Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rudolfking

62 bejegyzést írt és 46 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tájszerkesztés Falu a völgyben 2018.01.09 15:17:16
Ti hová építenétek a védett falut és hová a várat, hogy a völgyet védje? A helyszín Arloi hegyei, jobbra tovább lejt a terep a nagy, kőfallal védett város felé...
Tájszerkesztés Mocsár 2015.10.06 23:24:05
Egy új kép néhány évvel később :) A kép címe: Arloi mocsara. Render time: 6h31m. Utólagos színkezelésben ugyan az utóbbi (csendben eltelt) években sem váltam profivá, de most már tudok HDR képeket megfelelő eszközzel szerkeszteni, így ezúttal sokkal jobb képet sikerült a nyers, fakó kimenetből…..
Van depth of field (tér mélysége szerinti elkenés, DoF) a nemrég megjelent Terragen 3-ban! ..
Sziasztok! Mindig lassan haladok előre a projektekkel, de hogy több, mint egy évig dolgozzak rajtuk? Az igazság az, hogy nem is nagyon Terragen 2-ztem. Aztán kijött egy újabb verzió, sok új képességgel, ilyenkor pedig a (jártasabb) ember olvasva a változásokat, és halk "óóóó"-k…..
Tájszerkesztés Budaörsi hegyek 2011.07.26 11:59:00
Sziasztok!Szerintem mindenki 3D modellező / tájszerkesztő pályafutásában eljön az az idő, amikor a saját környezetét szeretné valamilyen formában digitalizálni. Ez lehet a saját szobája az illetőnek, vagy éppen a ház mögött húzódó hegyek. Ez utóbbi az, ami már régóta…..
Sziasztok!Tudom, rég jelentkeztem, ezért ma egy igazi csemegével (az eddigiekhez képest) is jövök. Ez pedig az egyik tantárgyamra leadott házi feladatom, ami egy videó. Tudni kell róla, hogy 1-2 nap alatt készítettem el (hiába, egyetem alatt kevés az ember ideje), egy éjszaka alatt…..
Tájszerkesztés A Rúna 2011.02.14 20:24:00
Sziasztok,Új projekt, komoly kihagyás után. Egyelőre kezdetleges állapotban van. A cél egy felülnézeti "térkép", nem feltétlenül valósághű célzattal, inkább amolyan illusztráció a cél. Íme fa, fenyő, bokor és fű nélkül:Rúna #04 Most jöhet az erdő és a…..
Tájszerkesztés Pásztori táj 2010.11.28 11:18:13
Sziasztok,Elkészült a végleges verzió, lassan egy hete, csak túl sok dolgom akad mostanság. Lehetne még szépítgetni rajta, meg fejlesztgetni, de már nem sokat, ilyenkor készül el egy projekt :)Pásztori táj #07 (kattintva 1680*1050-en) A render ideje érdekes szerintem: 6-7 óra…..
Sziasztok,Igen, ez is lehetségessé vált: Ha valamit alkotok, és elmegyek páldának okáért futni, akkor jól meg kell gondolnom, mit állítok be a Terragen2-nek, mert könyen lehet, hogy mire felveszem a futócipőt, már be is fejezi :). A nagy felbontással általában jól skálázhatóak…..
Sziasztok,Nos igen, meglett az új render-erőmű, itt számol ezerrel (6-tal :D) a lábamnál... Hihetetlen teljesítményre képes, egyszerűen lenyűgöző nézni egy rendert. Most már értem, hogy egyesek miért haladnak olyan jól egy képpel. Míg eddig egy órát vártam egy renderre, most…..
Rudolfking 2010.10.28 18:23:28
Szia! Megnéztem ezt a videót, és igen, a Vue is tud azért alkotni, elvégre a filmipar inkább azt karolja fel (lévén a Terragen 2 teljesen alkalmatlan animációra). A felhők mélységeivel is sokat játszottam régebben, de nekem valahogy mégis a Terragen 2 atmoszférája jön be. ha meglátok valami felhőt és Vue-val készült, azonnal felismerem, olyan ... jellegzetes. Természetesen emiatt nem fogom nem használni a Vue-t, mert az is egy jó szoftver, és most már végre a gépem is bírja :), szóval lassan belevágok annak használatába is. A Vue kezelése (ha ismered a Terragen 2-t) szerintem még nehézkesebb is, a be-befagyós kezelőfelület és a sok bug miatt (a Vue képes 5 percenként behalni, pedig nem erőltetem túl...). Kirenderelni pedig Vue-ban egyszerűbb szerintem, mert tájképeket gyorsan renderel, no persze nem az Ultra minőségben DoF-fal meg hasonló ínyencségekkel. A Terragen2 nagy hátulütője valóban a nehezen kiismerhető Node network, meg a kényelmetlen, abszolút nem kézenfekvő kezelőfelület. Ezt én is csak 4 év gyakorlatával ismerem úgy-ahogy... Ha most kéne elkezdenem, feladnám, annyira sok a gonosz kis trükk, ami Vue-ban adja magát (material keverés, jó fraktál beállítások, textúrázás, növény textúráinak korrigálása, stb.). Ellenben még mindig többet tudok belőle kihozni, mint a Vue-ből. Nyilván ez azért is lehet, mert egész más a belefektetett óráim aránya a két szoftverbe. Kicsit olyan a két szoftver, mint a jó öreg Zsiguli, ami mindenhova elvisz, meg a nagy dög Mercedes, ami csomószor leáll, de legalább ha megy, akkor kényelmes...
