Regisztráció Blogot indítok
Adatok
málé mackó

0 bejegyzést írt és 43 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A németekkel kapcsolatos sztereotípiákat szerintem mindenki kapásból sorolja (precízek, humortalanok, az autópályákon megy a száguldozás, stb.), más kérdés, hogy ezekből mennyi és hogyan igaz. Legutóbb azt néztük meg, mik azok a dolgok, amiket Spanyolország tanít meg a…..
málé mackó 2019.04.09 23:25:27
@Határátkelő: Bocs, de az inforadio londoni tudositoja barki lehet, nem tartom hiheto forrasnak meg ha a szemelyes baratod is. Az olvasonak csak egy kozvetito hirforras.
@Platonica: koszonom a linket. Engem ez elkerult, igaz csak berloi oldalrol erint.
Ha ebbol a megkozelitesbol nezzuk, akkor a regota folyamatosan futo szerzodeseket fogja varatlanul erinteni, mert ezeket a lakokat kerdeses hogy ellenorzik le, miutan evek ota berlik az ingatlant. Plane ha nem ugynoksegen keresztul kezelik a berlest, azok csak a kiadassal vannak megbizva.

Abban mindannyian egyetertunk, hogy kaotikus lesz a brexit utorengese a UK jogositvanyok kulfoldi hasznalatatol kezdve akar a hazberlesig. Bizom a kormanyhivatalok jovobeli rugalmas es egyszeru ugyintezesi feluleteiben, akik mar most sem gyozik informatikusokkal a munkat.
málé mackó 2019.04.10 06:30:18
@Határátkelő: Szubjektiv ki mit tart hiteles forrasnak. Nem olvasok inforadiot, nem tudom hova kell elhelyezni a magyar media terkepen ezt az oldalt. Amennyiben hiteles szerinted, lelked rajta, sajat oldalad, arra hivatkozol amiben hiszel.
Tovabbra is felvonom a szemoldokom, ha valaki tudositon/kozvetiton keresztul oszt meg egy hirt. Szkeptikus ember vagyok a nickem mogott, aki meg akar gyozodni a hir hitelessegerol a mai alsagos vilagban. Ez sem divat manapsag.
málé mackó 2019.04.10 17:27:33
@London2009: Koszonom! Bevallom, mindig UFO voltam es vagyok a magyarok elott, mert en maskepp gondolkodom. Hagyomanyosan tajekozodok, es hiszem hogy mindennek tobb aspektusa van. Rendkivul szabalytisztelo vagyok, mar amennyiben a szabalyokat nem kimondottan valakire irjak, hanem a kozt szolgaljak. Emellett hiszek az emberi josagban is. Szerencsere etikailag megfelelo orszagot valasztottunk a csaladommal, ahol szamit az adott szo es a referencia, ami a legtobbet elmond egy emberrol. Brexittel kapcsolatban belathatatlan jovobeli valtozasok lesznek az elet szamos teruleten, de folosleges ezzekkel riogatni barkit, amig egyaltalan lezajlik a kilepes. Nagyon bizonytalan az egesz folyamat, ami mar-mar mulatsagosan alakul, addig is keep calm and carry on!
Határátkelő Brexit-menekültek 2019.02.27 06:30:00
Azt ugyan még nem nagyon lehet tudni, mi történik március 29-én és utána az Egyesült Királyságban, az azonban már biztos, hogy a Brexit komoly gazdasági károkat okozott a szigetországnak. A történet emberi oldala azonban legalább ennyire elgondolkodtató: a kilépésről szóló népszavazást követően…..
málé mackó 2019.02.27 12:49:57
@Hari Seldon 2:
May januarban tulelte a masodszori bizalmi szavazast, ami azt jelenti, hogy egy even at o marad a miniszterelnok asszonya UK-nek.
Jelenlegi Brexit helyzet: Marc. 12-en lesz a "meaningful" szavazas, ami a May altal kidolgozott kilepesi megallapodast jelenti. Ha nem fogadjak el a javaslatat, akkor No Deal Brexit varhato, de ezt megelozve - aminek mindenkit erinto katasztrofalis kovetkezmenyei lennenek, ertsuk itt az elelmiszerek korlatozasat a szupermarketekbol a hetkoznapi problemak szintjen - az EU belengette a Brexit max. ket eves elnapolasat. Ebben May is lehetoseget lat, es nagyjabol ugy fest, hogy vagy elfogadjak a marciusi vegso szavazason May dealjet, ha nem, asztalra kerul az elnapolas bizonytalan hataridovel.

Londonban van villamos.
málé mackó 2019.02.27 13:41:16
Bizonyára minden autót vezető személy számára ismerős a helyzet, mikor a minket hátráltató, párhuzamos parkolásban ügyetlenkedő, vagy épp az agresszíven, hátulról nyomuló, majd hirtelen előző személy autójába kíváncsian benézünk. Ki ő? Bárkit is látunk ott, legtöbbször a "Tipikus nő!" vagy "Tipikus…..
málé mackó 2017.12.18 12:28:53
@Macskavirág: van tapasztalaom, de nem Mo-n vezetek. Ahogy ez a cikk sem a magyar valosagot irta le, az mar a kommentekbol adodott hozza. Es ez szurt nekem szemet.

Az altalam eddig vezetett SUV-okban mindig volt elol-hatul szenzor, sot, hatul kamera is, ezert egyaltalan nem tudom hova rakni hogy valaki nem erez ilyen autot. Nonszensz. Inkabb ez a vezetesi stilushoz kotodik, ami nem kotodik sem az altalad emlitett Trabanthoz, sem a noi szerepekhez.

