényleg kiverte a biztosítékot ez az ügy: ld. Százezren az internetadó ellen - www.facebook.com/Ne.legyen.Internetado
Britanniából tegnap érkezett üzenet: "IMHO teljesen ki van zárva ez az internetadó, klasszikus smokescreen vagy red herring, ahogy tetszik. Amíg ezen merengtek, elfelejtitek a többit."
Ahava 2014.10.22 18:50:01
@jotunder: Az tény, hogy nagyobb a füstje, mint a lángja ennek az internetadónak, kicsit öngerjesztő is a tiltakozás módja, mindenki, aki éri és érti, ezen pörög most a neten. Persze, az ilyen hibbant ügyek erősítik egymást. Senki, de senki nem tiltakozott viszont elég hangosan, hogy Navracsics többek között az európai oktatást és kultúrát felügyelő biztosi kinevezését végül mégis megkapta. Úgy elképzelem, ahogy ez a nagy tudású, művelt ember az Elgin-márványokról tárgyal a British Múzeumban. Jaj.
Ahava 2019.02.19 17:37:23
@Ahava:
na most akkor ki is a legrosszabban munkálkodó EU biztos?
magyarnarancs.hu/kulpol/hivatalos-navracsics-tibor-a-legrosszabb-eu-biztos-117441
       Amikor az ember azt hiszi, hogy a dolgok már nem lesznek érdekesebbek....      A Corvinus esete a Sátánnal című poszt kommentelői okosítottak ki arról, hogyan is működik a társadalmi kommunikáció tudományban a publikációk értékelése.      Van egy lista a…..
Ahava 2019.02.18 15:41:24
@seol: Most jött el az ő idejük, gondolják ők. De persze nem, mert ez a dolog már elvégeztetett és nekik már megint nem osztottak lapot. Pedig milyen bátor ez a megszólalás. És milyen jól időzített.
Ahava 2019.02.18 15:57:12
@ámbátor: Én szeretnék kiállni az MTA Művészeti Gyűjteménye mellett, ez a hang annyira halk, hogy elvész a csatazajban.
"Az Akadémia vagyonának átadása egy alapítványnak nem pusztán a kutatóintézetek épületeit jelenti, bár ez is irdatlan. Hanem a gyűjteményeket, amelyek egyidősek az intézménnyel, vagy a kutatóintézetekkel. Tudósok generációi által nevelt-növesztett levéltárak, adattárak esnek szét, gyűjtések, a tudomány alapjai - és ne feledkezzünk meg a nagy falatokról, például a 188 éve épülő MTA Művészeti Gyűjteményről vagy az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteményről. Ellenőrizhetetlen lesz fenntartásuk, egyben tartásuk, megőrzésük, illetve egyértelmű, hogy szétkapják őket. Ez még 1949-ben sem történt meg."
Valentine’s day post Focihasonlatok...hm, nekem itt, a legszebb férfikor alkonyán valami egészen másjutott eszembe. Az ember rögtön érzi, hogy ez nem fog menni. Gyengéd, sármos pick-up line, "mindannyian a magyar tudomány és a magyar emberek javát keressük”, néhány jól időzített sikamlós tréfa, és…..
Ahava 2019.02.16 19:26:33
Megnéztem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Alapító okiratát, világos, hogy az MTA kutatóintézeteit be kell áldozni, a hivatal készíti elő ugyanis a Kormány középtávú tudományos kutatási, fejlesztési és innovációs stratégiára vonatkozó döntését és közreműködik annak megvalósításában, felelős többek között a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapért. Ha átböngésszük a hivatal szervezeti és működési szabályzatát, a hivatal organogramját, ez az egész már jó régen eldöntött. "Mindenkiből lehet innovátor!", hirdeti a hivatal honlapja, "Legyenek az egyetemek a tudás kapui!"
Szelíden kérdeztem egy igazán elkötelezett jobboldali ismerősömet, ezt kaptam válaszul:
makronom.mandiner.hu/cikk/20181213_kvantumugras_szeru_felzarkozas_elott_a_magyar_gazdasag_egykori_pesti_sracbol_lett_mernok_innovator_a_makronomnak?fbclid=IwAR2rSxkGpurXSCCuIDTyYhAoNf5y12prHzc7d4KRBJb2UsHVAhHR-Nxrh44

Próbálom összefoglalni e kedves ember gondolatait az MTA körüli eseményekről:
Birkner Zoltán már PhD dolgozatában is innovációs problémákat járt körül, szóval, ő vitathatatlan szakértelemmel bír e téren (is). Az MTA rendszere borzasztó, egyetemi körökben évtizedek óta vitatéma a kutatóintézetek eredményessége. A magyarországi egyetemeken folyó szakmai küzdelmekkel összevetve az akadémia maga az ígéret földje. Nincs vitának helye, nincs több türelem.

