Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Krasznay

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Talán már nem is emlékeztek rá, hogy még szeptember 21-én kértem Olvasóimat: tiltakozzunk levélben a lagymatag, mondhatni tutyimutyi magyar reagálás ellen, amelyet a Benes-dekrétumok megerősítése kapcsán kellett látnunk és elszenvednünk. Már korábban is több írásban elemeztem…..
Krasznay 2008.01.11 22:20:21
Kedves Molnárgörény,

engedj meg egy lábjegyzetet: a magyar diplomácia messze nem fogalmazott olyan keményen a Benes-dekrétumok kapcsán, mint Tom Lantos, aki halálos betegségének híre akkora örömujjongást váltott ki a Bombagyárból.

Tavaly októberben ezt írta a szlovák miniszterelnöknek az amerikai kongresszus külügyi bizottságának elnökeként:

"Emellett aggodalommal tölt el, hogy a szlovák parlament nemrég újból megerősítette azokat a Beneš-dekrétumokat, amelyek egykor megfosztották állampolgárságuktól és vagyonuktól Csehszlovákia magyar nemzetiségű polgárait. Ez szöges ellentétben áll a Szlovák Nemzeti Tanács 1991. februári nyilatkozatával, amely elismerte a Beneš-dekrétumok brutális igazságtalanságát. Valóban, számos szlovák állampolgár még ma is keresi a kárpótlás lehetőségét a II. világháború végén jogtalanul elkobzott vagyonáért. Már önmagában az is aggasztó volt, hogy a háború utáni idők ezen relikviái a szlovák jogalkotás részei maradtak, de végképp felfoghatatlan számomra, hogy a szlovák kormánynak, vagy ezen kiváló ország polgárainak milyen előnyük származhat a kollektív bűnösség alapjaiban hibás elvének megerősítéséből, több mint 50 évvel a dekrétumok megszületése után. Azért írok Önnek, hogy felkérjem a Beneš-dekrétumok nyilvános megtagadására, valamint a szlovákiai magyarokkal szembeni egyenlő bánásmód biztosítására."

A levél -- amelyik a Malina-ügyet is érinti -- teljes szövege angol eredetiben itt van:
www.hhrf.org/hhrf/en/LantosSlovakiaLetter.pdf. Érdemes belenézni, élvezetes olvasmány.

Mikor hallottunk Göncz Kingától vagy bármelyik brüsszeli bürokratától ilyen szöveget? De sebaj, hurrá, Rák:Lantos - 1:0, meg hasonlók...

Jó hétvégét! :)