Regisztráció Blogot indítok
Adatok
qkuc

0 bejegyzést írt és 2756 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Még ha határátkelő is lett valaki, több év után is teljesen másként reagálja le Magyarországot és azon belül Budapestet, mint egy kisgyerek, akinek már az a természetes, amit külföldön élve tapasztalt. Így aztán különösen érdekes, milyennek látta egy 5 és egy 10 éves, Hollandiában élő gyerek a…..
qkuc 2019.08.28 11:19:28
@Arthamyr: Azt azért ne felejtsd el, hogy ott legalább van public meg emergency housing (szociális bérlakások/házak), lakhatási támogatás (HAP). Valahol lesz valami fedél a fejük felett, ezért olyan kevés a valódi csöves (gondolom én).

(Némi infó: www.focusireland.ie/)
Furcsa egy hely Írország, erősen vegyes tapasztalatokkal – legalábbis Márk szerint, aki összeszedte azt a tíz dolgot, amit a legjellemzőbbnek tart az írek kapcsán a pontosság szinte teljes mellőzésétől kezdve egészen a finoman szólva sem világhírű gasztronómiáig.  Írd meg…..
qkuc 2019.04.16 19:46:25
@blackhairlady: Nem, Brémába, :D. Azóta az ismerőseim szivatnak, hogy én lettem az 5. muzsikus és a 2. szamár. Kicsit igazuk van, :).
qkuc 2019.04.16 20:00:39
@FutureFry: Igen, tudom, :). Nem véletlenül szerettem Killarney-t. Ott egy elég "nagy", összefüggő erdőség maradt meg. Nagyon szép hely, :).

Próbálkoznak mindennel, de a birka meg a tehén nem fenyőt eszik, hanem füvet, :D.

Amerika: tudom, hogy lenne rá lehetőségem, főleg amióta elkezdtem feltúrbózni a tudásom más alterületeken is. De lusta lettem vagy öreg? Nem is tudom.
qkuc 2019.04.18 15:12:47
@catnip cupcake: Szűkös ... Ezért vagyok én az 5. szamár, mert, ha nem jön be épp a melóhely, akkor nem egyszerű máshová menni, :D. A város maga nagyon tetszik, van folyóparti "beach", 1 órára vonattal ott a tenger, meg Hamburg, sok a park, meg a fa. (Cork olyan volt, mint egy beton mauzóleum, kevés zöld, még kevesebb fa, brrrr).

Remélem előbb-utóbb történik valami a lakhatási krízissel, de egyelőre nem úgy tűnik, :/. Persze nagyon jól fizető állással nem nehéz drága lakást találni és kivenni, :).

A Wild Atlantic Way nagyon szép és a Dingle Bay környéke.

Svédország ott van a listán, mint potenciális "cél" (a kedvenc helye a páromnak). Németország egy köztes megoldás lett, mert nekem nem okoz gondot bárhol munkát találni, de neki igen. A végén tényleg körbelakom Európát, de végülis részben ezért indultam neki. Lakva/dolgozva utazni, :D.
Sokan vannak Magyarországon olyanok, akik egyszerre több munkát is vállalva próbálnak boldogulni, hol több, hol kevesebb sikerrel. Ez persze nem újdonság, régebben is így volt, miként ez a mai posztból is kiderül. Szerzője, Little Pearl több mint tíz éve döntött úgy, hogy elég…..
qkuc 2016.10.06 20:34:48
@Herr Géza: A jövedelmet igazolni kell munkáltatói igazolással, amit a hiteladatok között a bank rögzít. Régebben bankja válogatta, de egyéb juttatást is elfogadtak.

"2015-től került bevezetésre a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) amely az ügyfelek igazolható, legális nettó jövedelmének arányában határozza meg a vállalható összes törlesztőrészletet, valamint a hitelfedezeti mutató (HFM), ami a hitelhez nyújtott fedezet (jelzáloghiteleknél az ingatlanfedezet) értékének arányában határozza meg a maximálisan felvehető hitel összegét.

400 000 Ft alatti jövedelem esetén a maximális ÖSSZES törlesztés forint hiteleknél a jövedelem 50, euró hiteleknél 25, egyéb devizanemű hiteleknél 10 százaléka lehet. 400 000 Ft feletti jövedelem esetén a fenti sorrendben 60, 30, illetve 15 százalékos korlátok kerültek meghatározásra."

