Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mme Seldon

0 bejegyzést írt és 345 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kiszolgáltatottság az egyik legborzasztóbb érzés, különösen, ha az ember éppen egy komoly műtét után van. Talán nem csoda, hogy Z is azt emelte ki a most következő történet egyik tanulságaként, hogy milyen nagyszerű élmény volt nem kiszolgáltatva lenni az egyes kórházi dolgozók jóindulatának,…..
Mme Seldon 2024.02.10 22:08:04
@fhdgy:
Kétségtelenül. Az új cikkeket azért néha elolvasom.
Még az is lehet, hogy írok majd egy történetet a fűtés-szerelés viszontagságairól :)
Sokszor leírtuk már, hogy nem csak kifelé irányuló határátkelés van Magyarországról, de fordított irányú is. Az már más kérdés, hogy aki ilyen-olyan okokból hazaköltözik, mint a mai poszt szerzője, Kati és családja, az aztán hogyan látja Magyarországot és a döntését. Ha te is megírnád, milyen…..
Véget ért hát a 2021-es év, nagyon finomak vagyunk, ha úgy fogalmazunk, hogy éppen ideje volt (a magunk részéről simán kihagytuk volna az egészet). Szóval nézhetünk optimistán 2022 elé, ám előtte nézzük meg, hogyan búcsúztattátok ti 2021-et!..
Magyarországon kezdődik az iskola, így aztán Vera posztja éppen időszerű. Történetének (ezúttal szó szerinti) hőse saját lánya, aki sok határátkelő gyerekhez hasonlóan kemény helyzetben találta magát, amikor kisgyerekként nyelvtudás nélkül a családdal kikerült Hollandiába. A nehéz kezdetek mára már…..
A spanyolok imádják a jó ételeket, olyannyira, hogy amikor éppen nem eszik, vagy beszélnek róla, akkor jó eséllyel valami mást írnak le vele. Egy madridi spanyol nyelviskola szedett össze pár érdekes kifejezést, ezekből válogattunk. (Ha te is tudsz valamelyik nyelvből hasonló érdekes, furcsa…..
Lassan visszatérünk (visszatérünk?) egy normálisabb élethez Európa nagy részén, így Franciaországban is, ahol a napokban ismét teljesen kinyitottak az éttermek. Abba azonban talán kevesen gondolunk bele, milyen lehet ez a világ olyasvalakinek, aki még sosem tapasztalhatta meg…..
Tészta, kávé, heves gesztikuláció, La Famiglia – az olaszokról is számos előítélet él az emberekben. Most 10 olyat szedtünk össze Nadia segítségével, melyek jórészt igazak...
Nagyon érdekes sorsot és embert ismerhettek meg ma. Főhősünk édesanyja magyar, édesapja egyiptomi származású, ő maga gyerekkora óta Ausztriában él, de egész jól beszél magyarul és a mai napig otthonának érzi Budapestet is. Ismerjétek meg El-Nagashi Faika Annát!..
Amikor az idegennyelv-tudásról beszélünk, akkor (érthető okokból) a saját szempontunk az elsődleges, kifejezetten ritka az, ha arról van szó, milyennek látnak (és főleg: hallanak) minket az anyanyelvi beszélők. Péter posztja esetében két angol. Egy olyan poszt következik, amit a szokásosnál is…..
Kürtőskalács, nyilazó magyarok és persze a kihagyhatatlan Balaton - vajon mit jelent ma a magyarság az Ausztriában élő gyerekek (és felnőttek) számára? A kérdésre a Salzburgi Magyar Egyesület kereste a választ, méghozzá egy videópályázat keretében. A kezdeményezés érdekes, már csak azért is, mert…..
Mme Seldon 2020.11.21 17:38:31
@Bredpitt Monika:
Mindig ilyen volt...
Mme Seldon 2020.11.21 21:05:09
@Bredpitt Monika:
Mi megvagyunk, köszönjük. Nem kaptuk el a Covidot (eddig).
A gyerekosztályon öt nővér lett pozitiv, tünetekkel.
Van felnőtt covid osztály, gyerekeknél továbbra sem sok a pozitív eset.
Franciaországban confinement van, csak papírral vagy telefonos appikációval lehet menni pl kenyeret venni. Csak az alapvető dolgokat áruló boltok vannak nyitva (szupermarket ruha és könyv-részlege lezárva). Munkába lehet járni, iskolák is működnek (6 éves kortól maszkban), de pl zeneiskola, logopédus online vannak.
