Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kétnyelvü_gyermeknevelés

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A határátkelés kapcsán az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés (elsősorban a fiatalon, esetleg már kisgyermekkel nekivágók körében) a nyelv és a kultúra megőrzése. Hogyan biztosítsuk, hogy gyermekünk megőrizze (vagy megtanulja) szülei, nagyszülei nyelvét, elsajátítsa…..
kétnyelvü_gyermeknevelés 2014.07.01 15:17:34
@Evain: Lassan húsz éve foglalkozom a témával, de még nem találkoztam a nemzetközi szakirodalomban olyan tanulmánnyal vagy kijelentéssel, ami a szobatisztaság és a kétnyelvüség kapcsolatát vizsgálta volna. Nehéz is elképzelni, hogy létezhet bármilyen korreláció a kettö között. (Hiszen a szobatisztaság - a széklet és vizelet akaratlagos müködtetése - feltétele az idegrendszeri érettség megfelelö szintje és a rendszeres szoktatás.)
Ha pedig még figyelembe veszem azt a tényt, hogy a világ lakosságának legalább a fele, két vagy- többnyelvü ... akkor különösen nehéz elképzelni.

Látni kellene a forrást, hogy az ember a megjelenés helye, a vizsgálat módszere és a minta alapján nagyjából el tudja dönteni, hogy mennyire hihetö a dolog....
kétnyelvü_gyermeknevelés 2014.07.01 16:15:16
@Evain: Így van, nagyon sok tényezötöl függ, hogy mikor kezd el beszélni az a kétnyelvü gyerek, aki már a születésétöl fogva 2 nyelvet sajátít el. Régebben azt tartották, hogy ezek a "párhuzamos kétnyelvüek" kb. 3-5 hónappal késöbb kezdenek el beszélni, mint egynyelvü társaik. Ez érthetö is lenne annak fényében, hogy a gyereknek párhuzamosan két nyelven kell megtanulni minden tárgy nevét, és a nyelvtani struktúrákat is.

Ma egyre inkább az a nézet kerül elötérbe, miszerint NINCSEN alapvetö különbség a két csoport között a beszéd megkezdésének idöpontjában, hiszen az egynyelvüek között is RENDKÍVÜL JELENTÖS egyéni eltérések vannak. Van, aki már egy éves kora elött megszólal, míg más csak jóval két (extrém esetekben három) éves kora után kezd el beszélni.

A beszéd megkezdésének idöpontját - függetlenül a nyelvek számától - több tényezö is befolyásolja. Pl. örökletes tényezök, gyerek személyisége, neme, általános fejlettsége. Természetesen a környezet is szerepet játszik; az otthon használt nyelv mennyisége, minösége, hányadikként érkezik a családba, stb.

Mindezekböl adódóan, azt a kérdést, hogy " a születésüktöl fogva két nyelvet elsajátító gyerekek késöbb kezdenek-e el beszélni, mint az egynyelvüek?" kizárólag akkor tudnánk egyértelmüen megválaszolni, ha tudnánk, hgy UGYANAZ a gyerek mikor kezdene el beszélni akkor, ha nem kettö, hanem csak egy nyelvet sajátítana el. Ilyen kísérletet értelemszerüen nem lehet szimulálni.
kétnyelvü_gyermeknevelés 2014.07.01 16:22:39
@Evain:
Valóban késleltetheti az agyi leépülést és az Alzheimer kialakulását, ha valaki idös korában is rendszeresen több nyelvet használ. (komoly mentális tevékenység, ami "munkára fogja" az agyat)

Több kutatás is ugyanerre az eredményre jutott manapság. Pl:

Bilingualism delays onset of Alzheimer's symptoms, study finds

www.sciencedaily.com/releases/2010/11/101108161226.htm