A scoring során a bank lekérdezi a KHR-ben nyilvántartott hiteleket és ezeket is figyelembe veszi, hogy az igazolt jövedelmed és a nyilvántartott hiteleid alapján (plusz a tonnányi egyéb adatok alapján), plusz az állam által megállapított JTM és HFM alapján majd eldönti, hogy jogosult vagy-e a hitelre a megadott paraméterek, ld. futamidő és jövedelem, plusz egyéb még élő hitelek (na meg még 70+ másik paramétered alapján amit a hiteligényedhez felrögzítenek).

"Milyen adatok kerülnek a KHR-be?
Hiteladósokra vonatkozó adatok:
születési név, hely, dátum,
anyja születési neve,
viselt név,
állampolgárság,
személyi igazolvány-szám, útlevél-szám, vezetőiengedély-szám,
lakcím, levelezési cím, e-mail cím,
a rögzített hitelszerződésben betöltött szerep (adós, adóstárs),
hitelszerződések adatai,
mulasztásokra, késedelemre vonatkozó információk,
készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélések adatai,
csalás miatt elutasított hitelkérelmek adatai, természetes személyek adósságrendezési eljárásával kapcsolatos adatok."

2011-től minden hitel adatai átkerülnek a KHR-be, plusz nyilvántartja a pozitív adósokat is (aki beleegyezik az adatai közlésébe, pozitív BAR lista, van olyan bank, aki ezen ügyfeleknek kedvezőbb hitelfeltételeket biztosít.)
qkuc 2016.10.06 20:44:33
@vanvelemenyem: Én az informatikusok táborában portyázom, jelenleg Írországban, igen keresett területen, de valahogy még nem kapkodtak utánam a "szponzorok" az Egybesült Államokból, főleg, hogy tavaly is sorsolást kellett tartani a H1B vízumkérvények esetében, ha jól emlékszem, ugyanis sokkal több kérvényt adtak be 3 nap alatt, mint az éves limit.

Szóval nem pikkpakk megy keresett szakmákkal sem, és a H1B rendszerben igen erős a visszaélés/sok a visszásság, ld. indiai informatikus "rabszolgák".

Sokkal nagyobb a lehetőség cégen belüli áthelyezéssel kikerülni. Én más legális útról nem tudok. Van még a vízum lottó, de az ugye olyan mint várni az ötös főnyereményre és keresett szakma plusz "önerő" felmutatása is szükséges mellé.
„Gyere haza, és tegyél a változásért”, és „majd a hazatérő határátkelők megváltoztatják az országot”, és még sorolhatnánk azokat a mondatokat, amelyek rendszeresen elhangzanak elég sok helyen. De hogyan is működhetne ez a mindennapokban, egyáltalán, reális gondolat-e…..
qkuc 2015.11.08 23:03:18
@Bal: Muahhahahahahha, a nap vicce. ellentétben veled, én örököltem egy céget, jelenleg minden pénzt megadnék azért, hogy megszabaduljak tőle és soha a büdös életben nem kívánok cégvezető, vagy tulajdonos lenni Magyarországon.

Mert sikeres céget alapítani így megy, varázsütésre! :D Sőt, egy céget felfuttatni, hogy sikeres legyen, az csak így csuklóból.

Hogyne.