Nme tudom, a fertőzés meddig ad védettséget, de van olyan aki tavasszal és most is elkapta.
Közel négy hónap. Hét szerelő személyes látogatása. Megszámlálhatatlan telefonhívás és email... egy pokoli tortúra története. Nem, nem valamelyik kelet-európai országról szól Zita írása, hiszen Németországban él, ott tapasztalta meg mindezt...
Az elmúlt napok egyik legfontosabb magyarországi híre az volt, hogy a kormány elszánta magát az orvosi fizetések jelentős emelésére. Jobb későn, mint soha – mondhatják erre az érintettek, azonban (mint oly sokszor) az ördög ezúttal is a részletekben rejlik. Méghozzá olyannyira, hogy a lépés akár…..
Mme Seldon 2020.10.07 20:27:29
Most talàltam a facebookon
·
Kedves Ismerőseim,
Te szeretnél fizetésemelést ILYEN FELTÉTELEKKEL?
Ne gondoldjátok, hogy titeket nem érint!
Érint, mert nem lesz orvosod, érint, mert ezután veled is megtehetik.
Egypercesek...
1.Képzeld el hogy pedagógus vagy, osztályfőnök/napközis/óvónő. Gyerekeket gardírozol, tanítasz, nevelsz.
Rendesen dolgozol évek óta és kapsz fizetésemelést. Sokat. Örülsz? Igen! Aláírod? Persze!
Másnap a főnök közli veled, hogy mivel kevés a tanár/óvónő egy évre áthelyeznek Miskolcra, van tíz napod, hogy összepakolj. A fizetésemelés aláírásával ezt is aláírtad....
És a gyerekek akiket eddig tanítottál?És a családod? Hát az senkit nem érdekel....
2. Képzeld el, hogy munkás vagy, soron dolgozol a Videotonban, KVGY-ben, cukorgyárban, stb.
Rendesen dolgozol évek óta és kapsz fizetésemelést. Sokat. Örülsz? Igen! Aláírod? Persze!
Másnap a főnök közli veled, hogy mivel kevés a melós az ország másik részén, egy évre áthelyeznek Debrecenbe. Ott a rendes munkaidőn túl heti plusz egy éjszakát fogsz dolgozni, arra megkapod a fizetésed 75%-át, és ez a munkaidő a nyugdíjadba nem fog beleszámítani. Van tíz napod, hogy összepakolj. A fizetésemelés aláírásával ezt is aláírtad....
És a családod, házad, kerted, szüleid? Hát az senkit nem érdekel....
3. Képzeld el, hogy beteg vagy és orvoshoz jársz. XYZ doktorhoz jársz évek óta, jól ismeritek egymást. Gratulálsz neki a fizetésemeléséhez.
Egy hónap múlva következő kontroll alkalmával keresed a doktort, de nem találod. Áthelyezték Hajdúböszörménybe, mert ott kevés volt a dolgozó. És az eddig kezelt betegei? Hát az senkit nem érdekel....
Mégegyszer kérdezem, te szeretnél fizetésemelést ILYEN FELTÉTELEKKEL?
Az új koronavírus-járvány kapcsán az első pillanattól a tesztelés volt az egyik legérzékenyebb kérdés. Ki, mennyit és hogyan (ráadásul: mennyiért) tesztel? Már csak ezért is érdekes Nóra írása, aki Hollandiában esett át egy tesztelésen...
Három alapelv alapján nevelik gyermekeiket a franciák, de tényleg annyira jól csinálják, mint amennyire elterjedt róluk? A válaszok persze sokfélék, saját személyes múltunktól, a minket körülvevő társadalomtól, kultúrától is függnek...
Míg Ausztria szerint pénteken a magyar hatóságok azonnali hatállyal megszüntették a 30 km-es körzetkorlátozást és a 24 órás időkorlátot az ingázók számára a magyar határon, szombaton az Országos Rendőr-főkapitányság azt közölte az RTL Híradóval, hogy továbbra is érvényben vannak az eddigi…..
Mme Seldon 2020.09.12 15:43:03
Miközben az Európai Unióban egyre általánosabbá válik a sokszínűség (mást ne mondjunk, rengeteg magyar él külföldön), addig egy friss átfogó felmérés szerint Magyarország egyre jobban bezárkózik, egyre kevésbé hajlandó elfogadni a más országból érkezőket...