Egyet ebből itt mind megértettem: ennyi volt.
Ahava 2019.02.16 19:55:31
@seol: Az a pár ezer rajongó az igazán fontos: ők ülnek az önkormányzati hivatalok kulcspozícióiban, ők lesznek a közgyűlések képviselői jóvoltából az iskolák, kórházak, egyéb önkormányzati fenntartású intézmények vezetői, ők aztán igazán átérzik ezt a vidéki egyetemek tanszékein, ezt a kirekesztettséget, ezt a liberális pesti megvetést a saját bőrükön tapasztalják, hát hol van egy kisvárosi közgyűjteménynek bármi kitörési lehetősége egy fővárosi intézeti kutatóintézethez képest.
     Munkámmal kapcsolatos nemtetszését fejezte ki az intézmény vezetőjének is, ugyanakkor a mellemmel kapcsolatos tetszésének szemtől szemben adott hangot.A gimnazista diáklányok megnyugtattak, hogy ezt velük is meg szokta tenni. Mármint ez utóbbit. (hvg)    Az milyen lenne, ha Takaró Mihály…..
Ahava 2019.01.06 17:49:17
@Ra13: "Élükre rendeltettem, mint kos a nyáj élére" - mondhatja Demeter Szilárd.
A főigazgató dolga, hogy a múzeum tudományos munkatársaiból közösséget teremtsen, mindenre kiterjedő anyaggyűjtő legyen, tudnia kell, hogy a múzeum épületének feladata a műtárgyak őrzése és prezentálása, nem pedig az írói hagyatékok, műtárgyak és a költői estek vannak azért, hogy a múzeumot kitöltsék.
A múzeum tudományos műhely.
Érdekes lesz olvasni a főigazgatói pályázatot.
Ahava 2019.01.31 16:18:37
pim.hu/sites/default/files/news/attachments/pim-dsz-palyazat-20190116.pdf
Demeter Szilárd igazgatói pályázata: A Petőfi Irodalmi Múzeum középtávú vezetői programja
A PIM legyen kulturális inkubátorház, és közép-európai kulturális erőközpont.
Erőszak eszköze a te fegyvered, Szilárd.
Ahava 2019.01.31 16:43:40
@seol: Már mindenhol ott vannak, mindent megszereztek, és nemcsak az a veszély fenyeget, hogy a muzeológus mesterség is tönkre jut, mert már oda jutott, hanem az is, hogy nem lesz, aki kipótolja azokat az esztendőket, amelyeket ellopott tőlünk a szöcskő.
És persze a cserebogár, a hernyó és a sáska.
       Megalakult az Illiberális Demokrácia Kutatóintézet, derül ki a Magyar Közlöny legutóbbi számából. A Prof. Dr. Rogán Cecília által vezetett intézet célja az, hogy az alapkutatási fázisból az innovációba emelkedve, az elméleti keretekből a gyakorlat mezejére lépve vizsgálja meg, hogy hány…..
       1. A 2016-os előrehozott választásokon a brit konzervatívok elveszítették az abszolút többségüket a brit alsóházban. Ezért Theresa Maynek meg kellett egyeznie az észak-ír unionistákkal, hogy az ő tíz fős frakciójuk támogatja a kormány működését. A hét fős katolikus észak-ír Sinn Fein frakció…..
          1925. április 25.-én Róma alapításának évfordulóján adták ki a Fasiszta Értelmiség Kiáltványát.  Olyan olasz értelmiségiek írták alá a Manifesto-t, mint Luigi Pirandello, Gabriele d'Annunzio,  Ungaretti, Malaparte vagy Marinetti. Nem Jókai Anna, Kovács Ákos vagy Fekete György.         A…..
Ahava 2018.12.06 16:16:06
@netukki: "Vegyük észre a jót, legyünk optimisták és legyünk kritikusak, ezek szükségesek ahhoz, hogy a magyarok ügye előbbre jusson.
(...) a nemzet nem más, mint közös emlékezet a múltról és közös terv a jövőre nézve."
www.lokal.hu/2018-11-nemzedeki-feladat-a-hazaszeretet-kulturajanak-ujjaepitese/
Akkor ez most itt a közös terv része.
   1992. május kilencedikén egy különös olvasói levelet közölt a Times. Az aláírók az ellen tiltakoztak, hogy a Cambridge-i Egyetem tiszteletbeli doktori címet akart adományozni Jacques Derridának. A levelet Barry Smith írta, az aláírók között olyan világhírű filozófusok voltak, mint Quine vagy…..
Ahava 2018.10.18 11:56:53
@Érvsebész: vastagandrea.blog.hu/
Nagyon haragszik a PIM-re, gyűlölködik is rendesen.
