Regisztráció Blogot indítok
Adatok
unkarilainen

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nehéz lenne erre igennel válaszolni. Nem kell két percnél többet tölteni London, Párizs, Berlin, Amszterdam utcáin (és nem az etnikai negyedekre -- valójában gettókra -- gondolok) ahhoz, hogy látsszék: aligha. Az uralkodó osztály, a  véleményformálók többsége és a…..
A szabadságnak nem, csak a függetlenségnek van kultúrája Magyarországon. Ez a függetlenségi kultúra értelemszerűen hiány és sérelmi alapú, mivel az I. világháború végégig, közel négyszáz éven át a hódoltság valamilyen állapotában élt az ország. A nemzettest…..
unkarilainen 2014.12.05 20:51:42
@Counter:
"ne felejtsük el..."

Részben igaz, de egy államalakulat azért nem egyenlő az azt alkotó népekkel. Pl. lehet, hogy Bizánc volt a déli határon már István idejében, de azért ott már akkor is szlávok laktak.
Annyiban viszont igazat adok, hogy egy 1020-as állapot más, mint egy 1820-as.

Amit akartam mondani az az, hogy
1. Nyelvileg-kulturálisan és karakterében más jellegű népek közé csöppentünk
2. A Kelet-Nyugat határán voltunk mindig is, ami nem könnyítette meg, hogy teljes mértékben integrálódni tudjunk valamelyikhez (esetünkben Nyugat)
3. Történelmünkben elég nagy arányban "ostromlott vár" állapotában találtuk magunkat (hoztak bennünket), mindkét "irányból".

Ez a 3 tényező részlegesen igaz lehet a lengyel, észt, finn népre is, de talán ilyen mértékben nem, mint miránk.
unkarilainen 2014.12.05 21:42:47
@Counter:
OK, de olyan hidegben kinek van kedve harcolni? :))

Illetve:
Ők nem "keleti nép" olyan értelemben, mint mi. :)

Egyébként nem vagyok teljesen tisztában a finnek történelmével, pl. nem tudom őket mennyire akarták erőszakkal áttéríteni, más nyelvet rájuk erőltetni, mennyi autonómiájuk volt stb. Ezekben lehetnek nem lényegtelen különbségek köztük és köztünk.

Végül: én kicsit vitatnám ezt a megbolondulást is. Elfogadom persze, hogy voltak és vannak ennek túlzásai. De ez egy ellenreakció is a "másik fajta túlzásra" lásd. elnémetesítés régen. Ma kulturális értelemben lehetne elamerikaiasításról beszélni.
Vagyis a nacionalizmus egy természetes reakció a mindenkori birodalmi szemléletű politizálásra. Amikor úgy érezzük, hogy ez erősödik velünk szemben, akkor a nacionalizmusunk is erősödik.

Azzal viszont egyetértenék, hogy ez tud nagyon provinciális, kispolgári és buta is lenni, ami megértem ha taszító másoknak.
unkarilainen 2014.12.05 22:12:09
@Counter:
Nem állítom, hogy jobban amerikanizálnának, mint bárki mást, csak annyit, hogy másként reagálunk rá.
Orbán vélhetően Merkel hozzájárulásával építi Paksot (amelynek építése során egy szakértő szerint kb 4-500 milliárd forint fog "eltűnni" a rendszerből), mert Németországnak szüksége van (szigorúan a saját határain kívül, a csodálatosan zöld, jövőbe mutató belföldi…..
unkarilainen 2014.11.07 14:40:38
@DrGehaeuse:
Én inkább arra az ellentmondásra hívnám fel a figyelmet, hogy valamiért sokan vannak, akik a hazai nem vagy alig létezö konzervativizmust, szabadságpártiságot nem saját eröböl, hanem egy másik ország beavatkozásától várják. Helyes-e ez?
A jelenlegi amerikai kormány meg aztán abszolút nem vádolható túlzott kapitalizmusbarátsággal, szabadságpártisággal, közösségek támogatásával. Mostanában pont ezzel ellentétes megnyilvánulásai vannak. Ami jobb, ha óva int szerintem.
unkarilainen 2014.11.07 15:12:11
@Counter:
Értem a kérdésfelvetést. Ezt is lehetne vizsgálni, de gyanítom eljutnánk a kérdéshez, hogy "ki legyen, az aki elnyom minket", a kisebbik rossz ötszáz éve tartó dilemmája. Szabadok nem lehetünk, de megválaszthatjuk urainkat.
"Ha már elnyomás, legyen külföldi." - mondod te. "Ha már elnyomás, legyen hazai." - mondom én, de csak azért, mert azt könnyebben meg lehet változtatni. Ha ez német, osztrák, moszkvai, brüsszeli vagy washingtoni, akkor azt sokkal nehezebb.

Persze nem azt mondom, hogy legyünk mindenki ellensége. Tartsunk távolságot - ennyi kb.
A mai végtelenül korlátolt világunkban, amelyben a nép fiainak-lányainak egy egyébként versenyképtelen országban egyetlen áruba bocsátható értéke maradt, ez pedig a szavazata, a nacionalizmus és a pőre demokrácia násza tűnik az évtized legfontosabb folytatólagos celeb…..
unkarilainen 2014.09.27 11:57:25
@Geo_: Értem amit írsz. Ugyanakkor azt érzékelem te mindent az egyénből és az individuumból vezetsz le. Szerintem nem az egyéből kell kiindulni, hanem az egyéből ÉS a közösségből. Ezek együtt adják a helyes irányt. Szerintem ma a legfontosabb lenne ezt hangsúlyozni és nem az egyiket szembeállítani a másikkal. A baloldal túltolja az egyéni jogok biciklijét, a (szélső)jobb meg a nemzetit. De sehova nem jutunk így.
Orbán Tusványoson (MTI/Origo/Index): A magyar nemzet nem egyének puszta halmaza, hanem egy közösség, amelyet szervezni, erősíteni és építeni kell - fogalmazott Orbán Viktor, kijelentve, hogy ilyen értelemben a Magyarországon épített új állam egy nem liberális állam. A…..
unkarilainen 2014.07.26 18:27:59
@egyetmondok:
Korlátozott (konzervatív) demokrácia létezik még. Ez volt az első világháború előtt és után is. Valami hasonlót valósítanak most (újra) meg...