Mme Seldon 2020.09.05 14:16:28
@Muscari: nézd az àbra aljàt, a hàrom kérdés, amit feltettek, az àbra alatt van.
Mme Seldon 2020.09.05 15:11:05
@Muscari:
Note: Share of respondents agreeing with all three questions:
"Is the city or area where you live is a good plce for
1) racial or ethnic minorities
2) gay or lesbian people
3) immigrants from other countries?"

Mutass egy egyébként elfogadó Magyarországon lakó magyart, aki erre igennel válaszol (tudom, volt ilyen 12%), de ez így igen nyakatekert...
Ugyan minden népben lehet találni nemszeretem dolgokat, melyek megosztják a külföldieket, de mintha a franciák az átlagosnál is szélsőségesebb véleményeket generálnának. Akadnak, akik rajonganak értük, mások ki nem állhatják őket. Az alábbiakban következzen hét pont, amit utóbbi csoport tagjai…..
Ezekben a hetekben gyermeket várni különösen izgalmas helyzet. A Luxemburgban élő Vera többször írt már ide, most arra kértem, ossza meg velünk, miként telnek a napjai várandós kismamaként. „Az utolsó normális fotó a nagyvilágból” – mi volt az utolsó fotó, amit a karantén, a korlátozások előtt…..
A címben foglalt megállapítás kétségtelenül markáns kissé, de valahol meg lehet érteni annak megfogalmazóját, Zuzzert is, aki elég nehezen viseli azokat, akik nem veszik komolyan a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket. (Véleménye természetesen csupán egy a sok közül, amivel lehet vitatkozni.) A…..
Drasztikus intézkedéseket kényszerült meghozni a brit kormány és Kalifornia kormányzója is. Előbbi a vendéglátóhelyek bezárását rendelte el, utóbbi pedig egyenesen azt, hogy az emberek csak nagyon indokolt esetben hagyhatják el az otthonukat. Hogyan élte meg a döntést a Los Angelesben élő Tamás és a…..
Mme Seldon 2020.03.22 13:44:39
@kardio1:
Sima maszkunk van, FFP2-t erős gyanú vagy igazolt beteg esetén használunk.
A gyerekosztály csendes, nem jönnek a sürgősségre apró bobologie-val.
Elkülönítettünk egy pre-Covid részt a sürgősségen, most definiciószerűen bármilyen légzési problémával jövőt, még az asztmás rohamot is itt vizsgáljuk meg és elengedjük vagy benntartjuk.
És egy Covid részt (a nappali osztályból és a konzultációs szobákból), az igazolt coronavirus-pozitív, kórházi kezelést igénylő gyerekeknek (még nem volt ide felvételünk).
A felnőtteknél elkülönítettek 3 osztályt a Covid-eseteknek (fül-orr-gégészet és 2 hepato-gastro), a réanimation is két részre van osztva (Covid és nem Covid), a statisztikát nem tudom, de a felnőtteknél bőven van pozitív.
Folytatódik a Seldon-család útja Elzász tájain. Rögtön egy „majomheggyel” kezdünk, hogy aztán Strasbourgba jussunk. (Aki az első részt nem olvasta volna, az itt pótolhatja.)..
Zsuzsanna és családja egy éve költözött Svájcba, ahol egy nap borzasztó hírt kaptak. Története sokkal több, mint leírás arról, milyen tapasztalatokat szerez egy család a svájci gyermekkórházakban. Neked is van külföldi kórházi élményed? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!..
A magyar kórházak és általában az egészségügy sok problémával küzdenek, a Határátkelőn is több olyan poszt volt már, amelyben külföldi tapasztalatokról számoltatok be. Ilyenkor persze általában felmerül, hogy „könnyű egy német / holland / osztrák” kórháznak. Nos, Béla története egy cseh kórházban…..
Mme Seldon 2020.01.14 00:14:35
@somlobodog:
Na jó. Úgy látom ez nem ment át. Kezdem elõrõl. Nem feltétlen most az orvosok nyelvtudásáról beszéltem, hanem általában a itteniekérõl. A texasi csak egy erõsen karakírozott jelzõ a részemrõl arra a keleteurópai típusra, aki dafke nem akar még köszönni se a helyi nyelven. Sõt. És fölényeskedõen amerkai akcentussal próbálja eladni az amcsit. - de körben làtszik rajta hogy csak így akar fölénybe kerülni a másik felett.
Na erre mondtam, hogy ilyenkor persze még inkább beállnak a helyiek is a dologba.