Ahava 2018.10.18 13:45:33
@jotunder: @Tehéntőgy: Igen, szép kerek történet.
Most látom, Raffay Ernő blogjának társszerző blogja Vastag Andrea - Csinszka blogja.
"Biztosan állíthatom, hogy a Károlyi grófok palotájában működő Petőfi Irodalmi Múzeum (ahol napjaink budapesti szabadkőműves páholyai is működnek) napjainkban sajnos nem a magyar és keresztény érdekeket képviselő gróf Károlyi Gyula m. kir. miniszterelnök, hanem a szabadkőműves kormányt alakító vörös gróf, Károlyi Mihály nézeteit és érdekeit képviseli. (Raffay Ernő)
A Petőfi Irodalmi Múzeum, a Kassák Múzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet már akkor elesett, amikor Prőhle Gergely igazgató lett. Mindaz, ami veszni látszik, amit most siratunk Prőhle távozásával, valójában E. Csorba Csilla érdeme.
Prőhlét a FIDESZ nevezte ki, E. Csorba Csillát a nyugdíjkorhatár elérése előtt leváltották, pedig igazi kultúrhellyé az ő vezetése alatt vált a PIM.
Hát akkor ez van most, megy a harc a pozíció megszerzése körül.
Ahava 2018.10.18 16:41:51
@Tehéntőgy: "a nemzeti közkincsnek anyagi javak megszerzésére történő felhasználásáról" résznél ledobtam a láncot. Nem, nem akarok kutatási szabályzatról, forrásanyag közlésének feltételeiről szólni, ez a nő szégyentelenül siralmas. Na ja, és még büszke is erre a hömpölygő gyalázkodásra.
    Lánczi András is tagja lesz a Magyar Tudományos Akadémia intézeteit átvilágító 14 tagú bizottságnak.   Lánczi András 1986-ban még a marxizmus felsőbbrendűségét hirdette a Világosság című kommunista ideológiai lap szerkesztőjeként publikált "Filozófiatanítás és módszer a középiskolában" című…..
Ahava 2018.10.18 14:08:18
@ámbátor: "A történészek, régészek, nyelvészek, néprajzkutatók, antropológusok és más tudományágak képviselői ma elbeszélnek egymás mellett. Amit az egyik tudományág bizonyít, azt a másik nem veszi figyelembe. Egy intézményben, meghatározott célok mentén kellene folytatni a kutatásokat, és a legmagasabb szintű tudományos igényességgel szintetizálni az eredményeket. Ezzel véget vethetnénk a régi türk-finnugor hipotetikus eredet- vagy nyelveredet-vitának, és fény derülhet a tudományosan megalapozott valóságra."
Arra számítok, hogy az MTA BTK Magyar Őstörténeti Témacsoport és a László Gyula Intézet a Magyarságkutató Intézetbe olvad, szó szerint. A többiek mehetnek a tudományosan átvilágított Seolba.
Ahava 2018.10.18 14:32:25
@flort: magyaridok.hu/belfold/szetvalik-a-magan-es-az-allami-egeszsegugy-3564611/
Ebben az esetben is igaz, hogy nem csak azzal van a baj, amit Kásler Miklós mond, hanem azzal is, ahogy mondja.
    Igazából kettő.   Ha egy ország képes arra, hogy szuperszámítógépet és hidrogénbombát építsen, akkor menni fog a kézműves sör is. Majd később írok "áthallásit"-  mondom a lányomnak, hogy menyem is értse- persze csak, ha Barnabás akadémikusnőnek is megfelel, ígérem nem lesz benne gender…..
        Táltos Kövér László, minden magyarok gézája és vahorca, Nagyboldogasszonyanyánk gönyüje, Jutocsa fia Kazal, Kazal fia Döbe, Döbe fia Patogár sámándobján adta hírül, hogy gyűlnek már az aranykeselyek Attila nagykirályunk huzulján.     Az elmúlt évtized Kurultájai azt is üzenik: magyarok…..
Ahava 2018.08.13 13:37:31
@netukki: Lehet, csak azért van kultúrharc, mert a közgyűjtemények és közművelődési intézetek még nem igazodtak.
Nemsoká' kerekedik egy fekete felhő, és a magyarság kulturális önrendelkezését erősíti majd a Nemzeti Művelődési Intézet, a László Gyula Intézet, a Fehérlófia Lovas Népfőiskola. Megvalósul az Árpád-ház program, így felújításra kerülnek a Kárpát-medencei Árpád-kori templomok, és lesz nemzeti régészeti stratégia.