Aztadurva! Melyik is a te példamutató céged? Kérlek, ha van üresedés szólj. Vagyis inkább ne! Tudod, van, aki azárt megy el, mert világot akar látni és nem igazán érdekli az otthoni agyhalál. Engem otthon sem igazán érdekelt és innen is nagyjából hidegen hagy ez a "változtassunk" vekengés. Tessék, változtass, előtted az út, mutasd a fényes ösvényt!
Gabriella már néhányszor ellátott minket az Egyesült Államokból képekkel különböző ünnepek, nevezetes napok kapcsán. Így történik ez ma is, amikor a Halloweenből kapunk egy kis ízelítőt. A töklámpás, a félelmetes maszkok és jelmezek, dekorációk, a „Trick or Treat”…..
qkuc 2015.11.01 19:14:16
@adg: Nem vagy egyedül ezzel, fogalmam sincs mi történik a rögbi vb-n, persze ebédnél pótolhatom ezen hiányosságaim, mert mindenki (férfiak és nők) erről beszélnek ....., :D. Ja és a foci szerintük lassű és unalmas, háááát, nekem a rögbi is az, de erről inkább hallgatok ..., :D.
Határátkelő Itthon a helyem 2015.10.29 06:43:00
Ma ismét egy olyan poszt következik, melyben egy réges-régi történet szerzője írja meg kérésemre, hol tart sok év után. És a sok év most tényleg sok, nem csak azért, mert Kinga több mint négy éve írt a blogra, hanem azért is, mert az akkor az útját kereső 16 éves lány ma…..
qkuc 2015.10.29 21:32:11
@Csodabogár: Oh, azért a református egyház sem ma született bárányokból áll, legalábbis a kecskeméti kollektíva igen dörzsölt egyházi személyekkel rendelkezik, :D.
Nemrégiben már esett szó arról a kutatásról, amelyet az egyik piacvezető állásportálokat tömörítő szervezet és a Boston Consulting Group készített közösen, és melyben egy világméretű felmérésben (189 országban 200 ezer embert kérdezve) vizsgálták meg a külföldi…..
qkuc 2015.10.28 17:22:42
@Zka: Én elröpültem, IT-s vagyok, de nem írok posztot, :D.
qkuc 2015.10.28 17:24:49
@FeketeMacska73: No azt mi van azokkal, akiket feljebb polcoltak? Azok az egészséges kivételek. Oké, nem CEO szintről van szó ...
qkuc 2015.10.28 17:27:55
@wuaaa: A hátsónkból csinálunk szájat esete sógoréknál?
Mindig csodálattal olvasom, milyen szenvedéllyel tudnak a kutyások írni a kedvenceikről, az ilyen posztok éppen emiatt mindig nagyon érdekesek szerintem. Korábban volt már írás arról, milyen kutyásnak lenni Németországban, Angliában és Új-Zélandon (még inkább: milyen kutyával…..
qkuc 2015.10.27 23:28:52
@Muscari: Megvallom nekem is hiányzott a kis szőrmók, :). Ha az enyém lenne és nem közvetett gazdi lennék, vinném magammal, :).
Vajon tényleg boldogabb, egészségesebb és jobb-e a külföldi élet, mint az otthoni mindennapok taposómalma, vagy az egész inkább amiatt van így, mert másképp állunk hozzá, mint amikor odahaza, a szülőföldünkön próbálunk meg boldogulni? Íme, pár példa, utána pedig kíváncsi…..
qkuc 2015.10.21 22:20:07
@adg: Küldjek neked képeket manóföldéről? :D
qkuc 2015.10.22 09:18:40
@akkorisprof: Kérlek ne vedd sértésnek, de ez ugyanakkora általánosító baromság, mint a buszsofőré. Már miért ne lehetne becsületben élni és dolgozni itthon? Azért, mert te úgy érzed, neked ez nem ment, az nem jelenti, hogy másnak nem "sikerül".

Az külön szomorú, ha dönteni kell arról, hogy hazugsáok nélkül akarsz élni, ennek valahol természetesnek kellene lennie minden emberben ....

Fel nem doghatom, hogy lehet így élni, midenben a politikát, meg a szomszéd Jancsi bácsit hibáztatva és ez úgy gondolom akkor sem változik, ha az ember másik országba telepszik át.

Mj.: ez egy vélemény volt, megsértődni nem kell rajta, csak csodálkozom ...
Határátkelő Árva párok 2015.10.16 06:42:00
A határátkelés egyik kevésbé kellemes vetülete, amikor a (házas)pár egyik fele külföldön dolgozik, míg a másik otthon marad. Különösen nehéz a helyzet, ha mindezt kisgyerek(ek)kel kell végigcsinálni. A jelenséget sokféleképpen nevezik, nekem leginkább az árva pár tetszik, de…..
qkuc 2015.10.17 00:07:03
@A nagy kékség: Nos kb. pontosan te is annyit tudsz rólunk, meg a posztolókról, mint mi rólad meg az asszonyodról. Semmit. Tehát leszállhatnál vágre arról a rohadt magas lóról, emrt fárasztó minden nap olvasni, ahogy fikázol más embereket, mert urambocsá mernek boldogok lenni a tűznyaldosta kis országunkon túl is.

Kb. annyira irritáló amit művelsz, mint ami ellen állítólag okoskodni jársz ide.

