Regisztráció Blogot indítok
Adatok
grano

8 bejegyzést írt és 50 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Biocont nevű céggel évek óta bajban voltam. Többször beszéltem olyan emberrel, aki látott olyat, aki ismerte egyik vagy másik munkatársukat, de évekig nem sikerült eleven képviselőjükkel találkoznom. Aztán tavaly felcsillant a reménysugár, valahogy elértem egyik ott "dolgozó" embert, aki olyan…..
grano 2020.03.25 17:15:56
@kunzoo:
Érdekes amit írsz. 4 éve elkezdtem érdemben rendbe rakni a támrendszert. Sose volt jó, meg el is öregedett.
Ezért mindig januárban metszettem. Lehet, hogy ezért nincs atka károm? Én a nagy dózisú kénnek tulajdonítottam, amit minden permetezésnél használok.
grano 2020.03.25 21:53:44
@kunzoo:
Anno akitől vettük a szőlőt a kadarkát mindíg a tavasz kezdetén metszette, amikor már majdnem csepegett. Ezek még bakműveléses tőkék voltak. Vajon a fagykár elleni védekezés lehetett az oka? Pláne, hogy a kadarkát 1-2 szemre, vagy néhol csupaszra metszette. Apu is mindíg későn metszett.
Szőlőművelés 2019 2020.01.01 12:39:00
Bevált a várakozásom, az idei év jobb lett mint a tavalyi - ahogy mondják: a mélypontban az a jó, hogy onnan csak egyfelé lehet elmozdulni. Az év első hónapjai azzal mentek el, hogy a félresikerült erjedésű tavalyi borokat mindenféle derítési eljárással megpróbáltuk kikezelni. Így szereztem meg azt…..
grano 2020.01.12 12:34:53
@kunzoo: Igaz én nem hektár mennyiségben csinálom, de a ként 80 deka/hektó dózisban használom. Nem perzsel egyáltalán. A nyári nagymelegben kora reggel szoktam szórni.
Nagyon jók a tapasztalataim lisztre is atkára is.
Ez a sütőporos téma mitől jobb mint a kén? Nem értem a váltás okát?
A facebook szőlő csoportjában megígértem egy kollégénak, hogy írok pár sort a bujtások eredményéről. Nos vegyesek az eredmények. Vannak jól sikerült vannak, kevésbé jól sikerült és persze van halott tőke is. A terület egyébként filoxéra által fertőzött. Ami tapasztalat, hogy a bujtás leszívja az…..
A 2018-as év bio-növényvédelmi kudarca után a tavalyi szüret borzalmas munka volt: minden fürtből egyenként válogattuk ki az ép szemeket. Ennek ellenére a mustot kóstolva még erősen bizakodó voltam, ami egycsapásra elpárolgott azután, hogy megkóstoltam az új borokat. Leültem a pince elé és felhívtam…..
Szőlőművelés Horrorszüret 2018.09.17 09:52:47
Utolért az Addams Family életérzés: mintha egy sötét felleg követne mindenhová. Volt már rosszabb szüretem (2010-ben, amikor nem szüreteltem), de ennél rosszabbul még soha nem éreztem magam. Az év közben sorra megjelenő problémák most, szeptember elején csúcsosodtak ki, közel 100 mm eső formájában.…..
grano 2018.09.21 16:46:07
@scitec92: detto. Kékfrankos , chardonney 18 MM 7-es,8-as savval.
Volt pár éve dupla sav 20-as must mellett.
Félek ezt nem írom be a sikerlistára. A mennyiség tényleg több volt és nemcsak a fürtszámot illetően hanem a szokásos madárkásság is elmaradt.
grano 2018.12.24 06:01:57
@montypie: ezzel szöges ellentétben áll a saját tapasztalatom. Guyot metszés mód, az 500 tőkém 3 hektó bort termett. Értékeket lásd fentebb.
Szőlőművelés Talajtakarás 2018.06.11 21:12:28
Ígértem egy bejegyzést a talajtakaró növényzet használatáról a szőlőben - ez következik most. Amint arról már beszéltem, takarónövényt azért használunk a sorok között, mert a talaj felső 30-40 centiméteres rétegét átjáró gyökértömeg segít a humuszképződésben. A takarónövény meggátolja az eróziót a…..
grano 2018.06.23 17:48:22
@RAMBO:
Én nem tapasztalok füvesedést.
Szerintem az akkor fordulhat elő ha pázsitszerűen kezeled a talajt: gyakran kaszálod.
Ha hagyom megnőni nem jellemző a fűfélék megjelenése.
Mondom ezt most mikor feljött valami sásféle, lehet, hogy azt a részt gyakrabban kellene kaszálni.
De a többi helyen alig van, max a tarack jelent meg a gyengébb területeken.
Ahogy közeleg a szüret, egyre komolyabban foglalkoztat a még kíméletesebb szőlőfeldolgozás. A tavalyi év kiváló választása a Jolly zúzó-bogyózó volt, ami gyökeresen változtatta meg a szőlő feltárását: míg korábban a bogyózógép által levert bogyók egészben maradtak, és úgy kerültek áztatásra, addig…..
Szőlőművelés Mítoszvadászat 2018.01.19 22:05:25
Valami nincs rendben. Mert adva van a tökéletes kézműves technológia, amelyben gyakorlatilag érintés nélkül születnek meg a legcsodálatosabb borok - és amelyik a valóságban igencsak akadozva működik.    ..
Az egyik korábbi bejegyzésemmel kapcsolatban elkezdődött némi vita arról, hogy mit kellene kezdeni a Balaton északi partjának déli lejtőivel, amelyről kilátás nyílik a tóra. Ha jó megoldásra szeretnénk jutni, akkor nem szabad szem elől téveszteni a pontos célkitűzést: a Balaton-felvidék északi…..
grano 2017.12.28 12:32:08
@RAMBO:
1200 öl szőlőből egyre kevesebbet művelek mert nem rendtabilis. A maradékra a fentiek alapján százezres bünti járna. A java teljesen elöregedett, újra kéne telepíteni. Mivel kis terület géppel esélytelen a művelése a megújítás majd egy milla lenne.
Én miért nem kaphatok támogatást a megújításra?
grano 2017.12.28 12:36:58
@G. Péter: Szerintem lehetne kötelezni a gazdákat ha meglenne hozzá a megfelelő támogatás.
Az ingatlan speki más kategória.
Aki a fertőző gócot nem számolja fel annak vastag bünti. Ez ma is létezik csak nincs aki betartassa.
grano 2017.12.30 10:01:40
@RAMBO:
Tavaly nyáron nyaraltam Cecina-ban. (Livorno alatt). Ott is van elhanyagolt szőlő, igaz, nem ilyen nagyságrendben. De a szőlő, oliva ligetek közt rengeteg kiadó apartman van, mi kifejezetten ilyet kerestünk. Azért létezhet mert a néhány száz öles föld nem tartja el a gazdát.

