Regisztráció Blogot indítok
Adatok
törökcsilla

7 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A március elég zsúfoltan telt, hiszen annyi újítást vezettek be Őrtoronyék, mint az azt megelőző években sem. Pedig nemrégiben lecsökkentették az óraszám követelményeket az úttörők számára, majd meg is szüntették azokat a hírnökök felé, de az elmúlt hetekben megszűnt a szakáll-"tilalom", a nők…..
A Jehova Tanúi korábbi tagjaikhoz való viszonyulásuk, amit állítólag "szilárdan a Bibliából eredeztetnek" sok változáson ment már keresztül az elmúlt évszázadban, amiről korábban már bővebben írtam. Az Őrtorony sok tanításbeli változtatását a múltban elsősorban üzleti és anyagi érdekek mozgattak,…..
Honnan ered a szakáll-sztori a Tanúknál? Miért olyan nagy dráma ez? Miért döntött úgy a vezetőtestület, hogy enyhít a szabályokon?  Volt egyszer egy ember, szakálla volt kender .... kezdődik a címben idézett mondóka. Ki volt ez az ember? És mi lett vele? A Jehova Tanúi történelmének talán…..
Megjelenésük és terjedésük okai Magyarországon már a múlt század elején kezdtek tevékenykedni az első bibliakutatók, akik még személyesen az alapítótól[1], értesültek a vallás tanairól és elsősorban a szegény parasztság sorai között tudták népszerűsíteni tanaikat[2]. Az I. Világháborút követően a…..
Az alábbi linkgyűjteményt azok számára állítottam össze, akik mostanában hagyják el a szervezetet vagy kétségek merültek fel bennük, de nem találnak választ kérdéseikre. Némely információ már kissé túlhaladott, de attól még hasznos lehet azoknak, akik eddig nem hallottak az Őrtorony szervezet ENSZ…..
Általában a tantételek kiigazításának a magyarázata, hogy a Szent Szellem arra indítja a vezetőtestületet. Ha így van(/lenne), akkor nincs más lehetőség, mint a kiigazítás. De van itt egy 40 éves magyarázat is, ami "úgymond" kiigazítja a kiigazítások magyarázatát. Őrtorony 1982. 08. 01. 9.bek. 17.…..
törökcsilla 2022.09.22 15:17:19
A tudományos megismerés folyamata mindig is különbözött a vallásos megközelítéstől. A tudományos tény az, ami bármikor megismételhető és igazolható, de ettől még nem válik automatikusan igazsággá. Nem véletlen, hogy a tudomány előrejelzései, tendenciákra, lehetőségekre mutatnak rá, ami a legtöbbször nem fejezhető ki ex-katedra kijelentésekben.
Ezzel szemben a vallásos hit egy szent könyv vagy egy próféta kijelentésein, az illető egyén saját megélésein, vagy esetleg olyan személyekén alapul, akiket valamiért hitelesnek talál. Ezzel a módszerrel ugyanúgy el meg lehet tudni igazságokat, bár azok elsősorban inkább a személyes életre korlátozhatók, és erősen függnek a vallásos személy saját korlátaitól.

Ebből kifolyólag a visszaélés, és a tévedések lehetősége még a tudományos módszeréhez képest is nagyobb a vallások esetében. Ez azonban nem szokta megakadályozni a vallásos megmondóembereket (köztük a Tanúk vezetőségét sem), akik bizony elég magabiztosak szoktak lenne, és sokszor azzal kérkednek - ahogyan az Őrtorony is - hogy ők bizony még a "tudósokat" is lekörözik, mert ők nem csak találgatnak, hanem egyenesen tudják a jövőt, mert Isten megmondta nekik. Aztán kiderül, hogy mégsem. Ekkor elkezdenek maszatolni, ahogyan az idézett Őrtoronyban is, és valahogy megpróbálják a tudományos módszereket a vallásosságra szabni, ami elég sután néz ki, főleg, miután rendszeresen leszólják azok "istentelenségeit" és "világi okoskodásait".

Amúgy nem csoda, ha az 1975-öt követő években a bizonyítványuk magyarázgatásába kezdtek, és próbálták egy kicsit árnyalni a képet. Pedig ha F Franz testvér annyira meg volt győződve az isteni nyugalmi nap kezdetének szánt 1975-tel, melyet olyan határozottan prédikált az azt megelőző években az általa sziklaszilárdnak hitt bibliai kijelentésekkel kapcsolatban, akkor most nem kéne ebbe a tudományt belekeverni. No de mi történt volna, ha ezt nem teszik meg? Franz testvért vallásos ámítónak, követőit pedig rászedhető birkáknak kéne tekinteni.
