Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Iván Ivanovics

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vendégposzt rovatunkban régóta hűséges és szorgalmasan kommentelő olvasónk, Minorkavidor kért és kapott lehetőséget szerzőkénti bemutatkozásra, alább olvashatjátok élvezetes írását. Ráadásul Mohács évfordulójához közeledve a szomorú következményekre is emlékeztet…..
Iván Ivanovics 2014.08.26 23:01:35
Érdekes írás, bár a cím után én azt reméltem az engem érdeklő kérdések egynémelyikéhez is kapok információkat.
Lássunk néhány témakört:
Lajos királyunk lengyel-cseh-magyar trónja 27000 katonával ér Mohácsra, ebből 4000 a magyar. Kicsit megcinkelték az arany forintunkat azt kiderült. Történelmünk első pogromja után itt a török.
Jó, János királyunkat megvették kilóra a 80000 fős fősereggel együtt, no de ki és miért? A magyar nemesség nem odaveszik a harcban, hisz azt bölcsen elkerüli, hanem János király országába emigrál és megszállja Erdélyt, tehát az európai aranytermelés döntő hányadát adó aranybányákat megtartja.
A spanyol hajók már hordják egy ideje a sárga fémet a Habsburgoknak, de az érzékeny labanc bánat a bányák hiánya.
Mária királyné hova teszi a Budáról menekített kasszát, azokat az arannyal rakott gályákat? Aztán meg miből építi meg Hollandiát királynői minőségben, a császár húgaként? Kárpótlási jegyből? Nem hiszem. Hol volt a császári bratyó Mohácsnál? Esetleg Lajosunk is pályázott konkurensként a jack pot-ra a császári koronára?
Aztán meg a töröknek pár nap múlva a Dunakanyarban is szét kell lőnie egy 20000 fős sereget, azok miért nem mentek Mohácsra?
Azzal most ne töltsünk időt, miért kell a budai zsidóságot anblokk Szíriába telepíteniük, majd csak 1541-ben jönnek vissza és 1686-ban Savojai gyilkolja le őket az utolsó szálig, addig csak ők lakták a várost, meg némi helyőrség. Ezek nagyobb játszmák, sem hogy felfoghatnánk.
A török megszállta területek történelmét eddig senki nem dolgozta fel. Ez egy törölt fájl a magyar históriában. szembe kellene nézni olyan problémákkal, hogy az európai húskereskedelem 80%-a innét kerül ki, kelet-nyugat közvetítő kereskedelemben monopol helyzet, főiskolák Tolnán, Kálmáncsán, stb. Az a mondás, hogy bejárta Tolnát, Baranyát – ekkor születik, azt jelenti bejárta a művelt Európát (lásd: a Loci comunes évszázadok múlva is tankönyv svájci egyetemeken - Szegedi Kiss István)
Ugorjunk:
Bocskay féle társaság.
A 15 éves háborút a spanyol ági Habsburgok hozzák ránk a híres tengeri győzelmükkel.
A „prágai órás mester”, miből fedezi a háborúit és az alkimista kutatásait, aki ugye a magyarok királyaként is tiszteltetik ? Ugye a bányákhoz nem fér hozzá, a spanyol rokon meg el van foglalva azzal, hogy a Dél-Amerikai licencet lopta. Ezért valakik kalóz birodalmat fegyvereztek fel ellenük, lobog a ”csontok és koponyák” zászlaja.
Ő a világ első számú rabszolga kereskedője ebben az időben, Kínába és Észak-Afrikába szállít! Kiket? Hol szerez rabszolgát, ha nem a végvári csetepaték alatt? Kinek adja el, ha nem a töröknek, hisz a selyem út eddigre török, Észak-Afrika török?
Az etnikai arányok átalakulásához ennek a kereskedésnek ugye véletlenül sincs köze?
Mellesleg a közvetítő kereskedésben van egy kicsi promóciója a hódoltsági magyarjainknak.
A cikkben nem jelenik meg az a tény, hogy amíg az alföld települései eltűnnek, addig a horvát területek népessége 270%-ot nőtt. A másik vicces történet az adó elkerülés egy formája az „elnéptelenedett falu” Somogy és Baranya 120 református gyülekezetét hegedűvel alapította egy kopasz prédikátor (Sztárai Mihály), mert az magyarul szólt és erre előjöttek a nádas rétek szigeteiről a jó magyarok. Nem egy-két esetről van szó, hanem egyszáz húsz esetről. Ezekről az elhagyatott helyekről időnként hajdúk jönnek elő és hadat viselnek még a török ellen is. A legszebb, amikor egy 40000 (negyvenezer!) fős sereg vonul végig a balkánon főrendi gyámkodás nélkül! Eléri a hadi céljait, majd haza megy.
Soha senki nem dolgozta fel, mekkora elszívó ereje volt - a rabszolgaságon túl – annak a ténynek, hogy mégis csak a világ első számú birodalma az oszmán! Európa is kirántott néhány százezer magyart mostanság meg ’56-ban is, meg előtte is egy pár milliót Amerika.
Jó, Bocskay-t hagyjuk. Ennyi most elég lesz.
Bocskay pont akkora csibész, mint a többi, egy ideig a bányák neki termelnek, Bethlen Gábor meg még hülyét is csinál belőle, meg szabadság hőst. Persze belehal a győzelembe.