Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Péterhalmi Erdő

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A fűtési szezon apropóján egyszerre három helyen is irtják a fákat a Péterhalmi erdőben, néhány héttel ezelőtt egy jókora részt kivágtak az eddig megkímélt Alacskai oldali erdőszélből is. A letarolt területtől néhány méterre hajléktalanok sátrai és méteres hulladék…..
Péterhalmi Erdő 2014.11.28 05:25:41
Erdőga(rá)zdálkodás
A kerületi lakos alkalmanként felháborodik. Leginkább akkor, amikor a „mierdőnk” fenntartója „letarvág” egy jókora darabot az erdőből.
Mi mindig hőbörgünk, amikor a fenntartó kedvenc „tarvágás” technikájának nyomán átláthatatlan és átjárhatatlan bozótos született az erdőből.
Valljuk be, hogy a Péterhalmi erdő valójában gazdátlan, és semmit nem tesz hozzá gyermekeink, fiataljaink természetbarát gondolkodásának, a kisközösség teremtés, az egyén tulajdonosi szemléletének kialakításához. Nem együtt élünk egy több hektáros Természettel, hanem csupán mellette lakunk!
Sem Dél-Pesten, sem a környező agglomerációban nincs jelentős méretű, a Természettel való együttlétet, a kulturált kirándulást és kikapcsolódási lehetőségeket biztosító zöld terület. Az erdő Mályinka utca – Sas utca kereszteződésénél lévő lepusztult labdarúgó pályánál/játszótérnél található sütögető hely spontán használata jelzi, igényeink lennének. Ám nem ezt erősítjük, hanem eltűrjük az erdő lepusztult állagát, az önkényesen kiszakított parkolóhelyeket, a mopedosok és terepkerékpárosok tájromboló, növényzetet és altalajt pusztító jelenlétét.
Péterhalmi erdőt a kerületünk részeként néznénk, azonnal látható lenne az általunk eddig észre nem vett jelentősége. Tényleg hagynunk kell ezt?
A kerületünk lakosságának jelentős része különböző társadalmi és anyagi helyzetűeket tömörítő lakótelepeken él. Mindegyiküknek van azonban egy közös tulajdonsága: nem rendelkeznek kerttel! Amint egy kicsi természetet kívánnak, ki kell mozdulniuk a lakásukból. Ha ezt valamennyire is kulturáltan, az igényeiket figyelembe véve akarják megtenni, el kell menniük a kerületből. Onnan, ahol valójában több hektárnyi zöld van! Kiemelten hátrányos ez idős társainkra, akik egy része ráadásul sem anyagilag, sem mozgásban nem engedhet meg magának hosszabb utat. Gyermekek tízezrei nőnek fel a kerületünkben úgy, hogy a Péterhalmi erdőnek közelébe sem viszik őket. De miért is vinnék?
A Péterhalmi erdő növényi állományának összetétele és állaga, a terület lepusztultsága az elmúlt sok évtized következménye. Faállománya a hajdani homokbányászat miatt jelentős, betelepített, amúgy tájidegen akácos részekkel vegyül. Egyre több helyen megindult az erózió, a porosodás.
Az erdő jelenlegi állapotában növényzetével, természeti adottságaival, szinte nem is létező szolgáltatásaival nem alkalmas sem turisztikai, sem közösségi programra való felhasználásra. Aljnövényzete rendezetlen, az irtásokból eredő gallyazás maradványaival csúfított. Faállománya keveredett, a nemes fák semmiféle védelmet vagy gondozást nem kapnak. A terület határainak kinézete néhol minősíthetetlen! A volt Cséry telep betonfalának látványa például kb. 150-200 méteren át rontja az arra elhaladók által látható képet. A határoló utcáknál szinte mindenhol kritikátlan az emberi és a természeti környezet találkozása, sok helyen még területeket is loptak ki belőle, pl. illegális parkolóknak. A terület most meglévő út- és ösvényhálózatának jó része felesleges, azokat senki karban nem tartja. Aki nem hiszi, járjon utána!
Sírva vitte haza az egyik pestszentimrei iskolából a kezébe nyomott szakadt tankönyveket a nagycsaládban élő ötödikes kislány, aki a szociális helyzetére való tekintettel hivatalosan ingyen könyvekre lenne jogosult. A negyediket kitűnően végző tanuló elmondása szerint…..
Sutyiban, közel 30 ezer forinttal növelte egy kétgyermekes család évi iskoláztatási költségeit az önkormányzat, amikor előzetes tájékoztatás nélkül 15 százalékkal emelte meg a közétkeztetési díjakat.  Brutális áremeléssel kezdődött a tanév. Több tucat szülőtől…..