Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Narmagi

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2015 szeptember 8-án egy magyar online tévé egyik operatőre Röszkén dolgozott, éppen a menekülteket filmezte. A rendőrök közül kitörő menekültek közül az esetről készült videófelvételek tanúsága szerint először egy kislányt, majd egy gyermekével a karjában menekülő…..
Már az elején le kell szögezni, hogy nem a Dalai Láma hibája az egész. Az európai hippik és a kicsit elveszett harmincas értelmiségi csajok által is nagyra tartott vallásai-politikai vezető mit sem tudott arról, hogy a magyar önkéntesek idén be szeretnék fejezni a Zangla falunak…..
Narmagi 2014.08.14 08:58:34
@geriszab: "a kínaiak megszállták Tibetet és a buddhista lámák terrorját felváltotta a maoista terror
egyik sem éppen normális"

Ezzel a mondatoddal a történelmi hozzá nem értésedről is tanúbizonyságot tettél. Lámák terrorja? hű :D

A buddhizussal kapcsolatos véleményedet nem szándékozom kommentálni. Mindenki abban hisz amiben akar. Ha te semmiben, az is jó, sőt a legjobb, ez a buddhizmus maga :)

Na talán csak annyit, h vannak ugye hiten alapuló vallások - és tulajdonképpen minden vallás ilyen- és van a buddhizmus, ami tapasztalati vallás, tehát nem hinni kell valamiben. Buddha azt mondta, h ne higgy el semmit, amit mondanak neked, még ha egy buddha mondja is. Tapasztald, meg járd az utad, stb. - Ezt egy gyakorló buddhista biztos jobban el tudja magyarázni neked, mint én.

Ja és a buddhizmusnak több útja is van ám, azon belül több iskola. Szóval, h mit mondnak Sri Lankán, nem biztos, h azt hallod majd a tibetiektől is.

Szerintem egyébként minden vallás egy doboz, ami csak megosztja az embereket, ezzel szemben a buddhizmus nem doboz, nem zár a dogmák falai közé. A buddhizmus inkább az elme tudománya. Ezt Ole nagyon jól reprezentálja.

A buddhizmusban egy dologra mondhatod, hogy hit kell hozzá és ez a reinkarnáció, mert bár mindenki gyakorolja, senki nem emlékszik rá - bár vannak módszerek az emlékezésre is ;)
Viszont a materializmus is egy vallás. Az anyag végtelen tisztelete. Ha abban hiszel, nekem ok. De abban hinni, hogy egy élet létezik, nincs lélek, tudat - hívd bárminek - és a test halála után semmi sincs, legalább olyan fanatikus hit, mint katolikusnak vagy muszlimnak lenni.
Narmagi 2014.08.14 10:55:47
@geriszab:
"szóval jött Buddha, ha élt egyáltalán, aztán megmondta a tutit utólag meg mindenki gondol, amit akar, és mind azt hiszi, neki van igaza"
Nem, Buddha ugyanazt tanította csak mindenkinek a maga szintjén. Nézz utána, ha érdekel. Aztán az évezredek alatt erre mi rakódott még, az egy más kérdés.

"tudománynak vannak kritériumai, a buddhizmus meg ezeknek nem felel meg
elme tudománya az a neurológia, pszichiátria, pszichológia és hasonlók esetleg"
A tudomány is állandóan változik. :)
Egyszer rég megállapították, h az atom a legkisebb anyag, aztán kiderült, hogy még ez is bontható. Jött az újabb tézis, hogy az atommag a legkisebb. Azt ugye tudjuk, hogy még az is bontható. Most már azt mondják, h az atommag is talán csak egy sűrű rezgés. Azaz nem is anyag. Tehát minden ebből a nem anyagból áll össze sűrű egésszé. És akkor még nem is beszéltünk az antianyagról/CERN/. Itt tart most a tudomány.
Buddha 2500 éve azt mondta, hogy a forma üresség, az üresség valójában forma.
Ezt esetleg gondold végig. ;)

tudomány és buddhizmus:
www.youtube.com/watch?v=l2vojwyU-Dw

De hogy teljesen egzakt dogoknál maradjunk. A történelemnek azért nézz utána kérlek, mert ilyen bődületes dolgot, hogy "lámák terrorja" max csak egy standup műsorban hallhatsz. :D Talán arra gondolsz, hogy Tibet monarchiaként működött, vagy, hogy a bírálói szerint feudális jellegű államként. Viszont ott még az állatokat is tiszteletben tartották. Nem volt semmilyen terror.

És végül... bármennyire is tiltakozol a nem hitedet, vagy materializmusodat, hitként titulálása ellen, azt ugyanolyan fanatikusan, ugyanannyi haraggal képviseled, mint egy iszlám vagy keresztény fundamentalista. :)
Narmagi 2014.08.14 14:43:52
@geriszab:
Kedves Geriszab! Én nem gyűlök senkit, harag is csak benned van.
Mondom, abban hiszel amiben akarsz. Nagyot nem hibázhatsz, sok életed lesz még átértékelni a tudomány kőbevésett tanait! :)