Többedszerre kérdezem, te vagy a beszélő bölcsek köve, hogy van bátorságod a saját (számomra kissé vissaztaszító) eszméid, gondolataid megpróbálni ránk erőszakolni? Kezet rázhatsz a konstans országfikázókkal, mert ugyanazt műveled, csak a skála másik végén.

Ideje lenne lejjebb adni az ívosztásból, mert könnyű jártatni a szád az átlagfizetés felett vastagon elhelyezkedő fizetéseddel és kissé csiszolhatnád az együttérző képességed. S érdemes lenne azért észben tartani, hogy bármikor előfordulhat, hogy a gödör aljára dob az élet, akkor is ilyen hatalmas mellénnyel fogsz majd kinyilatkoztatni?

7 milliárd ember él ezen a nyomorult sártekén, szóval, hacsak nem az áll a személyi igazolványodban, hogy neve: a magasságos jó isten, kérlek légy olyan kedves, hogy takarékra tekered a megmondom aztán a frankót ti hülye gyökerek mentalitásod. Mert kurvára irritáló.
qkuc 2015.10.17 00:34:04
@Dragonlady (Bp, Hun): Nos, valóban. Csak gondolom más is úgy van vele, hogy nem szeretjük, ha mélysötétkék kolléga osztja az észt speciel a mi életünkről. Mert mit is tud róla? Ja, nagyjából semmit.
A történet ott kezdődött, hogy Narina több hosszú kommentben írta le határátkelésük történetét, ami annyira elgondolkodtató volt (nekem legalábbis), hogy sajnáltam volna, ha elvész a kommentek között, ezért megkértem, írja meg kibővítve külön posztban is. Megtette, és ezt…..
qkuc 2015.10.12 21:07:55
@Zoole[uk]: Na egye fene, ha lesz ilyen csomagolású, veszek egyet, :D.
qkuc 2015.10.12 21:09:29
@fhdgy: Egyelőre mér keresem a logikai kapcsolatot a két komment között, de síntax error-ra futottam eddig, :D.

Kérlek ne vedd fel a buszos manus stílusát, mert nem vagyok vevő a népnevelésre, :). Köszi, :).
qkuc 2015.10.12 21:16:47
@fhdgy: Valami nemzetközi ráutaló jeleket tegyél bele, ert a BKK ámokfutás után nehéz különbséget tenni az írónia és a bullshit között, :D.
A címben feltett kérdést még tovább is lehetne bővíteni, de maradjunk csak ennél a kettőnél: szóval szerintetek ki az expat és ki a migráns? Az egyik lehetséges (és szerintem nem is rossz) választ a Végtelen talán blog adja meg a mai válogatásban. Emellett belesünk egy kicsit…..
Nagyon érdekes és tanulságos a mai poszt (és nem is rövid, teszem hozzá az ezt kedvelők kedvéért…). Fruzsi Írországból írt, és posztja egy nagyon érdekes kettős vonalon halad (ezért feltétlenül érdemes végigolvasni, mielőtt valaki kommentelésre ragadtatná magát). Szerintem…..
qkuc 2015.10.06 22:59:23
@P.Elliot: Csodás, de maradjunk annyiban, hogy ha sem a fogorvos, sem a fül-orr-gégész nem tudja mi okozza a fájdalmat, akkor nem szopatnám magam feleslegesen itt kinn. Inkább a otthon adnám fel a leckét a feleknek.

Ne vedd sértésnek, mert tényleg nem annak szánom, de ez már megint olyan dolog, hogy magadból, a saját helyzetedből, tapasztalatodból indulsz.

Amint látod, speciel megvan rá a jó okom, hogy ezt a mókát otthonra hagyjam.
qkuc 2015.10.06 23:23:47
@P.Elliot: Végre elfoglaltam a helyi viszonylatban eléggé pöpec és ehhez képest a nem annyira extrém drága kis lakásom, végre van fűtés is, 1 hónap óta először nem kell a polár pulcsi estére (a bed and breakfast-ben nem volt fűtés, de rohadt hideg annál inkább).

Egyelőre az elvagyok kifejezést használnám. A város tetszik, a napi életbe pontosan annyira nem folyok bele, mint otthon. Hétvégente kirándulgatok, hétközben, bolt és tekerek haza.