Egyébként lehet, hogy a felhőmagasságokat javították az új Vue-ban, 6, 6.5, 7 esetén ez volt tényleg, amit mondtam :) Nemsokára feltelepítem, aztán meglássuk :)
Ha pedig valami szépet renderelsz, majd megnézhetem? :)
Tájszerkesztés Pásztor 2010.10.21 22:39:00
Sziasztok!Elkészült a két render, ami csak kivágat a teljes képből, az egyelőre nem renderelhető, lévén több sebből vérzik (rossz szikla-textúra és csapnivaló égbolt-felhőzet páros). Ellenben az erdőség és a fű szerintem most elsőre is egész jól sikerült. A render ideje…..
Tájszerkesztés Hegyi tó 2010.10.16 18:49:00
Sziasztok,Régen született bejegyzés, így nem is késlekedem egy szeptember végi munkám bemutatásával:Hegyi tó (kattintva nagy felbontáson) A képet egy szeptemberi versenyre adtam le, de nem sikerült győznöm vele. Kritikát viszont kaptam: Túl nagy a csónak és rendezetlen az…..
Rudolfking 2010.10.20 23:00:54
Szia!
Population-t kell rakni az Object panelen, nyilván olyan Populationt, amilyen objektumod van (.obj, .tgo, ha nem ezek, akkor át kell konvertálni). Ez berak egy 1000*1000-res négyzetet. Látszik is az előnézeti képen. Ezt szabadon át tudod helyezni és méretezni a Neked megfelelő módon (tehát a nézőpont elé, úgy, hogy mindent fedjen, stb.). Ezen belül (az Object panel Population dolga alatt) van az "Individual object", azaz az egyedi tag. Ezt át tudod méretezni (scale) illetve el is tudod mozdítani (translate) - pl ha egy tárgy belesüpped a földbe, ezzel ki tudod emelni (a population-nál Y koordinátát hiába állítasz, azt itt kell). Itt van egy olyan Node gomb (színes gombocska) az individual object főablakában, erre kattintva eléred a textúráit. Ha parts shadert látsz, jobb gomb, internal network, és akkor jelenik meg a node network ablakban. Itt tudod korrigálni a textúrát (opacity, alpha map, color correction), valamint mindne levélnél érdemes a textúra betöltő node, és a nyelő node közé beiktatni egy Lambert shadert (Shaders / Surface shaders), aminek az értékei: Use existing colour pipa, Translucency: 1.5 - 3, ízlés szerint. Ez okozza a levelek kellemes ragyogását a nap hatására (realisztikus). Ha az egyedi objektumod kész (én ezt néha külön projektben előre felkészítem), akkor a Populationt elhelyezve a Populate gombra kattintva és a Preview instances-t kipipálva már látod is, hogy hol lesznek ezek a területeden. A sűrűségnek két koordinátája van (Area spacing, 10-10 az alap), ezt ne rakd túl sűrűre, mert kiakad szegény (pl. 1-1 alatt már nem nagyon bírja). Ha korlátozni akarod, hogy hol legyen a population (meredek területen ne, vagy egy painted shaderrel szeretnél erdőcsoportokat rajzolni szabadon), akkor a blend by shadert kell a population ablakában kipipálni, és manuálisan kiválasztani az Assign shader / Existing shaderrel egy sajátot (Distribution shadert, vagy Painted shadert, stb.). Ezt jól beállítva máris korlátozni tudjuk az erdőink jelenlétét (van Invert shader is, és akkor megfordítja a dolgot: pl azt tudjuk be"paintelni", hogy hol NE legyen fű, stb. Hasznos :) ). Ha valamelyik pont nem világos, vagy túl világos :), kérdezz!
Sziasztok, Sokat voltam távol nyáron, de annál többet rendereltem, különböző gépeken és laptopokon, különböző növényzet-hozzáféréssel, így hát születtek érdekes alkotások. Mindenekelőtt egy versenyről szeretnék beszámolni, melyen indultam (és sajnos nem lettem dobogós,…..