Mielott besorolnal engem is a SUV kategoriaba, nem, nem ezt az auto tipust tulajdonlom. Terepre, vilagvegi roadtripekhez orommel kikolcsonzom, de varosba esszerubb valasztas egy kompakt, jo torestesztu auto.
Europai nagyvarosokban evek ota trend SUV-okat venni csaladi autonak, ezzel en egyutt is elek, es nem tartom kiugro tipusnak.

Halalos balesetem nem volt meg, de dashcam van mindket autonkban, mert sokan a 3-4 savos korforgalmakat sem tudjak rendeltetesszeruen hasznalni, es barmikor jol johet. Vagy barmikor, amikor akar en hibazok.
Esetleges halalos balesetkor a roncsbol kiveheto akar elolrol es hatulrol a kartya, majd lehet hasznalni bizonyitasnak a felvetelt. Ha en voltam a rossz oldalon, es a csaladom javara fordul. De tudom, hogy barmikor tortenhet valami az utakon, mert ez egy veszelyes tarsasjatek. Oda kell figyelni egymasra mindenhol a vilagon.

A dashcam nem csak halalos balesetekre valo, nem kell vegletekben gondolkozni. Te is elsz, pedig ahogy irtad teged sok SUV-os anya sodor elet-halal tulelesre gyalogoskent is.

A magyar problemara szerintem a legjobb megoldas talan a varos bekamerazasa es annak allando figyelese lehetne. De tudom hogy arrafele az allampolgarok biztonsaga annyira nem szamit, hogy erre kiepitsenek infrastrukturat, ami oket szolgalja.

A nem megadott elsobbseget pedig probald meg felvenni, lefotozni es elerni hogy
a., veszelyes a keresztezodes, mert allandoan problema az autok reszerol az elsobbseg megadas
b., vidd be a rendorsegre es jelentsd be az adott autost
c., biztos van valami kozlekedesi jogorvoslati segitseg, jogasz akarmi, ahol kozossegi erovel fel lehet lepni AZ elkovetok ellen (rendszam alapjan) es elerni valamit hogy biztonsagosabb legyen a hely gyalogosok szamara

d., maradjak kulfoldon, es eszegessem a kolbasz keritest, mert itt minden jobb.

De a cikk tovabbra sem a SUV-os anyukakrol, meg a terkepet nem olvaso nokrol szolt, hanem hogy melyik gender miben teljesit rosszabbul. Ha valaki nem adja meg az elsobbseget, az tok mindegy miben ul, nem fogja megadni.

Sajnos a SUV-okkal meg kell baratkozni az utakon, mert nagyon magas az eladasi ratajuk.
Ami engem zavar a SUV-okban, hogy a mogottem jovo magasan ulo fenyszorojuk teljesen elvakitja a kompakt autom tukreit a sotetben. Es ehhez eleg egy Nissan Juke, ami csak egy magasan ultetett apro karosszeriaju valami. Nevezhetjuk SUV-nak? Vagy az csak Quashqaitol kezdodik felfele?
málé mackó 2017.12.18 21:26:35
@Duplaxiii: Leuvoltes helyett esetleg megprobalhatsz segiteni neki a parkolasban, az sokkal hatekonyabb, ha mar varosmeretu dugo gyult fel miatta. Ha minden kotel szakad beparkolni helyette a sajat autojaval.

Valamint lehet hogy a lassu sofor azert lassu, mert kulfoldi. A kresz el-elter orszagonkent, es koran sem biztos hogy ha elutazol/atutazol idegenbe, akkor ott ugyanazok a szabalyok elnek. Es mi van akkor, ha valaki baloldali kozlekedeshez szokott, es 'jobb oldalas' orszagban kolcsonoz ki egy autot? A jogositvanya ugyanugy ervenyes, csak mindent at kell rendeznie fejben is, mikozben eleve masik kezre esik a valto. Ezek nem a parkolobol kikanyarodva rogzulnek, hanem menet kozben.
Egy kicsi tolerancia nem artana masok iranyaba, es ez nem a jok lekopkodese, hanem a jobb emberre valas folyamata.
Határátkelő Árva párok 2015.10.16 06:42:00
A határátkelés egyik kevésbé kellemes vetülete, amikor a (házas)pár egyik fele külföldön dolgozik, míg a másik otthon marad. Különösen nehéz a helyzet, ha mindezt kisgyerek(ek)kel kell végigcsinálni. A jelenséget sokféleképpen nevezik, nekem leginkább az árva pár tetszik, de…..
málé mackó 2015.10.20 16:05:32
@A nagy kékség: Mi lenne, ha az 'egy mindenek felett' velemenyformazas helyett forditanal egyet a latoszogodon.

Leforditva a munkateruletedre: van olyan sofor, aki ki akarja probalni magat pl. a londoni forgalomban, ahol sokkal szukebbek az utcak, a forgalom sokkal koncentraltabb, es az utasokkal/diszpecserrel is mas nyelven kell kommunikalni. Mindezt azert, mert emeletes buszt vezetni gyerekkori alma a budapesti/videki csuklos helyett.

Ebben a londoni buszban a magyar tapasztalat jo gerinc, hisz az ules es a kormany a helyen van, csak eppen a masik oldalon. Es amikor pl. valtani akarsz, es az ablakemelot kapcsolgatod, rajossz:
a, hogy huuuu, az eddigi szokason kell valtoztatni, ami piszok nehez es hosszu ideig tart.
b, "de hiszen lehetne-ezt maskepp is", es azonnal atepited az egesz buszt belsoleg a magyar megszokott modellre. Am attol meg ugyanugy szembe jon a forgalom.

