Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PekZo

159 bejegyzést írt és 411 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az utolsó vacsora témája a képzőművészetben a kereszténység egyik legfontosabb üdvtörténeti eseményét örökíti meg, nem túlzás azt mondani, hogy lehetetlen lenne valamennyi alkotást összegyűjteni. A legkorábbi időktől megjelent már az ábrázolása, leghíresebb példája pedig minden bizonnyal da Vinci…..
Ha a pontos időre van szükségünk, ránézünk a karóránkra, a telefonunkra, vagy esetleg rápillantunk a monitor jobb alsó sarkára: órák-kettőspont-percek: egy óra az hatvan perc, egy perc az hatvan másodperc. De nem volt ez mindig ilyen egyszerű. A legkorábbi idők óta próbálta az ember felosztani a…..
csodakamra A korzikai mesterpók 2018.02.06 15:26:10
Napoleon Bonaparte kétségtelenül a 19. század elejének megkerülhetetlen alakja. A politikai szatíra és karikatúra angol mesterének, Thomas Rowlandsonnak 1808-as képe az ambíciózus francia császár elé tart görbe tükröt, amikor hálója közepén üldögélő pókként mutatja be őt, híres kétsarkú kalapjában,…..
Görögül olvasni mindig munka: lehetsz „perfekt” német vagy francia; de értheted-e „perfekt” a nagy hellén irodalom nyelvét? Ilyen nyelv nem egy van: majd minden auktorért újat kell tanulni. Görögül írtak Krisztus előtt talán 800-tól (mikor élt Homéros?), Krisztus után, mondjuk, 1453-ig. És írtak…..
  Lassan három éve, hogy a Csodakamra blog elindult. Nem volt kérdés akkor sem, amikor belefogtam a blogolásba, hogy mekkora az a kultúramennyiség, ami témául szolgálhat, és hogy milyen kevés lesz az, amire egyáltalán sor kerül majd. Szinte észrevétlenül alakultak a bejegyzések egyfajta összegezni…..
Bizonyára mindenki találkozott már gyógyszertárak logójában a botra tekeredő kígyóval. Ezt hívjuk Aszklépiosz botjának. Sajnos azonban a régi görögök nem elégedtek meg az egy bot, egy kígyó elvével, ugyanis Hermésznek is van egy botja, a kerükeión (latinul caduceus), és azon is tekereg kígyó, csak…..
Nemrégiben az El Paísnál jelent meg egy érdekes írás a középkorról és az annak kapcsán velünk élő közhelyek kapcsolatáról, illetve, hogy milyen színes, érdekes, változatos korszak is volt valójában. Az alábbiakban a cikk fordítása olvasható, melynek szerzője Ana Rodríguez, spanyol történész. a…..
"A világ legerősebb bajnoksága" - így hirdeti az egyik tévé a hétvégén induló 2017-18-as Premier League szezonnyitóját. Az angol bajnoki rendszer a mai formáját 1992-ben nyerte el, akkor egy 1888 óta fennálló rendszert váltott. A huszadik század elejének egyik kedvelt marketingeszköze volt a…..
csodakamra Pandóra pithosza 2017.07.29 11:20:27
"Ez egy Pandóra szelencéje" - szoktuk néha mondani, ha úgy gondoljuk, egy ártatlan kíváncsiságnak nem kívánt következményei lehetnek. Pandóra története egyfajta görög bűnbeesés-ábrázolás, csak itt az alma helyett a szelence lett a veszte a világnak. És hogy miért pont szelence? A kifejezés története…..
Több száz éves történet, tizenhét kerület, évi két verseny: versenyenként három kör a főtéren tíz versenyzővel, a végén egy győztessel és kilenc vesztessel. A Siena főterén, a Piazza del Campon évente megrendezésre kerülő lóverseny, a Palio di Siena a kerületek háborúja, ahol a győztes mindent visz,…..
Mikor 1610. januárjában Galilei belenézett az általa tökéletesítgetett távcsövébe, felmerülhetett benne, hogy a Jupiter környezetében megfigyelt égitestek újabb csapást mérnek majd az akkor elfogadott hivatalos álláspontra a világegyetem felépítését illetően. A Jupiter négy égi kísérőjéről már az…..
Az élet egy libajáték - kezdi egyik versét Johann Wolfgang Goethe, amiben a libajáték az élet allegóriája. A csavar a dologban, hogy ennek az ellenkezője is igaz, hiszen a modern formájában a 16. század végén kialakult táblajáték felépítése éppen az emberi életet szimbolizálja. Ha a történet további…..
