Regisztráció Blogot indítok
Adatok
orbangy

187 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
TÖPRENGŐ FOCIANYUK 2024.05.05 22:50:19
Ma a napi hírek között szinte elsikkadt egy sporthír, legalábbis annak egyik részlete. A labdarúgó NB I Ferencváros - Debrecen mérkőzés kezdete előtt ugyanis mindkét csapat játékosai édesanyjukkal léptek pályára. Hogy ki győzött? Huszonkét boldog és büszke anyuka. Lehet, hogy nem ez volt ma a…..
TÖPRENGŐ HŐSÉG 2024.04.13 11:48:54
Emlékszem, iszonyú hőség volt azon a pesti lakótelepen, ahol egy földszinti kis italbolt teraszán üldögéltem egy keserves kis napernyő alatt,  már nem tudom, hogy kerültem oda, egyedüli életben tartóm az a kedvesen hűvös fehér hosszúlépés volt a poharamban és Tarrega éppen fülemben pengő…..
TÖPRENGŐ BOTRÁNY AZ OPERÁBAN 2024.03.23 12:27:55
A harmincas évek fenti című börleszkjének emlékezetes jelenete, amikor a New York-i operában a zsinórpadlás kötelein menekülve akaratlanul is átrendezik az éppen zajló előadást. Verdi Trubadúrjának bús-füstös cigánytábora így pillanatok alatt a főpályaudvaron találja magát modern Pullmann-kocsik…..
TÖPRENGŐ ILLAT 2024.02.27 19:08:25
Tanácstalanul és kissé kelletlenül botorkálok a drogériában. Élőhelyemnek éppenséggel nem tipikus része, a hosszú gondolasorok között jó ideje tévelygek csüggedten, a szemetes zsák már megvan, a kézmosóra negyedórás bóklászás után találtam rá, nagy nehezen felfedezem a tusfürdő lelőhelyét is. Sokáig…..
TÖPRENGŐ SZOPTATÉKA 2024.02.04 11:08:40
Nagyon gyorsan előrebocsátom: ez a hülye cím szántszándékkal ilyen színvonaltalan és ostoba. Csak mint lehetséges alternatívát szerettem volna felmutatni egy másik, kirívóan korlátolt címmel szemben. Kész a Tudásközpont, melyben művelődni és szoptatni is lehet – olvasható szép kövér betűkkel a…..
TÖPRENGŐ HOGY VAN? 2024.01.21 16:30:38
Van egy játékom. Tulajdonképpen nem is túl ötletes, mindenesetre vagy egy emberöltő óta művelem.  Hogy van? Az egész onnan indul, hogy világéletemben együttérzéssel viseltettem a pénztárosok, jegyszedők, eladók, pultosok, ablak mögötti ügyintézők, egy szóval a hivatásos magányosok iránt. Előttük…..
TÖPRENGŐ FIGYU-FIGYU 2024.01.17 18:09:55
Egy kiállításmegnyitón az arra felkent feladata tájékoztatni a nagyérdeműt, hogy miért tetszenek neki a kiállított művek. Vagy, hogy miért nem. Az utóbbi esetet persze nemigen vállalja senki, mert többet nem valószínű, hogy hívják, meg az sem, hogy a megnyitó után megkínálják bármivel is, de…..
Szoboszlai Dominik legutóbbi cseréjekor erősen fájlalta a lábát, ami minket, focirajongókat aggodalommal töltött el. A fő kérdés azonnal megfogalmazódott: mikor térhet vissza a pályára? Szerencsére a sajtó nemcsak az időjárás-jelentésekben képes egzakt alapokon nyugvó jóslatok megjelenítésére,…..
TÖPRENGŐ #mindmeghalunk 2023.12.02 15:45:44
Egy évvel ezelőtt az ukrajnai háború következtében várható gázáremelés kapcsán pokoli riogatáshullám söpört végig a Face-en. Nyilván mindannyian tartottunk tőle, jó néhányan viszont egyenesen boldog izgalommal ontották a mindmeghalunk, mindmegfagyunk, monnyonle, elkellmenekülni típusú riogatásokat.…..
TÖPRENGŐ HÍREINK 2023.08.23 18:10:49
Ma már oly mértékben irányítja a közgondolkodást a Facebook, hogy az itt megjelenő hírek tömege nagyjából leképezi, mi is uralja az agyakat. Az elmúlt két hét legfontosabbjai:1. Lölőné kávéja a jachton (ld. még: „yachton”).2. Tóth Gabi (ld. még: „ner-ribanc”) és Krauszbárki válása.3. Egy karambolos,…..
TÖPRENGŐ JELENVALÓSÁG 2023.08.02 16:34:29
A kicsiny vetítőhelyiségben az enyémen kívül hat-hét tonetszék magányoskodik. A kiállításhoz igazodva Cseh Tamás-felvételek peregnek, színpadi fellépések, filmrészletek váltják egymást. Cseh Tamás maga a varázslat, az első húrpendítése beleránt a világába. És megszűnik az Idő. Az egész…..
Az éjszaka jött lehűlés kellemes úttal kecsegtet. A vagonban ugyan most indok nélkül megy a frigó, de az elmúlt napok baromi hőségére még emlékszünk, föl a dzsekit, azt' jóvan. Egy komplett nyugdíjasklub az útitársunk. Köztük ül foltos barna dzsörzénadrágjában  minden utazás, sorban állás,…..
