Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tanob

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az új Mt. szabályai néhány kivételtől eltekintve 2012. július 1. napjával léptek hatályba, és alapvetően rajzolták át a munkavállalók és a munkáltatók jogait és kötelezettségeit, valamint kockázat átcsoportosítást is végeztek a felek között. Alapelvként fogadható el,…..
tanob 2014.06.23 15:38:52
Kedves Ádám!
A segítségét szeretném kérni.
Hamarosan (3 hét múlva) lejár a GYESem a kisebbik gyerekemmel. A munkahelyem még létezik, de a fő profil, amivel foglalkozott gyakorlatilag megszűnt (az én helyem is megszűnt és valószínűleg nem is tudnak a végzettségemnek megfelelő munkát ajánlani).
Én majdnem 6 évet voltam távol a 2 gyerekemmel és azt szeretném tudni, hogy – mint munkába visszatérni vágyó kismama – mik az esélyeim és milyen juttatások járnak a jelenlegi törvények szerint? Valószínűleg nem akarják majd, hogy ott dolgozzak, és én nem is mennék vissza annyira oda. Viszont szeretném, ha nem próbálnának meg „lerázni és átvágni” a jogaimat illetően.
Amit tudok, hogy a felhalmozott szabadságaimat ki kell adniuk. Azt nem tudom, hogy végkielégítést kellene-e fizetniük elbocsátás esetén? Ha igen, hány havi összeget?
A felmondási védelem érdekében szükséges lehet esetleg fizetés nélküli szabadságra mennem?
És az is szeretném tudni, hogy a cég részéről egyoldalúan elbocsátható vagyok-e? A GYESem – bár lejár a kisebbik gyerekemmel, aki hamarosan tölti a 3. életévét - , viszont a nagyobbik után még egy fél évig jár a GYES, mert sajátos nevelési igényű.
Az lenne a tervem, hogy ősszel keresnék egy másik munkahelyet, de addig jó lenne, ha állományban maradhatnék az előző helyemen – és nem szakadna meg a munkaviszonyom.
Mit tanácsolna, mit kell tennem a munkáltatómnál?

Üdv, T.
tanob 2014.06.30 16:04:20
@FSZDL:
Kedves KÁ!

Köszönöm szépen a gyors választ.
Viszont sajnos új kérdéseim lettek.
Ezek szerint azt tanácsolná, hogy jelentsem be a munkáltatómnak, hogy GYES-en maradok a nagyobbik gyerekemmel, amíg új munkahelyet nem találok? A jelenlegi törvények szerint napi 8 órás munkaviszony mellett lehet GYES-en lenni?
Szomorúan olvasom, hogy összesen csak 6 hónap után jár a szabadság, ha jól értem (és tulajdonképpen az évekre visszamenőlegesen eddig járó szabadságaimat elvesztettem, amennyiben megszakítom/vagy megszakítják a munkaviszonyomat)?
És ha én mondanék fel, akkor nem kellene végkielégítést fizetnie a munkáltatómnak? Valamint akkor sem, ha közös megegyezést írnánk alá?
Szóval az álláskeresési időszakom alatt maradnom kéne GYES-en (amit bejelentek a munkáltatómnak), aztán amikor elhelyezkedtem, szóljak a munkáltatómnak, hogy visszamennék dolgozni. És mivel a munkáltatóm nem tud nekem helyet biztosítani, így tulajdonképpen 2 havi végkielégítéssel elbocsát. De az elbocsátás előtt kötelessége kiadni a szabadságaimat 6 hónap után?
Jól értelmezem a törvényeket?

Köszönettel, tanob
tanob 2014.07.01 18:20:01
@FSZDL:
Kedves Ádám!

De szeretnék a továbbiakban ott dolgozni, de sajnos teljesen leépült a cég, és tulajdonképpen már senki nem dolgozik ott (mert elküldték) abban a munkakörben, amiben én is dolgoztam.
Felsőfokú végzettségem van, a cég még működik, de nem azzal a profillal, ami az én szakmám. A 30 fős cégből már tulajdonképpen csak a tulajdonos dolgozik ott, az ő lánya és egy adminisztrátor.
Így - bár még nem beszéltem a munkáltatómmal erről - de úgy látom, hogy elég esélytelen lenne, hogy alkalmazni tudna sajnos.
Természetesen nekem is könnyebb lenne oda visszamenni és nem új állást keresni 2 gyerekkel, de ennek nem látom esélyét.
Mindenképpen beszélnem kellene a munkáltatómmal, csak a kismamák jogait úgy megváltoztatták, hogy nem akartam úgy tárgyalni, hogy ezeket a jogokat nem ismerem.

Üdv, T.