És bizony a spekik megveszik a földet tesznek rá klassz toscan hangulatú épületet, füves kerttel medencével, teniszpályával tengerre néző kilátással.

Elismerem ronda a sok összevisszaság. De mitszólna a tisztelt balatoni borbaráti társság ha most megkapnák az összes földet hogy nesze 100 évig a tied de mindet művelned kell!!
Mégpedig szőlőként!!!
Rohannátok, hogy támogatás kell a rekultivációhoz. A területek java aztán áltelepítés lenne vagy kényszerből vagy direkt. Mennyi plussz termőterület kerülne bevonásra egymozdulattal? Majdnem annyi mint amennyi most szőlő.
Miből finanszíroznád a bérleti díjakat, a beruházások önerejét, a készleteket (mert egyből nem hiszem hogy majd a duplájára növelhető a balatoni bor piaca).

Végig gondoltátok ezeket?
Már írtam erről a szőlőbetegségről, de a bejegyzésben idézett szakértők is csak feltételezésekkel rendelkeznek arról, hogy mitől lehet az ESCA. A jelen álláspont szerint többféle gomba együttes fertőzése okozza a szár kapillárisainak eltömődését, ami végzetes a szőlőre nézve. Folpet hatóanyagot…..
grano 2017.09.23 17:24:46
@Indoril Nerevar:
A néhány éves tapasztalatom azt mutatja, hogy a fertőzést nagymértékben segítheti nyomelemek hiánya. Amióta folyamatosan lombtrágyázom a szőlőt töredékére esett az escas tőkék száma, sőt megújítással mintha menthető lenne (hosszútávú tapasztalatom nincs). Apósomnál szinte eltűnt holott néhány éve 2-5% is kiesett nála.
grano 2017.09.25 14:10:27
@Indoril Nerevar:
Vitaflóra szőlőt használok évközben 1%-os mennyiségben. Mivel kannában rendeltem 600 Ft alatt volt literje (most is annyi a 20 literes). Mivel lejárat nélküli és nem volt egy horror összeg szerintem megéri. Amiket nézegettem lombtrágyákat azokhoz képest ebben nagyobb koncentrációban vannak a nyomelemek.
Szőlőművelés Juhfark 2013 2015.06.23 05:49:10
Emlékeztek még erre a postra? Az elmúlt másfél évben a juhfark csak várt a pincében, időnként nagyon finoman megkéneztem, és hagytam, hogy dolgozzon a természet. Két fejtést kapott a bor, többre nem volt szüksége, szépen letisztult, és a magas sav miatt egy cseppet sem aggódtam…..
grano 2017.02.10 18:52:24
@RAMBO: jól értettem, hogyha "melegítem" a bort ami nem volt szűrve derítve abban elindul az almasav bontás?
Szőlőművelés 2016 2016.12.22 22:01:38
Egy újabb éven vagyok túl, és megszámlálhatatlanul sok dolog történt velem. Ha majd egyszer lesz öt percem visszatekinteni, valószínűleg életem egyik legdolgosabb éveként fogok 2016-ra emlékezni.   Még télen kezdtük a metszést a családdal, hol a feleségem, hol a 11 éves nagyfiam tartott velem.…..
grano 2017.01.10 15:52:50
@RAMBO:
Az ősgyep összetétele valamilyen szinten irányítható: kaszálással.
Azt vettem észre, hogy megvan az adott területre, időpontra, hőmérsékletre, csapadékmennyiségre jellemző fauna. De ezt sokkal nehezebb kezelni, mert nagyon sokféle növény jöhet, amit tartani akarok meghagyom amit nem azt kaszálom.
Bármilyen talajművelés (tárcsázás, boronálás, szántás etc) ebbe bele szól, a többé kevésbé egységes képet megszünteti és egy káosz alakul ki amit talajforgatással lehet újra megszüntetni. (Szolid tavaszi rotálás és és zöldtrágya vetés után csupa kellemetlen fajta jött elő tömegével: tarack, folyondár, parlagfű)