"Attila és Árpád népének örökösei és tisztelői" talán nem ismernek mindent pontosan "az őseink Kárpát-medencei honfoglalását megelőző időkből."
"Mindig is voltak, (...) akiknek érdekükben állt, hogy a magyarok meghamisítva ismerjék a múltjukat."

magyarhirlap.hu/cikk/125685/Aldas_vezerelheti_eletunket
        1.  Mezei Balázs egyetemi professzor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora a Mandineren tette közzé téziseit a "művelődésről".  Mezei nem egy kispályás megadja, nem egy random leninfiúcska, akibe elől bedobják a harmincezret, hátul kijön a liberálismigránsokerőszakoltakkiskorúflamingókat. …..
Ahava 2018.07.23 10:25:40
@nerángass: "2010-ben (...) ország megint utat tévesztett, (...) műveltségét is újra kell építenie. A korábbi minták elavultak; a klasszikus példák elhalványodtak."
Ezek Mezei Balázs gondolatai a magyar művelődésről vallott téziseiben, 2018-ban.

Kerényi Károly a két világháború közötti Magyarország "gondolkodásban a kortárs európai fejleményeken is túlmutató" eredményeket felmutató tudósának klasszikus példája, sajnálatos módon a II. világháború éveiben elhagyta az országot.
Kerényi Károly igazán atipikus módon kerülhetett a felsorolásba, nincs felőle kétségem, hogy Mezei Balázs jól ismeri Kerényi munkásságát.

1934-ben Kerényi Károly fiatal professzorként a tanítványok szűkebb társaságával a Stemma körben jött össze hetenként, hogy egy-egy antik szerzőt értelmezzenek. A professzor görög vallásról tartott péntek esti órái a pesti bölcsészkaron legendásak voltak, a termet zsúfolásig megtöltötték a hallgatók, felnőttek,
irodalmárok, művészek. Kerényi a görög vallás soha nem ismert mélységeit tárta fel, "mondatai valóságos katedrálisok voltak".
Kerényit a két világháború közti időszakban a pécsi egyetemre távolították el, majd a szegedi egyetemre helyezték át. Ezzel, még Magyarországon töltött éveiben a kutatás elemi feltételeitől fosztották meg, mint ezt Thomas Mannhoz írt levelében írta.

1941-ben A Magyar Csillagban Szentkuthy Miklós rosszindulatú cikket írt Kerényiről, "A mítosz mítosza" címmel. Írására Szerb Antal válaszolt. "Kerényi az új szín, az eleven gesztus, a teremtő nyugtalanság." "(...) nem volna szabad bántani azt a tudóst, aki halálmegvető bátorsággal mer nem középszerű lenni".
Szentkuthy kritikáját kárörömmel fogadta a tudós társaság.

1942-ben Kerényit a Külügyminisztérium arra kérte, hogy hosszabbítsa meg svájci útját, és nemzetközi hírnevét felhasználva igyekezzék kedvezőbb képet kialakítani Magyarországról. 1943-ban emigrált először Svájcba, az ókortudományban is uralomra törő nacionalizmus elleni elszigetelt és kudarccal végződő küzdelmét követően.

1947-es hazatérésekor elutasították Kerényi kérését, hogy Budapesten tanszéket kapjon, és Lukács György cikke a Társadalmi Szemlében (az MKP hivatalos elméleti folyóiratában) lehetetlenné tette Kerényi beilleszkedését a hazai tudományos életbe. Világos, hogy Kerényi a baloldalnak ugyanúgy nem volt kívánatos, mint a jobboldalnak.
Kerényi Asconában magánemberként élte le utolsó harminc évét, mint "vándor humanista".

1978-ban a pesti bölcsészkar görög filozófia professzora a Kritika c. folyóiratban leszögezte, hogy Kerényi munkássága semmilyen formában nem integrálható a magyar szellemi életbe.
Kerényi ekkor már öt éve halott volt.

