Regisztráció Blogot indítok
Adatok
m.zs

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Azt hiszem, hogy a téma amivel most foglalkozom igencsak aktuális, hiszen a minap is egy olyan cég keresett meg, akik beleestek abba a jogi csapdába, hogy a megvásárolt webáruház valójában nem is a övék...Hogyan lehetséges ez?Mielőtt még belemennék a részletekbe tekintsük át, hogy…..
m.zs 2009.07.21 09:58:45
Ez mind szép és jó, de azt hozzá kellene tenni a szoftverfejlesztésben kevéssé járatos olvasók számára, hogy egy pártíz-párszázezer soros forráskódot hiába kap meg a vásárló, sokat kezdeni nem tud vele. Egy jó ecommerce szoftver annyira összetett, hogy az átíráshoz szükséges szintű megértése aránytalanul sok munka.

A forráskód átadásának akkor van értelme, ha valamilyen free alapprogram továbbfejlesztéséről v. testreszabásáról beszélünk, mert egy joomla+virtuemart alapú webáruházhoz jó eséllyel találunk továbbfejlesztőt. Persze akkor ezeknek a megoldásoknak az összes hátrányával is szembesül a megrendelő (pl. egyszerűen hozzáférhető exploitokkal szórakozó hülyegyerekek, reumás csiga szintű sebesség).

Ha a megrendelőnek komoly igényei vannak egyedi fejlesztésekre és a széles kör által elérhető megoldásoknál jobbat akar, akkor a következőt teheti: előre tisztázza a projekt továbbfejlesztéseinek díját és elszámolási alapját valamint bevon tanácsadókat a projektbe, akik egy fejlesztés nagyságrendjét jól meg tudják becsülni.

Pl: óradíjas elszámolási alap, x Ft-os nettó óradíjon, amit a cég nem változtat meg y ideig és utána is évente maximum az infláció mértékével növelheti díjait.

A kisebb cégek ezt nem nagyon tudják, a nagyobb cégeknek (akik láttak már informatikai projektet, pl. ERP rendszer bevezetést) viszont ezt nem kell elmagyarázni, maguktól is így csinálják.