Valahogy igy latnak a kommentelok, akik megtanultak a kulfoldi elettel, hogy nem szokas megkerdojelezni masok eletet, gondolkozasat, csupan el kell fogadni es tiszteletben is kell tartani.
málé mackó 2015.10.23 13:42:39
@A nagy kékség: Tovabbra sem ertem a celod, hiszen itt nem ellenkezni kell. Erre utaltam a kommentemben, amire ertelmezhetetlenul reagaltal.

Itt olyan emberek kommentelnek, akiknek nagyja tobbnyire kulfoldon talalta meg a kiszamithato jovot. Masok ambicioja nem csupan 'megnevelesben' teljesedik ki, hanem onmaguk vegtelen fejleszteserol.
Mielott ebbe belekotnel, van szakmai fejlodes, egyeni fejlodes es van a csalad is, amit minden csaladi kotelekben elo ember elo akar segiteni.
Hidd el, sokunknak nem ment olyan jol a magyarorszagi szeker, mert pl. a mi egyeni peldank a becsuletessegen bukott el. Erre sok millionk rament, es egyertelmuen megvan a felelos erte, aki kibujt a felelossegvallalas alol. Ha ott maradunk, akkor ramegy a videki isten hata mogotti lakasunk, illetve a jovonk oly mertekben eladosodik, amibol nincs kiut. Hiaba mondod hogy pereljuk vissza a penzt, egyszeruen nem telik ugyvedre, eselyre hogy visszakapjuk valaha. Nem telik buszjegyre, hogy elmenjunk a birosagra, ugyanis lehet munkahely sincs a kornyeken, ahol eltunk. Valamint a ferjem szakmai zsenialitasat is kikukazhattuk volna, de ez egy masik tortenet lehetne.
Kulfoldrol pedig ugyanugy faj, csak itt ez X ido alatti megtakaritasunkat viszi el, nem a jovonket.

Es ez csak a mi sajat peldank, ahol hidd el, hogy legalabb annyit beledobtunk az allamkasszaba havonta, ha nem tobbet, mint amit a te munkaadod tesz be utanad. Es te egy nagy szerkezet apro resze vagy, egy a csucsidos buszok kozul, aki 5-7 percenkent jar.
Ezt azert emelem ki, mert csupan ennyik vagyunk az allami szerkezetben. Egy apro morzsa, amibol jelenleg fizetik a nyugdijasokat, aztan amikor mi jutunk oda, nos.. Ezert is vagyunk kulfoldon, mert itt most havonta kell eltenni egy-egy jelentos osszeget a jovobeli nyugdijunkra.

Es te idejossz, majd mindenkinek leosztod, hogy mekkora anyagias faszok vagyunk mar, keptelenek voltunk az elheto eletre Mo-n. Most meg keptelenek vagyunk arra, hogy odavigyuk a jot es terjesszuk az iget, hogy ne rakjak a labukat a busz ulesere.

Van egy rossz hirem. Az ott maradt csaladtagjaim normalis utazok voltak vilag eletukben, ellenben szamtalan utast felaron zsebre szallitottak a kozeli varosba a buszsoforok azon a szakaszon. Aztan ha valaki eroskodott, mert becsuletes, es latja a jovobeli jaratritkitos kovetkezmenyt, akkor azzal sokszor ki is toltak. (pl. veletlenul nem vettek eszre a leszallas jelzest)

El kellene hinni, hogy vannak, akik becsuletesek, akik nem kepesek reszt venni a csiki-csuki jatekokban, amit Mo. lepten-nyomon tartogat (pl. szamlat ker-e vagy sem. eleve EZ milyen kerdes? Adjon szamlat, hiszen szolgaltat vagy elad, plane ha ez a konyveleseben egy igen fontos tetel a merleg nyelven).

Aki becsuletes, tobbnyire kulfoldon megtalalja a szamitasat, mert szakmailag es nem mas szempontok alapjan itelik meg. A piac a szakmat arazza be, amibol finanszirozhato egy elet, es sokunknak jobb eletet ad az uj orszagban megkeresett penz, mint ami Mo-n volt, es nem kell kellemetlen helyzeteket megelni, hiszen minden tiszta, atlaszo. Az, ami.

Sajnos ugy latom, hogy neked ilyen mindennapi peldak kellenek, hogy elkezdd latni az 'ellenseged', akiket ezen a blogon te Mo-rol kommentelve meg akarsz nevelni.

A dolgoknak az eletben tobb oldala van, amit erdemes valoban latni, mielott iteletet kialtasz. En most lattatni akarom, mert nem csak a jelen van, hanem a jovo is. Es az bun, ha en a ferjemmel nem csak az elmult husz evem tudom felmutatni, hanem a kovetkezoket, amik varnak rank. Nyugdijas korban is. Ami most meg odebb van, de var rank, kozelit, honaprol honapra. Es meg kell teremteni a nyugdijunkat, mert onmagunkert mi vagyunk felelosek, plane egy kulfoldi orszagban. Ezt nevezheted anyagiassagnak, mi felelossegnek hivjuk.

Felnottek vagyunk, a szokasaink a kornyezetunkkel valtozik, folosleges minket arra ravenni, hogy kulfoldrol vigyunk jo peldat. Meg a sajat csaladtagok is total suketek az uj vilagunkra addig, amig ki nem jonnek az uj otthonainkba, es meg nem tapasztaljak, hogy itt a hangosan tagoltan beszelt magyarral bizony nem mennek sokra.