Joggal foglalkoztat a kérdés, hogy ha Mezei úgy látja, volt az újkori magyar kultúrának egy pillanata, amikor az ókortudományban az emberi intellektus legmagasabb rendű feladatai fogalmazódtak meg, ezzel mégis miért most hozakodott elő?
  "Méltánytalannak tartják, hogy noha ők végtelenül lojálisak Orbán Viktor rendszeréhez és osztják a kultúraeszményét, a támogatások egy része nem hozzájuk, hanem a kormánnyal ellenséges szerzőkhöz kerül." (Szőcs Géza) Orbán Viktor kultúraeszményének lényege az, hogy ha elfutunk a balösszekötő…..
Ahava 2018.07.18 13:13:44
@Jean Claude: Majd most, midőn Bayer Zsolt lesz a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője, beteljesül a nagy kultúreszmény álom, és lehet menni kérem szépen különleges új tárlatokra és irodalmi rendezvényekre.
        Csinos levélben jelentették fel  Prőhle Gergelyt Orbán Viktornál. Az aláírók között találjuk Apáti Bencét, Bayer Zsoltot,  Bencsik Andrást, Döbrentei Kornélt, Huth Gergelyt, Pozsonyi Ádámot, Fricz Tamást, Nagy Ervint, Raffay Ernőt, Tóth Gy. Lászlót, Takaró Mihályt, a magyar…..
Ahava 2018.07.15 18:53:27
@nerángass: A listán szereplők is Orbán köpönyegéből bújtak elő, ezt ne feledjük.
Orbán nyilvánvalóvá Kötcsén legutóbb annyit tett, hogy ő a maga részéről a kormány utasításait maradéktalanul végrehajtó államvezérkar felállításának és a cselekvő állam kialakításának a híve. A nemzeti állam mind fölött, ha jól értem.
Racionalizálási kormánybiztosként pedig alkalmazott egy egyetemi tanárt.
Ha a "gondoskodó" állam vezetője ily virtuózan kezeli a propaganda eszközeit, lesz itt olyan pozitív fajvédelem, amiről a sajnálatos módon az idők során méltatlanul elfeledett "Kártékony Rovarok Ellen Küzdő Egyesület" sem álmodhatott.
A kormánypárti lapok mögött pedig komoly szellemi műhely áll, ezt mindenki megmondhatja.
Orbán politikai credója valójában Gömbösé.
Örülünk, Vincent? Hettiták 2018.05.15 22:27:44
         A képen látható idős asszony a dédanyám. Hetvennégy évvel ezelőtt deportálták. Gázkamrában halt meg.  A részletekről nem beszélünk, arról az utolsó percről, ami után a meztelen holttestét elégették. A családom nagy része ugyanúgy a gázban pusztult el, de voltak, akik túlélték, és közülük…..
Ahava 2018.05.18 09:41:42
@Manchmal: Az elmúlt évekről nekem éppen az jutott eszembe, hogy mi történt 2016-ban. Ekkor ugyanis az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének Végrehajtó Tanácsa változtatás nélkül fogadta el a Megszállt Palesztina címet viselő határozatot. A dokumentum azt állítja (az előterjesztő országok: Algéria, Egyiptom, Libanon, Marokkó, Omán, Katar és Szudán), hogy Izrael akadályozza a muzulmánokat a Kelet-Jeruzsálemben található szent helyek látogatásában, és javaslatot tesz a kelet-jeruzsálemi régészeti feltárások azonnali felfüggesztésére.
A határozat kétségbe vonta a zsidóságnak a jeruzsálemi szent helyekhez fűződő történelmi kapcsolatát, a Nyugati Falat, a Kotelt csak arab nevén említi, akárcsak a Templom-hegyet.
A határozat célja a palesztin kulturális örökség védelme.
Mindeközben az izraeli archeológia a világ tudományos élvonalába tartozik.
Mondjunk példát is, persze.
Az Első Templom Korszakából (Kr.e. 1000 – 586) az epigráfiai emlékanyag Kr. e. 7. századi leletei között olyan bullát is sikerült azonosítani, amelyen héber név olvasható. ליהו… és אִמֶר, melynek jelentése “(Tartozik) […]lyahu, Immer (fiához)”. Immer annak a papi családnak a neve, amelyet Jeremiás siralmaiban és a Krónikák könyvében is megemlítenek. A pecsétnyomat arra is evidencia, hogy már az Első Templom Korában közigazgatási tevékenység folyt a Templom-hegyen. A feliratos régészeti és a műemlékkutatás történeti bizonyítékai több százezerre tehető leleteket jelent.
Tudományos eredmények, józan ész azonban soha nem játszanak, Jeruzsálemben elég, ha csak napi rutinból felszállsz Kelet-Talpiyotban a 78-as buszra és megkéselnek a Hamasztól feltüzelt szerencsétlenek, mert neked itt nincs semmi keresnivalód. Európából nem lehet érteni, mi történik a Közel-Keleten.

Izraelben minden középiskolást elküldenek Auschwitz táborába, mondhatjuk, tanulmányi kirándulásra. Sokszor kérdezték tőlem, ha valahogy megtudják, hogy Európából jöttem: Hogy tudsz te ott élni?