Mikor leültem a tévé elé gyerekkoromban, hogy együtt énekeljem a "magas hegyek mögött, hol a tenger hupikék..." dalt, még nem gondoltam, hogy a kis kék lények fehér sipkája milyen lebilincselő történetet rejt. A frígiai sapka mára a szabadság jelképe, ha elkezdjük feltárni ennek az eredetét, akkor…..
csodakamra Jelmezek haladóknak 2017.04.01 20:34:05
Ugyan a farsangszezon már tovaszállt a lágy tavaszi szellőkön, és a halloween is messze van, ezeknek a jelmezeknek az elkészítéséhez jó, ha időben hozzálát az ember. Nicolas II. Larmessin egy többgenerációs művészcsalád második tagjaként a 17. század végén (1695) alkotta meg groteszk ábrázolásait,…..
Maria Sibylla Merian egy olyan korban alkotott kimagaslót a rovartan tudományában, amikor női tudósok csak elvétve akadtak. A 17. század második felében élt természetkutatót és művészt elsősorban lélegzetelállító tudományos illusztrációiról ismerhetjük: virágok, rovarok, lepkék, pókok tűnnek fel…..
A Kennicott-Biblia az egyik legszebben díszített héber nyelvű Biblia, ami néhány évvel azelőtt született, hogy a zsidókat kiűzték volna Spanyolországból 1492-ben. Margináliái fantasztikus lények egész tárházát vonultatják fel, számos esetben gazdagon aranyozott díszítéssel. Benjamin Kennicott…..
Többféleképpen is megkínozták a hitéért, legendája szerint az ördög többször is megkörnyékezte, de ő mindvégig hű maradt vallásához, élete utolsó pillanataiban azt kérte imájában, hogy ha egy asszony, szülés közben halálos veszélyben forog, és őhozzá könyörög, épen szülje meg gyermekét. Antióchiai…..
csodakamra Három? Királyok? 2017.01.07 10:01:56
A hagyomány szerint január 6-án ünnepeljük, hogy a háromkirályok, Gáspár, Menyhért és Boldizsár meglátogatták az újszölött Jézust. A Bibliában azonban sem arra nincs utalás hogy hárman lettek volna, sem arra, hogy királyok voltak, és a nevük sem szerepel Máté evangéliumában. Mi hát a…..
Ha valakinek esetleg eszébe jutna, hol találhatna egy bonnacont vagy egy leucrotát, akkor a legjobb ötlet egy bestiáriumban keresni. A középkor egyik fontos műfaja volt a különböző állatok, növények, sőt sziklák leírását tartalmazó bestiárium vagyis állatkönyv. Ezek közül is az egyik legszebben…..
csodakamra A legbátrabb női szent 2016.11.26 11:28:30
Bebörtönözték, megkínozták a hitéért majd pedig kivégezték. Története miatt számos szakma tartotta védőszentjének, így a teológusok, a filozófusok, az ügyvédek, a szónokok, de még a nyomdászok is. Emellett a tizennégy segítő szent egyike: ő Alexandriai Szent Katalin, akinek ünnepe november 25-re…..
csodakamra Az első felhőkarcoló 2016.11.06 09:41:43
Az első, mai értelemben vett égbenyuló felhőkarcolók a XIX. század második felében jelentek meg. A vágy azonban arra hogy minél magasabb épületet emeljenek már jóval korábban megjelent, a piramisok Egyiptomban vagy a zikkuratok Mezopotámiában az első próbálkozásai az emberiségnek, hogy minél…..
Az angyaloknak nincs szárnya. Sőt a keresztény teológiai szerint igazból testük sincsen. Ha azonban végigtekintjük az angyalábrázolások évezredes történetét, leginkább az tűnik fel hogy nagyon is van szárnyuk. Mi hát az igazság? Ha erre a kérdésre nem is kapunk választ a következőkben, arra igen,…..
csodakamra Angyalszárny-katalógus 2016.09.24 09:01:03
Az angyaloknak nincs szárnya. Sőt a keresztény teológiai szerint igazból testük sincsen. Ha azonban végigtekintjük az angyalábrázolások évezredes történetét, leginkább az tűnik fel hogy nagyon is van szárnyuk. Mi hát az igazság? Ha erre a kérdésre nem is kapunk választ a következőkben, arra igen,…..
csodakamra Noé bárkái 2016.09.10 09:46:07
Az özönvíz és Noé bárkája a Biblia egyik legfontosabb története. Mindig is mozgatta az emberek fantáziáját, hogyan nézhet ki egy akkora hajó, amin a világ élővilágának jó része elfér. Természetesen a korábbi korok emberei is megpróbálták ábrázolni Noé vállalkozását, számos kézirat készült, amiben a…..
Az idősebb Pieter Bruegel németalföldi közmondásokat feldolgozó képe leginkább talán a Nyugati téri aluljáró egyik zsúfolt pénteki délutánjához hasonlítható. Első pillantásra csak káosz és zsúfoltság látható, jobban szemügyre véve azonban a számtalan alakot, mindegyikük egy történet:  egy-egy vagy…..