Emiatt neked is hangnemet kellene valtanod. Vegyits bele toleranciat, nyitottsagot es ne feltetelezd, hogy mindenki nagypofaval hazudik. Ezzel nagyon megbantasz masokat, koztuk engem is. En nem szoktam kommentelni, de most szot kell emeljek erre a hangos, uvoltozesre, amit muvelsz. Az itelkezesedre, az ossze-vissza beszededre.
A döntés persze mindenkinek a sajátja, és mindenkinek magának kell kiszámolni, mi éri meg neki jobban. Mai szerzőnk, Balázs úgy matekozott, hogy neki megérte Anglia, mert szép pénzt tudott félretenni, de…..
málé mackó 2015.08.21 10:33:26
@Virago_1000: Londonban a privat landlord eleg ramaty varosresszel jar kez a kezben, csak nezz utana a bunugyi terkepen a helynek. Varj, segitek. Egy kelet londoni vasutallomason heti legalabb 2x-i rendor sorfal a delutani rush hoursban, heti hirharsonaban legalabb egy gyilkossag. Rengeteg privat landlordos es flatshares haz van arrafele. Mig egy-ket varosresszel odebb csak ugynoksegen keresztul berelheto ingatlanok vannak, es az utcak ranezesre is rendezettek. A bunugyi statisztikak is szofisztikaltak.
málé mackó 2015.08.22 17:34:18
@Virago_1000: Biztos Angliaban elsz, hogy nem tudod mi a kulonbseg?
Private landlordnak letesz a berlo x honapot, es azzal megelegszik legtobbszor feluletes hatter ellenorzessel. Ellenben egy ugynokseg levesz minden terhet a tulajdonosrol, cserebe alapos background checket is csinal a leendo berlorol.
Dontsd el magad, hogy a kezdo erkezonkon kivul kinek nincs ellenorizheto es megbizhato helyi penzugyi tortenete, es miert.
málé mackó 2015.08.22 20:48:44
@Virago_1000: OK, elvezd az eleted es kivanom hogy legy boldog a lakhelyeden. Peace!
Halkan jegyzem meg, hogy nem lenne szükség egyre több élelmiszerre, ha a a fejlett világban a kaja harmada nem landolna a szemétben. Emlékszem, mennyire megdöbbentett, amikor húsz évvel ezelőtt bébiszitterként…..
málé mackó 2015.08.11 17:35:00
Az ervelesedbol hianyolom a kornyezet szennyezeset, ami talan a legnagyobb kart okozza a felhalmozasban. Gondolok itt az elaprozott csomagolasok eloallitasara es azok nem ujrahasznositasara. Pintes, azaz nagyjabol fel literes tejes muanyag dobozok, falatka sajtok viasz majd celofan csomagolasa, femdobozok minden mennyisegben. Nagyon kornyezet tudatosnak kell lenni ahhoz, hogy ezeket az ujrahasznosito kukaba dobjak az emberek, pedig sok helyen csupan egy-ket mozdulat a kulonbseg.

A vilag jobbik felen nem esznek egy fott etelt napokig, emiatt nem igazan fordul elo a 'kicsit zold meg, de majd masra gondolok eves kozben', ami valljuk be egyhangu es egeszsegtelen etkezest feltetelez.

A felkesz kajak, a kis adagokra porciozott, tisztitott es felaprozott gyumolcsok muanyag dobozkakban lefoliazva a hutopultokban a legjobb szemelyre szabott mennyiseg, megis sokkal nagyobb oko labnyomot hagynak, mintha elkomposztalnank egy el nem fogyasztott nagy dinnye maradekat, amit kocsival vittek haza. Ki mondja meg, melyik a legracionalisabb valasztas a jovore nezve?

Van kozeput is, amikor a helyi termeloket tamogatva kerul az asztalra minden nap friss etel, nagyjabol fedezve a csalad alkalomkenti fogyasztasat. Ebben az esetben ritkan marad etel, amit bizzunk mindenki egyeni dontesere mit kezd vele.

Egyre tobben valasztjak ezt a jarhato utat es bizni kene kicsit az emberek kovetkezetessegeben.

Egyebkent Mo-n nehany eve nyar vegen vasaroltam malnat az egyik szupermarketben, ami az USA import volt. Elkerulhetetlen manapsag az import elelmiszerek jelenlete, csupan tudatossag kerdese az elet.
málé mackó 2015.08.12 16:09:30
@dívamacska: amig Mo-n eltem, addig en is osztoztam a pesszimizmusodban, ami minden, de tenyleg minden teruleten ervenyesul. Utoljara a zsugorodo meretu sorok es uditok utottek ki az internetet, mert az arerzekeny vasarlot elveszitik az aremelessel. Teny, hogy sok minden ellentetesen forog a vilaggal.
Errefele viszont tok rugalmasak az emberek es a kornyezet tudatossag jelen van egy ideje. Itt az idosebb generacio is elviszi az osszegyujtott papirt a tavolabbi gyujtohelyre, ugyanugy ahogy a ruhakat. Aztan hogy azok a keleti orszagok turkaloiban vagy valoban ujrahasznositas es harmadik vilagbeli adomanyokka valnak, hat azt mar senkit sem erdekel. A lelkiismeret nyugudt a mindennapokban, ez pedig egy apro resze a minosegi eletnek.

Nem rad celoztam a napokra elore fozessel, nehogy magadra vedd! A sajat tapasztalatom egy reszet osztottam meg az en ismeretsegi koromre alapozva.