De ha csak kaszálással avatkozom be a kialakuló növényzet sokkal homogénebb. Nem teljesen az, de talán nem is szabad annak lennie.
grano 2017.01.10 15:54:44
Talán vannak, akik még emlékeznek erre a cikkre, ahol idéztem egy 1762-ben írott rendeletből:   „Akinek az uraságh parlagföldet enged, azt azonnal építse és ha rajta szorgalmatossan munkálkodik, senki kezébűl ki ne vehesse, ha pedig abbul inkább kaszálót vagy más akármi vetemény alá való földet,…..
grano 2016.11.05 05:13:42
@RAMBO:
Az NFA felvásárlás tényleg jó ötlet. Ez szerintem nem is igényelne extra forrást lévén nem nagy parcellák.
A néhány száz öles birtok méret viszont ugyanúgy szegmense a szőlő művelésnek, szerintem aki ilyet fejleszt ugyanúgy pályázhasson mint aki 5 hektárt művel. Gyakran olyan helyen vannak ezek a földek ahol géppel nehezen járható pl domboldal.
Szőlőművelés Helló május! 2016.05.28 08:54:26
Amikor annyira jól összejön minden, hogy ez már nem lehet véletlen, akkor tölti el az embert az az érzés, hogy lám, az Isten / Földanya szeret engem, mert: a téli folyamatosan szötyörgő csapadéktól annyira megtellt a talaj vízzel, hogy alig lehetett elkezdeni a tavaszi munkákat, az ezt…..
Van az a mondás, hogy ami nem öl meg, az megerősít. Nem tudom, mi van Dörgicse zászlójára hímezve, de ha nem ez, akkor valaki valamit nagyon eltévesztett. Dörgicse babaarcú gyilkos: amikor elkezded a munkát, fickándozni van kedved, amikor a Balatoni kilátásról a kisdörgicsei hegyekre téved a szemed,…..
 A nagy munkában észre sem vettem, hogy tíz éves lett a blog. Eredetileg a blogger.com rendszerében kezdtem el az írást, azután az Index is előállt a saját blogmotorjával, ami szép volt, és azóta itt vagyok - kb. 8 éve.  Séra Bálint csinált nekem szép designt, ami már nem a mai divatot tükrözi, de…..
Eredetileg ezt a blogot szántam naplónak, amikor elkezdtem arra gondoltam, hogy milyen könnyű lesz visszanézni a permetezéseket és egyéb kezeléseket. Aztán azt vettem észre, hogy együtt tanulok az olvasóimmal, egyre értékesebbek a kommentek, és egyszer csak - legnagyobb meglepetésemre - egy…..
grano 2016.02.25 12:43:23
@juhostt:
43/2010 FVM rendelet:
35. § (1) A növényvédelmi szolgáltatás és árutermelés során használt növényvédelmigépeken - a kézi, illetve háti növényvédelmi berendezések kivételével - háromévente a 3. melléklet szerinti időszaki felülvizsgálatot (a továbbiakban: felülvizsgálat) kell végezni.
(Hatályos 2015.XII.25.)

Namost a Maruyama-m semnem kézi, semnem háti.
Ahogy azt már korábban írtam, a szőlősorok közé az ökológiai gazdálkodásban talajtakaró növényt vetünk annak érdekében, hogy annak gyökérzete fellazítsa a talajt, dúsítsa a sorközök életközösségét és zöldtrágyaként visszapótolja a talaj nitrogéntartalmát. A vetés során a legnagyobb problémát az…..
grano 2016.02.15 15:51:05
@Cirfandlia:
a gyorgymag.hu fog neked segíteni szerintem. A vetőmagok sajna csak 25 kg-os zárolt zsákoban kaphatók. (elviekben)

Én most tőlük rendeltem olajretket.

