Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Finisterre

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  I. Ferenc császár 1806-ban rendelte el a Zweite oder Franziszeische Landesaufnahme-t, (a második illetve Ferenc-féle országfelmérést), amelyet ma II. katonai felmérésnek hívnak. 1819-től 1869-ig készültek a földrajzilag pontos szemelvények, amelyek összefüggően…..
Finisterre 2011.02.23 12:39:26
@Gea (az igazi): Pontonhíd.
Finisterre 2011.02.23 12:51:11
@Doomhammer: Ideiglenes pontonok korábban is voltak a Dunán, szerintem ezek nem tartoztak a kötelem hatálya alá, csak az állandó híd. Bár azt nem gondolom, hogy ez lenne a jelölés oka. Inkább ergé talált, azaz utólagos kiegészítés. A papírtérképen legalábbis annak látszott.
Mandiner blog Bagóbűnözés? 2011.02.07 13:31:00
  Vasárnap óta tilos a dohányzás a budapesti aluljárók után a BKV megállóiban is, az erről szóló rendeletet december közepén fogadta el a Fővárosi Közgyűlés. A bírságok több tízezer forintosak, a bliccelésért járó bünti öt-nyolcszorosát is rá lehet verni a…..
Finisterre 2011.02.07 17:45:11
@bbjnick:
A dohányfüstszagú ruha, haj egyszerűen büdös, de mégsem lökdöshetem le az ilyen szagú embert a közösségi közlekedési eszközökről. A közvetlen füst viszont már elviselhetetlenül zavaró egy nem dohányos számára. Lerakódik az orrnyálkahártyán, irritációt okoz, közvetlen élettani hatása az orrnyálkahártya kiszáradása, pórusok eltömődése, adott területen a bőrlégzés elégtelensége, ami feszültségérzetet, ingerültséget vált ki az emberből. Mint pl. neked az a bizonyos hajlakk a másik ember haján. Vagy a parfüm a ruháján. A különbség "csupán" annyi, hogy dohányfüstszagú emberrel továbbra is kénytelen leszek együtt utazni, együtt várakozni a megállóban, míg hajlakkos flakonból fújkáló embert még soha nem láttam egyetlen tömegközlekedési eszközön sem. Szerintem te sem.
Ami a gazdasági hatásokat illeti a szórakozóhelyeken: New York, „smoking ban” 2003. március 30 óta. Egy év (!) alatt 8,7%-kal nőtt az éttermek és bárok utáni adóbevétel; 10600 fővel a munkáltatottak száma a területen, miközben a bárok, éttermek 97%-a teljesen füstmentes lett. Egy kis idézet a jelentésből, amit a New York-i Városháza honlapján itt találhatsz meg: www.nyc.gov/html/doh/downloads/pdf/smoke/sfaa-2004report.pdf “One year later, the data are clear. . . Since the law went into effect, business receipts for restaurants and bars have increased, employment has risen, virtually all establishments are complying with the law, and the number of new liquor licenses issued has increased—all signs that New York City bars and restaurants are prospering.”
A helyzet, a számok az (általános) ír válságig azonos tendenciát mutattak Írországban is. Angol sógorom pedig büszkén számolt be róla, milyen fegyelmezetten, kedélyesen és megértően mondtak búcsút a nyilvános helyeken való dohányzásnak az angolok.
Nézegetve a dohányipar bevételeit (~Philip Morris 152 milliárd forint és BAT 142 milliárdos), jómagam a “mekkora f*****g már ez, má’ ha a buszra várok kit zavar az a kis füst” jellegű vélemények origóját (sőt akár az ennél kicsit cizelláltabbakét is) valahol egy dohánygyári marketinges számítógépének a billentyűzetén keresném.
Mindemellett nem kizárt, hogy a figyelemelterelés-elméletnek is van valóságalapja.
Üdv, F
Finisterre 2011.02.07 20:15:28
@bbjnick:
Pöpec a sárga kiemelés.
- Abban egyezzünk meg, hogy a dohányfüst (bár csak részben, a kezelőanyagoktól kemikália), éppolyan allergén, mint egyes kemikáliák. Más a liliom pollenjére allergiás, mégse tiltják be, hogy a virágboltok liliomot áruljanak. Tele a világ allergénnel. A nyomtatóban a tinta is az. A számítógépedben a műanyagszigetelés is. Allergiás embernek allergénnel találkozni tényleg, mindig, komolyan NAGYON rossz (nekem is). Meg hát ugye a dohányfüst rákkeltő is… (mint ahogy egyes kemikáliák is - hogy konkrétan az az összetevő is rákkeltő-e, amire te a hajlakkban allergiás vagy, az kérdés, de akár lehet az is). És nem az a pár mg, nem egy darab cigaretta füstje, hanem soké, sokszor, apró adagokban. Ebből a szempontból nem látok különbséget. Kinek ez allergén, kinek az. Apám pl. világéletében dohányzott, nyilván nem zavarja a cigifüst, de ha meglátja Lendvai Ildikót, súlyos allergiás reakciók figyelhetők meg rajta. Én meg hólyagos bőrkiütést kapok a dohányfüsttől (is, Ildikótól meg…). Nem vagyunk egyformák.