Az emberekben itt kezdtem el bizni, mert makro szinten tud mukodni az ujrahasznositas. Aztan azon kaptam magam, hogy egyetlen kicsi, pult alatti hutot vettunk harmunkra bekoltozeskor es ez nagyjabol eleg. Igy nincs kaja felhalmozas, fagyasztoba raktarozott leertekelt etelek, amelyek varhatoan sosem lesznek elfogyasztva. Cserebe befer a szerszamos lada es egy szelektiv gyujto doboz a masodik huto helyere, ami sokkal fontosabb annal, hogy nyaron legyen jegkrem a hazban.
Errol azert beszelek ennyit, mert hatha valamelyik olvasod erez kesztetest, hogy tegyen egy lepest a tudatos kornyezetvedelemert, es ehhez nem kell sok hely a lakasban. Mar aki ki tud alakitani egy zugot erre a celra. Es postara menet egy kitero a szelektiv gyujtohoz nem nagy lepes, plane ha a gyerkoc segit bedobni a megfelelo anyagot a hozzarendelt lyukba. Apro, am generacios lepesekre van szukseg! Csak tessek, csak tessek! (smiley)
málé mackó 2015.08.14 11:03:26
@dívamacska: ha a racionalis enem kerded, akkor nyugodtan alszom a kapitalizmus templomai kozeleben.
ha pedig eljone, ezt buktuk. a nepsuruseg errefele akkora, hogy szelsebesen terjedne. de megnezem emlekeztetoul a shaun of dead c. klasszikust, es bizom a hullaoltoztetokben, akik osszekotik a cipofuzoket szertartas elott.
Igen, a sorminta szerint ma egy Magyarország és én pályázati írásnak kellene jönni, de nem az jön és ennek egyetlen oka, hogy régi szerzőnk, Kisvárosi (akinek korábbi írásait ide, ide és ide kattintva olvashatja el az, aki még nem tette volna, vagy kis emlékezet-frissítésre…..
málé mackó 2015.07.31 13:57:59
@Mr Long (lassan exhataratkelo): minimum ennyi szukseges, ami havi netto £3.300 korul mozog ket bevetel leadozasa utan. Csalad fuggo es nem mindenki rendelkezik top szakmaval, magas egyeni igennyel.
Ha engem kerdezel ez nagyon alacsony osszeg Londonban. De mi havi szinten a lakhatas utan az egeszseges etkezesre koltunk kiugroan sokat.

@esban: Koszi! A kerulet az a borought fedi le, ami kozigazgatasilag egy terulet. Ebben az esetben pedig a varosresz allja meg a helyet.
málé mackó 2015.07.31 13:58:04
@Zoole[uk]: Pedig ebben az esetben igaza van bircanak. Atlagber, tehat a sok minimalberes ellensulyozodik egy-egy bankar fizetessel, illetve sokan valoban ennyit keresnek (egeszsegugy, oktatas, adminisztrativ munkak).
málé mackó 2015.07.31 14:34:17
@diggerdriver: Az adozashoz: www.listentotaxman.com/
Az eves atlagkeresetre konnyen ra tudsz keresni a google segitsegevel.
Határátkelő Nem bánok semmit 2015.07.21 06:45:00
Galaxhopen írásáról az jutott eszembe, hogy milyen könnyen alkotunk sommás véleményt egymásról, akár információmorzsák, hozzászólások nyomán (ugye az itt kommentelőkkel is megesik néha), pedig nem tudhatjuk, hogy mi minden van valakinek a puttonyában. Galaxhopen posztját…..
málé mackó 2015.07.21 12:09:35
@fhdgy: az egy hetes elvonulasra nincs mindenkinek lehetosege. sot, aki az anyagi tulelesert hajt havonta kenyszer vallalkozokent mo-n, annak az agya sem tud kikapcsolni. a retteges valtja fel a munkabol adodo kialvatlansagot es frusztraciot. a retteges, ami a szukseges havi szamlazasbol fakad, ami a jarulekokat, adokat es csak azutan a csalad eletet jelenti.
ilyenkor sokszor a segito csaladtagok is kevesek, hiaba ismerik fel a helyzet igazi veszelyet es tamogatjak a nyomas alatt allo szemelyt.

a magyar valosagban az anyagi nyomas elsosorban fizikai tuneteket produkal, mig a poszterina eseteben az innovacioval szembeni alul maradas psziches tuneteket hozott magaval.

az elsot meg lehet uszni, ha a felismeres kovetkezetes eletviteli valtozasokra sarkalja az egyent, ahogy te is kepes voltal valtoztatni. am sokan nem kepesek idoben..
málé mackó 2015.07.21 12:09:47
@Galaxhopen: maximalis tiszteletem amiert elfogadod es egyutt elsz a diagnozissal. ezt kulfoldon, akkori minimalis nyelvtusassal atelni, megbekelni, majd meg masok hasznara is forditani kifejezhetetlen merteku erzelmi intelligenciara vall. nem talalom a szavakat, amivel kifejezhetnem a nagyra becsulesem.

hogy elted meg a maniakus reszt az osszeomlas elott? meglehet hogy el is kerulte a figyelmed, mert annyira a ceges megoldason porogtel? szeretnek errol is olvasni, ha nem banod. kivancsi vagyok hogy milyen erzesek, motivaciok ovezik a porgos tudatallapotot.
Az IKL egyszer (lehet, hogy többször is) kifejtette nekem, hogy milyen gáz nyugati emberként a buddhizmusban meg az ilyen keleti tanokban keresi az élet értelmét, hiszen egyrészt nálunk is van spirituális hagyomány és abban is vannak hasznos dolgok, másrészt a mi gyökereinktől,…..
málé mackó 2015.05.20 21:42:33
Megserult a vilagkepem a kommentek alapjan.
Galaxhopen eletutjanak a totalis ellentete vagyok hasonlo korral.

Az eletem feleben felneveltuk a lanyunkat, aki mint gyermek, rengeteg joval/orommel es rosszal/szenvedessel jart. A 30-as eveimben amikor altalanos iskolas volt es a vilag vege utan kettovel laktunk ez igenis befolyasolta az eletunket, ugyanis az anyasag legnehezebb egyensulyara eselyt sem talaltam (munka vs. gyermek betegsegek).

