Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Világesemények

22 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Donald Trump a napokban jelentette be, hogy elrendeli az amerikai csapatok kivonását Szíriából. A lépés, ha valóban sor kerül rá, nem csupán a nagyjából 2000 amerikai fegyveres távozását jelentené, hanem velük együtt valószínűleg a fegyverszállítmányok és egyéb támogatások felfüggesztését is. Pedig…..
Világesemények 2018.12.24 19:29:45
@NORAD: Egy orosz - iráni szövetség kínai támogatottsággal egyébként is veszélyes "konstelláció". Sziriában ha megegyeznek a törökökkel, akkor uralhatják az egész térséget.
Napjainkban Oroszország nagyhatalmi korát éli, az 1999 decembere óta, azaz több, mint 18 éve töretlenül hatalmon lévő Vlagyimir Putyin vezetésével. Az orosz elnök korszakának öt szembeötlő jellemzője: az agresszív külpolitika, a hidegháborút idéző NATO (és nyugat) ellenesség, a diktatórikus…..
A hidegháború után, egy teljesen új biztonságpolitikai korszakban - amikor három egymástól elkülönülő nagy katonai tömb (Euroatlanti államok, Független nagyhatalmak, Nyugat ellenes államok) kezében van a Föld békéjének sorsa – újra nagy szerep jut a hadseregeknek. Persze még fontosabb, hogy ezek a…..
Világesemények 2018.01.26 21:23:05
@Sir lovag: A NATO egységes fellépése egy jövőbeni komplex válsághelyzetben mindig is kétséges volt. Sajnos rengeteg érdek osztja meg a tagországokat. Jó példa mindenre az erdogani Törökország, mely egyáltalán nem törődik a NATO utasításaival/kéréseivel.
Trump választási győzelme óta jelentős nemzetközi kockázati tényezőt jelent, hiszen mindenféle diplomáciai, külpolitikai felkészültség nélkül vette kezébe az USA irányítását. Kampányában még a Putyinnal való barátságát és az Oroszországgal való békés egymás mellett élés szükségszerűségét hirdette,…..
Világesemények 2017.04.08 18:41:17
@lombozódó:
Ok. Egyelőre nincs perdöntő bizonyíték, hogy Aszad volt, de ha nem ő tette, akkor ugyan ki??? Ez jó kérdés nem?

A másik:
az lehetséges, hogy Szíria nem rendelkezik vegyi-fegyverrel, de az őt mindenben támogató Oroszország igen.
Világesemények 2017.04.08 21:12:04
@Kishableany: teljesen egyetértünk! Tényleg.
Világesemények 2017.04.09 10:11:53
@kiskutyauto: Ennyire azért nem kell felértékelni Asazadot! Bukott diktátor az egész arab világban sőt az egész Földgolyón. Egyedül Putyin támogatja még, vagyis kizárólag az oroszok miatt van még némi hatalma. De inkább csak egy báb Moszkva kezében.

