Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mérnök74

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Visszatérő sirám Liget Budapest Projektet (LBP) ellenzők részéről a hatástanulmányok hiánya, amelyre egy szintén nem túl izgalmas, de legalább konzekvens válasz érkezett heteken át az illetékesektől: „készülnek”. Ez elég sokáig a szokásos alibi-válasznak tűnt, de némi,…..
Mérnök74 2014.08.05 15:58:10
A Városligetbe tervezett múzeumi negyed kapcsán csak két kérdésem van. Az egyik: szereti-e a Fidesz Budapestet vagy sem? Öt évvel ezelőtt, amikor a fiam megkezdte tanulmányait az egyik pesti egyetemen, döbbentem jártam be Pest belvárosát. Lepusztult épületek, kosz, megkezdett, de elhanyagolt építkezések „szúrták” a szemem. Két hete négy napot szánva a megújult Budapest megismerésére átadott 4-es metró, avatás előtt álló Fradi stadion, megszépült belváros, csodásan felújított Kossuth és Erzsébet tér, Vigadó, átadásra váró Várbazár fogadott. Az első kérdésre válasznak – szerintem –ennyi is megteszi.

A második kérdés: jó-e, ha a Fidesz szereti Pestet? A sajtót böngészve úgy látom: nem mindenkinek. A fanyalgásban kéjes örömet szerzők szinte minden megvalósult beruházásban a hibát keresik. Az csak természetes, hogy az FTC stadionja – mert stadion – balliberális körökben csakis bemocskolandó, mint ahogy az új Puskás stadion és a múzeumi negyed tervei is kiverik náluk a biztosítékot a „hatalmas” költségek miatt. Olyan szívesen elmagyaráznám vidékiként: ezekkel a nemzet fővárosa lesz szebb, aminek hasznát, ha követve is (turizmus bevétel) az egész ország élvezheti. Elmondanám: az „új Puskás” nem csupán egy stadion lesz, hanem egy romhegy helyére kerülő sport, kulturális és szabadidő központ. Mint ahogy a múzeumi negyed sem „csak” múzeumok halmaza, hanem megújuló Városliget, egy olyan célállomás, amit senki nem hagy ki, ha már egyszer Budapestre tévedt. És ezek nélkül egy hagyományaira büszke, de folytonos megújulást kívánó, közel kétmilliós nagyváros a XXI. században nem létezhet. Mert ide turisták milliói érkeznek, akiket ki kell szolgálni, mint ahogy a fővárosban élők is joggal várják el: Budapest ékköve legyen Magyarországnak, olyan város, ami éppen szépsége és komfortossága miatt élhetőbb, mint tíz éve volt.

Mondanám, de kinek mondjam? A távlatokban gondolkodók, a tervezők és építők pontosan értik, miről beszélek. A fanyalgók meg úgyis csak legyintenek. És már annak is örülhetek, ha a következő hozzászólásban csak öt mocskolódó jelzőt illesztenek a Fidesz-bérenc megszólítás után.