Felhotlen parkapcsolatban elek lassan ket evtizede, es az anyagi sorsunk is felfele ivel. (Hello Galaxhopen!) Nem utolso sorban kulfoldon elek bevandorlokent, es elvezem az eletem e kihivasat is. Sosem ereztem magam Cornetto reklamban, hisz minden egyes nap kompromisszumot hoz/javaslatot tesz valaki a csaladbol a konstans erzelmi es materialis joletert, de ezt tartom normalisnak hogy lassuk a 42-es szamot magunk elott.
Mielott meg a csupa rozsaszint atvaltozna korulottem vattacukorrra, elarulom: a sajat eletem gyokereiben is vannak megvaltozhatatlan sotet foltok, de hova tartana a vilagom, ha problema megoldas helyett martirkodnek?

Tokre nem ertem ezeket a 'ketrecharcokat' amiken egymasnak esnek kommentelok, mert ez a tolerancia teljesmerteku hianyat mutatja. Mindenkinek mas az eletutja, es kepes vagyok elfogadni hogy masban lelik az emberek az oromot. Emellett latni, hogy a gyermekvallalas nehezsegei eltorpulnek az oromok mellett, holott vannak elkeseritoen mely hullamvolgyei a felnotte valasig. De latom azt is, ha valaki masban leli meg sajat magat es ha neki vannak hullamvolgyei azok is nehezsegek, amit nem 'az elet legnagyobb csodajahoz' merek, hanem onmagahoz az illetohoz.

Vegezetul, miert kell talalgatni masok gondolatai alapjan, hogy mi lehet a szakterulete? Miert kell mindenbe osszeeskuvesi elmeletet latni es lattatni?
málé mackó 2015.05.21 21:02:20
@Galaxhopen: A vilagkepem azoktol a kommentektol zuhan meg, amikor emberek vehemensen vedik a sajat es egyetlen igazukat a foldon, valamint ha tovabb szovik masok velemenyet sajat fikciojuk szerint.
Onmagadrol (tul) sokat elarultal a fenti kommentekben, amiben a-tol z-ig nehezsegeket emeltel ki. Van masmilyen is, erre akartam ramutatni hazugsagok nelkul.

Atlalanossagban pedig mindenki a gyerekneveles kezdeti eveit hasonlitja ossze a child freevel, holott a kesobbi szakaszban tobb logisztikai, tanulasi, szemelyiseg surlodasi problema johet. Nem vagyok teljesen biztos, hogy ezekkel nehezebb megbirkozni, mint egy child free elkotelezett idoskori erzeseivel.

Szerintem mindenki kepes megtalalni a szamara elheto utat, es a kornyezete is elfogadja a donteset idovel az ellenkezo meggyozese nelkul.
Ha pedig valaki a neten ismeretlenekkel viv virtualis haborut megoszto temaban, elvezze a csihi-puhit, amiben valamelyik egyen serul. Vagy a sorstarsaival epitse ki az erdekkepviseltseget es tegyen valamit a valosagban.
A bankok kamata szerintem jogos, meghatározott mértékig, tv. is rendelkezik pl. az uzsora fogalmáról, vol ti pü. szolgáltató, aki emiatt szívott, mint a torkos borz.Viszont pénzügyileg tervezni csak normális jogszabályi környezetben lehet. Szerintem.Jelenleg mi (a családunk) nem tud…..
Eszter Befőz aaand we're back! 2014.07.02 14:13:09
volt egy kisebb (khmm) kihagyás, mert március elején megszületett a harmadik gyermekünk, Vilmos másfél hét túlhordás után és én azóta próbálom felvenni újra a fonalat. Remélem még sikerül, ha kicsit döcögősen is indulok... ..
A mai három ajánlott posztot egy dolog köti össze: mindannyi a világ másik felén íródott, kettő Új-Zélandon, egy pedig Ausztráliában. Szóval jó messze megyünk ma Európától, de azért lesz, ami ismerős lesz. Például ki gondolná, hogy az ausztrálok ennyit képesek vacakolni az…..
málé mackó 2014.07.21 13:04:24
@házelőtthinta:

A kulimelós lét Neked elég egy életen át? Nem vágysz arra, hogy a munka amit végzel örömmel töltsön el?Elmész dolgozni, aztán annyi?
Szoktál csinálni valamit szabaidődben? Mi a napod legjobb pillanata? Van valami hobbid? Amikor kisfiú voltál, mi szerettél volna lenni? Mi állított meg, hogy azzá válj?
málé mackó 2014.07.21 13:48:29
@Határátkelő:

Elnézésed kérem, nem etetni akarom a trollt, egyszerűen megérteni, hogy MIÉRT ismétli rogyásig a saját beszűkült izéit.. nem találok rá megfelelő szót sem. (Az eszme a megfelelő, de ezt mi máshoz kötjük mint ő.)

Még postr-es időkből olvasom a blogot, eddig csak csöndben. Ez a fiú előcsalta a medvét. Képtelen vagyok elfogadni, hogy emberek a változásra való képességet megtagadják önmaguktól.
Vállalom, hogy a pénz miatt lettem határátkelő. Ám nagyon sokat változtam azáltal, hogy befogadtam majd elfogadtam a helyi szokásokat, és ezek dominálnak a mindennapjaimban. Minden egyes nap értékelem az életet, amire itt lehetőségem van.
Ugyanakkor maradtam az, aki voltam. Ha régi emberekkel találkozom, akik Mo-hoz kötnek, ugyanaz a konok viselkedés tör belőlem felszínre, és ezt nehéz elfogadnom.
Szerintem mindenki átmegy ezen, van aki sokkal-sokkal toleránsabbá és barátságosabbá válik, és ennek megfelelően bánik Hintával és a többi makacs, más nézőpontra képtelen emberrel.
Sajnos ők nem értik meg azt, hogy amiért én hálát érzek a jelenlegi életemért, az a LEHETŐSÉG egy életre, ahol az ambícióimnak teret tudok adni.
Legyen az szakmai, legyen az a család legjobb elkészített ebédje vagy a gyermekeink legjobb pillanatai - ugyanis sokan sikeresek voltak Mo-n is, ám nem volt idejük a családjukra a megélhetés miatt.
Aki ezt értékeli, annak Mordor vagy egyéb negatív jelzővel jut eszébe Magyarország, és nem azért, mert külföldön minden jobb.
Külföldön ha legalább annyit hozol ki magadból, mint amennyit Mo-n tettél, akkor azt a munkaadód, az üzleti partnered értékeli.

