Regisztráció Blogot indítok
Adatok
abormegen

825 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Közeledik a 3. Vinóvár, azaz a mosonmagyaróvári három helyszínes borfesztivál időpontja ezért két bor erejéig visszaidézem a 2021-es eseményt. A sétáló kóstoló mellett szakmai rendezvényekre is sor került, többek közt megválasztották a város és az egyetem borát. A Széchenyi István Egyetem…..
A bor meg én 10 évesen a csúcson 2022.08.20 16:14:12
A Nyilas Pincészet (alias Solybor Kft.) a Mátrai Borvidéken 230 saját hektárt művel, valamint további 100 hektárt integrál. Elsősorban fehér szőlőfajtákkal foglalkoznak, kisebb részben kékszőlőt művelnek. Nyilas Ilona és lánya, Bodor Nóra nevéhez fűződő reduktív fehér borcsalád része egy sauvignon…..
A syrah szőlőfajta hazánkban is kedvelt a borfogyasztók és a termelők körében egyaránt. A hazánkban termő 311 hektárról átlagos, rövid életű borok is készülnek, de jó kezekben kiemelkedő minőséget produkál. Erre jó példa egy érett, tökéletes állapotban lévő 15 éves syrah Takleréktől. A Borigo…..
Minden évjáratban kimagasló minőségű olaszrizlinget készítenek Figuláék a Sáfránkert dűlőből. Óriási kedvencem ez a bor, mert tartalomban és mélységben szinte verhetetlen. A 2017-es évjáratot volt szerencsém kóstolni, amely zseniálisan mutatja a borban rejlő potenciált...
A bor meg én Korosodó Bock Pinot 2021.12.05 15:41:52
Egy nagyon izgalmas kóstolót tartottak a Borigo szerkesztőségében, amikor is az érlelt pinot noirok voltak fókuszban. Felemás élmény volt, de voltak kimagasló tételek. A 2006-os Bock Pinot noir például kifejezetten tetszett...
Piero Antinori márki az olasz borélet kiemelkedő alakja, aki az egész világon rendelkezik birtokokkal. A bátaapáti birtokot 2000-ben vásárolta meg Jacopo Mazzei márkival. A 170 hektáros birtok közel kétharmadán fehér szőlőt, harmadán kékszőlőt termesztenek. A tolnai Tűzkő birtok válogatás…..
  F, mint Furmint, barrel aged belgian strong aleA törökszentmiklósi Ugar főzde különleges tétele, amely az Első Mádi Borháztól származó furmintos hordókban érlelődött, majd némi visszaszénsavasítás után került palackba. 11%-as alkoholtartalommal rendelkezik. Illatában likörös, konyakos jegyek,…..
A bor meg én Méltó utód 2021.07.20 19:55:51
Takler Pince, Szenta-hegyi Kékfrankos 2017A bor előző évjáratát viszonyítási pontnak tartottam, annyira fajtajelleges, komplex bor volt. A 2017-es évjáratban sem kellett csalódnom. A bátaszéki Szenta-hegyről összesen 6000 palacknyi kékfrankost készítenek Taklerék. A bor kádban erjedt, majd nem csak…..
A Roero régióban (Észak –Nyugat Olaszország) vidékén található el a pincészet. Az 1950-es évekhez és Ernesto Faccenda nevéhez köthető a borászat megalapítása. A termelés főleg Nebbioloval és Barbera szőlőfajtákkal kezdődött majd fokozatosan növelték a területeiket és a fajtaválasztékot. Napjainkban…..
A bor meg én Csernus válogatás 2021.06.03 14:58:03
A felvidéki Csernus Pincéről már írtam itt, itt és itt is. Most a legfrissebb borokat volt alkalmam kóstolni...
Az őrvidéki Ruszton 25 hektárt művel biodinamikus elvek szerint a családi borászat. A gazdag fajtaválaszték fontos szereplője a kékfrankos, amelyet a Greiner dűlőből külön is elkészítenek...
  A Nachbil Borászat két komoly tételéről már korábban írtam, most a gasztro márkájukból választottam ki két bort...