Tájszerkesztés "Cloud study" 2010.07.13 23:44:00
Sziasztok,A cím ismét "koppintás", felhő-tanulmányról van szó, azaz egy középmagas gomolyos szerkezetű felhőréteg valósághű megvalósításáról van szó. Kicsit elállítgattam a fénybeállításokat (ennek hatására van egy a nagy "beégés"), valamint…..
Rudolfking 2010.07.29 14:23:06
Szia!
Az az igazság, hogy amit mondasz, maximálisan igaz. Élethű alkotásokat nehéz összehozni, vagy kompromisszumokra kényszerülünk (fotóba illesztés, csak háttér, stb.). Viszont nézd meg a Karib-tenger Kalózai II-t! Abban a hegyvölgyes résznél az egész háttér az összes heggyel és felhővel meg tengerrel és buja erdőséggel Vue, ráadásul "csak" 6.5 (most 8.5-nél járnak).
Amikor kirándulok, futok egyet, azt látom, hogy a természet olyasmi, amit leutánozni nem lehet, és talán soha nem is fog menni :) Azok a gyönyörű hegyek, a végtelen véletlenszerűség és apróbbnál apróbb részletek mindenhol... Törekedni se lehet rá, mert elképzelni is lehetetlen...
Viszont! Nem láttam még festményt, rajzot, olajképet, bármilyen alkotást, mely tökéletesen vagy legalább élethűen leutánozta volna a valóságot (ugyan már, azok az elkent kontúrok? :) ). A táj "szerkesztése" éppen ilyen! Nem valóságos, de művészet, alkotás, ahol egyedit, soha nem látott és bejárt vidékeket fotózhatunk le, egyre szebben, egyre kevésbé műen. Ennek elsajátítása pedig idő, és igenis művészet is egybe. Ceruzával rajzolni, vagy akvarellel festeni sem lehet megtanulni másodpercek alatt úgy, hogy utána élethű lesz az összes képünk. Csak míg ott a színekkel, meg részletekkel és a festék sajátosságaival (és még ki tudja, mikkel) kell megismerkedni, itt a displacement-tel, a bump mappinggal, haze densityvel, meg a render qualityval.
Utóbbi nagyon fontos: Nem csak szépet kell alkotni, hanem jól kell azt lerenderelni! Vannak minőségi beállítások, amik sokat nem hoznak a konyhára, csak renderidőt, és vannak elemek, amiket bizony optimalizálni kell a minőség vagy mennyiség rovására. Ezzel elérhetjük, hogy ebben a hőségben ne fűtsük napokig a szobánkat :)
Valójában az itt közölt renderidők már több, mint elavultak, írtam is róla: 1 mag, Athlon 3200+, ami valójában 2 GHz-en jár... Ez a kép ráadásul 99%nál kékhalállal elbúcsúzott tőlem (11h40m-nél), így egy barátom egy zsír új, "mindössze" 55ezerforintos, 6 magos AMD processzoron (1055T, 6*2.8 GHz) 1óra10perc volt (!). Októbertől nekem is ilyen erőművem lesz, addig azonban még vagy sokat várok, vagy sokat optimalizálok :) A jövőben (1 éven belül) pedig szakterületemnek pont a többszálú programozást szeretném választani. Pont ezért.
Rudolfking 2010.08.10 12:56:24
Őszinte leszek továbbra is: Egyetértek veled. Ahhoz, hogy az apró moháktól a kis szálkákon át, mely megjelenik a fa törzsén a finom fényvetületekig és "végtelen" sugárkövetésig pontos képet alkossunk, mely realisztikus: Jelenleg amatőr-félprofi szinten nem elérhető. Nem csak azért, mert nem vagyunk képesek rá: Nem képesek a szoftverek sem. Sokszor elgondolkodom azon is, a textúra használata jogos-e: Az is egy fotó, amit felületre illesztünk, hát ez önmagában nem hamiskodás már? Nem funkciók és shaderek építik fel. De nem is lényeges, azzal se jutunk sokkal előbbre.
Továbbra is fenntartom viszont, hogy ez egy művészet, ahol az ecset digitális csupán, léteznek jobb és rosszabb művészek, akiknek szebb vagy csúnyább a festményük. Vue napi legjobb képe csoda, hogy van, Terragennel naponta (végleges) render sem készül szerte a világon... Persze, a végső, elérendő/elérhetetlen cél a realisztikusság, de nem az, ami a fotókon van! Az is távol áll az igazi valóságtól, ahogy egy render is. De egy vízfestményen az életben nem jelennek meg jól a tükröződések a felületeken, az olajfestményekben a translucency csapnivaló, a növényzet elnagyolt, a felhők pacásak - hát a digitális vásznon meg a textúrák gyengék, elnagyoltak, s hiába a szép élsimítás, ha kicsit ismétlődős a terep. Ez a lényege szerintem: Realisztikusság, de csak azért, mert hogy néz ki a fa fejjel lefelé. Utána művészet, amiben van aki jobb, van aki kevésbé (Vue alkotókra is igaz e-on - on).