A meló na az már rázósabb, kb. bevágtak a Mariana árok aljára tengeralattjáró nélkül, :D. Sok újat lehet tanulni, csak hát mindenkinek minden új, így a csoportom a fejvesztett futamot adja elő épp.

Nem tudom még mi lesz, a honvágy még annyira nem borult rám, de pont úgy vagyok, mint Budapesttel. Az otthon az Kecskemét, azon belül az a lakás/ház, ahol a családom él, :).
qkuc 2015.10.06 23:24:49
@wuaaa: És hát valóban, még ki se pakoltam, :D.
Ma egy régi történet folytatása következik, Sanyi előző írásában azt írta meg, miként költöztek a felesége szülőföldjére, Erdélybe. Pedagógusból lett vállalkozó – nézzük, mire jutott az elmúlt években! "Mióta írtam, a világ megváltozott, Magyarország is és egy…..
qkuc 2015.10.01 20:40:54
@tucano: Mi a fene az a hairdesigner?!
qkuc 2015.10.01 21:38:36
@macamuca [IHUN]: köröm kőműves? :D
Nem kétséges, hogy a gondos tervezés mellett az sem baj, ha a szerencsével sem áll hadilábon az ember a határátkelés során – legalábbis Gabriella mai írásából ez is kiderült. Elsőre nem járt sikerrel, aztán Svájc már a jelek szerint bejött, több kisebb-nagyobb csodával…..
qkuc 2015.09.28 20:33:56
@adg: "Hazám" fiai, kecskefalviak, szurkolok nekik. Majd mesélj, hogy zajlott a verseny, hol végeztek, :D.
Ki ne álmodozott volna arról, hogy beül egy autóba és nekivág a végtelen amerikai utaknak? Én őszintén szólva igen, szóval némileg irigykedve olvastam (és főleg: néztem) Gabriella írását és képeit, mert neki és párjának megadatott mindez. Más kérdés, hogy kevesebb mint…..
qkuc 2015.09.26 18:15:20
@diggerdriver: LOL, szinte. Ajánlom neked az M1-s, az M7-es bizonyos szakaszait, az M5-ös bizonyos részeit és az M0-ás "élmény" útvonalát.

Mindemellett nem vágom, hogy mi köze az angol autópályáknak ahhoz, hogy jobb autópályákhoz volt szerencsém mkinn, mint itthon.
qkuc 2015.09.26 18:15:49
@qkuc: Kinn alatt értendő az USA.
A beilleszkedés, új otthonunk elfogadása nem is olyan egyszerű, mint elsőre (jellemzően Magyarországról) gondolná az ember. A kulturális sokk különböző állomásairól már többször is szó volt, komoly pszichológusok, szakemberek is írtak ide róla. Moholy mai írása szerintem…..
qkuc 2015.09.24 20:01:00
@Dragonlady (Bp, Hun): tökmindegy, típusokba is sorolhatók, mert valaki megreked bennük. De még mindig nem értem, emberek hogyan tudnak ilyn gondolatokkal létezni, :D.
Valóban elveheti a motivációt a könnyebb siker, és zsákutcába vihet? Roland már néhány éve Londonban él, munkakeresésének történetét egy korábbi posztban már leírta. Most arról osztja meg tapasztalatát, hogy miért érdemes minél jobb nyelvtudásra és valódi szakmai…..
qkuc 2015.09.21 15:15:58
@LittleG (uk): vannak, nem is rosszak, :)
qkuc 2015.09.21 19:53:14
@Zka: Akkor te ezt értékelni fogod, :D.

www.youtube.com/watch?v=hPnaxdUySmM
Aligha vagyok egyedül, aki csak kapkodja a fejét az elmúlt hetek zűrzavarában és aligha vagyok egyedül, aki egészen rémisztő történeteket hall arról, hogy a menekültkérdés miként oszt meg barátokat, adott esetben családokat. És aligha vagyok egyedül, aki azt gondolja, nem jól…..
qkuc 2015.09.20 23:03:23
@mojyo: Ah, köszi, azért a szerencsehozó négylevelű lóherét visszaviszem a boltba, mert nem működik, :D :D :D.

