Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mindenamikultura!

17 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
   A könyveit ismerjük, de ki volt valójában a "krimi koronázatlan királynője"?   Élete ugyan a szó szoros értelmében véve nem volt rejtélyes, ám arról még sem sokan tudnak. Engem is érdekelt, hogy ki volt ez a nő, aki sorra gyártotta az utókornak a bűnügyi sztorikat.…..
mindenamikultura! 2014.09.25 08:20:05
@rozsomák: Köszi az észrevételt. Pedig egy viszonylag hiteles forrásból néztem : www.bbc.co.uk/devon/content/articles/2007/02/13/agatha_christie_1955_interview_feature.shtml
mindenamikultura! 2014.09.25 09:13:57
@kaskala: Csak arról olvastam, hogy második férjével az ásatások miatt sok időt töltöttek az iraki Nimrudban.
153 éve, 1861. szeptemer 14-én nyitotta meg kapuit a Lánchíd budai hídfőjénél a Budai Népszínház. Ezt az épületet Mátyás király egykori lovardájából alakították át színházzá. Alapítója Molnár György volt. Főképpen operettet és népszínműveket adtak elő. A…..
"Egy nap valakit borzasztó baleset ér itt. Valaki meg fog halni. Érzem”. Pontosan 32 évvel ezelőtt, 1982. szeptember 14-én vesztette életét Grace Kelly , "Monaco csillaga". A gyönyörű hercegnő állítólag sokszor emlegette, hogy autóbalesetben fog meghalni. Sőt,  azt is…..
1965. szeptember 13-án jelent meg az USA-ban a híres Beatles szám, a Yesterday.   45 éve, 1969. szeptember 13-án lépett először színpadra John Lennon és Yoko Ono a Plastic Ono nevű csapattal a Toronto Rock and Roll Revival-on . A zenekar tagjai Eric Clapton, Klaus Voorman…..
1931. szeptember 13-án esett meg a magyar történelem egyik leghíresebb vasúti tömegkatasztrófája. A gyilkos nevét bizonyára sokan ismerik, ám a 83 éve történt merényletet még ma is sok homáy fedi.  A bécsi gyors egy perc késéssel gördült ki a Keleti pályaudvar egyik…..
Ma 57 éve nyitotta meg kapuit a felújított Corvin mozi!Az egyik legrégebbi budapesti filmszínház 1924-ben nyílt meg először. Az 1956-os forradalom idején az épület és környéke súlyos harcok színtere volt. A mozi megrongálódott, és ki is gyulladt. A renoválását 1957-re…..
Kr. e. 490. szeptember 12-én, ezen a napon zajlhatott le az ókori görög történelem egyik leghíresebb csatája. Legalábbis erre tudunk következteni Hérodotosz leírásaiból. Elevenítsük fel hát a történetet, annak izgalmas "kulisszatitkaival" együtt. A perzsák és az athéniak …..
Erzsébet császárné, vagy ahogy mi hívjuk őt "Sissi", 1898. szeptember 10-én, 116 éve vesztette életét egy tragikus merénylet áldozataként. Illik hát megemlékeznünk e bátor nőről, aki nem hagyta, hogy bábként kezelje őt a császári udvar, és aki tiszta szívvel szeretett…..
mindenamikultura! 2014.09.12 08:08:38
@Monsieur: A kép bal oldalán álló nő Erzsébet. :)
1914. szeptember 11-én születtek e sorok Ady Endre tollából:   Ady Endre: Az Ősz dícsérete                        I.                                                                                                          …..
A vándorlelkű Petőfit ezúttal egy olyan útjára kísérjük el, ami felejthetetlen fordulatot hozott számára.  1846 augusztusának végén, a húszas éveit taposó költő, jó barátjával, Obernyik Károllyal karöltve, egy nagyobb körútra indult Erdélybe. Vitte a lába egészen…..
448 éve, 1566. szeptember 8-án halt hősi halált Szigetvárnál Zrínyi Miklós horvát-dalmát és szlavón bán. Dédunokája, gróf Zrínyi Miklós "Szigeti veszedelem" című művében fejezte ki tiszteletét bátor felmenője előtt. "Vitézek Istene! ime az... te szolgád Nem szánta…..
  A mai ember egyik nagy "hibája" véleményem szerint, hogy megelégszik azzal, ha hallásból ismer valamit. Az elmúlt évek során számos tévécsatorna kérdezte meg az utca emberét arról, hogy tudják-e mit ünneplünk például Húsvétkor, Karácsonykor stb... Sajnos sok esetben azt…..
      A XVII. századi London lakóira igen csak rájárt a rúd. Nem volt elég az 1664 karácsonyán kitört pestis járvány, ami mintegy 100 ezer lakost halálát okozta, hiszen amint a dögvész kitette lábát az angol fővárosból, minden lángokba borult.  1666. szeptember 2-át…..
    Petőfi Sándor: Nagykárolyban   Hát e falak közt hangozánakNagy szavaid, oh Kölcsey?...Ti emberek, nem féltek: épenE szent helyet ily nagy mértékbenMegszentségteleníteni? Nem féltek-e, hogy sírgödrébőlKikél a megbántott halott?Hogy sírgödréből ide jő el,S - hogy…..
48 éve kezdték el forgatni Richard Lester, How I Won The War, azaz Hogyan nyertem meg a háborút című angol vígjátékát, John Lennon főszereplésével. "A Hogyan nyertem meg a háborút. a Brit Hadsereg szakaszának tapasztalatait mutatja be szatirikus módon a II. Világháborúban. A…..
Ady Endre: A sárban Az első dal egy lányról szólott.Fehér lány volt, ki félve adtaA könnyfakasztó, szűzi csókot. Aztán más lányról énekeltem...Jéghideg volt mindkettőnk ajka,Fáradtak voltunk mindaketten. És ismét égtem izzó vágyba'...Feltámadt szívvel bandukoltam,De nem…..