Ezért nem értem Hintát és ezért tettem fel neki a gyermeteg kérdéseket. Valami oka van, hogy ő megrekedt. Senki nem érti hogy miért van itt és hangoztatja újra meg újra a tudjukmit. Ügyesen fogalmaz, de képtelen egy számára feltett összetett kérdésre válaszolni. Talán most.
málé mackó 2014.07.21 15:25:16
@házelőtthinta:

Oké, ha megrekedtél az átlagos népítélet szerint, akkor ezt el kellene fogadnod. Ha nincs kedved egy gourmet burgerezőben hamburgert készíteni, amihez szerinted értesz, akkor nem is lehet mit hozzáfűzni.
Csak ebben az esetben ne csapkodd az asztalt, hogy a kulimunkásnak ilyen-olyan igénye van.
Az élethez mindenkinek joga van, a piac beáraz mindent, és ezáltal tudsz pozícióba kerülni. Ha nem fontosak a materiális javak, elmehet bárki önkénteskedni a világ másik felére, ha az az igény.
De elég spongya dolog másokat oltani a bennük lakozó tehetségért, ambícióért és célokért. El kellene fogadnod Neked is, hogy más azt választotta, és tisztelni a döntését.

Ha folyamatosan beleharapsz másokba a kígyómérges fogaddal, és azt mondod hogy igenis kocka alakú a föld, mert te olyan sarkosan látsz mindent, miközben közgazdaság, filozófia és filmművészet érdekel, ahol ezek sokszor cáfolva vannak (kivéve a filozófiát), hát ott elég nagy a képzavar.

Kívánom hogy mihamarabb találj önmagadra, és megtanuld önmagad becsülni és tisztelni - nem pedig magasztalni a kulimunkás 8 óra munkaidőt és ezzel defíniáld önmagad. Ez csak egy munka. Nem szereti mindenki a munkáját, sokaknak a kellő rossz, ám mégsem nézi le a másikat, amíg piedesztára nem emeli a saját értékeit.
A többi utána már magától fog menni.

Becsülöm a munkád, mert szükség van hamburger készítőkre a mekiben is, hisz van akinek csak 4 dollárja van ételre.
Ugyanakkor ha nem lenne készletnyilvántartó program, akkor kicsit bajos lenne a meki üzemeltetése több műszakon keresztül. Vagy ha nem lenne a papírgyári sorban ember, akkor nem lenne miben tálalni a burgereket. Ez ennyire egyszerű.

Ha jó farmert szeretnél, legközeleb keress egy outletet. Azt a kulimunkás is meg tudja fizetni, és lehet ott márkás, minőségi ruhákat találni és nem csak egy minőségi farmered lehet a táskádban, amiben elfér az életed.
(Előre szólok, hogy rövid leszek, és nem most fogom a réseket sem kitömni. Az  idő majd jótékonyan megoldja.)     Copyright   Egy ideje már dolgozik egy cégnek a férjem, és közben álmodoztunk, az ideális, mármint a jelen helyzetünkben legideálisabb lehetőségről. Ami…..
  Font sterling és Magyar Forint konverter naprakész árfolyam 2014. július 9.1 GBP - > 389.61 Fthttp://hu.coinmill.com/GBP_HUF.html#GBP=1Hitel/Tartozás:Kb. 26000 font adósságVágyott minimum megtakarítási összeg:Évi 2600 Font minimumCél: 1. hitelek, adósságok kitisztázása•…..
málé mackó 2014.07.11 23:20:53
Az ESOL Skills for Life kurzusról van szó esetemben, ami 5 szintre van bontva. Entry 1,2,3 valamint Level1, 2. Ezeket Collegekben lehet tanulni, és támogatja a kormány. Van önrész, ami a teljes költség kb. 5-10%-a.
Ezek után a helyi Collegokban tudsz érdeklődni, kutatni. Itt van egy időpont, ahol felmérésre kerülsz írásban, szóban, majd a tanárnő elmondja, hogy milyen szinten vagy (lásd fenebb). Elmondja, hogy van-e helyük ahova csatlakozhatsz, avagy sem. Van full time (heti 2-3 nap általában a gyerekek iskolájával kompatibilis időben, de minden szinten változó hogy mely napok), part time kurzus is (napközbeni vagy esti, netán mindkettő, az én college-omban heti 2x3 óra, de hallottam már heti 1x3 óráról is). Ha beiratkozol, akkor befizeted a pénzt, de lehet részletekben is fizetni. Ennek díja függ a kurzustól meg az adott évtől is. 200-500 font közötti összeggel lehet számolni. Ha van benefited, megúszod azt hiszem egyszeri 40-ből évente.
Ez egy teljes tanéves kurzus, ami iskolánként változó hogy mettől meddig tart. Pl. az enyém június közepén kezdődik és jövő június elején lesz az utolsó vizsgám. Mások szeptemberben kezdenek és van olyan ismerős, aki tavasszal vizsgázott.
Kiszállhatsz bármely év végén, nem kötelező a tovább lépés, de évközben is, ám ekkor illik szólni, hogy helyetted beugorhat valaki. Mindig van jelentkező.
Nincs garancia, hogy bekerülsz azonnal. Mindig nagyon sokan vannak a felmérő napon.