Eleinte a Bíró támogatta Russell cionista elméleteit. Korai munkáiban Comfort for the Jews (1925) és Life (1929)) még Palesztina helyreállítására, mint Jehova próféciáinak beteljesülésére utal a zsidó nép számára. Egy későbbi beszédében (1927-ben elhangzott WBBR rádióadásban, ami később az…..
törökcsilla 2018.11.21 18:42:34
@szentivanyimihaly:
Vagyis, akkor mi volt a rágalom, amire utaltál?
törökcsilla 2018.11.22 09:47:51
@szentivanyimihaly:
"Amit írok csak védekezés céljából teszem és nem támadás a cél, s nem magam védem hanem az Isteni igazságot."
Csak tisztázzuk a fogalmakat: ha rágalmazónak nevezel valakiket (adott esetben a könyv íróját, és engem, aki egy kivonatota adtam közre ebből), mert szerinted olyan dolgot írtak le, ami neked valamiért nem tetszik, az egyáltalán nem a te álláspontod megvédése, hanem a másik személy támadása.
Elvileg nincs ezzel semmi baj, abban az esetben, ha meg tudod indokolni, hogy az írás melyik része a rágalom (vagyis olyan dolog, ami nem igaz.....és nem pedig olyasmi, amit "nem kellene" leírni). A homályos érvelésed az isteni akaratról, a hívő emberekről, meg az emberi tökéletlenségről, azért nem helytálló, mert 1. ez a te személyes magánügyed, ami csak rád tartozik, hogy miben hiszel (senki sem kényszerít semmire, és engedélyt sem kell ehhez kérned senkitől se ehhez :) ) 2. pont az általad idézett biblia történetek IS leírták a vezetők "hibáit", így azt, amit kifogásolsz a Rutherfordról szóló írásokban, pont a saját gondolatmeneteddel cáfolod meg.

Pontosan azért írtunk moderációs szabályokat a bloghoz, hogy elkerüljük az ilyen parttalan vitákat, trollkodásokat. Kérlek, mielőtt kommentelsz, olvasd el ezeket.
Az Őrtorony már jóideje javára fordítja a szüleik tagsága révén indoktrinációra ítélt fiatal elmék kihasználhatóságát, mellyel elég sikeresen bebiztosítja a saját követői következő generációját, így saját maga fenntartását. Az „Én könyvem bibliai történetekből” című könyvet 1978-ban adták ki, A…..
A 2013-ban „megboldogult” Érveljünk könyvben a 195. oldalon lehetett arról a 10 pontba foglalt hittételekről olvasni, melyek Jehova Tanúit megkülönböztetik a többi vallástól. Ennek a felsorolásnak 8. pontja így hangzik: Utolsó napok: Hiszik, hogy 1914 óta a jelenlegi gonosz…..
törökcsilla 2018.06.07 18:28:53
@Igazság Kereső:
Igen, simerősek ezek a gondolatok, érzések :)
Az "igazságról" csak annyit, hogy ezt a fogalmat és ahozzá tartozó "módszert", amivel az megismerhető, azt a JTk fogalomkeretében értelmeztük (és ennek voltunk kitéve, ha beleszülettél, akkor mér gyerekkorodtól). A JT tanításra az "igazság" szó annyira nem illik rá, de maga a módszertan sem alkalmas, hogy bármilyen normális következtetésre jussunk (csak arra, mire ők akarták, hogy jussunk, vagyis ez egy manipulációs módszer - de csak ez van a kezünkben, ezt ismerjük, a többit nem). Ahogy szokták mondani, ahhoz hogy jó munkát végezzen valaki, először az eszközöket kell rendbe tennie. Az eszközeink, pedig a módszerek, a gondolkodási keretünk, a megvizsgált forrásanyagok és azok hitelességének mérlegelése, és maga koncepció, amiben ez az egész el van helyezve. Pl a JT-k vallásos igazságról beszélnek, ami eleve nem létezik, mert nem bizonyítható pro és kontra, így ez egy hitkérdés, amiben mindenkinek az lesz "igaz", amit megtapasztal és átél a hite alapján. A JTk ideje alatt belénksúlykolt elmekontrol hatásait és következményeit nem kéne alábecsülni.
