Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MamaAnyóckerből

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Figyelem! Az alábbiakban nyugalom megzavarására alkalmas vélemény olvasható. Most, hogy a Gyermek elérte a bölcsis kort, nagy bölcsőde tesztelésbe fogtunk. Azt tapasztaltam, hogy a legtöbb 8. kerületi bölcsődéről még fórumokon sem lehet elérhető információt szerezni. Így…..
MamaAnyóckerből 2014.07.10 11:36:30
Én ide járatom a babám, jöjjön egy ilyen vélemény is.
A bemutatkozó tapasztalatunk nekünk is hasonló volt (télen voltunk a férjemmel és a picivel, hellyel sem kínáltak, gyerek a kezünkben felváltva, kabát rajtunk, 30°C). Eldarálták a tudnivalókat, ami lehet, hogy egy tapasztalt bölcsijáró anyukának elegendő, de mi a felét nem értettük és csak a bölcsi kezdés után vált világossá.
Aztán beiratkozásnál is alá kellett írni egy nyilatkozatot, hogy minden tájékoztatást megkaptunk, én ezt reklamáltam is, de mondták, hogy kifüggesztve elolvashatom a terem előtt (tényleg van ott egy irat, nem túl részletes, nem túl praktikus, nem túl informatív).

Igazándiból a felosztás úgy van, hogy szintenként 2 terem van, és inkább jut 24 gyerekre 4 gondozónő (mintsem tizenkettőre kettő). Ennek jelentősége azért van, mert egymásnak segít a két szoba a helyettesítéseknél. Ennek eredményeképp az én gyermekem 3 hónapot járt úgy bölcsibe az elején, hogy (írd és mondd) 2, azaz kettő nap volt, amikor mindkét gondozó néni csak a saját csoportjával tudott foglalkozni (ergo jutott 1 gondozónő 6 gyerekre).
Ez persze magyarázza az egyébként lelkiismeretes gondozónők nyugtalan lelkiállapotát is, melynek egyenes következménye a gyerekek kiegyensúlyozatlansága.

A gondozónőket a beszoktatás alatt az udvaron nagyjából meg lehet ismerni, nem vagyok skatulyázós típus: van több esélye mindenkinek. Van köztük kedves, van katonás, van bájos, de bizony van olyan is, akinek ez nem hivatása, hanem egy szükséges pénzkereseti lehetőség. Lerííííí.

Ami a felszereltséget és ellátást illeti:
- Étkezések: ízletesen főznek, sokat, nem spórolnak. Kiegyensúlyozott, átgondolt menü, nagyon odafigyelnek minden gyerek egyéni étrendjére, ugyanakkor a cukor- és sómentes étkezésről itt kell lemondania az anyukának.
- Alvás: én külön örültem, hogy kint altatják a piciket. Az ágyak olyanok, amilyenek, de a szivacsok nem szamárfészkesek. Télre kapott a bölcsi új overálokat.
Ami engem zavar ezzel kapcsolatban, az inkább az, hogy 40°C-ban is kint alszanak gyerekek és hogy ha kicsit is süt a nap, nem nagyon szeretik betakargatni őket (ergo még „odabújás-kuckózási” lehetősége sincs a csöppségeknek).
- Udvar: na az siralmas. Igaz, hogy árnyas, igaz, hogy van játszószőnyeg (szofisztikáltabb nevét nem tudom, olyan, ami a játszótereken is van), de a gyep az már csak inkább gazfoltos sártenger.
Melegben locsolják a babákat (langyos csapvízzel), a pöttömök meg ott szaladgálnak egy szál pelusban és élvezik. Ezzel sincs eddig semmi baj, de napon hagyják őket megszáradni, vagy csak úgy lenni, mennek vizesen, telt-bugyorral a poros, árnyékos homokozóba játszani, vizes, csatakos hajjal.
- Játékok: elegendő játék van, de nem a fejlesztőjátékok sokasága jellemzi a „gépparkot”.
- Foglalkozások: nyilván a sok gyerek – kevés gondozónő kombó nem teszi lehetővé. Néha egyet-egyet dalolnak nekik, egy-egy mondóka elhangzik.
- Doktornő: jár havonta, kedves. Viszont azt nem tudom, hogy pl. ki venné észre, ha a gyermekem nem korának megfelelően fejlődik. Szólna-e valaki, hogy „anyuka, a gyereknek már ennyi idős korára így-meg-úgy kéne fejlődjön a finom motoros reflexe, vigye már el ide meg oda”.
Egyébként egyáltalán nem vagyok meggyőződve a gondozónők hozzáértéséről (nem felvilágosult pedagógusok, az biztos).
Ez is azt erősíti meg, hogy ami a természetükből jön, olyanok – aki kedves, az kedves, aki pokróc, az pokróc, aki a saját gyerekével/unokájával otthon jól foglalkozott, az itt is, aki a sajátja miatt utánajárt az újhullámos nevelésnek, felvilágosult elveknek, az átadja ezt a bölcsiben is.
Aki nem, az nem, és nem tudom, hogy a fejlesztésükről gondoskodnak-e hivatalból…

Összegezve: hagyom a babát a bölcsiben, mert nincs más lehetőség és örülök, hogy eddig még mindig vidám babát kaptam vissza hazajövetelkor.
És bízom a gondozó néniben, mert csak így tudok én is nyugodt szívvel elköszönni reggel a babámtól.
MamaAnyóckerből 2014.07.10 13:57:51