- A vendéglátóhelyekből külön dohányzót és nemdohányzót nyitni teljesen életszerűtlen. Hogy miért, azt neked, értelmes embernek, nem kell magyaráznom. A vendéglátóhely-tulajdonosok pedig nem fognak hipp-hopp nemdohányzó kricsmiket nyitni, főleg nem Magyarországon, ugyanis nincs meg a változtatás kényszere. A dohánygyárak/forgalmazók polcpénzt fizetnek a vendéglátóhelyeknek, hogy a dohányárujukat tartsák. A vendéglátósé a marzs is. Nem igazán látom, hogy – ha csak nincsen szabályozással rászorítva -, mitől fordítana akármelyik szórakozóhely tulajdonosa tízmilliókat egy új hely beindítására, felfuttatására, csak nemdohányzó alapon. Egyébként pedig, akármennyire is magánkézben van egy vendéglátóhely, nem hiszem, hogy fajra, nemre, vallási meggyőződésre, szexuális orientációra, iskolai végzettségre vagy dohányzási preferenciára való tekintettel bárkit is kizárhatna a szolgáltatásaiból. Érthetőbben: miért nem lehet megvalósítani a kompromisszumos megoldást, azaz ténylegesen füstmentessé tenni az egyes vendéglátóhelyek területének a felét? Rongyos pár százezer forintból profi légfüggönyöket, elszívórendszert lehet beépíteni gyakorlatilag bárhova. A helyzet az, hogy a nemdohányzók helyzete ebből a szempontból annyira szar, hogy simán évtizedekre boldoggá tenné őket egy ilyen kompromisszum.
- Ebben a förmedvény büdös, okádékot pöfögő buszokkal teletömött Budapest nevű városban élek születésem óta. Zavar a légszennyezés. Az IS zavar. Amikor a 112-es pöfög az orrom alá, akkor épp az zavar. Amikor a zuhogó esőben beállnék a buszmegállóba, de kénytelen lennék 3 ember füstjében pácolódni, akkor meg az zavar. A bp-i légszennyezettséget leginkább az elképesztő állapotú BKV-buszok okozzák. Van pénze a BKV-nak villámgyorsan lecserélni őket? Nincs. És mennyi pénzbe került meghozni a megállókban való dohányzás tilalmát? Gyanítom, nem sokba. Talán még bevétel is lesz a büntetésekből. Sok minden zavar még, de belátom, hogy elsőként azok a dolgok fognak változni, amik nem kerülnek (sok) pénzbe. Ez nem aránytalanság, ez a dolgok rendje. Vagy legalábbis annak tűnik :)
- A dohányosokon kívül még vagy száz(ezer) szabad préda van, akire a szorongásunkat, gyűlöletünket rávetíthetjük. Orbán/Gyurcsány, a kínaiak/az amerikaiak, az ájtatos kismamák, akik a tébé nyakán élősködnek, a gyógyszerfaló, ingyengyógyfürdőző-utazgató nyugdíjasok, az elitista akadémikusok, akik csokornyakkendőt hordanak, a naplopó médiamunkások, vagy épp a köcsög nemdohányzók, akiknek jobb dolguk sincs, mint a dohányosok tökét szorongatni.
Ne értsd félre, nem az ellentmondás kényszere írat velem négyezer karaktert, hanem szeretném, ha elhinnéd, hogy ez egy tömegeket érintő és frusztráló probléma, amit nem lehet azzal megoldani, hogy „ha zavar a füst, ne menj oda”.
A múlt vasárnapi választás eredményeképpen egész színes társaság jön majd össze az EP plenárisaira a következő öt évben. A legtöbb figyelmet az utóbbi hetekben a számomra rendkívül rokonszenves svéd kalózok kapták, akik a Pirate Bay perét szépen meglovagolva kormányozták…..
Finisterre 2009.06.12 14:59:40
@savasmiki:
Norah Jones: Come Away With Me, az azonos című, debütáló albumáról
Ma nagybevásárlást tartottunk, és ismét beleszaladtam szokásos problémámba: hogy egy akkora hiperszupermarketben, mint a fél kerület, nem lehet citromos joghurtot kapni. Ne röhögjetek, ez tényleg gond, ugyanis nem arról van szó, hogy a D-betűs cég nem gyárt már olyat. Gyárt. Csak…..
Én tudom, hogy a legtöbben hülyének tartanak, hogy van Cora Bizalomkártyám (különben három van a három fővároskörnyéki áruházba), de hát miért konzumidióta az ember, ha nem ezért. Különben tényleg egy csomó ajándékom van a pontokból, tényleg megéri, de nektek erről nem…..
Finisterre 2008.01.11 15:41:35
A helyzet az, hogy 50g-os kartondobozos kiszerelés egyáltalán nem létezik ebből a típusú Twinings teából.
www.twinings.hu/sortiment_tw/sortiment_detail_tw.htm?prodId=364
Csak a filteres az, ami 50g-os, de az meg ugyanúgy 499 Ft, mint ahogy a számlán is szereplő English Breakfast filteres.