Regisztráció Blogot indítok
Adatok
RandaPanda

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mindenki happy nálunk. Megvoltak a választások, megvan a menetrend, indul a parlament. És beindult a nemzeti magyarság-licit. Trianon emléknap és kettős állampolgárság. Közben Szlovákia választ. Azonban ott sem különb a kampány, mint piciny hazánkban.  Ha a magyar belpolitikai…..
RandaPanda 2010.05.13 19:21:52
Fél éve tanulok Szlovákiában (Zólyomban) cserediákként az egyetemen, ezért testközelből tapasztalom a magyarokhoz való hozzáállást. Tény, hogy nagyon sokan ferde szemmel néznek, mikor magyarul beszélek, de még nem vertek meg/nem köptek le, pedig szlovákul csak az alapvető kommunikációra vagyok képes. (Ha németül vagy angolul beszélek, kevésbé vagyok feltűnő, viszont sajnos általános tapasztalatom, hogy kevesen beszélnek idegennyelveket.)
Folyamatosan bukkannak fel magyarul is beszélő hallgatók, mivel nem szégyellik a származásukat, de érthető okokból szlovákul beszélnek mindenkivel, ezért sok esetben csak később derül ki, hogy "Te is magyar vagy?:D".
A lakótársam észak-szlovák, így az ő álláspontját is sikerült megismernem: Őt abszolút nem érdekli, ha valaki magyar vagy tud magyarul, de mivel Szlovákiában él, ezért nevetségesnek tartja, hogy bemegy a boltba mondjuk Párkányban és a boltosnéni nem érti, mit szeretne. Ezt az álláspontot is meg tudom érteni, de perszer az ott élő magyarok sem azért élnek a szlovák állam területén, mert annyira szeretnének...
Az általam megkérdezett magyarok szerint nem létfontosságú a kettős állampolgárság, mivel magyar igazolvánnyal így is sok kedvezményt kapnak, és mivel unió van akkor sétálnak át Magyarországra, amikor csak jólesik...
A nyelvtörvény szerintük a politika által túllihegett dolog, annyi az egész, hogy mivel a szlovák állam területén vannak, írják ki szlovákul is, hogy pékség vagy cipőbolt. Magyarországon van egy ugyan ilyen törvény (a kínai kajáldán is legyen kint a büfé felirat), mégse háborog senki. Akiket megkérdeztem, egy sem tudott olyanról, hogy megbüntettek volna magyart a nyelvtörvény miatt (mindannyian a határ menti falukból származnak), mivel ez alapvetően a cégekre, vállalkozásokra vonatkozik.
Hangsúlyozom, hogy ez az egyetemen tanuló és tanító magyarok véleménye, ők és a családjuk tapasztalatai.
A magyarországi egyetemekre küldött határon túliakról csak annyit, hogy (szintén saját, 2 évvel ezelőtti tapasztalat) a Testnevelési Egyetemen a határon túliak jelképes összegért a legjobb szobákat kapják a kollégiumban...
Véleményem szerint szép gesztus lenne a kettős állampolgárság megadása, de nem biztos, hogy még a Fico-Slota érában kéne tovább gerjeszteni a feszültséget, mert a mai állapotokért mind a két oldal szerint a politikusok a felelősök.