Van egy rossz hírem, meg egy jó. A rossz az, hogy abban az értelemben vett abszolút igazság, ahogyan azt a JTk tanítják, nem létezik. A jó az, hogy mindenkinek van egy saját igaza, ami megismerhető és kitapasztalható, és ezt ráadásul mindenki tudja is - csak ehhez a "tudáshoz" nehéz hozzáférni. Ebből következik, hogy senki nem fogja tudni megmondani neked az igazságot, csak te magad.
törökcsilla 2018.06.08 11:02:16
@sefatias: Hát az a fajta, amiről azt hittük, biztos nem létezik :) (Mondjuk attól még hinni lehet benne, annak, aki akar.) De nyilván vannak igaz és téves dolgok. Azért nem árt óvatosnak lenni a végső igazságra utaló kijelentésekkel. A saját igazunk, azonban sokkal biztosabb, és valahogy azon keresztül kerülhetünk kapcsolatba a "nagyobb igazságokkal". Nem véletlen, hogy a JTk igen hevesen próbálnak ettől tiltani, önzésnek, független szellemnek, büszkeségnek felcímkézve azt...:)
Biztosan nem szeretnék, ha valaki elindulna ezen az úton. Jobb az, ha megmarad a belső bizonytalanságába, és akkor meg lehet mondani neki a frankót. :)
törökcsilla 2018.06.10 06:49:03
@Igazság Kereső:
A celebekre minden szektában más szabályok vonatkoznak, mert ők egy szekta reklámarcai is lehetnek. Főleg szcientológusoknál figyelhető ez meg, John Travolta és Tom Cruise eseteiben. A JTk inkább korábbi bűnözőket szeretnek ilyen reklámemberekként felhasználni, de egyes celebeknek is több mindent megtűrnek, talán nem akarják, hogy a korlátozó tanaik nagydobraverődjenek. Prince is meg mások is (pl Serena Williams) egy pozitív üzenetet közvetítettek a Tanúkról, amikor megemlítették őket interjúikban. Az egy másik történet, hogy a valóságban ez messze áll a Tanúk mindennapjaitól - sőt semmi közük hozzá. Rengeteg ilyen dolog van a Tanúknál, ami csupán promociós anyag, és az a baj, ha ezt valaki komolyan veszi, netán számonkéri tőlük, mert akkor kiderül, hogy nincs mügöttük semmi. (Ilyenek pl a gyermekmolesztálással kapcsolatos "oktató" anyagaik is, melyekre mutogathatnak, és azt az érzést kelthetik egy kívülállóban, hogy mennyi mindent tesznek ezen a téren, jóllehet a gyakorlatban ennek éppen az ellenkezője igaz.
Az alábbi történet egy olyan személytől származik, aki egy aránylag liberálisnak mondható Jehova Tanú családban nőtt fel. Lisa, a történetében bepillantást enged nyújtani a Tanú gyerekek világába: "Egy Jehova Tanú családban születtem és Tanúként is neveltek fel. Ez egy olyan azonosság volt, amit…..
Tekintettel arra, hogy a vezetőtestület folyamatosan kisajátítja az érdemet a Biblia népszerűsítése és sokszorosítás terén, ez időről-időre felveti a kérdést, hogy milyennek kellene tekinteni más felekezetek hasonló törekvéseit és főleg eredményeit ezen a téren a múltban, amikor a vezetőtestület még…..
törökcsilla 2017.03.29 20:50:52
@Columba: Orulok, hogy vegre a sarkadra alltal es felleptel ezek Ellen a bomlaszto kozossegrombolok Ellen.
JT BLOG Ausztrál probléma 2010.06.30 02:27:34
Az előző bejegyzésemnél azt gondoltam, hogy 30 percen belül megírom amit kívántam. Aztán jött GZEK (többen ismerik) és nem maradt idő. Pótolom és bocsánat a késés miatt. Ausztráliában voltak már Bibliakutatók Russell korai idejében. Russell egy megbízható emberét akarta…..
törökcsilla 2017.01.15 09:03:07
@l.gabi: Elvileg csak Marianak allhatott volna erdekeben a dolog, hiszen o hozta fel a vadakat. Rejtely hogy ezt miert akkor tette, amikor mar Rose nem volt ott.
Nem egyszer érzem úgy, mintha provokálna valaki a szervezet részéről. Persze tudom, hogy ez nincs így, de amikor megláttam a JW TV új adásában a híres Tanúkról szóló írásaim következő szereplőjét, jó pár órás pihenőre volt szükségem. Most, hogy visszanyertem (valamennyire) a nyugalmam, pár sorban…..
törökcsilla 2016.12.06 22:15:59
@l.gabi: Gondolom, akit igy megszolaltatnak, annak uniformizaljak a tortenetet, vagyis hozzaigazitjak a teokratikus nyelvezethez es elvarasokhoz. Ettol valnak ezek a musorok es a kiadvanyok annyira egysikuva. A valosagban tobb egyediseg szorult a tagokba, de az egyhaz erdeke a marketing fenntartasa akar a hitelesseg aran is.

De hat az is o, amit a tarsulati interjuban nyilatkozott. Ahogyan enekeskent nem kergette senki az asztal korul, ugy gondolom Tanukent sem...
