Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Yoan

28 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hétköznapi Hitvédelem A hatalom 2023.10.21 21:39:02
Manapság, amikor rengeteg kérdés, elmélet és vita merül fel az Egyház hatalma illetve az Egyház és a politika, világi hatalom kapcsolata, összefonódása témájában, és számos hívő - legalább is felszíni indokként - emiatt hagyja ott az Egyházat, fontos, hogy pár dolgot tisztába tegyünk. Az…..
Hétköznapi Hitvédelem Az idő 2021.08.11 21:59:48
Az idő fogalmát azért fontos tisztázni - hitvédelmi szempontból is -, mert szorosan hozzátartozik ahhoz a gondolati struktúrához, amelyben nemcsak a próféciákat, hanem saját sorsunkat, lehetőségeinket, szabad akaratunkat is értelmezzük. Személyes beszélgetgetéseim és filmélményeim során tapasztaltam…..
Yoan 2022.02.28 11:17:28
@IC XC NI KA: A cikk leginkább arról a felvetésről szól, hogy valójában az idő - objektíven - nem létezik. :) Az idő helyett a világban lévő változások egymásutánja van, erről alkot - véleményem szerint - az elme időérzetet - ami szubjektív. Az időmérő eszközök ezt a szubjektív időérzetet korrigálják egyezményes változásokat kijelölve mérő egységekként. Tehát valójában csak a világban lévő változások sorrendisége van, ezen kívül csak időérzet és egyezményes időmérés. Maga az "idő" nem létezik. Ezért nincs definiálva.
Yoan 2022.03.05 23:11:34
Nem feltétlenül kell szerintem ennyire túlbonyolítani, szerintem Ön az, aki viaskodik azzal, hogy van-e idő vagy nincs és ha van, akkor többféle van-e, számomra viszont egyszerűbb a képlet. Mivel nem pont úgy látom ezt a rendszert, mint Ön, ezért nem érzem úgy, hogy mindenképpen ebben a rendszerben kellene elhelyeznem a mondandómat. :) Ha jelen-múlt-jövő időről beszélünk, az sem több annál, mint a szubjektív elme által alkotott fogalmak, amivel az események sorrendiségét kezeljük a tudatunkban. Jelenhez egyszerűen az érzékelt eseményeket kötjük, múlthoz azok lenyomatát az emlékeinkben, a jövő pedig vagy következtetés, vagy Isten tervei, amit megírt és véghez fog vinni. Amikor látomásokról, jóslatokról beszélünk, számomra a hiteles próféta Isten tervét közli, aki nem hiteles, az csak fantáziálgat. Nem tud "benézni" oda, ami még nem létezik. (De ezekről írtam is.)