Elméletben találtam egyet, majd rakok fel képeket, bár kb. egy halszem objektív kell hozzá, hogy befogadja a "hatalmas" teret a fényképező gép, :D.
qkuc 2015.09.21 11:03:30
@Dragonlady (Bp, Hun): macskassy :D mondjuk ebbol mar a new yorki repteren is volt vicces helyzet. Alapbol nem tudjak kimondani sehol kulfoldon, igy mar megszoktam, hogy leginkabb a keresztnevem hasznaljak. Viszont arrol meg sokan azt hisIk ferfit takar.
Őszintén szólva kicsit totojáztam a mai poszt kapcsán. Két okom volt rá: az egyik, hogy rémületes látni azt a megosztottságot, ami a menekültkérdés kapcsán látszik Magyarországon, a másik pedig, hogy szerettem volna (és szeretném is), ha a Határátkelő nem csak erről szólna.…..
qkuc 2015.09.20 23:33:01
@tanato: Ehhh, vannak, és? Ha felhergelik a a magát elnyomottnak vélt tömeget, nem érdekli őket, hogy a rendőrnek mi a vallása, ha nem az ő oldalán áll. Ld. Párizs esetét.
qkuc 2015.09.20 23:35:05
@tanato: Törökországban is lesz homokvihar? Mert egyébként nem hiszem, hogy leáll a bevándorlás.
qkuc 2015.09.20 23:40:20
@tanato: Nos, ebben kivételesen nekem vannak "jobb" hírcsatornáim .... Nem Beremenden, Törökországban. De bízzuk az időre, ha már ennyire közkedvelt fordulat lett ez itt, :D.
Véget ért hát a Magyarország és én pályázat, ma győzteseket is hirdetünk, emellett arra gondoltam, pár gondolatban összefoglalnám azt is, számomra mi volt a legnagyobb tanulsága az elmúlt hónapoknak. A pályázatra érkezett írások közül több mint 50 jelent meg (azért…..
qkuc 2015.09.19 18:08:04
@mojyo: Tapasztalatot, :D.
qkuc 2015.09.19 18:11:27
@bElannaTorres: Van az a mézes bödön közelében dekkoloó réteg (mostanában politikusnak hívják meg oligarchának), aki generikusan egy elcseszett Pató Pál, létezése óta ...., :D.
Határátkelő Az alma városa 2015.09.14 06:42:00
Eléggé hihetetlen, de volt már poszt Kazahsztánból a Határátkelőn, igaz, jó régen, úgyhogy három és fél év után talán éppen ideje ismét ellátogatni oda. Kalauzunk Nomádmatyi lesz, aki India után még csak az első benyomásait küldte el Almatyról, jó sok képpel…..
qkuc 2015.09.14 20:28:21
@Bredpitt Monika: Ajajajajj, ott a baj már nem kicsi, :D. Vagy csak ennyire hétfő van? :D
qkuc 2015.09.14 20:58:32
@Bredpitt Monika: Ő, ez mojyo kis szóviccére ment volna válasznak, :D. Hogy miért te kerengetél bele helyette a kommentbe, az egy rejtély, :D.
Határátkelő Kanadai kultúrsokk 2015.09.12 06:46:00
A mai poszt tulajdonképpen egy reakció, mégpedig Mrs Rumcajsz pár héttel ezelőtti kanadai írására. Szerzője, Leroy Brown, aki szintén Kanadában él, ráadásul ugyanúgy Ottawában, mint Mrs Rumcajsz, ráadásul mindkettejük házastársa kanadai. Ezzel alighanem ki is maxoltunk minden…..
qkuc 2015.09.12 17:51:19
Dóra nem is olyan régen osztotta meg élményeit egy amerikai reneszánsz fesztiválról, most azonban egy merőben más poszttal örvendeztetett meg minket, úgyhogy el lehet merülni az amerikai banki ügyintézés mélységeiben, a kredittörténet bugyraiban. Informatív és praktikus poszt az…..
qkuc 2015.09.11 22:53:43
@Csodabogár: Én is maradnék az ókori módinál, nekem ez az amerikai módi kissé eszementnek tűnik ...
qkuc 2015.09.12 17:33:18
@Csupacsí (rendkívüli helyzetben): Ez az ATM-es kártya nem is értem miért létezik egyáltalán, hát ki az a marha (már bocsánat), aki csak erre használná? Rémisztgettek, hogy először a bank csak ilyet ad, de ahol én nyitottam számlát, ott simán adtak egy debit kártyát és adtak volna creditet is, de nem kértem, :D.