A vetés kézzel, a magágy előkészítés rotával, s vetés utáni bekeverés is rotával történik, persze ilyenkor csak "átsátálunk" a táblán. Kicsiben ez jól működik.
grano 2016.02.17 17:18:21
@Cirfandlia:
5kg olajrepce mag jött meg a minap.
grano 2016.02.18 05:15:40
@Cirfandlia:
Telefonban másképp hangzik.
Mondjuk tényleg hatalmas baromság ez a nagy kiszerelés.Sokan vennének pár kilót de vmi idióta szabályozás miatt 25kg van csak.
(olajretek, nem tudom miért írtam repcét??)
Tüzijáték, himnusz, elnöki köszöntő: papíron 2016-ot írunk, de a Mezőgazdasági Lemaradással Korrigált Időszámítás (MLKI) szerint 1996-ban vagyunk. Miért mondom ezt? Készítek egy olyan sorozatot, amelyben a szőlőművelés gépeit veszem sorra, és nagyon hamar kiderült,…..
grano 2016.01.05 19:38:29
@RAMBO: ha ebből a vetésből magtermést várnál megértem. De így, hogy zöldtömeg a cél tényleg érdemben többet tud a szemenként vető gép?
Mi kézzel vetjük a zöldtrágyának valót, működik.

Kukoricánál tuti igaza van a profnak.
De én egy nagy kérdőjelet tennék ehhez a kijelentéshez zöldtrágya esetében.
A felárat érdemes e erre kifizetni, vagy az a pénz inkább másutt lenne hasznosabb?
Kisfuxvölgyi pincészet Bújtás 2016.01.02 00:00:00
Ma már kevéssé alkalmazott szaporítási mód a bújtás. Ezzel üzemi szinten sehol sem dolgoznak, hiszen filoxéra veszélyes, hozama sokak szerint elmarad az alanyra oltott tőkétől. Viszont a leggyorsabb pótlási mód, amit apósom előszeretettel alkalmaz, igaz ő homokon védettebb…..
Kedvenc bloggerem egy írása alapján próbáltam a Chardonney-t kezelni az idén. 19-es mustfokkal szedtem, ami a nyár végi sok esőnek és a korai szüretnek volt köszönhető. A korai szüret sajnos muszály volt:   Szerencsémre a hideg pincében nem indult be a must forrása, így egy…..
Szőlőművelés Pompei 2015.10.31 14:43:32
Ahogy a gazdasági jog tanárom mondta egykor, ha egy jogász kinéz az ablakon, akkor jogviszonyok alanyait és tárgyait látja. Valahogy így voltam én is, amikor Pompei városában kirándultunk: sokkal jobban érdekelt az ókori gazdálkodás technológiája, mint a falfestmények, mozaikok…..
grano 2015.11.13 15:16:38
@papp_schubert:
www.oxydtron.hu
A fóliánál lényegesen drágább, de tartósabb is.
Még akár erjesztő kádat is lehetne valamelyikkel, mert ivóvízre ÁNTSZ bevizsgálása van.
Nagyon elmaradtam a bloggal, megpróbálok néhány dolgot bepótolni. A tavalyi rossz év után nagyobb tapasztalattal vágtam neki az idei évnek. Komolyabban vettem a permetezést. Jobban figyeltem a permetezési fordulókra, a mennyiségekre és a permetszerek váltására is. Folyamatosan…..
A hétvégén húszra húztunk lapot, és szerencsénk volt. Eredetileg csütörtökre terveztük a gohér szűztermésének leszedését, de a hét eleji forróságot végül nem találtam jónak a szüretre. Krisztián mért egy majdnem 19-es mustfokot szerdán reggel, és mivel csak két napos…..
grano 2015.09.11 07:21:39
@RAMBO:
A melegítésre én is gondoltam, de olyan kevés a bor, a pince meg ahhoz képest nagyon nagy (valaha 30 hektó jóféle kadarka is volt benne nem túl nagy hordókban), szóval nem érné meg.
Inkább a hidegtűrő élesztőt választottam.
Holnap szedjük a kékfrankost, abból egy kis rozét is szeretnék csinálni, asszem azt erjedni felviszem majd a tanyába.
A tavalyi borzasztó év után az idei végre jobbnak ígérkezik. A permetezésem, zöldmunkámtudatosabb volt mint a tavalyi. Nem tetelyeztem, inkább kerülgettem. Ezt azért mert ősszel bújtani akarok. Cserébe alig van hónalj hajtásom, így amiket kitakartam fürtöket azok úgy is…..