Meglehetősen régen írtam már a Villa Sandahl badacsonyi rizlingjeiről, pedig minden évjáratban figyelemreméltó borokkal jelennek meg a piacon. A címkén lévő seregélyek arra utalnak, hogy ebben az évjáratban különösen nagy lendülettel fogyasztották az érett bogyókat. Egészen késői szüretből származó…..
A pincéről már írtam pár gondolatot itt. Ausztria fő fajtájából készítettek egy izgalmas bort. A tétel tartályban erjedt, majd a fele másod és harmadtöltésű hordóban érlelődött egy éven keresztül finomseprőn. Palackozás előtt házasították a hordós és tartályos részeket...
A pincészet története 1820-ban vette kezdetét José Maria da Fonseca által és jelenleg 650 hektárra tehető az ültetvényeik nagysága. Az egyik legnevesebb területük Cova da Periquita. Természetesen helyi fajtákkal dolgoznak és nem csak csendes bort, hanem portóit és Setubal Moscatelt is készítenek.…..
Ökológiai gazdálkodásból származó bioborokat készítenek az 1999-ben alapított, 20 hektáros krasznabélteki borászatban. A birtok neve a közeli hegycsúcsra utal. Minimális beavatkozásra törekszenek a borok készítésekor. Fajtaválasztékuk széles, nemzetközi és helyi fajtákkal is dolgoznak. A pince…..
A Kavaklıdere Pincészetet 1929-ben Ankarában alapították, az első magán pincészet volt az országban. Ma is családi tulajdonban van a hét különböző bortermelő régióban található 650 hektárnyi ültetvény. Több borászatot tulajdonolnak, többek közt két chateaut Bordeauxban...
A 2016-ban alapított családi pincészet 14 hektárnyi ültetvénnyel rendelkeznek a Nagy-Eged dűlőben, azon belül is a mészköves márgás talajú Kövesen, a mészmárgás Farmon és a fekete nyiroktalajjal bíró Birsalmáson tufás-homokos bemosódásokkal kiegészülve. Az Egerben ők az egyetlen organikus borászat.…..
A 2013-ban alapított Felvidéki pincészethez 2,75 hektárnyi terület tartozik. Szőlőterületeiket biodinamikus elvek alapján művelik. Az első bor Szlovákiában, amely deklaráltan kén nélkül palackoz. Az erjesztési folyamatoknál csak a vadélesztőkre alapoznak. A borok 228l-es régi hordókban és 500l-es…..
Csernus Pince, Kékfrankos 2017A családi pincészet a Felvidéken, Ipolynyéken található. A területeikre jellemző a vulkanikus kőzetben gazdag talaj. Boraik elkészítése során kísérleteznek oxidatív eljárással, mint a barrique érlelés és battonage módszerekkel. Vadélesztőkkel erjednek a borok és ként is…..
1995-ben alapította a Heumann házaspár a birtokot, amely mindössze néhány hektár. Kezdetben hobbiként tekintettek a pincészetre, de a folyamatosan megnövekedett mennyiség miatt bővülésre volt szükség. 2008 óta a fiúk is besegít a borászat életébe, így művelik a 10 hektárt. A pince csúcsbora került a…..
A családi pincészet 1960-as évektől számítva foglalkozik szőlőtermesztéssel. 10 hektárnyi területtel rendelkeznek, melyek az Iván-völgyben, a Kerék-hegyen, a Decsi-hegyen és a Nagy Mihály-völgyben találhatóak. Szőlőterületeiket vegyszermentesen és bio módon művelik...
A Vinkara borászatot 2003-ban alapították és 135 hektárnyi területen gazdálkodnak főleg őshonos fajtákkal (öküzgözü, bogazkere,hasandede és narince), de foglalkoznak több nemzetközi fajtával. A törökországi Közép-Anatólia régió, ahol a pince működik, éghajlatára jellemző a meleg nyáron és a nagyon…..
Ágoston Zsolt nevéhez köthető a kárásztelki birtok alapítása 2016-ban, melyet fiával közösen igazgatnak. 21 hektáron gazdálkodnak és tagjai a Cramele Crișana mezőgazdasági szövetkezetnek. Nemzetközi és helyi szőlőfajtákat egyaránt termesztenek...