A tanulás élmény! A tanárok nagyon barátségosan oktatnak, a tananyag elég kemény, de élményszerűen jön át. Mindenre koncentrálunk, hisz van speaking+listening, reading és writing vizsga is. Ahhoz hogy ezek átmenjenek, azért kell egy alap angol nyelvtudás szerintem. Persze ha jó képességed van, és szivacs fejed, denevér füled jól lehet haladni. Elég beszéd centrikus az oktatás, mert folyamatosan megvitatunk, sokszor vitázunk adott topicokon. Mondjuk én Level1-ban kezdtem, alsóbb szinteken nem hiszem hogy olyan magas elvárások vannak a speaking vizsgán. Nekünk kb. 100 vizsga topicunk volt az angol élet területéről, 2 percben kellett beszélni, kifejteni 3 pontra bontva kezdve a tradícionális népviselettől kezdve a gyerekek tehetségének kibontakoztatásáig széles skálán. Elsőre nehéznek tűnik, de kidolgozzátok a csoportban illetve a pároddal, a tanár odaül mindenki csoportjához és moderálja a vitát, beszélgetést.
Egy-egy osztály 20-25 emberrel megy, csoportokban (4-5) dolgozunk. Vagy mindannyian együtt. A tanárok segítőkészek, kíváncsiak hogy vannak-e gyengeségeid, és ha igen, akkor segítenek megdolgozni azt a területet.

Az állampolgársághoz vagy minimum ESOL Level1 vagy IELTS vizsga szükséges tudtommal.

Kicsi gyerekekkel nincs saját tapasztalatom. Van akinek gyerekének kommunikációs nehézségeit tablettel segítették. Nekünk 16+ volt a lányunk, így ő 16-19 éveseknek való Collegeben tanul ESOL kurzuson.

Amit tudni illik: ahhoz, hogy hogy itt normális szakmát tanulhass Collegeban vagy Universityn a jövőben, legalább Level2 színt kell. Egyéb online tanfolyam nemtom mit kíván.
Az én sulimban ezt mondták, a Universityhez kell egy plusz előkészítő szak is a Level2 után. (meg évi 5-8 ezer font, hahaha)

A tanácsod köszönöm, így fogok tenni. :)
Azért próbálom majd jól érezni magam és a jóra koncentrálni.
málé mackó 2014.07.11 23:32:58
Visszatérve a saját site-odra, referencia munkáidra. Szerintem a cv-nek egy oldalasnak kell lennie, nem szabad mindent felsorolni, amit Mo-n szokás. A szakmáidat sem kell mindet felsorolni, mert eléggé úgy tűnhet helyi szemmel, hogy mindenfélét tanultál, de semmiben nem álltad meg a helyed. Legyen egy-egy cv minden szakirányra, és azok tökéletesre kihegyezve.
Ha van saját siteod a korábbi munkáidról (ide érdemes feltölteni a fotókat időpont megjelöléssel), azokat a fejlécben az elérhetőségeidnél feltűntetni. Ha részletezni akarod ezeket, akkor egy motivációs levelet írj a cv-hez tűzve, abban leírhatod hogy mikor milyen kertészeti projectjeid voltak (ezek mehetnek a cv-be röviden), szépen leíró módban, majd a site-od újra ki-kiemelni, hogy itt megtekinthetők.
Mellékelni nem kell képeket növényekről, úgyis személyes megbeszélésen adod el önmagad. Ha érdekes számukra, megnézik a web oldalad.

Charity munka mindig jól mutat a cv-ben. De addig is valami, amíg nem találsz esetlegesen munkát, vagy nyelvsulit magadnak. Valamint kicsit szocializálódsz is és megismered a helyi munkamorált, szokásokat.
Ha szakmailag akarsz fejlődni elinduláskor, érdemes lehet szakmádban körül nézni, akár szakmai gyakorlat szempontjából (ha beválsz, lehet hogy megtartanak ideiglenesen vagy állandóra), valamint kaphatsz ajánló levelet. Vagy lehet hogy ott is lehet charityzni. Lehet érdemes megkérdezni az adott borough councilján, hogy a parkgondozók hasznát vennék-e a munkádnak heti x órában/alkalommal.
Ezek apró lépések, amik nem hoznak anyagi hasznot, amire most szükségetek lenne.

A közlekedés miatt nem kell görcsölni. A mindennapokban bármikor megtörténik, de tájékoztatják az utasokat, és okostelefonnal lekövethető hogy milyen opciód van egy minor delay esetén. Nem kell betojni ettől, lehet nem érint, ha a lakhelyedhez közel találsz munkát. Lehet hogy csak buszozni kell. :)
Anno én is nagyon paráztam, de bevállaltam életem legrosszabb munkáját, ami londoni 1-3-as zónás utazással járt naphosszat. Mentségemre szóljon első munkám volt, szarul fizetett, de egy kicsit megismertem London északi részeit. Azóta nincs félelem, csak utána nézek mi hogy a legrövidebb és a legjárhatóbb út. Barátom a google maps és a city mapper app.

A tanulástól nem kell félni, nem arra kíváncsiak mit nem tudsz. :) Építeni fogják a tudásod és el fognak múlni észrevétlenül a görcseid.

Csak biztatni tudlak, nagyon sok pozitív változással jár az országváltás a nehézségek ellenére.
A gyerekekről is csak jókat olvasok, azoktól akik kicsi gyerekekkel érkeztek.