A render ideje persze, hogy hosszú. De itt is fenntartom, hogy óvatosan kell bánni a csúszkákkal. Nem a maximum a megváltás! Terragenben (de akár Vue-ban) húzd fel a csúszkákat egy jó projektben maximumra, és kösd össze a világ összes processzorát, hogy jövőre elkészüljön :) Van rengeteg beállítás, ami fölöslegesen húzza a render idejét (Terragenben gyakran a GI, AA, master quality, Vue-ban a Depth of Field, vagy Advanced light model-ek közül néhány)... Optimális szinten tartva a minőséget egy jó 4magoson 4+ GB memóriával 12 óra alatt a legtöbb projekt lerenderelhető. Állítom, hogy a 36 óra alatt befejeződő renderek szemmel alig észrevehetően jobbak, kivéve persze más fény-renderelési metódusok esetén persze. Itt én azért rendelek sokáig, mert gyér a gépem, de ezt már említettem :).
Tájszerkesztés "Stone study" 2010.06.16 09:51:56
Ahogy a mesterek írnák a címet. Szerény véleményem szerint pusztán apró állítgatások a köveken, hogy ezt beépíthessem az épp alakuló projektbe (vízzel együtt, vagyis részben). Nem a legtökéletesebb köveim, amiket valaha alkottam, de ebbe a vízbe nem kell jobb, távol van.…..
Sziasztok!Elkészült a végleges völgy, nem sokat fejlesztettem rajta, de végül minden tervezett módosítás beért. Sajnos nagyon nehézkes volt a renderelése, a HD nem sikerült (1920*1200), mert egyszerűen nem volt elég energia a kétmagos laptop Pentiumban és a mellé szerelt 3 GB…..
Sziasztok,Visszatértem, csupán átköltöztettem a fájlokat az új 1TB-os merevlemezre :). Ez komoly nehézségekkel járt, leginkább a render-projektjeimben. Az összes segéd-fájl, textúra, objektum, mindenfelé szét volt szórva a merevlemezen, keresztbehivatkozásokkal teli világban.…..
...ha tanulnunk kell.Ez alapjában véve is rossz ötlet, ugyanis könnyen a túl magas minőség felé hajlik a kezünk: Pár bokor, némi víz (mert miért ne, egy bokor ellenőrzését is fel lehet dobni), magas élsimítás, jó minőség, "puha árnyékok", mindjárt olyan helyzetbe…..
Sziasztok,Az érdekesség pedig a kezelőfelület. Hogyan is néz ki a Terragen 2 kezelőfelülete egy sziklás projekt megmunkálása során:A kezelőfelület (GUI) Balra a render minőségének főbb beállításai van éppen nyitva, jobbra felül az előnézeti ablak a legjobb minőségig…..
Tájszerkesztés A Tavas projekt 2010.03.23 13:27:00
Sziasztok,Elkészült a "Tavas" projekt rendere is a laptopon, kicsit bátor voltam a minőségnél, így 8 óra lett a render ideje (hiába a gyorsabb gép, az atmoszféra megviselte). Ez az én renderbázisomon közel 20 óra lett volna, talán több is. Bár a felbontás alacsonyan…..
Sziasztok,Íme egy teljes render a szurdokról! Azóta már fejlesztem is. Originál render mérete 1280*800 lett, így került 7 óra 40 percbe (ez idő alatt én egyetemen tanultam). A render óta kijavítottam a bal oldali foltos fű színét, a jobb oldali lapuleveles gaz méretét és a kövek…..
Tájszerkesztés Szurdok 2010.03.06 11:57:00
Sziasztok,Z #06 Az új projektből egy aprócska kivágat, annyit még elárulhatok, hogy a kép bal oldalán, kb. a kép tetejétől 1/3 magasságra van :). A textúrázás véglegesnek tűnik egyébként a projektben, lassan betör a növényzet elhelyezése... Ami komoly kihívás, tekintve…..
Sziasztok,Gyakran, amikor kész vagyok egy projekttel, megengedek magamnak egy új rendert más szemszögből (általában a fentről készített képeknél egy alacsony kameraállást). Így történt ez  a sziklatetővel is, és volt néhány tanulság: Az út közelről tényleg mellőzi a…..