Abba pedig, hogy Isten hogyan érzékeli az időt, szerintem nem érdemes belemenni, mert ezek csak spekulációk: mivel Isten nem emberként érzékeli az időt, ezért nekünk végső soron fogalmunk sincs az Ő (szubjektív) időfogalmáról. Amikor pedig a Logosz megtestesült, emberként nyilván hasonlóan érzékelte az időt, mint mi, de mivel tökéletes Isten és ember is volt egyben, az Ő esetleges kettős időérzékelésébe megint fölösleges belemennünk, mert fogalmunk sincs róla , de nem is fontos üdvösségünk szempontjából. Néha pont egyszerűnek nehéz lennünk. :)
Hétköznapi Hitvédelem LGBTQLIE 2021.06.21 07:10:02
Tulajdonképpen ezt a témát már érintettem a Született gyilkosokról és a Családdal kapcsolatos hitvédelemről írt cikkeimben, de hasznos talán önállóan, allegóriák nélkül is beszélni is róla, mielőtt még a jelenleginél is jobban eldurvul a helyzet. Az antihetero mozgalom (talán egyszerűbb és stabilabb…..
Talán nincs is olyan ember, aki ne hordozna magában valamilyen olyan nagyobb sebet, fájdalmat, tragédia emlékét, amit akár évtizedek alatt sem képes feldolgozni. Különösen akkor, ha nem is közvetlenül minket ért a csapás, hanem szívünkhöz közel álló embereket, akiket szerettünk. Küszködik ezzel…..
Isten mindenkire annyi talentumot bízott, amennyivel képes gazdálkodni. Ahogyan azonban a több talentumot kapott teremtményeket legkönnyebben a gőg és annak következményei teszik tönkre, úgy a kevesebb talentummal gazdálkodóknak gyakran a félelem okozza a leépülésüket és bukásukat. Az ezredfordulót…..
Az Istenszülő Mária alakja megosztó szokott lenni az egyes felekezetek között, pedig jó lenne az Ő - kozmikus - szerepét egységesen helyesen látniuk a keresztényeknek, mivel ameddig az Ő alakját nem látjuk tisztábban, addig a keresztény Örömhír legkáprázatosabb színeit és - mondhatni - "luxus…..
A bűn, bűntudat, büntetés, bűnbocsánat is egy olyan kérdéskör, ahol hatalmas félreértések vannak az emberek tudatában az Ellenség agymosó aknamunkájának következtében, így nem árt ha itt is végzünk egy takarítást. A modern pszichológia, pedagógia a liberális alapú "keresztény" eretnekségekkel…..
Jelen bejegyzés célja nem a baloldali/liberális és jobboldali/konzervatív ideológiák teljes körű összehasonlítása, sem nem akar politikailag elköteleződni - akár keresztény alapon - bármerre, hanem egyszerűen az igaz hit védelme szempontjából szeretne néhány olyan alapvető problémára rámutatni, ami…..
Mindenki érzi, hogy jelenleg a család, a férfi-nő, szülő-gyermek kapcsolatok, a magzat védelme nagy válságban van. Nem pusztán átmenetről van szó, hiszen a régi struktúrákat lebontók az égadta világon semmi jobbat nem tudtak a helyükben felépíteni - nyakig benne vagyunk a válságban. Ez nemcsak azért…..
justlikeyou Pszichopata a párom 2017.05.02 21:39:27
Idilli képben tünteti fel magát és vázolja fel a kapcsolatot, figyelmes, simulékony, felkészül a leendő párja szokásaiból és feltérképezi annak gyengeségeit, hogy elérje a célját, a kontrollt. Zsolt egy közösségi oldalon írt rám, kiderült, hogy korábban már látott egy eseményen, és a titkárnőjének…..
Yoan 2017.05.03 12:11:41
@Dr. Trejo: Úgy látom azért véded ily vehemens szakértelemmel a szociopatákat, mert talán egy vagy közülük. Innentől kezdve egy - ha úgy tetszik - projekció. Figyu: szerintem (és ezzel valszeg nem vagyok egyedül) ez egy teljesen hihető történet, ahol pl. szerintem más is értette (amit Te nem), hogy időszakosan élnek együtt a párok. A pszichopata valóban átment egy kicist közhelybe, de a jelen blog nem egy orvosi blog, hanem ilyen hétköznapi értelmű. Mellesleg, Te sem szofisztikáltorvosi nyelvezetet használsz, hanem ilyen hétköznapit, sőt annak a trollkodó alsó kategóriáját. Most tulajdonképpen kivel van bajod?
Yoan 2017.05.03 18:09:11
@mbazs: Király vagy! :)
Úgy látom, közben a szükséges troll-vonást is megejtették. :)

A cikkhez visszatérve viszont tényleg vannak ilyen típusok, és az én véleményem is az, hogy aki felszínen jó színész, az annak is betudható, hogy saját személyiségtorzulását megtanulta valamelyest egy egovédő mechanizmussal kompenzálni. Viszont ez külön energiabefektetés, és amint az alany egyre jobban biztonságban érzi magát, egyre jobban előjönnek a személyiségtorzulás jegyei. Ilyenkor jön a hebegés-habogás, hazudozás, mentegetőzés, vádaskodás, agresszió, stb. Na, az ilyen fél tényleg képtelen párkapcsolatra, és a megfelelő szakembernek kell helyretennie. Jó, hogy előjött ilyen sztori is itt, mert a jótett lelkek ilyenkor tényleg hajlamosak azt hinni, megjavulhat az illető. Csakhogy ha a megcsalás párosul a hazugsággal és ez rendszeres, illetve egyéb torz személyiségjegyek is előjönnek, akkor ez nem egy hétköznapi beszélgetésekkel kezelhető eset.

Nem mindig könnyű elhatárolni, mi az, amikor érdemes küzdeni a párunk megjavulásáért és mikor kell minél előbb kiszállni egy kapcsolatból, de leginkább talán tényleg az a vízválasztó, hogy az illetőn egyértelműen látszik-e, hogy javulni, változtatni akar, amit tartósan, tettekkel is igazol, vagy csak a mismásolás, színészkedés, magyarázkodás megy.
A kék farmer-fehér póló kombináció megjelenése és elterjedése a divatban szorosan összefügg a 20. századdal. Az érdekesség az egészben, - mármint a két öltözék elterjedésében -, hogy nem szimplán egy új és népszerű viseletről volt szó, amit idővel a divattervezők is felfedeztek maguknak, hanem hogy…..
A flow életérzés egy cselekvésben való teljes feloldódás képessége, egy kellemes érzés, ami olyan intenzív, mintha megszűnnél létezni azokban a percekben. Nem gondolsz a gondjaira, vagy arra, hogy éhes, vagy szomjas vagy, hanem átéled az adott tevékenységet. Prof. Dr. Csíkszentmihályi Mihály így…..
Yoan 2017.03.23 14:58:17
Ezt a témát talán célszerű egy kicsit jobban körüljárni, hogy jobban lehatárolódjon a flow jelenség attól, amihez az "élj a jelenben" populáris ezos szlogen még kötődik a laikus emberek tudatában.