Az viszont igaz, hogy Putyin jelentős gazdasági előnyöket tud kicsikarnia abból, ha Asazadot hatalomban tartja.
Pangea Megérteni Szíriát 2017.03.05 20:00:00
Meddig nem nézhetünk meg egy közszolgálati híradót migránsok nélkül? Mikor omlik végre össze az Iszlám Állam? Kitörhet-e a harmadik világháború a NATO és Oroszország között? Ki áll nyerésre a szíriai polgárháborúban? Lesz-e önálló Kurdisztán és mit szól mindehhez Törökország? Elindult-e már az orosz…..
Világesemények 2017.03.06 23:54:30
@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nem szabad nekik eladni fegyvereket? :)))))) Ez jó. Tetszik! :)) És akkor szerinted mégis hogyan pótolják hosszú évek óta a tonnaszám fogyó készleteiket? Lőszert, harci-eszközt, felszerelést? Az biztos, hogy nem Allah küldi le nekik az égből.
Az idei esztendőben két kulcsfontosságú parlamenti választás és egy ugyancsak nagyon lényeges nemzetközi döntés fogja meghatározni a kontinens és benne Magyarország jövőjét. A két választás: a 2017 április 23-án kezdődő (és május 7-én második fordulójába lépő) francia, és a 2017 szeptember 22-én…..
Donald Trump november kilencedikei megválasztásával új időszámítás kezdődhet az USA külpolitikájában. A 2008 óta hatalmon lévő Demokrata Pártnak búcsúznia kell korábbi vezető pozícióitól: az új elnök a republikánusok táborából kerül ki, a demokraták pedig mind a kongresszusban, mind a diplomáciai…..
A putyini korszak kezdete óta, vagyis gyakorlatilag az 1999/2000 -es évfordulótól kezdődően éleződik a NATO és Oroszország viszonya. Putyin ugyanis teljesen új külpolitikába kezdett hatalomra kerülésekor, mely politika szakított Borisz Jelcin korábbi, nyugattal együttműködő hozzáállásával. Az új…..
Bár 2014 nyara óta az Iszlám Állam szinte folyamatosan a nemzetközi média-figyelem középpontjában áll, és az ISIS katonai akcióival kapcsolatos hadijelentések jelenleg is mindennaposak a nagy TV társaságok és újságok felületein (CNN, BBC, The Guardian … stb) nem árt tisztában lennünk vele, hogy a…..
A hidegháború 1989/90 -es lezárulásakor véget ért a bipoláris világrend hidegháborús korszaka. A két nagyhatalom versengésére épülő, 44 éven keresztül fennálló rendszer az egyik nagyhatalom megszűnésével gyakorlatilag felbomlott. A Szovjetunió 1991 december 25-én, katonai szövetsége (Varsói…..
Világesemények 2016.06.01 15:47:34
@molnibalage: 12 db laposhátúja van az amerikaiaknak, mert bár 10 db van jelenleg aktív szolgálatban, kettő építése zajlik közben gőzerőkkel. A USS Kennedy és a USS Entreprise átadását megsürgették, és várhatóan 2020 helyett akár már jövőre megtörténhet hadrendbe állításuk. Az meg, hogy egyszerre egyidejűleg bevethető e mind, nevetséges érv. Mióta számít egy fegyvernemnél az egyszerre egyidejű bevethetőség? Különben jó a hozzászólásod, köszi! :-)
Körülbelül 5 hónapja bombázza már Oroszország szakadatlanul a szíriai területeket. Mára több várost szinte földig romboltak, például a libanoni határ közelében fekvő Homsban egyetlen épen maradt lakóház sem maradt. Moszkva beavatkozása ugyanakkor jelentősen átrendezte a térségbeli erőviszonyokat is:…..
Világesemények 2016.02.22 15:41:44
@Daddy21: @Ad Dio: @Khonsu: @Conchobar: Nos, elméletben igaz, hogy a NATO csak akkor lép működésbe egy kötelező segítségnyújtás keretében, ha az egyik tagját külső támadás éri nem pedig az illető tag kezdeményezi az agressziót ..

