Regisztráció Blogot indítok
Adatok
barkooh

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Úszómedence a tetőn, szauna, játszószoba, közösségi tér, mosókonyha, veteményeskert, kerékpártároló és akad vendégeknek apartman is. Bécsben, egy lakótelepen.  Egy tavaly végzett kutatás szerint a bécsiek 97 százaléka szívesen vagy nagyon szívesen él a városában. Nem is csoda, ha a fentebb említett…..
barkooh 2014.08.02 14:53:01
Nem olvastam el a cikket teljes terjedelmében, de engedjétek meg, hogy feltárjam a tényeket, ugyanis a cégünk kimondottan ilyen jellegű lakótelepi lakások építésével foglalkozik hosszú ideje. Egy osztrák cég alvállalkozójaként a gipszkartonos munkákat csináljuk, így belelátunk szinte az egész munkafolyamatba. (csőszerelés, villany, burkolás etc.) Ezeket a lakóházakat pozitív példaként említeni a vicc kategóriába tartozik. A struktúrát leszámítva az összes ház panel elemekből készül, tehát egy két törést, leszámítva semmiben nem tér el az itthoni rehabilitált panelházaktól. A lakások kb. 90% maximum 50 négyzetméter és ahol mi dolgozunk általában egy hosszú sötét folyosóról nyílnak. Természetesen minden fal (még a lakásokat a folyosóról elválasztó falak is kizárólag gipszkartonból készülnek) a legolcsóbb, de a szabványoknak épphogy megfelelő minőségű anyagokból, bár gyakran fordul elő, hogy spórolásból kevesebb anyag fémalkatrész, etc. kerül beépítésre. A falakban (külföldi vendégmunkások) gyakran ott maradnak bezárva a telehugyált műanyag flakonok, kajamaradék, etc. (csak az építésvezető meg ne lássa). Ami viszont még engem is meglepett, hogy több építkezésen is felhasználnak maradék, bontott anyagot. (főleg járólap) A helyzet valszín. Magyarországon még rosszabb ilyen szempontból, a különbség, viszont, hogy ezek a bécsi panel lakások irgalmatlanul drágák. Még a jól kereső bécsieknek is!! Egy 50négyzetméteres lakás a külvárosban, ami mondjuk pont a simmeringeri gyárkéményre néz 100-150.000 Eurónál kezdődik!!! De nem ritka mondjuk a 4-500.000 eurós lakás sem, ezek persze valamivel nagyobbak 100-120 négyzetméteresek. A lakótelep egy cég által felvásárolt telken úgy van megtervezve, hogy a lehető legtöbb lakóház elférjen, úgy hogy még éppen rá lehessen húzni a parkosított kategóriát. Bár több olyan építkezésen is voltam, ahol errre sem nagyon adtak. (Pl az újonnan épülő Seestadt) Egymáshoz nyomasztóan közel épült házak, sikátoros átjárókkal, ahol már előre lehet látni, melyik kiszögellésben fogják megerőszakolni az akkori munkásréteg lányainak valamelyikét.
Meggyőződésem, hogy a fent ajnározott lakótelepek 20 év múlva a Párizs külvárosaiban épült panelgettók sorsára fognak jutni.
Rendes erkély ritkán van, inkább a beugró-szerű minden oldalról zárt loggia a jellemző. (pont mint a magyar paneloknál). Az építkezés mögött zajló profithajhászásról meg külön regényeket lehetne írni. Érdekes módon akikkel beszéltem az építtetők közül, senki nem költözne be ilyen házakba. A parkosítás határidőre gépekkel történik, gyorsan televerik néhány fával a panelházgyűrű közepén lévő néhány száz négyzetmétert. És ha kész van, lefényképeznek egy babakocsis anyukát, egy függőágyat, vagy egy slackline-ozó fiatalt, hogy micsoda "közösségi teret" építettek. Két dolog számít az építtetőnek, hogy meglegyen a haszna, és, hogy be tudja tartani a határidőt, minden más másodlagos. Azért az is sokat elmond az egészről, hogy a Seestadt nevű épülő lakótelepen, amit már említettem folyamatosan készenlétben áll egy mentőhelikopter, mert annyi a munkahelyi baleset. Az egész ellenőrízhetetlen, nem csak minőségileg, de a munkások biztonságának tekintetében is. Szóval szerintem már 20 éve folyamatosan ezekkel a konzervdobozokkal teszik tönkre ezt az amúgy gyönyörű várost. (Mert persze, ha valami útban van azt ledózerolják a francba, függetlenül attól, hogy az épületnek esetleg csak egy külső festésre lenne szüksége.)
barkooh 2014.08.05 12:25:46
@flash.gordon:
A Pöttyös utcánál meg a Határ útnál is megàll. Legyen a bécsi tömegközlekedés követendő; ezek a dobozokeg elrettentő példa. Amúgy mindig a tunningolt ladák jutnak róluk az eszembe. :)