Először is említenék egy másik pszichológust, Philip Zimbardot, aki a "kitágult jelen" veszélyeire hívta fel a figyelmet. Ugyanis a bűnözők illetve a rossz tettek végrehajtására rávett jó emberek is a bűncselekmények és hasonló mocsokságok elkövetésekor is teljesen egyfajta kitágult jelenben élnek, ahol nem törődnek se a tettük jövőbeli következményével, se a múltjukkal, hogy honnan jöttek és milyen erkölcsi normákat tanultak eddig. Az önmaguk teljességéről való elfeledkezés ilyen formában a legnagyobb veszélyeket hordja önmagában, a legnagyobb, önmaguktól egyébként idegen gonoszságokat is képesek elkövetni ebben az állapotban az emberek. De nyugodjunk meg, ez nem ugyanaz a flow-val, csak nem árt némi megkülönböztető képességgel közelíteni a "sodródunk a jelennel" jelenséghez, mert ez ellentétes dolgokat is magába foglalhat.

Másfelől a problémáktól való elfordulás és a lelki összeszedettség, koncentráltság olyannyira hasznos, hogy még számos vallás fejlett lelki gyakorlata is épül erre (akár a keleti keresztény szerzetesség is). Ez azonban nem egyfajta menekülés (mint amivé adott esetben a flow mindenáron történő hajszolása is válhat), hanem egy tudatos erőfeszítés annak érdekében, hogy a figyelmünk ne szóródjon szét kevésbé lényeges dolgok felé. Ez a fajta koncentráltság megnöveli lelki erőnket és megnyílunk a hétköznapi értéktelenebb dolgoktól eltávolodva az élet értékesebb, nagyobb igazságai felé. Gautama Buddha így fedezte fel önmagában a profán szamszára világát meghaladó magasabb minőséget, illetve a keresztény hészükhaszta szerzetesek a világtól elfordulva önmagukon keresztül ezzel az összeszedettséggel voltak képesek Isten teremtetlen fényét meglátni.

Persze nem feltétlenül kell ilyen tágan körüljárni a cikk mondanivalóját :), a lényeg, hogy a világ romlatlan szépsége és a belső emberi lélek és annak pozitív tevékenysége képes a rossz felé emelni az embert. Ne önmaguktól meneküljünk, hanem a problémák felől térjünk vissza önmagunkba! De ez se legyen menekülés, hanem önmagunk erejének megtapasztalása, amivel nagyobbak tudunk lenni a problémáknál. A legnagyobb flow élményt ugyanis nem a problémáktól való menekülés, hanem azok legyőzése adja! ;) Ha pedig elérjük a belső békét és megtapasztaljuk belső lelki erőnket, a problémák akkor se tudnak megingatni, ha keletkeznek. Legyek elől minek meneküljön a sas? Úgyse ártanak neki!