TÖPRENGŐ A CSILLÁR 2023.06.13 19:49:15
1988 nyarán a pécsi Palatinus Hotel megnyitotta igen-igen puccos kapuit, s én jelen lehettem az átadást követő fogadáson. Természetesen nem meghívottként, hiszen sem az akkori egzisztenciám nem indokolta (ez ügyben nem történt sok változás az azóta eltel évtizedek során), sem az öltözékem (egy jól…..
TÖPRENGŐ KORDONON INNEN ÉS TÚL 2023.05.20 14:08:02
Ami a gyerekek iskolai jövőjét illeti, a hír igaz: sötét és kilátástalannak tűnő évek várhatóak. A kívülálló világ egyszerűen képtelen vagy nem is akarja felfogni, hogy a negyvenplusz évesnél kezdődő (!!!) oktató- és tantestületek, az évtizedekkel visszavetett tanterv, a katasztrofális…..
TÖPRENGŐ MESE A KÉT ÓRIÁSRÓL 2023.05.05 12:03:49
Volt egyszer két óriás. Két olyan nagy óriás, amilyet ti el sem tudtok képzelni. De még a mesékben sem olvashattok két ilyen óriás óriást. És ez a két óriás találkozott. (Már ez is csoda. Hogy élhetett egyszerre, tehát egy időben, tehát ugyanakkor két ilyen óriás óriás.) No, találkozván a két óriás…..
TÖPRENGŐ UGYANAZ 2023.04.15 17:10:38
Ugyanaz az eső. Ugyanazok a pocsolyák. Ugyanazok az öregek. A semmibe foszló mondatok is ugyanazok. Ugyanaz a fűszag. Ugyanaz a matatás éjjel a telefon után. Ugyanazok a műmosolyok. Ugyanaz a néptelen lakótelep. A varjak a fákon, a károgás is ugyanaz. Ugyanazok az arcok. Ugyanazok az…..
TÖPRENGŐ LÁZADÁS 2023.03.12 17:41:08
A június páratlan hőséggel érkezett. Már két hete dúlt a forróság, az alig-tavaszból nyárközépbe robbanó meleg testet-lelket próbára tett. A férfi kiitta az utolsó kortyot is a korsóból, aztán bement a kocsmahelyiségbe, hogy újabb esélyt nyerjen az életben maradásra, ahogy mondani szokta ilyenkor, a…..
TÖPRENGŐ BÚCSÚ 2023.03.06 18:46:38
A gép csak másfél óra múlva indul, elég időben kijöttünk, a feleségem elment kávé után nézni, én egy padon ücsörgök újsággal a kezemben. A telefonnyomkodás korában nem is tudom, hogy került a kezembe, az előbb vettem el valami pultról, most szórakozottan lapozok teljesen érdektelen utazási reklámok…..
Vagy nyolcéves lehettem, amikor egy délután az iskolából hazafelé tartva felfigyeltem egy nénire, aki jócskán magasított talpú cipőjében erőteljesen sántítva ment mellettem az utcán. Egy nyolcéves gyerek éretlenségével bámultam hosszasan a furcsa cipőt, mígnem a néni halkan megszólalt: „Öcsi,…..
„Kit ráz meg egy minaret összedőlése, aki nincsen alatta és nem muzulmán?” – olvasom a hozzászólást egy, a törökországi borzalmakról tudósító videó alatt.Azon gondolkodom, hogy ezt valaki írta. És bárhol, bármikor szembejöhet velem. És nem fogom tudni, hogy ő az. Csak jön szembe szürkén, mosolyogni…..
TÖPRENGŐ MEGNYUGTATÓ 2023.01.15 17:54:40
Sok év óta tapasztalható, hogy ha Magyarországon meghal valamely közismert személyiség – legyen az politikus, művész, orvos, éltraktoros, akárki –, aki vélten vagy bizonyosan valamelyik politikai oldalhoz tartozott életében, egy fél ország képes úgyszólván azonnal ember alatti megnyilvánulásokra, a…..
TÖPRENGŐ SZERELEM 2023.01.01 17:38:00
Amíg a kávéra várok, unottan kotorászok a telefonomban: ugyanazok a hírek, mint egy órája, mint egy napja, mint évek óta mindig. Az időjárást is kívülről fújom: marad a szokatlanul tavaszias idő. Így is, van, a kirakatüvegen túl rövid kabátocskák, könnyű pulcsik s ilyenkor ritkán előkerülő, hosszú…..
Egy jókor jó helyen kitört háború aranybánya a sajtónak. Egy éve tart szomszédunkban a pokol, s gyárt óráról órára instant piacképes szörnyűségeket. „Elfoglalták", „visszafoglalták”, „elkészült a mesterterv”, „kiderült, hogy hogyan győzhetnek”, „állítólag halálos beteg”, „megérkezett a…..
TÖPRENGŐ A PILLANAT 2022.11.01 00:14:06
Tizenkilenc éves vagyok. Pár hónapja rúgtak ki otthonról. Most albérletben lakom, pontosabban épp most fogok az egyikből átköltözni a másikba. De ma nem foglalkozom ezzel: Pesten vagyok, valami jutalomutazást kaptam, hosszú vonatút áll előttem: Moszkva — Leningrád — Kijev — Pozsony. Talán…..
TÖPRENGŐ A MEGÉRTÉS CSÖNDJE 2022.09.24 17:07:39
Egy anekdota szerint Juhász Gyula állandó kávéházi asztalához Makón gyakorta leült egy diák, aki ilyenkor sokáig, szótlanul kavargatta kávéját, majd távozott. Juhász egyszer megkérdezte a pincért: – Nem tudja, ki ez a fiú? – Ide jár a gimnáziumba. Valami József Attila. – Hm. Olyan jókat lehet…..