 ..........Vagyis mikor tinédzserek kötnek házasságot .......   ......A te magzatodból ne adj, hogy oda áldozzák a Moloknak, és meg ne szentségtelenítsd a te Istenednek nevét. Én vagyok az Úr......... 3 Mózes 18:21 Még mielőtt elolvasnád ezt az értekezést kedves olvasó, figyelmeztetni…..
törökcsilla 2016.05.30 14:39:24
A jehovatanui.blog.hu-n nemrég megjelent egy cikk a Tanúk vérrel kapcsolatos tanításainak áldozatairól. Két nappal később az online sajtó arról adott hírt, hogy az Agárdon halálra éheztetett másfél éves kisfiú szüleit és nagyszüleit börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Látszólag semmi közös nincs az…..
törökcsilla 2016.05.21 15:05:45
@Columba: Bocs, a gyongyosi tragediarol szolo cikkben utalnak igy az eroszakos emberre. Kommentemben arra cikkre utaltam.
Az eroszaknak formai vannak es az eroszakos ember "karriert" fut be, vagyis ha kovetkezmeny nelkul marad a tette, akkor tovabbfejleszti modzsereit, mint olyanokat melyek mukodnek. Igy idovel egyre durvabb lesz. Az eroszakos kapcsolatok ciklikusak is, vagyis egyszer durva, aztan hirtelen minden jora fordul.
Ha csaladon belul fordul elo durva eroszak, akkor az leginkabb rejtve marad. A birosagra kerulo esetek csak a jeghegy csucsa es az eroszakos magatartas elleni fellepesben sokszor csak annyit ernek, mint halottnak a csok.
Azert irtam, hogy ha komolyaban lenne veve a csaladon beluli eroszak temakore - igy a szektake is - akkor nem kene megvarni a szomoru vegkifejletet. A fogalmakkal maszatolas (pl sajatos gondolkodas, konfliktus stb) kifejezesek hasznalata csak az eroszakot elkovetoknek segit, meet nincs kimondva, megnevezve, hogy itt eroszakrol van.

A cikkben is arrol szo, mintha az elitelt szulok, nagyszulok lennenek az aldozatok, hiszen a gyerek volt az. A szekta aldozatai nem mentesulnek a sajat dxontesuk felelossege alol, mivel ok felnott emberek, akik a gondolkodasukert maguk felelosek. AZ altaluk elkovetett eroszak, elhanyagolas stb, nem helyezheto at egy lathatatlan iranytora, szektavezerre. A szektak mukodeserol valo rendkivul fontos ugyan, de semmikeppen nem lehet a celja az elkovetok felmentese es a valodi aldozatok hibaztatasa.
törökcsilla 2016.05.22 07:27:09
@Athown: Ha valaki nincs tudataban valamely dontese kovetkezmenyenek, akkor o mar aldozat es nem is felelos? Hat ha igy gondolkodik, akkor sosem fog felnoni
Tanúként az imádságaink központjában a „Királyság-érdekek” álltak, így a megélhetésünket és a világban levő anyagi sikerességünket is attól tettük függővé, hogy milyen mértékben szolgáltuk ezeket az érdekekeket. De mi történik akkor, ha az addig szentnek hitt meggyőződésről lekerül a lepel, és…..
törökcsilla 2016.05.17 17:01:32
@Egonymus+: Nem gondolnam, hogy a cikk iroja az emberi semmittevest ertette volna az isteni gondviseles alatt. Amikor arra gondoltam Tanu koronban - amire te is utaltal -, hogy valoban mindent megtettem-e, akkor a valasz szinte mindig nem volt. Csak kesobb lattam at, hogy maga a Tanu ideologia miatt ereztem magan meltatlannak. Persze van olyan is, akinek masfele hattere van vagy a Tanu szulei nem voltak annyira vaskalaposak a tovabbtanulassal , palyavalasztassal kapcsolatban, igy nem kell a mindennapi kenyerert kozelharcot vivniuk. Mind a keres, mind az elfogadas nehez lehet bizonyos helyzetekben.
Kedves Olvasó! Üdvözlünk a Blogközösség Jehova Tanúiért oldalon!   Bizonyára kíváncsi vagy rá hová is tévedtél, és arra is, hogy kik vagyunk és miért hoztuk létre ezt az oldalt? Ha figyelmesen elolvasod a blog megnevezése, 'valakikért' van. Ők nem mások, mint Jehova Tanúi, akik leginkább a…..
törökcsilla 2016.03.23 10:15:02
@Catharine: O maga a szegyen es a buntudat szintjen van es oda akar lerangatni masokat is. En nem hiszem, hogy barkinek is szegyenkeznie kelleni olyan dolog vegett, amit az akkori tudasa es hite szerint tett. A tevedes emberi dolog, a sulyos hibakat el kell ismerni es jova lehet tenni. De ugyan kinek hasznal a szegyenkezes?