U.I. Amúgy tök jó a videó! :)
justlikeyou Dilemmák 30 év felett 2017.02.27 08:00:39
Hogy őszinte legyek engem nem viselt meg mikor betöltöttem a harmincat. A huszonkilencedik inkább. Akkor költöztem a fővárosba, lakást, párkapcsolatot, mindent hátrahagyva új életet kezdeni. Úgyhogy a harmincadik szülinapom inkább megnyugvás volt. Túl vagyunk rajta. Míg a korombeliek már az első,…..
Yoan 2017.03.15 16:48:17
@Sadist: A fentit Neked írtam, csak nem linkeltelek.
Yoan 2017.03.16 21:18:35
@Sadist: Ez már tényleg súlyos. Figyu: nem mázlim volt, de ezt Te úgy látom, nem érted. Én követtem a természetes érést, nem görcsöltem egy rakás baromságon és keményen dolgoztam a boldogságért. És ismerem a párkapcsolatokat is, mert több bizalmas barátom van (férfiak és nők is), és közülük sokan benne vannak a modern párkapcsolati problémák sűrűjében. Azzal pedig, hogy sokáig voltam szoros kapcsolatban egy nővel, összehasonlíthatatlanul jobban ismerem a női pszichológiát, mint egy átlag dugógép, aki kb. csak a nők külsejéig jut el. De mondhatok én Neked most már bármit, mert beindult az értelmetlen egovédelmed, és saját frusztrációid miatt elkezdesz másokat szídni, akik nem menekülnek és keseregnek, hanem cselekednek. Sok szerencsét, szerintem az olvasóknak mostanra összeállt a kép! ;)
justlikeyou Tinder randis sztorik 2017.03.06 16:29:40
A tinderen ismerkedős időszakom viszonylag rövid ideig, 3-4 hónapig tartott, és happy enddel végződött. Eléggé szelektáltam a képek alapján, aki például félmeztelen képet tett fel magáról, csücsörítős selfiet (igen, ilyen is volt), jó kocsival menőzős fotót, vagy olyan képet, amin lánnyal van…..
Yoan 2017.03.15 16:51:42
@EG0: Ez jó. :) Mindjárt kezdem sajnálni, hogy én sohasem Tindereztem.

Egyébként meg lehet, hogy a budai úrifiú megijedt, hogy a szerző bekapja őt is, ha rosszul szól.
Az ökumenikus mozgalom mellett számos pro és contra érvet fogalmaztak meg mindkét oldal prominens képviselői. Vannak, akik az eretnekségek eretnekségének nevezik, mereven elzárkózva minden teológiai párbeszédtől, közös imádságtól a heterodoxokkal. A másik szélsőséget azok képviselik, akik nem…..
A leépülés biztos útja, hogy abnormális beteg dolgokat, érveket, szabályokat, gondolatokat, viselkedést fogadunk el normálisnak. Feladva a reményt, hogy létezik vagy megvalósítható más alternatíva. A világ ma teljesen abszurd, rengeteg pszichopata van benne kulcspozícióban, akik megtanulták, hogy…..
A hitvédelem során nem árt ha tudatosítjuk azt a jelenséget is, amit Albert Einstein fogalmazott meg frappánsan: „Nem lehet megoldani problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel csináltuk őket.” Egybecseng ezzel a távol-keleti vallások (főleg a buddhizmus) azon látásmódja is, miszerint a…..
Nemcsak más vallásokra, hanem a nyugati keresztény teológiára is jellemző azon mesterségesen bonyolított filozófiai útvesztőkben való bolyongás, aminek célja, hogy megfelelő modellt alkosson az isteni hatalom és az emberi szabad akarat, illetve a hit és a cselekedetek viszonyának leírására. A hibás…..
Jézus Krisztus személye mindig is kulcsfontosságú volt a kereszténység, a hitvédelem, végső soron az egész kozmosz számára. Rengeteg dolgot el lehet mondani Róla, Akiben az egész mindenség lakozik, és nem nagyon lehet semmilyen olyan létezőt, fogalmat vagy bármit mondani, ami valamilyen módon nem…..
  A XXII. század hajnalára a Takarítók Világméretű Rokonságának Zsarnoksága, vagy ismertebb nevén és jelképén: a „Tavirózsa” már elérte főbb célkitűzéseit. A világ vezető államai (főleg Nyugat-Európában) vagy kivételek felsorolásával módosították vagy teljesen eltörölték az alkotmányukból az…..
Hétköznapi Hitvédelem A Sátán 2014.09.08 15:17:57
Nem árt, ha „néhány” szót külön szólunk legnagyobb ellenfelünkről is, reményeink szerint eloszlatva néhány tévképzetet is. Elsősorban azt a tévképzetet, amely egy dualisztikus…..
  A világban lévő rossz problémaköre a kereszténység vagy általában a vallás támadóinak egyik kedvenc területe. Ez pedig valóban olyan terület, ahol maguknak a keresztényeknek is magas szintű tapasztalatra van szükségük, mert sokszor önmaguk számára sem tudnak teljesen megnyugtató választ adni erre…..
A neokarizmatikus mozgalom szintén egy megosztó jelenség a mai kereszténységben, ráadásul sokan a Szentlélek elleni bűn esetleges elkövetésétől félve tartózkodnak attól, hogy világosan nyilatkozzanak róla. De a hezitálás mindig az ellenfél malmára hajtja a vizet, és látni fogjuk, hogy valójában ez a…..
A vallások közötti párbeszédben számos izgalmas egyéni téma van, amelybe ha értő szemmel behatolunk, számos közös és eltérő dolgot fedezhetünk fel, amellyel gazdagíthatjuk az embert…..