CSAKHOGY

egy katonai összecsapás a gyakorlatban több oldalról is magyarázható. Mert például érheti támadás a török erőket Aszad serege részéről is, amiben orosz egységek is részt vesznek, vagy az sem kizárt, hogy a törökök válaszlépésként indítanak offenzívát az Aszadista-orosz csapatok ellen és máris kérdéses, hogy akkor ki támadott először. Egy biztos: ha Törökország komolyabb harcokat kezd Szíriában orosz csapatok ellen, az lépésekre készteti a NATO államokat és az USA -t is.
Világesemények 2016.02.23 08:04:38
@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: ELMÉLETBEN így van, de hangsúlyozzuk: egy "ki támadott előbb" típusú vitában közel sem biztos, hogy megnyugtató helyzet alakulna ki. Előadódhat például az, hogy az Aszad-féle kormányerők törökök elleni támadása előzné meg Ankara válaszcsapását és így a törökök hivatkozhatnának külső agresszióra (aminek akkor lene súlya, ha az Aszadisták oldalán orosz egységek is harcolnának)!!!
Jó egy hete kiélezett vita folyik arról, hogy vajon Szaúd-Arábia és Törökország beváltja-e fenyegetését, és szárazföldi haderővel beavatkozik Szíriába? Ez nemcsak azt jelentené, hogy az Iszlám Állam és a többi hasonló terrorista szervezettel csapnának össze, hanem a szíriai kormányerőkkel és a…..
Az 1999-ben alapított, de saját földrajzi területet csak 2014-ben szerzett Közel-keleti terrorszervezetet, melyet a legtöbb híradás Iszlám Államnak, vagy ISIS –nek nevez, sokan nem tekintik valódi, klasszikus értelemben vett szuverén államnak. Bár van saját fővárosa, hadserege,…..
Világesemények 2015.12.09 15:48:12
@aegithalos: Teljesen jogos. Javítottuk! Köszi!
A november 15-16 –án megtartott G20 találkozó (mely a török Antalya városában volt megrendezve) nagy eredmények nélkül zárult, ám egy érdekes jelenete azért akadt. Az oroszokat bíráló angol kritikákra reagálva ugyanis Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette: vannak olyan G20…..
November 13-án a francia fővárosban, a késő esti órákban több helyszínen hajtottak végre robbantásos és kézifegyverekkel zajló terrortámadásokat ismeretlen tettesek. Szombat reggel még nem tisztázott az áldozatok pontos száma, de szinte minden híradás 100 –nál több halálos áldozatról beszél (több…..
A külföldi hírműsorok, idegen nyelvű, nyugati források és újságcikkek szerint az Európa (és benne természetesen Magyarország) felé tartó hatalmas menekültáradat forrása nagyrészt Szíria, kisebb részben pedig Észak-Afrika és Afganisztán. Az ezekből az országokból és területekről elinduló emberek…..
Moszkvában, a II. világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából az eddigi legnagyobb katonai parádét tartották meg 2015 május 9-én. Soha a Szovjetunió felbomlása óta (vagyis 1991 december 25 –től számítva) nem volt még ilyen méretű a katonai felvonulás. Ha a számokat nézzük: összesen 16 500…..
A napokban a szunnita Szaúd-Arábia jelentős légierőt, a síita Irán pedig haditengerészeti flottát irányít a jemeni polgárháborúba! Irán a síita vallású húszi lázadókat, a szaúdiak pedig a jemeni kormánypártiak támogatják. A válság egyre inkább három szálon kezd zajlani: az első szál a vallás-vita,…..
Ma, 2015 február 12-én Minszkben, az orosz – ukrán – német – francai vezetők, Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök részvételével ("normandiai négyek") végre megállapodást hoztak „tető alá” az ukrán kérdésben...
Aki folyamatosan figyelemmel kíséri a külpolitikai híreket, az felfigyelhetett arra, hogy az orosz-ukrán konfliktus végzetesen veszélyes szakaszához érkezett. A két ország közti nyílt fegyveres küzdelem soha nem volt még ennyire reális „lehetőség”. Mondhatni küszöbön álla a háború...
Az Iszlám Állam megszületése és országhatárokat semmibe vevő hódításai kétségtelen ténnyé tették azt a nézetet, hogy a Marokkótól Indiáig terjedő térség a hidegháború béklyóit lerázva újrarendeződik. A véres folyamat során a Nyugatnak meg kell tanulnia egységes…..
Ahogyan egy korábbi posztunkban – „A világ legnagyobb hadseregei” – megírtuk: egy új hidegháborús korszak küszöbén állunk. Az euroatlanti országok a NATO (North Atlantic Treaty Organisation) 28 tagja köré tömörülve egyre inkább ellenségként viszonyulnak az erőltetett iramban fegyverkező és expanzív…..
Számtalan jele van annak, hogy az orosz gazdaságot lényegesen jobban megviseli az ukrán válság nyomán (2014 júliusa óta) Oroszország ellen foganatosított – és Putyin által válaszembargóval súlyosbított – gazdasági harc, mint az Európai Uniót vagy az Egyesült Államokat. Az orosz válság-jelek közt…..
Az idei évre a világpolitikában olyan erős intenzitású válságfolyamatok indultak el, melyek az öböl-háborúk óta nem jellemezték bolygónkat. Két válsággóc is kialakult, az egyik Ukrajnában a másik pedig a Közel-keleten. A két térség problémáit az euró-atlanti államok kötik össze, lévén, hogy mindkét…..